برای برطزف شدن وسواس به امور ذیل توجه کنید: 1) یادگیری مسائل شرعی به نحو صحیح، 2) توجه به مفاسدی که وسواس به دنبال دارد؛ مانند از بین رفتن تمرکز فکری و اختلال در امور زندگی و بازماندن از انجام تکالیف شرعی 3) مطالعه کتابهایی که در این زمینه نوشته شده است؛ مانند کتاب "وسواس" تألیف مرحوم مصطفی زمانی 4) توجه داشته باشیم که گمان به نجاست تکلیف آور نیست؛ بلکه در صورتی اجتناب لازم است که انسان یقین به نجاست داشته باشد، 5) همان طور که می ‌دانیم در زمان پیامبر اکرم (ص) و ائمه اطهار (ع) با این که آب لوله‌ کشی و امکانات بهداشتی فعلی موجود نبوده است، مسلمانان به طور عادی زندگی می ‌کردند و در خصوص طهارت و نجاست مشکل خاصی نداشتند، 6) توجه به این که یقین شخص وسواسی برای وی معتبر نیست، بلکه در پاک شدن و نجس شدن اشیاء، باید به نظر عرف مراجعه کند و در آب کشیدن اشیاء و انجام غسل به طور عادی و مانند عرف عمل کند منبع:سایت انوار طاها
برای برطزف شدن وسواس به امور ذیل توجه کنید:
1) یادگیری مسائل شرعی به نحو صحیح،
2) توجه به مفاسدی که وسواس به دنبال دارد؛ مانند از بین رفتن تمرکز فکری و اختلال در امور زندگی و بازماندن از انجام تکالیف شرعی
3) مطالعه کتابهایی که در این زمینه نوشته شده است؛ مانند کتاب "وسواس" تألیف مرحوم مصطفی زمانی
4) توجه داشته باشیم که گمان به نجاست تکلیف آور نیست؛ بلکه در صورتی اجتناب لازم است که انسان یقین به نجاست داشته باشد،
5) همان طور که می دانیم در زمان پیامبر اکرم (ص) و ائمه اطهار (ع) با این که آب لوله کشی و امکانات بهداشتی فعلی موجود نبوده است، مسلمانان به طور عادی زندگی می کردند و در خصوص طهارت و نجاست مشکل خاصی نداشتند،
6) توجه به این که یقین شخص وسواسی برای وی معتبر نیست، بلکه در پاک شدن و نجس شدن اشیاء، باید به نظر عرف مراجعه کند و در آب کشیدن اشیاء و انجام غسل به طور عادی و مانند عرف عمل کند
منبع:سایت انوار طاها
- [آیت الله فاضل لنکرانی] شخص وسواسی در طهارت و نجاست، چه حکمی دارد و آیا وسواس داشتن اشکال شرعی دارد؟
- [سایر] اگر انسان در انجام رعایت طهارت و نجاست به حالت وسواس برسد آیا رعایت آن ضروری است یا خیر ؟
- [سایر] در مورد نماز و طهارت وسواس شدیدی دارم که نیاز به راهنمایی شما دارم لطفاً بنده را راهنمایی نمائید؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] بعضی افراد در مسائل طهارت و وضو، وسواس دارند و گوش به حرف کسی نمی دهند، اعمال اینها چگونه است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر زنی شوهری داشته باشد که فاقد طهارت و نماز باشد و دوست ندارد که شوهر با او هم بستر شود آیا میتواند از شوهرش دوری کند؟
- [آیت الله مظاهری] کسانی که در طهارت و نجاست وسواس دارند، به فتوای حضرتعالی باید متنجّس را پاک بدانند. حال در ایّام حج و در مورد لباس احرام و مکان و ... نیز باید به همین فتوی عمل شود؟
- [آیت الله خامنه ای] اینکه حکم شده است که فرد وسواس نباید به شک خود اعتنا نماید آیا منظور هر نوع از شک میباشد؟ آیا میتوان به هر نوع از شک که برای فرد وسواس پیش میآید (چه شک در طهارت و نجاست و چه غیر آن)، در حالی که برای افراد عادی و غیر وسواس این نوع از شکها عرفاً وجود ندارد و یا کمتر پیش می آید اعتنا نکرد؟
- [سایر] دوری از سلاطین چه ثمره ای دارد؟
- [سایر] دوری از شنیدن غیبت، حق چیست؟
- [سایر] به چه اندازه باید از جذامی دوری گزید؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] افراد وسواسی نباید به علم و یقین خود در طهارت و نجاست توجه کنند، بلکه باید ببینند افراد معمولی درچه مورد یقین به طهارت یانجاست پیدا می کنند و به همان ترتیب عمل کنندوبرای ترک وسواس،بهترین راه، بی اعتنایی است.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که در طهارت و نجاست دچار وسواس است، لازم نیست به برطرف شدن نجاست اطمینان پیدا کند، بلکه باید بدون توجه به وسوسههای نفسانی خود به متعارف مردم نگاه کرده و ببیند آنها در چه مواردی اطمینان به طهارت و نجاست پیدا میکنند و همانند آنان عمل نماید. همچنین اگر در مسائل وضو، غسل و سایر عبادات نیز وسواس داشته باشد، باید به همین ترتیب عمل نماید. اگر چنین شخصی به وسوسههای نفسانی خود اعتنا نماید، شیطان در او طمع کرده و به تدریج در اعتقادات و امور روزمره او نیز شک و تردید ایجاد مینماید.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که در نماز وسواس دارد و فقط در صورتی که نماز را با جماعت بخواند از وسواس راحت میشود، اگر وسواس او به حدّی باشد که نماز را باطل کند، باید نماز را با جماعت بخواند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که در نماز وسواس دارد و وسواس او اسباب اشکال نماز می شود، چنانچه بداند در صورتی که نماز را با جماعت بخواند از وسواس راحت می شود باید نماز را به جماعت بخواند.
- [آیت الله مظاهری] کسی که در نماز وسواس دارد و فقط در صورتی که نماز را با جماعت بخواند از وسواس راحت میشود، باید نماز را با جماعت بخواند.
- [آیت الله نوری همدانی] کسی که در نماز وسواس دارد و فقط در صورتی که نماز جماعت بخواند ، از وسواس راحت می شود ، باید نماز را با جماعت بخواند .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که در نماز وسواس دارد، و فقط در صورتی که نماز را با جماعت بخواند، از وسواس راحت می شود، باید نماز را با جماعت بخواند.
- [امام خمینی] کسی که در نماز وسواس دارد و فقط در صورتی که نماز را با جماعت بخواند از وسواس راحت می شود، باید نماز را با جماعت بخواند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که در نماز وسواس دارد و فقط در صورتی که نماز را با جماعت بخواند از وسواس راحت میشود، باید نماز را با جماعت بخواند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که در نماز وسواس دارد و فقط در صورتی که نماز را با جماعت بخواند از وسواس راحت می شود باید نماز را با جماعت بخواند.