الف: پرداختن نفقه ی زن: منظور از نفقه، هزینه هایی است که برای زندگی متعارف و متعادل زن لازم است؛ مانند هزینه های غذا، لباس، و... نفقه از مسائل مهم و اساسی در فقه اسلامی است. این حق برای زن آن چنان مسلّم است که اگر مردی نخواهد آن را رعایت کند، از سوی حاکم شرع مجبور به رعایت آن خواهد شد. ب: هم خوابی با زن: این مسئله را می توان از جمله حقوق خصوصی زن برشمرد. اسلام خواسته است که شوهر در بستر زن بخوابد و این در هر چهار شب یک شب حق زن بر شوهر است و او نمی تواند از آن استنکاف کند. روایات ما بیان گر این مطلب هستند که برخی از زنان به دلیل این که به این خواسته ی مشروعشان پاسخ مثبت داده نمی شود، تن به آلودگی می دهند.[1] بدان جهت است که ابوذر از پیغمبر صلی الله علیه و آله پرسید: آمیزش مرد با همسرش با این که کامرانی است ثواب دارد؟ فرمود: (آری). آن گاه فرمود: (اگر از راه نامشروع کام خود برآری حرام نیست؟) ابوذر گفت: بلی. سپس حضرت فرمود: (پس حلالش هم ثواب دارد).[2] ج: خوش اخلاقی کردن با زن: از حقوق زن بر شوهر این است که شوهر برخورد خوش با زن داشته باشد. خداوند متعال همگان را به انس و الفت، رفتار خوش، اخلاق خوب و رعایت عدالت دستور داده و کسی حق ندارد آن را زیر پا بگذارد. و این برخورد خوش داشتن به طرق گوناگون صورت می گیرد؛ نظیر احترام کردن، نرمش در گفتار، مدارا نمودن، رعایت کردن عدالت و... درباره ی احترام و ترک آزار زن درباره ی پیامبر صلی الله علیه و آله می فرماید: زنان مسرت بخش زندگی شمایند. هر کس زن بگیرد نباید او را ضایع و تباه کند.[3] و در حدیثی دیگر در این زمینه از پیامبر گرامی صلی الله علیه و آله نقل شده است که می فرماید: در بهشت درجه ای است که به آن نرسید مگر زمام دار عادل یا خوش رفتار با خویشاوندان یا عیالوار صابر.[4] د: خودآرایی مرد برای زن: مرد وظیفه دارد خود را برای همسر بیاراید، و لباس مورد علاقه ی همسر را بپوشد همان گونه که طالب آراستگی همسرش می باشد. امام هشتم علیه السلام از پدرانش نقل می کند: زنان بنی اسرائیل از عفت و تقوا دست کشیدند و هیچ علتی نداشت جز این که شوهرانشان خود را برای آنان نمی آراستند. زن هم از مرد همان انتظاری را دارد که مرد از او دارد.[5] سوء استفاده از حقوق در برابر دیگری مساله ای است که باید هنگام انتخاب همسر به آن عنایت کرد. حقوق و وظایف در دین اسلام جهت پایمال نشدن حق یکی از طرفین و دوری از اختلاف و تضییع همدیگر وضع شده است. خروج زن از خانه را فقها، از جمله حضرت امام خمینی هر چند نوعا به صورت مطلق، مشروط به اذن شوهر کرده‌اند، مگر اینکه در ضمن عقد توافق دیگری شده باشد، ولی برخی از فقها آن را مطلق و در همه موارد ندانسته‌اند. از مراجع گذشته حضرت آیت‌اللّه‌ حاج سیدابوالقاسم خویی، در صورتی که خارج شدن زن مانع حق استمتاع شوهر باشد آن را منوط به اذن دانسته و در غیر، آن را مقتضای احتیاط شمرده است. پی نوشتها: [1]. علی قائمی، نظام حیات خانواده در اسلام، ص125. [2]. وسائل الشیعه، ابواب القسم، باب4. [3]. وسائل الشیعه، باب86. [4]. بحارالانوار، ج104، ص70. [5]. همان، ج76، ص102. منبع:سایت انوار طاها
مرد چه وظایفی در مقابل همسر خود دارد؟
الف: پرداختن نفقه ی زن: منظور از نفقه، هزینه هایی است که برای زندگی متعارف و متعادل زن لازم است؛ مانند هزینه های غذا، لباس، و... نفقه از مسائل مهم و اساسی در فقه اسلامی است. این حق برای زن آن چنان مسلّم است که اگر مردی نخواهد آن را رعایت کند، از سوی حاکم شرع مجبور به رعایت آن خواهد شد.
ب: هم خوابی با زن: این مسئله را می توان از جمله حقوق خصوصی زن برشمرد. اسلام خواسته است که شوهر در بستر زن بخوابد و این در هر چهار شب یک شب حق زن بر شوهر است و او نمی تواند از آن استنکاف کند.
روایات ما بیان گر این مطلب هستند که برخی از زنان به دلیل این که به این خواسته ی مشروعشان پاسخ مثبت داده نمی شود، تن به آلودگی می دهند.[1] بدان جهت است که ابوذر از پیغمبر صلی الله علیه و آله پرسید: آمیزش مرد با همسرش با این که کامرانی است ثواب دارد؟ فرمود: (آری). آن گاه فرمود: (اگر از راه نامشروع کام خود برآری حرام نیست؟) ابوذر گفت: بلی. سپس حضرت فرمود: (پس حلالش هم ثواب دارد).[2]
ج: خوش اخلاقی کردن با زن: از حقوق زن بر شوهر این است که شوهر برخورد خوش با زن داشته باشد. خداوند متعال همگان را به انس و الفت، رفتار خوش، اخلاق خوب و رعایت عدالت دستور داده و کسی حق ندارد آن را زیر پا بگذارد. و این برخورد خوش داشتن به طرق گوناگون صورت می گیرد؛ نظیر احترام کردن، نرمش در گفتار، مدارا نمودن، رعایت کردن عدالت و... درباره ی احترام و ترک آزار زن درباره ی پیامبر صلی الله علیه و آله می فرماید:
زنان مسرت بخش زندگی شمایند. هر کس زن بگیرد نباید او را ضایع و تباه کند.[3]
و در حدیثی دیگر در این زمینه از پیامبر گرامی صلی الله علیه و آله نقل شده است که می فرماید:
در بهشت درجه ای است که به آن نرسید مگر زمام دار عادل یا خوش رفتار با خویشاوندان یا عیالوار صابر.[4]
د: خودآرایی مرد برای زن: مرد وظیفه دارد خود را برای همسر بیاراید، و لباس مورد علاقه ی همسر را بپوشد همان گونه که طالب آراستگی همسرش می باشد. امام هشتم علیه السلام از پدرانش نقل می کند:
زنان بنی اسرائیل از عفت و تقوا دست کشیدند و هیچ علتی نداشت جز این که شوهرانشان خود را برای آنان نمی آراستند. زن هم از مرد همان انتظاری را دارد که مرد از او دارد.[5]
سوء استفاده از حقوق در برابر دیگری مساله ای است که باید هنگام انتخاب همسر به آن عنایت کرد. حقوق و وظایف در دین اسلام جهت پایمال نشدن حق یکی از طرفین و دوری از اختلاف و تضییع همدیگر وضع شده است.
خروج زن از خانه را فقها، از جمله حضرت امام خمینی هر چند نوعا به صورت مطلق، مشروط به اذن شوهر کردهاند، مگر اینکه در ضمن عقد توافق دیگری شده باشد، ولی برخی از فقها آن را مطلق و در همه موارد ندانستهاند. از مراجع گذشته حضرت آیتاللّه حاج سیدابوالقاسم خویی، در صورتی که خارج شدن زن مانع حق استمتاع شوهر باشد آن را منوط به اذن دانسته و در غیر، آن را مقتضای احتیاط شمرده است.
پی نوشتها:
[1]. علی قائمی، نظام حیات خانواده در اسلام، ص125.
[2]. وسائل الشیعه، ابواب القسم، باب4.
[3]. وسائل الشیعه، باب86.
[4]. بحارالانوار، ج104، ص70.
[5]. همان، ج76، ص102.
منبع:سایت انوار طاها
- [سایر] با تشکیل خانواده چه وظایفی بر عهده زن و مرد می افتد؟
- [سایر] شرایط یک همسر خوب (مرد) چیست؟
- [سایر] پدر و مادر چه وظایفی در برابر فرزندان دارند؟
- [سایر] انسان چه وظایفی در قبال همسایگان دارد؟ لطفاً مختصراً بنویسید؟
- [آیت الله بهجت] آیا مرد با داشتن همسر دایم، می تواند ازدواج موقت کند؟ رضایت و اجازه همسر دایمی او چه نقشی دارد؟
- [آیت الله نوری همدانی] مردی که با زنی ازدواج نموده همسر دیگری دارد که دارای چندین فرزند دختر و پسر میباشد آیا اولاد از همسر دوم از اموال ایشان نیز سهم دارند (البته همسر دوم زندگی و اموالش جداگانه است) این مرد میگوید اینها (همسر دوّمِ مرد همراهِ دو دخترش) از اموالم که قبل از ازدواج با همسر دوّم داشتم حقّی ندارند، شرعاً حکم چیست؟
- [سایر] توقعات و انتظارات مرد از همسر خود چیست؟
- [آیت الله سبحانی] آیا مادر همسر موقّت بر مرد محرم است؟
- [آیت الله سبحانی] آیا بر مرد واجب است تقاضای جنسی همسر را بپذیرد؟
- [آیت الله بهجت] آیا مرد می تواند شیر همسر شرعی خود را بخورد؟
- [آیت الله مظاهری] اگر مرد یا زن مسلمانی کافر شود و دوباره مسلمان شود میتواند با همان همسر اوّلی به عقد جدید ازدواج کند گرچه آن زن هنوز در عدّه باشد، چنانکه میتوانند همسر جدید انتخاب کنند.
- [آیت الله اردبیلی] مرد با رعایت جهات زیر میتواند دو یا سه و یا حدّ اکثر چهار همسر دائم برای خود اختیار کند: اوّل:بتواند بین همسران خود به عدالت رفتار نماید. دوم:توانایی اداره بیش از یک خانواده را داشته باشد. پس اگر مرد نتواند بین همسران خود به عدالت رفتار نماید و یا نتواند آنان را تأمین نماید، نباید بیش از یک همسر برای خود اختیار کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر مرد با زن حائض زنا کند، یا با زن حائض بیگانه ای به گمان این که همسر خود اوست نزدیکی نماید، احتیاط آن است که کفاره دهد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر با زنی که میداند همسر او نیست زنا کند، چنانچه زن نداند که آن مرد شوهر او نیست، بنابر احتیاط واجب باید عدّه نگهدارد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر زن بعد از ازدواج ادعا کند که مرد برادر رضاعی اوست و شوهر انکار کند زن باید ادعای خود را ثابت کند و اگر نتواند ادعای خود را ثابت کند همسر او باقی می ماند ولی در این فرض هم اگر می تواند باید همسر خود را به طلاق خلع راضی کند که او را طلاق دهد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر زنی یکی از خویشان مردی را به تفصیلی که گفته میشود شیر دهد - هر چند از شیر آن مرد نباشد - احتیاط مستحبّ آن است که از ازدواج با آن مرد خودداری کند و اگر قبل از شیر دادن همسر آن مرد بوده، این شیر دادن زن را بر او حرام نمیکند؛ ولی بهتر است این کار را نکند: 1 - برادر یا خواهر مرد. 2 - نوه - با واسطه و بیواسطه - شوهر خود را، هر چند از زن دیگر باشد. 3 - عمو یا عمه یا دایی یا خاله - با واسطه و بیواسطه - مرد. 4 - اولاد بیواسطه عمه یا خاله مرد. 5 - اولاد بیواسطه خواهر مرد یا نوه دختری - با واسطه و بیواسطه - او.
- [آیت الله مظاهری] اگر مرد یا زن طواف نساء را - که یکی از کارهای حجّ است - به جا نیاورد، همسرش بر او حلال نمیشود، و نیز نمیتواند همسر دیگری هم بگیرد، تا وقتی که طواف نساء را انجام دهد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] لباس و زینت آلات و مانند آنها که مرد برای همسرش می گیرد مال همسر اوست، مگر این که ثابت شود که قصد تملیک نکرده بلکه جنبه عاریتی داشته باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مرد نمی تواند بدون اذن همسر خود با خواهرزاده یا برادرزاده رضاعی زن خود ازدواج کند و نیز احتیاط واجب آن است که اگر با پسری (العیاذ بالله) لواط کرده با دختر و خواهر مادر رضاعی آن پسر ازدواج نکند.
- [آیت الله بهجت] اگر انسان در بین سالی که اعلان میکند از پیدا شدن صاحب مال ناامید شود، بنابر اظهر دیگر اعلان واجب نیست و میتواند به وظایفی که گفته شد عمل نماید.