در قرآن کریم، دربارة ازدواج، آیات متعددی وارد شده است; آیة 32 سورة نور که میفرماید:"وَ أَنکِحُواْ الاْ ئَیََمَیَ مِنکُمْ وَ الصََّلِحِینَ مِنْ عِبَادِکُمْ وَ إِمَآئِکُمْ إِن یَکُونُواْ فُقَرَآءَ یُغْنِهِمُ اللَّهُ مِن فَضْلِهِ وَ اللَّهُ وَ َسِعٌ عَلِیمٌ".و نیز در آیات 3، 4، 22، 23، 24 سوره نسأ و... دربارة ازدواج سخن گفته شده است.ازدواج از نظر اسلام، تنها ارضا نمودن شهوت جنسی نیست; بلکه یک حکم فطری و هماهنگ با قانون آفرینش است و وسیلهای برای تربیت فرزندان صالح و حفظ نسل بشر است و همانگونه که در آیة شریفة "وَ مِنْ ءَایََتِهِ أَنْ خَلَقَ لَکُم مِّنْ أَنفُسِکُمْ أَزْوَ َجًا..." (روم، 21) بیان فرموده است، هدف از آن، رسیدن به سکون و آرامش جسمی، روحی، فردی، اجتماعی و مودت و رحمتی است که خداوند متعال در بین زن و شوهر و خانواده قرار داده است.انسان با ازدواج،از عدم تعادل روحی خارج میشود و از زندگی فردی، به مرحله زندگی جمعی گام گذارده، شخصیت تازهای مییابد و احساس مسؤولیت بیشتری میکند و... .در روایتی از پیامبراکرممیخوانیم: "شرار کم عزّابکم; بدترین شما مجردانند".(میزانالحکمة، محمدی ری شهری، ج 2، ص 1180، ح 7823، دارالحدیث / تفسیر نمونه، آیتالله مکارم شیرازی و دیگران، ج 14، ص 463 465، ج 16، ص 391 393، دارالکتب الاسلامیة / نظام حقوق زن در اسلام، شهید مطهری;، ص 21 52، دفتر نشر فرهنگ اسلامی.). ازدواج نکردن در اسلام، اگر چه گناه نیست، ولی مذموم و ناپسند است. در روایتی از پیامبر اسلامنقل شده که فرمود: "مَنْ تزوّج فقد أَحرَزَ نصفَ دینهِ فلیتق الله فی النصف الباقی; هر که همسر اختیار کند، نیمی از دینش را محفوظ نگه داشته است; پس باید در نیم دیگر از خدا بترسد".(سفینة البحار، محدث قمی;، ج 1، ص 561، چاپ خطی.).البته اگر در ترک ازدواج مفسده و یا خوف به گناه افتادن باشد، اگر بتواند باید ازدواج کند; همچنین اگر ترک ازدواج به جهت رهبانیت باشد، ممنوع و معصیت است; چرا که رهبانیت در دین اسلام وجود ندارد.(ر.ک: میزان الحکمه، محمد ریشهری، ج 2، ح 7473.) منبع:سایت انوار طاها
در قرآن کریم، دربارة ازدواج، آیات متعددی وارد شده است; آیة 32 سورة نور که میفرماید:"وَ أَنکِحُواْ الاْ ئَیََمَیَ مِنکُمْ وَ الصََّلِحِینَ مِنْ عِبَادِکُمْ وَ إِمَآئِکُمْ إِن یَکُونُواْ فُقَرَآءَ یُغْنِهِمُ اللَّهُ مِن فَضْلِهِ وَ اللَّهُ وَ َسِعٌ عَلِیمٌ".و نیز در آیات 3، 4، 22، 23، 24 سوره نسأ و... دربارة ازدواج سخن گفته شده است.ازدواج از نظر اسلام، تنها ارضا نمودن شهوت جنسی نیست; بلکه یک حکم فطری و هماهنگ با قانون آفرینش است و وسیلهای برای تربیت فرزندان صالح و حفظ نسل بشر است و همانگونه که در آیة شریفة "وَ مِنْ ءَایََتِهِ أَنْ خَلَقَ لَکُم مِّنْ أَنفُسِکُمْ أَزْوَ َجًا..." (روم، 21) بیان فرموده است، هدف از آن، رسیدن به سکون و آرامش جسمی، روحی، فردی، اجتماعی و مودت و رحمتی است که خداوند متعال در بین زن و شوهر و خانواده قرار داده است.انسان با ازدواج،از عدم تعادل روحی خارج میشود و از زندگی فردی، به مرحله زندگی جمعی گام گذارده، شخصیت تازهای مییابد و احساس مسؤولیت بیشتری میکند و... .در روایتی از پیامبراکرممیخوانیم: "شرار کم عزّابکم; بدترین شما مجردانند".(میزانالحکمة، محمدی ری شهری، ج 2، ص 1180، ح 7823، دارالحدیث / تفسیر نمونه، آیتالله مکارم شیرازی و دیگران، ج 14، ص 463 465، ج 16، ص 391 393، دارالکتب الاسلامیة / نظام حقوق زن در اسلام، شهید مطهری;، ص 21 52، دفتر نشر فرهنگ اسلامی.).
ازدواج نکردن در اسلام، اگر چه گناه نیست، ولی مذموم و ناپسند است. در روایتی از پیامبر اسلامنقل شده که فرمود: "مَنْ تزوّج فقد أَحرَزَ نصفَ دینهِ فلیتق الله فی النصف الباقی; هر که همسر اختیار کند، نیمی از دینش را محفوظ نگه داشته است; پس باید در نیم دیگر از خدا بترسد".(سفینة البحار، محدث قمی;، ج 1، ص 561، چاپ خطی.).البته اگر در ترک ازدواج مفسده و یا خوف به گناه افتادن باشد، اگر بتواند باید ازدواج کند; همچنین اگر ترک ازدواج به جهت رهبانیت باشد، ممنوع و معصیت است; چرا که رهبانیت در دین اسلام وجود ندارد.(ر.ک: میزان الحکمه، محمد ریشهری، ج 2، ح 7473.)
منبع:سایت انوار طاها
- [آیت الله مظاهری] زنی هستم دارای بیماری کم خونی، وقتی روزه میگیرم خیلی سست و بیحال میشوم به طوری که هر وقت از جایم بلند میشوم سرم گیج میرود و بعضی اوقات هم مجبور میشوم نشسته نماز بخوانم، حال حرف زدن و راه رفتن هم ندارم، در رابطه با روزه چه تکلیفی دارم؟
- [سایر] راهکار ترک گناه برای جوانی که امکان ازدواج ندارد چیست؟
- [سایر] با سلام؛ من جوانی متاهل هستم. بنده را همه به عنوان یک شخصیت متدین ، هیاتی و مقبول می شناسند . مشکل من میل به جنس موافق است که این میل را از اوایل بلوغ حس می کنم ولی همواره آن را سرکوب کرده ام. البته این میل بیشتر به مردان میان سال است نه به همسالان ومردهای جوانتر از خودم . میل بیشتر جلوه عاطفی به خود میگیرد تا جنسی ولی خالی از میل جنسی هم نیست. احساس میکنم این میل من بر روابط زناشویی وارتباط من با خانواده ام تاثیر منفی گذاشته. همچنین بخاطر مبارزه سرسختانه با این میل و عواطفم به نوعی خشن و بد اخلاق شده ام. بنده تا به حال اجازه نداده ام این میل مرا به گناه بکشاند ولی هنوز هم احساس می کنم ممکن است روزی دچار گناه شوم، هر چند دوران اوج جوانی من گذشته است. متشکرم.
- [آیت الله مکارم شیرازی] در توضیح المسائل حضرت عالی آمده: (کسی که به خاطر ازدواج نکردن به گناه می افتد، واجب است ازدواج نماید.) لطفاً بفرمایید که: الف) آیا منظور از گناه فقط زناست، یا چشم چرانی، خود نمایی زن، عشوه و ناز زن برای مرد نامحرم، و مانند آن را نیز شامل می شود؟ ب) منظور از عبارت (به خاطر ازدواج نکردن به گناه می افتد) کدام یک از این دو حالت زیر است؟ اوّل: اگر به خاطر ازدواج نکردن مرتکب گناه شد، بعد از آن ازدواج بر او واجب می شود. دوّم: وقتی به خاطر ازدواج نکردن میل شدیدی به گناه پیدا کرد، قبل از ارتکاب گناه ازدواج بر او واجب می شود. ج) آیا این حکم (هر کسی که به خاطر ازدواج نکردن به گناه می افتد واجب است ازدواج کند.) اعم از دائم و موقّت است، یا فقط منظور ازدواج دائم است؟
- [سایر] من و همسرم قبل از ازدواج و محرم شدن مرتکب گناهانی شده ایم . حالا که ازدواج کرده ایم آیا خدا گناهان ما را می بخشد ؟
- [سایر] چرا افراد مرتکب گناه می شوند؟
- [سایر] چرا برخی از نمازگزاران مرتکب گناه میشوند؟
- [سایر] چه کنیم تا مرتکب گناه نشویم؟
- [سایر] آیا معصومین(ع) مرتکب گناه می شوند؟
- [آیت الله سیستانی] آیا ازدواج در اسلام یک امر لازم و واجب است؟ آیا یک مسلمان می تواند تجرّد را انتخاب کند وازدواج نکند (بشرط اینکه مرتکب گناه نشود)؟
- [آیت الله نوری همدانی] برمرد لازم است چنانچه گفته شد با زن خود در حال حیض در قبل نزدیکی نکند و اگر نزدیکی کرد مرتکب گناه شده است باید استغفار کند ، ولی دادن کفاره که ذکر می شود بنابر احتیاط مستحبی است .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . درجه دوم از امر به معروف و نهی از منکر آن است که اگر مرتکب منکر، با اظهار کراهت، ترک معصیت نکرد، با حُسن خلق و کلام حسن او را امر به ترک منکر نماید، و مصالح ترک منکر و فعل معروف و مفاسد عکس آن را بیان کند تا مرتکب، متنبه شود، و ترک معصیت بنماید، و اگر به همین مقدار، مرتکب متنبه شد و معصیت را ترک کرد، اداء وظیفه شده است.
- [آیت الله بهجت] به کسی که معصیت کبیره و اموری که در اسلام منکر و قبیح هست مرتکب میشود، مخصوصاً کسی که آشکارا معصیت انجام میدهد، بنابر احتیاط واجب نباید زکات بدهند، مگر بهقدر ضروریات او و خانوادهاش.
- [آیت الله اردبیلی] اگر خُمس دادن به سیّدی که معصیتکار است کمک به معصیت او باشد، نمیتوان به او خُمس داد و به سیّدی نیز که آشکارا معصیت میکند و مرتکب گناهانی مثل شرابخواری و ترک نماز میشود، اگرچه دادن خُمس کمک به معصیت او نباشد، بنابر احتیاط واجب نباید خُمس بدهند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر اِعراض نمودن و ترک معاشرت با گنهکار، موجب شود که او کمتر مرتکب معصیت شود یا احتمال بدهد که موجب این امر شود، واجب است، اگرچه بداند که موجب ترک کامل معصیت نمیشود و این امر در صورتی است که با مراتب دیگر، نتواند کاملاً از معصیت جلوگیری کند.
- [آیت الله مظاهری] کسی که به واسطه نداشتن زن یا شوهر به حرام میافتد، که اگر همسر داشت معمولاً آن گناه را انجام نمیداد در صورتی که قدرت داشته باشد واجب است ازدواج کند.
- [آیت الله سیستانی] اگر مرد زنی را گول بزند که رعایت حقوق زناشوئی شوهرش را نکند تا او وادار شود طلاقش دهد و زنِ آن مرد شود ، آن طلاق و عقد صحیح است ، ولی هر دو معصیت بزرگی کردهاند .
- [آیت الله اردبیلی] اگر مرد زنی را فریب بدهد که از شوهر خود طلاق بگیرد و با او ازدواج کند، طلاق و عقد آن زن صحیح است، ولی هر دو معصیت بزرگی کردهاند.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر با عین پولی که خمس آن را نداده وضمانت شرعی هم نکرده باشد لباس بخرد، نمازخواندن در آن لباس باطل است ولی در زکاْ بعید نیست نماز صحیح باشد ولی در ندادنش مرتکب گناه بزرگی شده است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر مرد، زنی را گول بزند که از شوهرش طلاق بگیرد و زن او شود طلاق و عقد آن زن صحیح است، هر چند معصیت بزرگی کردهاند.