اصل همتایی در ازدواج که در متون روایی ما از آن به (کفویت) تعبیر شده، بسیار مهم است. رسول خدا (صلی الله علیه وآله) فرمود:(انکحوا الاکفاء). با همتایان خود ازدواج کنید.در بین همه ملاک‌های همتایی، همتایی اعتقادی مهم‌ترین ملاک برای ازدواج به شمار می‌رود و یکی از عوامل مهم طلاق،عدم همتایی در همین مسأله است. اگر دختر و پسر در اعتقادات به هم نزدیک و همتا باشند، ممکن است بتوانند با عدم همتایی در مسائل دیگر (البته به سختی) کنار بیایند، اما اگر در بقیه جهات تشابه داشته و در اعتقادات مخالف هم باشند، احتمال تداومزندگی بسیار کم است؛ بدین جهت، نخستین محور در گفت‌گوی جلسه اول پس از معرفی، همین مسأله مطرح می‌شود و این سؤال چه از سوی متدین و چه از طرف غیر متدین باید مطرح شود؛ زیرا ممکن است فردی با سطح پایین اعتقادی، با کسی که در سطح بالایی از این لحاظ قرار دارد ازدواج کند و در زندگی مشترک دچار مشکلات جدی شوند. روایاتی که از امامان معصوم (علیهم‌السلام) در تأکید بر دینداری طرف برای ازدواج رسیده، برای متدینان است که با غیر متدین ازدواج نکنند. امام صادق (علیه‌السلام) فرمود:(من خطب الیکم فرضیتم دینه و امانته کائنا من کان فزوجوه) . کسی که (دختر مؤمنتان را) از شما خواستگاری کرد و از دینداری و امانتداری او راضی بودید، هرطور بود دخترتان را به ازدواجش درآورید. این روایت بر اهمیت دینداری تأکید دارد و مقصود از این که (هر طور بود، دخترتان را به ازدواجش درآورید)، بی‌ توجهی به ملاک‌ های دیگر نیست. اگر خودتان دیندار هستید، با دیندار ازدواج کنید؛ چرا که پرهیزکار و خداترس است و به فرموده امام حسن (علیه‌السلام) اگر همسرش را دوست داشته باشد، او را گرامی می‌ دارد و اگر از او به خشم آید، ستم روا نمی‌ دارد.. منبع:سایت انوار طاها
اصل همتایی در ازدواج که در متون روایی ما از آن به (کفویت) تعبیر شده، بسیار مهم است. رسول خدا (صلی الله علیه وآله) فرمود:(انکحوا الاکفاء).
با همتایان خود ازدواج کنید.در بین همه ملاکهای همتایی، همتایی اعتقادی مهمترین ملاک برای ازدواج به شمار میرود و یکی از عوامل مهم طلاق،عدم همتایی در همین مسأله است.
اگر دختر و پسر در اعتقادات به هم نزدیک و همتا باشند، ممکن است بتوانند با عدم همتایی در مسائل دیگر (البته به سختی) کنار بیایند، اما اگر در بقیه جهات تشابه داشته و در اعتقادات مخالف هم باشند، احتمال تداومزندگی بسیار کم است؛ بدین جهت، نخستین محور در گفتگوی جلسه اول پس از معرفی، همین مسأله مطرح میشود و این سؤال چه از سوی متدین و چه از طرف غیر متدین باید مطرح شود؛ زیرا ممکن است فردی با سطح پایین اعتقادی، با کسی که در سطح بالایی از این لحاظ قرار دارد ازدواج کند و در زندگی مشترک دچار مشکلات جدی شوند.
روایاتی که از امامان معصوم (علیهمالسلام) در تأکید بر دینداری طرف برای ازدواج رسیده، برای متدینان است که با غیر متدین ازدواج نکنند.
امام صادق (علیهالسلام) فرمود:(من خطب الیکم فرضیتم دینه و امانته کائنا من کان فزوجوه) .
کسی که (دختر مؤمنتان را) از شما خواستگاری کرد و از دینداری و امانتداری او راضی بودید، هرطور بود دخترتان را به ازدواجش درآورید.
این روایت بر اهمیت دینداری تأکید دارد و مقصود از این که (هر طور بود، دخترتان را به ازدواجش درآورید)، بی توجهی به ملاک های دیگر نیست.
اگر خودتان دیندار هستید، با دیندار ازدواج کنید؛ چرا که پرهیزکار و خداترس است و به فرموده امام حسن (علیهالسلام) اگر همسرش را دوست داشته باشد، او را گرامی می دارد و اگر از او به خشم آید، ستم روا نمی دارد..
منبع:سایت انوار طاها
- [سایر] همتایی اعتقادی در ازدواج چقدر اهمیت دارد؟
- [سایر] همتایی فرهنگی دختر و پسر درازدواج چقدر اهمیت دارد؟
- [سایر] آیا در ازدواج همتایی خانواده ها نیز لازم است؟
- [سایر] آیا در ازدواج همتایی خانوادهها نیز لازم است؟
- [سایر] آیا در ازدواج، همتایی تحصیلی نیز بین دختر و پسر لازم است؟
- [سایر] آیا در ازدواج، همتایی تحصیلی نیز بین دختر و پسر لازم است؟
- [سایر] درباره کفویت و همتایی خانم و آقا در امر ازدواج توضیح دهید.
- [سایر] آیا ازدواج با فردی که تفاهم اعتقادی نداریم درست است؟
- [سایر] اهمیت ازدواج وتشکیل خانواده چیست؟
- [سایر] اهمیت ازدواج در دین اسلام را بیان کنید؟
- [آیت الله بروجردی] اگر از کافر یا کسی که به دادن خمس اعتقادی ندارد، مالی به دست انسان آید، واجب نیست خمس آن را بدهد.
- [امام خمینی] - ترجمه قنوت (لا اله الا الله الحلیم الکریم )، یعنی نیست خدایی سزاوار پرستش مگر خدای یکتای بی همتایی که صاحب حلم و کرم است. (لا اله الا الله العلی العظیم ) یعنی نیست خدایی سزاوار پرستش مگر خدای یکتای بی همتایی که بلند مرتبه و بزرگ است. (سبحان الله رب السموات السبع و رب الارضین السبع )، یعنی پاک و منزه است خداوندی که پروردگار هفت آسمان و پروردگار هفت زمین است. (و ما فیهن و ما بینهن و رب العرش العظیم )، یعنی پروردگار هر چیزی است که در آسمانها و زمینها و مابین آنهاست و پروردگار عرش بزرگ است. (و الحمد لله رب العالمین )،یعنی حمد و ثنا مخصوص خداوندی است که پرورش دهنده تمام موجودات است.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدس به آن اهمیّت زیاد می دهد مثل اصول دین یامذهب و حفظ قرآن مجید وحفظ عقاید مسلمانان یا احکام ضروریّه ، باید ملاحظه اهمیّت شود ، و مجردّ ضرر ، موجب واجب نبودن نمی شود ، پس اگر توقّف داشته باشد ، حفظ عقائد مسلمانان یا حفظ احکام ضروریّه اسلام بر بذل جان و مال ، واجب است بذل آن
- [امام خمینی] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدس به آن اهمیت زیاد میدهد مثل اصول دین یا مذهب و حفظ قرآن مجید و حفظ عقاید مسلمانان یا احکام ضروریه، باید ملاحظه اهمیت شود، و مجرد ضرر، موجب واجب نبودن نمیشود، پس اگر توقف داشته باشد حفظ عقاید مسلمانان یا حفظ احکام ضروریه اسلام بر بذل جان و مال، واجب است بذل آن.
- [آیت الله جوادی آملی] .خیار غبن که مغبون میتواند معامله را به هم بزند , در صورتی است که تفاوت قیمت، مورد اهمیت باشد و مغبون از آن تفاوتِ مهم, آگاه نباشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] به طور کلی در امر به معروف و نهی از منکر انسان باید با توجه به اهمیت معروف یا منکر در مقایسه با ضرر یا مؤونه ای که امر به معروف و نهی از منکر دارد اقدام کند که اگر اهمیت معروف یا منکر کمتر از ضرر و مؤونه امر به معروف و نهی از منکر باشد واجب نیست بلکه جایز نیست. و اگر اهمیت معروف و منکر بسیار زیادتر از ضرر و مؤونه نهی از منکر و امر به معروف باشد واجب است، هر چند ضرر زیادی داشته باشد و حتی اگر متوقف بر بذل جان و مال باشد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگرخریدار قیمت جنس را نداند، یا در موقع معامله غفلت کند وجنس را گرانتر از قیمت معمولی آن بخرد، چنانچه به قدری گران خریده که مردم به آن اهمیّت میدهند، میتواند معامله را به هم بزند و نیز اگر فروشنده قیمت جنس را نداند یا موقع معامله غفلت کند وجنس را ارزانتر از قیمت آن بفروشد در صورتی که مردم به مقداری که ارزان فروخته اهمیّت بدهند، میتواند معامله را به هم بزند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر خریدار قیمت جنس را نداند یا در موقع معامله غفلت کند و جنس را گرانتر از قیمت معمولی آن بخرد، چنانچه به قدری گران خریده که مردم به آن اهمیت میدهند، میتواند معامله را به هم بزند، و نیز اگر فروشنده قیمت جنس را نداند، یا موقع معامله غفلت کند و جنس را ارزانتر از قیمت آن بفروشد در صورتی که مردم به مقداری که ارزان فروخته اهمیت بدهند، میتواند معامله را به هم بزند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر خریدار قیمت جنس را نداند؛ یا در موقع معامله غفلت کند و جنس را گرانتر از قیمت معمولی آن بخرد؛ چنانچه به قدری گران خریده که مردم به آن اهمیت می دهند؛ می تواند معامله را به هم بزند و نیز اگر فروشنده قیمت جنس را نداند؛ یا موقع معامله غفلت کند و جنس را ارزانتر از قیمت آن بفروشد؛ در صورتی که مردم به مقداری که ارزان فروخته اهمیت بدهند؛ می تواند معامله را به هم بزند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر معروف یا منکر از اموری باشد که شارع مقدّس به آن اهمیّت زیاد میدهد، مثل اصول دین یا مذهب و حفظ قرآن مجید و حفظ عقاید مسلمانان یا احکام ضروری اسلام، باید ملاحظه این اهمیّت بشود و مجرّدِ خوف ضرر، موجب سقوط وجوب آن نمیشود؛ پس اگر حفظ عقاید مسلمانان یا حفظ احکام ضروری اسلام بر بذل جان و مال توقّف داشته باشد، بذل آن واجب است.