استفاده از طلا برای مردان به طور مطلق چه در نماز و چه در غیرنماز، چه به صورت انگشتر و چه غیر انگشتر حرام است و استفاده از آن در نماز موجب بطلان است. اما اینکه چرا اسلام استفاده از طلا برای مردان را حرام گردانیده، حکمت های متعددی دارد که ضمن تأکید بر جنبه تعبد نسبت به احکام، به برخی از آن حکمت ها اشاره می نماییم: 1. وجود ویژگی های جسمی و روانی مردان ویژگی های جسمی و روانی مرد، تفاوت هایی با زن دارد و اسلام با توجه به این تفاوت های طبیعی، احکام و مقررات ویژه ای را برای هر یک وضع کرده است و از مرد انتظار دارد که از تجملاتی مانند تزیین به طلا پرهیز کند. در مقابل برای زنان که طبیعتی احساسی تر و عاطفی تر دارند، اجازه داده از برخی زینت ها که با روحیه ایشان سازگارتر است و به زندگی مرد نیز لطافت و شیرینی بیش تری می بخشد، استفاده کنند. لذا امام صادق علیه السلاممی فرماید: (خداوند چون طلا را در دنیا زینت زنان قرار داده است، پوشیدن آن برای مردان و نماز خواندن با آن حرام شده است).1 2. بروز مشکلات خونی تحقیقات جدید نشان می دهد گلبول های سفید در خون مرد بیش تر از زن است. از طرف دیگر طلا در افزایش این گلبول ها مؤثر است. از این رو وجود آن برای زن که معمولاً به دلیل عادت های ماهانه دچار کم خونی می شوند، مفید است ولی برای مردان چندان مناسب نیست و ممکن است موجب برهم زدن تعادل گلبول های سرخ و سفید گردد.2 پی نوشت: 1. همان، ج 4، ص 414. 2. ر.ک: تجلی حکمت در فلسفه پزشکی احکام، محمد عزیز حسامی، ص 29. منبع: پرسمان
استفاده از طلا برای مردان به طور مطلق چه در نماز و چه در غیرنماز، چه به صورت انگشتر و چه غیر انگشتر حرام است و استفاده از آن در نماز موجب بطلان است. اما اینکه چرا اسلام استفاده از طلا برای مردان را حرام گردانیده، حکمت های متعددی دارد که ضمن تأکید بر جنبه تعبد نسبت به احکام، به برخی از آن حکمت ها اشاره می نماییم:
1. وجود ویژگی های جسمی و روانی مردان
ویژگی های جسمی و روانی مرد، تفاوت هایی با زن دارد و اسلام با توجه به این تفاوت های طبیعی، احکام و مقررات ویژه ای را برای هر یک وضع کرده است و از مرد انتظار دارد که از تجملاتی مانند تزیین به طلا پرهیز کند. در مقابل برای زنان که طبیعتی احساسی تر و عاطفی تر دارند، اجازه داده از برخی زینت ها که با روحیه ایشان سازگارتر است و به زندگی مرد نیز لطافت و شیرینی بیش تری می بخشد، استفاده کنند. لذا امام صادق علیه السلاممی فرماید: (خداوند چون طلا را در دنیا زینت زنان قرار داده است، پوشیدن آن برای مردان و نماز خواندن با آن حرام شده است).1
2. بروز مشکلات خونی
تحقیقات جدید نشان می دهد گلبول های سفید در خون مرد بیش تر از زن است. از طرف دیگر طلا در افزایش این گلبول ها مؤثر است. از این رو وجود آن برای زن که معمولاً به دلیل عادت های ماهانه دچار کم خونی می شوند، مفید است ولی برای مردان چندان مناسب نیست و ممکن است موجب برهم زدن تعادل گلبول های سرخ و سفید گردد.2
پی نوشت:
1. همان، ج 4، ص 414.
2. ر.ک: تجلی حکمت در فلسفه پزشکی احکام، محمد عزیز حسامی، ص 29.
منبع: پرسمان
- [سایر] ساخت و خرید و فروش جواهرات طلا که مخصوص مردان است (مانند انگشتر طلا)، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] به دست کردن انگشتر طلا توسط مردان به خصوص در نماز چه حکمی دارد؟
- [سایر] اگر از طلا و فلز دیگری آلیاژی درست کنیم که نسبت طلا به آن فلز کم باشد، آیا استعمال چنین آلیاژی به صورت انگشتر و یا ساعت برای مردان اشکال دارد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا خرید و فورش انگشتر طلای مردانه که فقط مردان از آن استفاده می کنند،فقط حرام است یا علاوه بر حرمت، معامله نیز باطل است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] با توجّه به حرمت طلا برای مردان، اگر مردهای را با حلقه طلا دفن کنند، آیا نبش قبر واجب است یا خیر؟
- [آیت الله بهجت] خرید و فروش انگشتر طلای زرد مردانه که فقط مورد استفاده ی مردان قرار می گیرد، باطل است یا فقط حرام می باشد؟
- [سایر] آیا به انگشتر طلا برای مرد، خمس تعلق میگیرد؟
- [سایر] نماز مرد با زنجیر و انگشتر طلا چه حکمی دارد؟
- [آیت الله سیستانی] حلقه (انگشتر ) طلا سفید نماز را باطل می کند ؟
- [آیت الله سیستانی] اگر در مراسماتی چون ازدواج که برای مرد انگشتر طلا خریداری میشود مرد طلای خریداری شده را بپذیرد وبعد آنرا بفروشد پولی که از فروش انگشتر بدست می آورد آیا حلال است یا حرام؟ ضمنا بدست کردن حلقه طلا برای امتحان اندازه بودن یا نبودن ایراد شرعی دارد یا ندارد؟
- [آیت الله سیستانی] پوشیدن طلا مثل آویختن زنجیر طلا به سینه ، و انگشتر طلا به دست کردن ، و بستن ساعت مچی طلا به دست ، برای مردان حرام ، و نماز خواندن با آنها باطل است ، ولی برای زنان در نماز و غیر نماز اشکال ندارد .
- [آیت الله مظاهری] زینت کردن به طلا مثل آویختن زنجیر طلا به سینه و انگشتر طلا به دست کردن و بستن ساعت مچی طلا و مانند اینها برای مرد حرام و نماز خواندن با آنها باطل است.
- [آیت الله سبحانی] پولی را که خرج خریدن وسایل حرام می کند (مانند انگشتر طلا برای مرد و وسایل لهو و لعب) خمس دارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] پولی را که خرج خریدن وسایل حرام می کند (مانند انگشتر طلا برای مرد و وسایل لهو و لعب) خمس دارد.
- [آیت الله سبحانی] اگر لباس های کوچک نمازگزار مثل عرقچین و جوراب که نمی شود با آنها عورت را پوشانید نجس باشد، چنانچه از مردار و حیوان حرام گوشت یا نجس العین و ابریشم خالص و طلا(خصوصاً برای مردان) درست نشده باشد، نماز با آنها صحیح است و نیز اگر با انگشتر نجس نماز بخواند اشکال ندارد.
- [آیت الله سبحانی] زینت کردن به طلا مثل آویختن زنجیر طلا به سینه و انگشتر طلا به دست کردن و بستن ساعت مچی طلا به دست برای مرد حرام و نمازخواندن با آنها باطل است. و احتیاط واجب آن است که از استعمال عینک طلا هم خودداری کند; ولی زینت کردن به طلا، برای زن در نماز و غیر نماز اشکال ندارد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . زینت کردن به طلا مثل آویختن زنجیر طلا به سینه و انگشتر طلا به دست کردن و بستن ساعت مچی طلا برای مرد حرام و نماز خواندن با آنها باطل است و احتیاط واجب آن است که از استعمال عینک طلا هم خودداری کند، ولی زینت کردن به طلا، برای زن در نماز و غیر نماز اشکال ندارد.
- [امام خمینی] زینت کردن به طلا مثل آویختن زنجیر طلا به سینه و انگشتر طلا به دست کردن و بستن ساعت مچی طلا به دست برای مرد حرام و نماز خواندن با آنها باطل است و احتیاط واجب آن است که از استعمال عینک طلا هم خودداری کند. ولی زینت کردن به طلا برای زن در نماز و غیر نماز اشکال ندارد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] زینت کردن به طلا مثل آویختن زنجیر طلا به سینه و انگشتر طلا به دست کردن و بستن ساعت مچی طلا به دست برای مرد حرام و نماز خواندن با آنها باطل است. و باید از استعمال عینک طلا هم خودداری کند، ولی زینت کردن به طلا برای زن در نماز و غیر نماز اشکال ندارد.
- [آیت الله جوادی آملی] .زینت کردن به طلا در بدن یا لباس، به گونه ای که پوشیدن طلا صدق کند؛ مانند آویختن زنجیر طلا به سینه و به دست کردن انگشتر طلا و بستن ساعت مچی طلا به دست , برای مرد حرام و نماز وی در آن باطل است؛ ولی زینت کردن به طلا برای زن جایز و نمازش در آن صحیح است.