در انجام احکام الهی مثل نماز و روزه و دیگر واجبات، شرم و حیا عذر قابل قبولی نیست آنچه که می تواند در چنین مواقعی اعتماد به نفس شما را افزایش داده و خجالت شما را از بین ببرد تفکّر و همّت و اراده است. با خود بیندیشید آنهایی باید خجالت بکشند که دستور خالق و رازق خود را با نماز نخواندن کنار گذاشته اند نه شما که می خواهید فرمان الهی را اجرا نمایید و به نماز بایستید. به یاد داشته باشید ائمه اطهار علیهم السلام همچون امام حسین علیه السلام در سخت ترین شرایط همچون ظهر عاشورا نماز را اقامه کردند چگونه می شود که ما در شرایطی که خطری جدی ما را تهدید نمی کند دست از نماز برداریم. فراموش نکنید که چه بسا با این عمل خود، دیگرانی را هم که ممکن است مانند شما گرفتار خجالت شده باشند، تشویق به نماز نموده و آنها نیز ممکن است پس از شما به نماز بایستند که این خود امر به معروف عملی بوده و اجر فراوانی را نصیب شما می نماید. این را بدانید که اگر به خاطر خجالت از دیگران نماز را رها کنید فردای قیامت هیچ یک از کسانی که شما به خاطر خجالت از آنها نمازتان را ترک کرده اید پاسخگوی عمل شما نمی باشند و این شما هستید که باید نسبت به ترک نماز خود حساب پس بدهید. با خود اندیشه کنید که چه بسا قرار گرفتن در چنین موقعیتی، امتحانی از سوی خداوند برای ارزیابی پایبندی شما به دستورات دینی باشد لذا سعی کنید از این امتحان الهی سربلند بیرون بیایید. منبع: www.porseman.org
در انجام احکام الهی مثل نماز و روزه و دیگر واجبات، شرم و حیا عذر قابل قبولی نیست آنچه که می تواند در چنین مواقعی اعتماد به نفس شما را افزایش داده و خجالت شما را از بین ببرد تفکّر و همّت و اراده است.
با خود بیندیشید آنهایی باید خجالت بکشند که دستور خالق و رازق خود را با نماز نخواندن کنار گذاشته اند نه شما که می خواهید فرمان الهی را اجرا نمایید و به نماز بایستید.
به یاد داشته باشید ائمه اطهار علیهم السلام همچون امام حسین علیه السلام در سخت ترین شرایط همچون ظهر عاشورا نماز را اقامه کردند چگونه می شود که ما در شرایطی که خطری جدی ما را تهدید نمی کند دست از نماز برداریم.
فراموش نکنید که چه بسا با این عمل خود، دیگرانی را هم که ممکن است مانند شما گرفتار خجالت شده باشند، تشویق به نماز نموده و آنها نیز ممکن است پس از شما به نماز بایستند که این خود امر به معروف عملی بوده و اجر فراوانی را نصیب شما می نماید.
این را بدانید که اگر به خاطر خجالت از دیگران نماز را رها کنید فردای قیامت هیچ یک از کسانی که شما به خاطر خجالت از آنها نمازتان را ترک کرده اید پاسخگوی عمل شما نمی باشند و این شما هستید که باید نسبت به ترک نماز خود حساب پس بدهید.
با خود اندیشه کنید که چه بسا قرار گرفتن در چنین موقعیتی، امتحانی از سوی خداوند برای ارزیابی پایبندی شما به دستورات دینی باشد لذا سعی کنید از این امتحان الهی سربلند بیرون بیایید.
منبع: www.porseman.org
- [سایر] دختردایی ام را دوست دارم و خجالت می کشم با خانواده ام مطرح کنم . راهنمایی بفرمایید .
- [سایر] خجالت می کشم با خواستگارانم گفتگو کنم.آیا راه دیگری برای تبادل فکر وجود دارد؟
- [سایر] خجالت می کشم با خواستگارانم گفتگو کنم . آیا راه دیگری برای تبادل فکر وجود دارد ؟
- [آیت الله بهجت] در کودکی مقداری پول از شخصی برداشتم، الآن خجالت می کشم به او بگویم، چه کنم؟
- [سایر] بنده شک دارم نمازی که می خوانم درست است یا خیر؟ می خواهم نماز خواندن درست را یاد بگیرم، ولی خجالت می کشم از کسی سؤال کنم، به همین جهت امیدوارم در اسرع وقت خواسته مرا پاسخ دهید؟
- [سایر] سلام حاج آقا از اونی که فکر می کردم زودتر بهم پاسخ دادید ... ... دو مشکل دارم: 1- بعضی اوقات با شورت تو جمع دوستانه هستم خجالت می کشم چی کار کنم؟... 2- از ازدواج می ترسم در حالی تقریبا شرایط ازدواج دارم. نمی دونم چه طور این مسئله را با همسر آینده ام در میان بگذارم. من 24 سل سن دارم. کمکم کنید. ممنون
- [آیت الله خامنه ای] جوانی هستم که در خانواده فقیری زندگی می کنم و منی به دفعات زیاد از من خارج می شود و خجالت می کشم از پدرم تقاضای پول حمام بکنم، در خانه هم حمام نداریم. تقاضا می کنم مرا راهنمایی فرمایید.
- [سایر] باسلام میخواستم بپرسم برای ازبین بردن بادشکمم چی بخورم بهتر دیگه توجمع خجالت میکشم اینقد خودمو جمع میکنم
- [سایر] با سلام خانم دکتر من موقع خواب متاسفانه از خودم صدا درمیارم مثلا مدام با صدای بلند امممممممممممم می گویم اصلا دست خودم نیست حتی گاهی اوقات از صدای خودم بیدار می شوم این مسئله باعث شده در جمع دوستانه نخوابم با دوستام نمیتونم مسافرت برم چون خجالت می کشم مثلا توی مراسم مذهبی مثل اعتکاف که شرکت می کنم اصلا راحت نیستم از خوابیدن می ترسم و این مسئله من و رنج میده چه کنم؟
- [سایر] سلام، من می خواستم نماز حاجت بخوانم. اگر سه روز روزه بگیرم، ولی دو رکعت نماز را نتوانم که در بلندترین جای خانه بخوانم و در اتاق خودم بخوانم مشکلی دارد؟ شرایط خواندن نماز حاجت چیست؟
- [آیت الله جوادی آملی] .سقوط اذان برای نماز دوم در صورت جمع با نماز اول, مختصّ جایی نیست که جمع دو نماز در آن راجح است ; مانند 1 .نماز عصر جمعه با نماز جمعه یا ظهر آن؛ 2 .نماز عصر روز نهم ذی الحجّه با نماز ظهر آن؛ 3 . نماز عشاء شب عید قربان (شب دهم ) با نماز مغرب , برای کسی که در مشعر است؛ 4.نماز عصر زن مستحاضه با نماز ظهر او, نیز نماز عشای وی با نماز مغرب او؛ 5 .نماز کسی که نمی تواند خود را از ناقض طهارت مانند بول، مدفوع و باد حفظ کند , از این رو بین دو نماز جمع می کند , بلکه در همه مواردی است که بین دو نماز همراه (ترتیب) جمع می شود . البته احتیاط در مورد اول تا سوم, ترک اذان برای نماز دوم است.
- [آیت الله سیستانی] در همه مواردی که نمازگزار ، دو نماز را که یک وقت مشترک دارند پشت سر هم میخواند ، اگر برای نماز اول اذان گفته باشد ، اذان از نماز بعدی ساقط است ، خواه جمع میان دو نماز بهتر نباشد ، یا آنکه بهتر باشد مثل جمع بین نماز ظهر و عصر در روز عرفه که روز نهم ماه ذیحجه است ، اگر آنها را در وقت فضیلت نماز ظهر انجام دهد هر چند در عرفات نباشد ، و جمع بین نماز مغرب و عشای عید قربان برای کسی که در مشعر الحرام باشد ، وآنها را در وقت فضیلت نماز عشاء جمع کند ، و ساقط شدن اذان در این موارد مشروط به آن است که فاصله زیادی میان دو نماز نباشد ، ولی فاصله شدن نافله و تعقیب ضرر ندارد ، و احتیاط واجب آن است که در این موارد اذان را به قصد مشروعیت نیاورد ، بلکه آوردن اذان در دو مورد مذکور در روز عرفه و در مشعر با شرایطی که گفته شد هر چند بدون قصد مشروعیت باشد ، خلاف احتیاط است .
- [آیت الله جوادی آملی] .اذان در چند مورد ساقط است و آن, جایی است که بین دو نماز همراه با ترتیب جمع شود; مانند: 1 .نماز عصر در صورت جمع با نماز جمعه یا نماز ظهر ؛ 2 .نماز عشاء در صورت جمع با نماز مغرب . در این موارد, اذان نماز اول برای هر دو نماز کافی است , مگر آنکه به اندازه کافی بین دو نماز فاصله شود . نافله عصر که پیش از نماز عصر اقامه می شود , چون هشت رکعت است, میتواند فاصله ایجاد کند; اما نافله مغرب که چهار رکعت است و بعد از نماز مغرب اقامه می شود, شاید نتواند فاصله لازم را ایجاد کند، از اینرو اگر برای نماز عشاء اذان گفته میشود, رجائاً (امید ثواب) باشد.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که در شهرها سیاحت میکند وبرای خود وطنی اختیار نکرده باید نماز را تمام بخواند، و احتیاط مستحب آن است که جمع نماید.
- [آیت الله اردبیلی] اگر در سفری که وظیفه او در آن سفر جمع بین نماز تمام و شکسته است، نماز ظهر، عصر یا عشای او قضا شود، قضای آن را باید هم به صورت شکسته و هم به صورت تمام به جا آورد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر سفر حرام نیست، ولی سوار بر مرکب غصبی شود، یا در زمین غصبی مسافرت می کند، بنابر احتیاط جمع میان نماز شکسته و تمام کند، یعنی هم نماز دو رکعتی هم چهاررکعتی به جاآورد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر چیزی غیر از گل ندارد که عورت خود را با ان بپوشاند بنابر احتیاط واجب بین نماز اختیاری با پوشاندن عورت به گل و نماز اضطراری عریان جمع کند
- [آیت الله جوادی آملی] .خونهایی که مورد عفو ند, اگر پراکنده باشند و جمع آنها کمتر از درهم باشد , مانع صحت نماز نیستند و اگر به اندازه درهم یا بیشتر بودند, مانع صحت نمازند. خونی که به لباس نازک ریخت و به طرف دیگر آن ظاهر شد, یک خون به حساب میآید و اگر ظاهر شدن آن به طرف دیگر بر اثر غلیظ بودن خون است , نه نازک بودن پارچه , دو خون محسوب میشوند و جمع آن ها اگر کمتر از درهم نباشد , مانع صحت نماز است.
- [آیت الله جوادی آملی] .سقوط اذان در صورت جمع دو نماز با رعایت ترتیب اختصاصی به نماز ادا ندارد و در نماز قضا نیز جاری است , حتی اگر بخواهد نماز قضای یک شبانه روز را با هم اقامه کند , اذان برای قضای نماز اول, کافی است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر غیر از گل چیزی ندارد که در نماز خود را بپوشاند گل ساتر نیست و می تواند برهنه نماز بخواند. ولی احتیاط مستحب جمع است یعنی یک بار به کیفیت برهنه نماز بخواند و یک بار با گل عورتین را بپوشاند و نماز بخواند.