درباره ثواب های نمازهای مستحبّی اشاره به چند نکته شایان توجّه است؛ 1. فضل و رحمت الهی بی پایان است و آن چه از شخص کریم انتظار می رود همانا لطف و رحمت بیش از حد معمول است. خداوند با گناهان براساس عدل برخورد می کند. اما در برابر نیکی ها و عبادت ها براساس لطف و رحمت پاداش می دهد. خداوند می خواهد زمینه های امید و بازگشت را در پیش پای مردم قرار دهد تا در صورت ارتکاب گناه و کوتاهی در عبادت، خود را در بن بست نبینند و راه اصلاح وجود داشته باشد. لذا این عبادات مستحبّی قرار داده شده تا راه جبرانی باشد برای آنهایی که می خواهند در مسیر تکامل قدم بگذارند. 2. ثواب ها مشروط است به رعایت سایر شروط، مثلاً نمازی که در آن وعده بخشش از گناهان داده شده مشروط است به صحیح انجام دادن عمل و رعایت سایر شرایط توبه از جمله تصمیم به عدم بازگشت به گناه و جبران خطاهای گذشته مثل ادای حق النّاس، لذا هرگز نباید تصوّر کرد که ذکر این ثواب ها چراغ سبزی است برای معاف شدن از تکالیف یا خدای ناکرده انجام معاصی. چراکه هیچ عملی مصونیت مادام العمر برای انسان به ارمغان نمی آورد بلکه باید به همه وظایف و تکالیف عمل کرد، واجبات را انجام داد، محرّمات را ترک نمود و امید به فضل الهی داشت که این ثواب ها به ما داده شود. طبقه بندی ثواب ها متناسب با میزان تأثیرگذاری در هدایت انسان هاست. لذا اگر برای برخی عبادت ها و یا اعمال، ثواب فراوان ذکر شده به این منظور است. به طور مثال برای شرکت در مجلس امام حسین علیه السلام، ثواب بسیار ذکر شده است. زیرا بسیار دیده شده که برخی افراد با بهره مندی از یک مجلس امام حسین علیه السلام و یا برگزاری یک نماز خاص، نقطه عطفی در زندگی آنها صورت می پذیرد و موجب هدایت همیشگی آنها می شود. منبع: www.porseman.org
درباره ثواب های نمازهای مستحبّی اشاره به چند نکته شایان توجّه است؛
1. فضل و رحمت الهی بی پایان است و آن چه از شخص کریم انتظار می رود همانا لطف و رحمت بیش از حد معمول است. خداوند با گناهان براساس عدل برخورد می کند. اما در برابر نیکی ها و عبادت ها براساس لطف و رحمت پاداش می دهد. خداوند می خواهد زمینه های امید و بازگشت را در پیش پای مردم قرار دهد تا در صورت ارتکاب گناه و کوتاهی در عبادت، خود را در بن بست نبینند و راه اصلاح وجود داشته باشد. لذا این عبادات مستحبّی قرار داده شده تا راه جبرانی باشد برای آنهایی که می خواهند در مسیر تکامل قدم بگذارند.
2. ثواب ها مشروط است به رعایت سایر شروط، مثلاً نمازی که در آن وعده بخشش از گناهان داده شده مشروط است به صحیح انجام دادن عمل و رعایت سایر شرایط توبه از جمله تصمیم به عدم بازگشت به گناه و جبران خطاهای گذشته مثل ادای حق النّاس، لذا هرگز نباید تصوّر کرد که ذکر این ثواب ها چراغ سبزی است برای معاف شدن از تکالیف یا خدای ناکرده انجام معاصی. چراکه هیچ عملی مصونیت مادام العمر برای انسان به ارمغان نمی آورد بلکه باید به همه وظایف و تکالیف عمل کرد، واجبات را انجام داد، محرّمات را ترک نمود و امید به فضل الهی داشت که این ثواب ها به ما داده شود.
طبقه بندی ثواب ها متناسب با میزان تأثیرگذاری در هدایت انسان هاست. لذا اگر برای برخی عبادت ها و یا اعمال، ثواب فراوان ذکر شده به این منظور است. به طور مثال برای شرکت در مجلس امام حسین علیه السلام، ثواب بسیار ذکر شده است. زیرا بسیار دیده شده که برخی افراد با بهره مندی از یک مجلس امام حسین علیه السلام و یا برگزاری یک نماز خاص، نقطه عطفی در زندگی آنها صورت می پذیرد و موجب هدایت همیشگی آنها می شود.
منبع: www.porseman.org
- [سایر] آیا درک ثواب، تنها فلسفه گریه بر امام حسین (علیه السلام) می باشد؟
- [سایر] فلسفه نمازهای مستحبّی مانند نماز شب چیست؟
- [سایر] سلام. ثواب نوافل نمازهای یومیه چیست؟
- [سایر] چرا ثواب وام دادن از ثواب صدقه دادن بیشتر است؟
- [آیت الله بهجت] فلسفه استحباب تجدید وضو برای نماز چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا اعتدال در اکتساب ثواب پاداش بیشتری دارد یا افراط در اکتساب ثواب؟
- [آیت الله بهجت] آیا ثواب خواندن نماز آیات به جماعت همانند ثواب نماز جماعت یومیّه می باشد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا اعتدال در اکتساب ثواب پاداش بیشتری دارد یا افراط در اکتساب ثواب؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا می توان هنگام اعمال واجب (مثلاً نماز واجب) نیّت کرد که ثواب آن را به کسی اهدا کنیم، یا این کار فقط در مورد اعمال مستحب وارد است؟
- [سایر] فلسفه و حکمت استنشاق که در وضو مستحب است، چیست؟
- [آیت الله نوری همدانی] چیزهائی که در نماز یومیه واجب و مستحب است ، در نماز آیات هم واجب و مستحب می باشد ولی در نما ز آیات مستحب است بجای اذان و اقامه سه مرتبه به قصد امید ثواب بگویند الصلاهُ .
- [آیت الله سبحانی] چیزهائی که در نماز یومیه واجب و مستحب است، در نماز آیات هم واجب و مستحب می باشد ولی در نماز آیات مستحب است به جای اذان و اقامه سه مرتبه به قصد امید ثواب بگویند الصلاة.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] چیزهائی که در نماز یومیه واجب و مستحب است در نماز آیات هم واجب و مستحب می باشد ولی در نماز آیات مستحب است به جای اذان و اقامه سه مرتبه به قصد امید ثواب بگویند: اَلصَّلاة.
- [امام خمینی] چیزهایی که در نماز یومیه واجب و مستحب است، در نماز آیات هم واجب و مستحب می باشد، ولی در نماز آیات مستحب است به جای اذان و اقامه سه مرتبه به قصد امید ثواب بگویند: "الصلاة".
- [آیت الله مظاهری] چیزهایی که در نماز یومیه واجب و مستحب است در نماز آیات هم واجب و مستحب میباشد ولی در نماز آیات به جای اذان و اقامه سه مرتبه به قصد امید ثواب بگوید: الصّلاة.
- [آیت الله اردبیلی] چیزهایی که در نمازهای شبانهروزی واجب و مستحباند، در نماز آیات نیز واجب و مستحب میباشند، ولی نماز آیات اذان و اقامه ندارد و میتواند قبل از نماز سه مرتبه به قصد و امید ثواب بگوید: (اَلصَّلاة).
- [آیت الله اردبیلی] اگر در نماز عید یک سجده یا تشهّد را فراموش کند، احتیاط مستحب آن است که بعد از نماز آن را به قصد رجاء و امید ثواب بجا آورد و اگر عملی انجام دهد که برای انجام آن، سجده سهو در نمازهای شبانهروزی لازم میشود، احتیاط مستحب آن است که بعد از نماز به قصد رجاء و امید ثواب، دو سجده سهو برای آن بجا آورد.
- [آیت الله اردبیلی] برای مرد و زن مستحب است پیش از نمازهای واجب شبانهروزی اذان و اقامه بگویند، ولی پیش از نماز عید فطر و قربان اگر به جماعت خوانده شوند مستحب است سه مرتبه بگویند: (اَلصَّلاة) و در نمازهای واجب دیگر و همچنین نماز عید فطر و قربان اگر فرادی خوانده شوند، سه مرتبه (اَلصَّلاة) را به امید ثواب بگویند.
- [آیت الله بهجت] چیزهایی که در نماز یومیه واجب و مستحب است، در نماز آیات هم واجب و مستحب میباشد، ولی در نماز آیات مستحب است به جای اذان و اقامه سه مرتبه به قصد امید ثواب بگویند: (اَلصَّلاة)، و مستحب است نماز آیات را به جماعت بخوانند و در این صورت مثل نمازهای یومیه قرائتهای نماز را امام میخواند و مستحب است قرائت این نماز را، حتی در آفتابگرفتگی بلند بخوانند.
- [آیت الله جوادی آملی] .مستحب است نمازگزار پیش از نمازهای شبانه روزی (ادا یا قضا) اذان و اقامه بگوید و پیش از نماز عید فطر و عید قربان, سه مرتبه بگوید: (الصلاة) و پیش از نمازهای واجب دیگر , مانند نماز میّت، نماز آیات، به امید ثواب سه بار بگوید: (الصلاة. )