قبل از پاسخ به این سؤال باید دانست؛ تفاوت ریختن آب روی دست ها میان مردان و خانم ها، مستحبّ است و اگر هر دو از پشت آرنج و یا جلوی دست، آب بریزند وضو باطل نیست. شارع مقدّس برای صیانت زن از نگاه مردان و حفظ عفت و حیای آنها، دستوراتی واجب یا مستحبّی را در وضو و نماز داده است؛ آب ریختن به دست از داخل آرنج هنگام وضو و یا گذاشتن آرنج ها و شکم بر زمین و چسباندن اعضای بدن به یکدیگر هنگام سجده و... همگی در این راستا است. علاوه بر این که رعایت استحباب این مسئله در وضو موجب می شود همیشه مردان و زنان میان خود تفاوتی قایل بشوند و در نتیجه حفظ حریم ها به عنوان یک رفتار هنجار در جامعه نهادینه شود؛ برخلاف آنچه جریان سازی فمینیسم به دنبال آن است که مرز حریم های میان زن و مرد را از بین ببرد و ناهنجاری های فراوانی حتی به طور ناخواسته در جامعه به وجود آید. منبع: www.porseman.org
چرا در وضو مردان باید از پشت آرنج آب بریزند ولی خانم ها باید از قسمت تای دست (جلو) این کار را انجام دهند؟
قبل از پاسخ به این سؤال باید دانست؛ تفاوت ریختن آب روی دست ها میان مردان و خانم ها، مستحبّ است و اگر هر دو از پشت آرنج و یا جلوی دست، آب بریزند وضو باطل نیست.
شارع مقدّس برای صیانت زن از نگاه مردان و حفظ عفت و حیای آنها، دستوراتی واجب یا مستحبّی را در وضو و نماز داده است؛ آب ریختن به دست از داخل آرنج هنگام وضو و یا گذاشتن آرنج ها و شکم بر زمین و چسباندن اعضای بدن به یکدیگر هنگام سجده و... همگی در این راستا است.
علاوه بر این که رعایت استحباب این مسئله در وضو موجب می شود همیشه مردان و زنان میان خود تفاوتی قایل بشوند و در نتیجه حفظ حریم ها به عنوان یک رفتار هنجار در جامعه نهادینه شود؛ برخلاف آنچه جریان سازی فمینیسم به دنبال آن است که مرز حریم های میان زن و مرد را از بین ببرد و ناهنجاری های فراوانی حتی به طور ناخواسته در جامعه به وجود آید.
منبع: www.porseman.org
- [آیت الله خامنه ای] در خصوص وضو گرفتن برای بانوان بفرمائید آیا برای ریختن آب بر روی دست بانوان باید از جلوی آرنج بریزند و مردان از پشت آرنج چنانچه این موضوع رعایت نشود و زنان هم مانند مردان از پشت دست آب بریزند حکم چیست؟
- [آیت الله نوری همدانی] آیا فرقی که در وضو بین زن و مرد در مورد شستن دست از آرنج است - که اگر مرد است پشت آرنج آب بریزد و بشوید و اگر زن است از جلوی دست - در ابطال وضو دخالتی دارد؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر در وضو، دست انسان به حالتی شود که آب وضو به طرف آرنج دست برگردد، ایرادی به وضو وارد میشود یا خیر؟
- [آیت الله بهجت] هنگام وضو گرفتن، اگر احیانا دست طوری قرار گرفت که آب وضو به طرف آرنج سرازیر شود، آیا اشکالی در وضو ایجاد می شود؟
- [آیت الله بهجت] آیا بعد از یک بار شستن دست اگر آب از پایین به طرف آرنج برگردد، وضو باطل می شود؟
- [آیت الله بهجت] آیا ریختن آب از پشت آرنج برای مردها، استحباب دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا لازم است در وضو گرفتن آب را از بالای آرنج روی دست بریزیم؟ اگر پایین تر ریختیم، آیا وضو باطل است؟
- [سایر] در هنگام وضو برای شستن دست ها از آرنج تا نوک انگشتان آیا چنین است که باید دست ها را از آرنج بکشیم و ادامه بدهیم تا کف دست و نوک انگشتان یا آنکه اگر از بالا تا پشت دست و نوک انگشتان بکشیم کافی است؟ (من مقلد مقام معظم رهبری هستم).
- [آیت الله سبحانی] کسی که می خواهد وضو بگیرد دست خود را از آرنج زیر شیر آب قرار می دهد بدون اینکه با دست مالش داده باشد و آب همه جای عضو او را فرا می گیرد آیا این نحوه طهارت اشکال دارد؟
- [آیت الله سبحانی] اگر مرد آب وضو را در قسمت جلوی دست بریزد، وضویش صحیح است؟
- [آیت الله مظاهری] در سجده باید کف دست را بر زمین بگذارد ولی در حال ناچاری پشت دست هم مانعی ندارد و اگر پشت دست ممکن نباشد خوب است مچ دست را بگذارد و چنانچه آن را هم نتواند خوب است تا آرنج هر جای دست را که میتواند، بر زمین بگذارد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] وضوی ارتماسی آن است که انسان صورت و دستها را به قصد وضو در آب فرو برد؛ ولی مسح با تری آن دست اشکال دارد. بنا بر این دست چپ را نباید ارتماسی شست. مسأله 268 - در وضوی ارتماسی هم باید صورت و دستها از بالا به پائین شسته شود؛ پس اگر وقتی که صورت و دستها را در آب فرو می برد قصد وضو کند باید صورت را از طرف پیشانی و دستها را از طرف آرنج در آب فرو برد.
- [آیت الله علوی گرگانی] جائز نیست نیّت شستن دست چپ در وقتی که فرو میبرد آن را در آب بلکه باید نیت شستن آن را در حال بیرون آوردن بنماید با محافظه عدم ریزش آب از طرف آرنج بر کف دست تا مختلط نشود آب دست با آب کف دست و همچنین است حال دست راست اگر نشوید به آن دست چپ را.
- [آیت الله سبحانی] در سجده باید کف دست را بر زمین بگذارد ولی در حال ناچاری پشت دست هم مانعی ندارد. و اگر پشت دست ممکن نباشد; باید مچ دست را بگذارد و چنانچه آن را هم نتواند، باید تا آرنج هر جا که می تواند بر زمین بگذارد و اگر آن هم ممکن نیست، گذاشتن بازو کافی است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در سجده باید کف دست را بر زمین بگذارد ولی در حال ناچاری پشت دست هم مانعی ندارد، و اگر پشت دست ممکن نباشد باید مچ دست را بگذارد و چنانچه آن را هم نتواند باید تا آرنج هرجا را که می تواند بر زمین بگذارد و اگر آن هم ممکن نیست گذاشتن بازو کافی است.
- [آیت الله علوی گرگانی] در سجده باید کف دست را به زمین بگذارد ولی در حال ناچاری پشت دست هم مانعی ندارد، و اگر پشت دست ممکن نباشد، باید مچ دست را بگذارد و چنانچه آن را هم نتواند، باید تا آرنج هر جا را که میتواند، بر زمین بگذارد و اگر آن هم ممکن نیست، گذاشتن بازو کافی است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . در سجده باید کف هر دو دست را بر زمین بگذارد، ولی در حال ناچاری پشت دست هم مانعی ندارد. و اگر پشت دست ممکن نباشد، باید مچ دست را بگذارد. و چنان چه آن را هم نتواند، باید تا آرنج هر جا را که می تواند بر زمین بگذارد. و اگر آن هم ممکن نیست، گذاشتن بازو کافی است.
- [آیت الله وحید خراسانی] در سجده باید دو کف دست را به زمین بگذارد و در حال ناچاری باید پشت دست را بر زمین بگذارد و اگر پشت دست هم ممکن نباشد بنابر احتیاط واجب مچ دست را به زمین بگذارد و چنانچه ان را هم نتواند تا ارنج هر جا را که می تواند به زمین بگذارد و اگر ان هم ممکن نیست بازو را بگذارد
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] در سجده باید کف دست را بر زمین بگذارد؛ ولی در حال ناچاری پشت دست هم مانعی ندارد و اگر پشت دست ممکن نباشد بنا بر احتیاط باید مچ دست را به زمین بگذارد و چنانچه آن را هم نتواند؛ تا آرنج هر جا را که می تواند به زمین بگذارد و اگر آن هم ممکن نیست گذاشتن بازو کافی است.
- [آیت الله نوری همدانی] در سجده باید کف دست را بر زمین بگذارد . ولی در حال ناچاری پشت دست هم مانعی ندارد . و اگر پشت دست ممکن نباشد ، باید مچ دست را بگذارد و چنانچه آن را هم نتواند ، باید تا آرنج هر جا که می تواند بر زمین بگذارد و اگر آن هم ممکن نیست ، گذاشتن بازو کافی است .