آیا حتما باید نماز را به این شکل رکوع و سجود انجام دهیم؟ چه اشکالی دارد مانند مسیحیان ایستاده و با احترام مناجات کنیم؟
در ابتدا باید دانست؛ (تنوّع) و (تحرّک) علاوه بر معانی بلند حمد و سوره و اذکار نماز از ویژگی های ممتاز (نماز) نسبت به سایر انواع عبادت ها در ادیان مختلف است و این نشانه جامعیت و برتری اسلام است. یکی از آثار تنوع و تغییر وضعیت چه بسا ایجاد حس هشیاری و دوری از یکنواختی است که در توجّه انسان در مراحل عبادت می تواند بسیار مؤثّر باشد. پیامبر صلی الله علیه و آله فرموده: (صلّوا کما رأیتمونی أصلّی)؛ (همان گونه که من نماز می خوانم، شما نیز بخوانید).1 شکل عبادت و پرستش به دستور پیامبر از جانب خدا بوده است. وقتی که پذیرفتیم باید نماز بخوانیم نحوه نماز خواندن را باید از فرمان خداوند و پیام آور خدا یاد بگیریم، همانطور که وقتی بیمار مراجعه به پزشک را ضروری تشخیص داد، چگونگی و نحوه مصرف دارو، تابع نظر و دستور پزشک می باشد. علاوه بر این که کیفیت و شکل و نحوه خواندن نماز یک امر تعبّدی است، اسرار و رموزی که در نماز نهفته، هم زیبا است و هم معارف بلند اسلامی در آن قرار داده شده؛ هم تسبیح و تقدیس لفظی است و هم تقدیس عملی می باشد. رکوع و سجود و تسبیح و تحمید و دعا و تکبیر و سلام و خلاصه همه زیبایی ها در نماز جمع شده است. نماز سفره ای است گسترده که خداوند آن را در پنج نوبت در شبانه روز برای بندگانش باز می کند و بر سر این سفره انواع و اقسام غذاهای لذیذ وجود دارد و هر کس مطابق ذوق و سلیقه و به اندازه توان و مرتبه وجودی و استعداد خود از آن بهره مند می شود. نماز عبادتی جامع است که می تواند تمام وجود انسان (از جهات بدنی و ظاهری گرفته تا جهات ذهنی و قلبی و باطنی) را در خدمت بندگی و پرستش قرار دهد. پی نوشت: 1. ر.ک: بررسی شیوه های تشویق و ترغیب کودکان و نوجوانان به نماز جماعت، ملیحه اسلامیان. ، ج85، ص292. منبع: www.porseman.org
عنوان سوال:

آیا حتما باید نماز را به این شکل رکوع و سجود انجام دهیم؟ چه اشکالی دارد مانند مسیحیان ایستاده و با احترام مناجات کنیم؟


پاسخ:

در ابتدا باید دانست؛ (تنوّع) و (تحرّک) علاوه بر معانی بلند حمد و سوره و اذکار نماز از ویژگی های ممتاز (نماز) نسبت به سایر انواع عبادت ها در ادیان مختلف است و این نشانه جامعیت و برتری اسلام است. یکی از آثار تنوع و تغییر وضعیت چه بسا ایجاد حس هشیاری و دوری از یکنواختی است که در توجّه انسان در مراحل عبادت می تواند بسیار مؤثّر باشد.
پیامبر صلی الله علیه و آله فرموده: (صلّوا کما رأیتمونی أصلّی)؛ (همان گونه که من نماز می خوانم، شما نیز بخوانید).1 شکل عبادت و پرستش به دستور پیامبر از جانب خدا بوده است. وقتی که پذیرفتیم باید نماز بخوانیم نحوه نماز خواندن را باید از فرمان خداوند و پیام آور خدا یاد بگیریم، همانطور که وقتی بیمار مراجعه به پزشک را ضروری تشخیص داد، چگونگی و نحوه مصرف دارو، تابع نظر و دستور پزشک می باشد.
علاوه بر این که کیفیت و شکل و نحوه خواندن نماز یک امر تعبّدی است، اسرار و رموزی که در نماز نهفته، هم زیبا است و هم معارف بلند اسلامی در آن قرار داده شده؛ هم تسبیح و تقدیس لفظی است و هم تقدیس عملی می باشد. رکوع و سجود و تسبیح و تحمید و دعا و تکبیر و سلام و خلاصه همه زیبایی ها در نماز جمع شده است.
نماز سفره ای است گسترده که خداوند آن را در پنج نوبت در شبانه روز برای بندگانش باز می کند و بر سر این سفره انواع و اقسام غذاهای لذیذ وجود دارد و هر کس مطابق ذوق و سلیقه و به اندازه توان و مرتبه وجودی و استعداد خود از آن بهره مند می شود. نماز عبادتی جامع است که می تواند تمام وجود انسان (از جهات بدنی و ظاهری گرفته تا جهات ذهنی و قلبی و باطنی) را در خدمت بندگی و پرستش قرار دهد.
پی نوشت:
1. ر.ک: بررسی شیوه های تشویق و ترغیب کودکان و نوجوانان به نماز جماعت، ملیحه اسلامیان. ، ج85، ص292.
منبع: www.porseman.org





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین