در اسلام تربیت امری دو جنسی است و برای پسران و دختران غیر متشابه است. این امر هم به سبب تفاوت های زیستی و ساختاری بین پسر و دختر، هم تفاوت های عاطفی و روانی و هم تفاوت های شغلی و وظیفی است. بهترین نظام تربیتی نظامی است که این تفاوت ها را مدّ نظر داشته باشد. از ویژگیهای نظام تربیتی اسلام این است که از حدود سنین تمییز و تشخیص کودکان (حدود67 سالگی) مادران خود را باید به دختران نزدیک تر کرده، خویش را محرم رازشان قرار دهند و دختران نیز باید چنین کنند یعنی مادرشان را محرم رازشان قرار دهند و پدران نیز باید محرم راز پسران باشند و پسران پدرانشان را محرم راز خود قرار دهند. نقش مادران در ایجاد رشد و کمال و سازندگی بیش از پدران است. به ویژه آنان در دختران مؤثرترند و به همین علّت باید نقش همسری و مادری آینده را به نسل بیاموزند و در جلوگیری از خطر و حفظ عفاف آنان را راهنمایی کنند. دختران بیش از پسران در معرض آسیب بینی و پرپر شدن قرار دارند. البته جنسی بودن تربیت به معنی ایجاد تبعیض نیست، بلکه بدان معنی است که در هر آن هر کدام به کمال مقدر خویش دست یابند، ولی بر اساس شرایط و مقتضیات خودشان. دختر خوب و عزیزم، یک دختر 15 و یک پسر 18 ساله اگر چه از لحاظ سنی با یکدیگر تفاوت سنی دارند ولی از لحاظ رشد عقلی و بلوغ جنسی در یک وضعیت قرار دارند. هر دو شرایط بحرانی بلوغ جنسی را سپری کرده یا در حال سپری کردن آن هستند بدیهی است که تمایلات جنسی آن دو با یکدیگر متفاوت است و برخورد یکسان و رفتار مشابه با آنان نادرست است. هر دو به بلوغ عقلی تا حدودی رسیده اند برخورد با آنان نباید همانند کودکان و نوجوانان باشد بلکه آنها صاحب عقل و خردند و احساس می کنند خودشان می فهمند و عاقل اند و اگر بخواهیم برخورد تربیتی و هدایت گونه داشته باشیم باید به عنوان یک مشاور با او رفتار کنیم. دختران باید بیشتر با مادرانشان به مشاوره بپردازند و از طریق او خواسته ها و حاجت ها و ... را بیان کنند و پسران از طریق پدران. رفتارهایی که از دختران و پسران بالغ سر می زند به لحاظ جنسیتی متفاوت است لذا برخورد با آنها نیز باید متفاوت باشد نه تبعیض آمیز. پسر 18 ساله از دختر 15 ساله به لحاظ عقلی برتر نیست و نباید پسر را بر دختر حاکم و مسلط کرد و بگوییم هرچه او می گوید درست است او بزرگتر است. اگر چه سن دختر کمتر است ولی بلوغ دختر زودتر است، بنابراین این تفاوت سن منشاء افزایش عقلی برای پسر نیست و ... . توصیه می کنیم دو کتاب: اسلام و تربیت دختران، دکتر علی قائمی و گفتارهای فلسفی، جوان از نظر عقل و احساسات و نیز سایر کتابهای تربیت را مطالعه کن. www.morsalat.com
در اسلام تربیت امری دو جنسی است و برای پسران و دختران غیر متشابه است. این امر هم به سبب تفاوت های زیستی و ساختاری بین پسر و دختر، هم تفاوت های عاطفی و روانی و هم تفاوت های شغلی و وظیفی است. بهترین نظام تربیتی نظامی است که این تفاوت ها را مدّ نظر داشته باشد.
از ویژگیهای نظام تربیتی اسلام این است که از حدود سنین تمییز و تشخیص کودکان (حدود67 سالگی) مادران خود را باید به دختران نزدیک تر کرده، خویش را محرم رازشان قرار دهند و دختران نیز باید چنین کنند یعنی مادرشان را محرم رازشان قرار دهند و پدران نیز باید محرم راز پسران باشند و پسران پدرانشان را محرم راز خود قرار دهند.
نقش مادران در ایجاد رشد و کمال و سازندگی بیش از پدران است. به ویژه آنان در دختران مؤثرترند و به همین علّت باید نقش همسری و مادری آینده را به نسل بیاموزند و در جلوگیری از خطر و حفظ عفاف آنان را راهنمایی کنند. دختران بیش از پسران در معرض آسیب بینی و پرپر شدن قرار دارند. البته جنسی بودن تربیت به معنی ایجاد تبعیض نیست، بلکه بدان معنی است که در هر آن هر کدام به کمال مقدر خویش دست یابند، ولی بر اساس شرایط و مقتضیات خودشان.
دختر خوب و عزیزم، یک دختر 15 و یک پسر 18 ساله اگر چه از لحاظ سنی با یکدیگر تفاوت سنی دارند ولی از لحاظ رشد عقلی و بلوغ جنسی در یک وضعیت قرار دارند. هر دو شرایط بحرانی بلوغ جنسی را سپری کرده یا در حال سپری کردن آن هستند بدیهی است که تمایلات جنسی آن دو با یکدیگر متفاوت است و برخورد یکسان و رفتار مشابه با آنان نادرست است. هر دو به بلوغ عقلی تا حدودی رسیده اند برخورد با آنان نباید همانند کودکان و نوجوانان باشد بلکه آنها صاحب عقل و خردند و احساس می کنند خودشان می فهمند و عاقل اند و اگر بخواهیم برخورد تربیتی و هدایت گونه داشته باشیم باید به عنوان یک مشاور با او رفتار کنیم. دختران باید بیشتر با مادرانشان به مشاوره بپردازند و از طریق او خواسته ها و حاجت ها و ... را بیان کنند و پسران از طریق پدران.
رفتارهایی که از دختران و پسران بالغ سر می زند به لحاظ جنسیتی متفاوت است لذا برخورد با آنها نیز باید متفاوت باشد نه تبعیض آمیز. پسر 18 ساله از دختر 15 ساله به لحاظ عقلی برتر نیست و نباید پسر را بر دختر حاکم و مسلط کرد و بگوییم هرچه او می گوید درست است او بزرگتر است. اگر چه سن دختر کمتر است ولی بلوغ دختر زودتر است، بنابراین این تفاوت سن منشاء افزایش عقلی برای پسر نیست و ... .
توصیه می کنیم دو کتاب: اسلام و تربیت دختران، دکتر علی قائمی و گفتارهای فلسفی، جوان از نظر عقل و احساسات و نیز سایر کتابهای تربیت را مطالعه کن.
www.morsalat.com
- [سایر] دختر 11 ساله ام به شدت از مدرسه می ترسد. با او چگونه برخورد کنم؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا اجرای مجازات های اسلامی نسبت به فرد تازه به بلوغ رسیده (دختر 9 ساله و پسر 15 ساله) منوط به احراز رشد عقلانی آنها می باشد؟
- [سایر] ایا می توان دو فرزند پسر ودختر را با هم در حالی که یکی 15/5 سال و دختر 10 ساله است عقیقه کرد؟مکارم شیرازی
- [سایر] دختر 13 ساله ام به رغم علاقه و محبت خواهر 15 ساله اش، به او بی توجهی می کند و وی را دوست ندارد. برای ایجاد رابطه صمیمانه بین آن ها چه کنیم؟
- [سایر] سن 15 برای ازدواج یک دختر کمه؟؟
- [سایر] کودک سه ساله ای دارم که به بعضی از دستورات من بی اعتنایی و بی توجهی می کند. به نظر شما من در برخورد با فرزندم تا چه حد باید قطع و جدی باشم؟
- [سایر] دختر 15 سالهام دائم خیالبافی میکند. آیا مشکلی وجود دارد؟
- [سایر] چگونه با فرزند 6 ساله نابینا برخورد کنیم؟
- [سایر] وقتی دختر 5 ساله ام را به اتاقش می برم و او را می خوابانم، به بهانه های گوناگون از بسترش بیرون می آید. با این مشکل چگونه باید برخورد کنم؟
- [سایر] آیا می شود بدون اجازه پدر دختر باکره صیغه محرمیت خواند و قصد فقط و فقط دور بودن از گناه هنگامی که با او هستم آن هم در برخورد های احتمالی ؟اصلا قصد نزدیکی یا برقراری ارتباط جنسی نباشد. ما واقعا زمانی که با هم هستیم نمی خواهیم گناه کنیم . حتی در حد برخورد یا نگاه احتمالی.
- [آیت الله مظاهری] هرگاه پدر یا مادری نذر کند دختر خود را به سیّد شوهر دهد نذر آنها اعتباری ندارد، و هنگامی که دختر به حدّ بلوغ رسید اختیار با خود اوست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه پدر یا مادری نذر کند دختر خود را به سید شوهر دهد نذر آنها اعتباری ندارد و هنگامی که دختر به حد بلوغ رسید اختیار با خود اوست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه مردی بخواهد زن برادرش به او محرم شود می تواند دختر شیرخواری را با اجازه ولی او به عقد موقت خود درآورد و در همان حال زن برادرش آن دختر را شیر کامل دهد و بنابراحتیاط واجب باید مدت عقد موقت بقدری باشد که دختر به حد قابلیت بهره گیری جنسی برسد و چنین عقدی موافق مصلحت دختر نیز باشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر وارث پدر و مادر و یک دختر باشند: الف اگر مادر حاجب داشته باشد سهم او 61 میشود وسهم پدر هم 61 و سهم دختر21 می شود و 61 باقیمانده بین پدر و دختر تقسیم می شود و از چهار قسمت یک قسمت به پدر وبقیه به دختر می رسد بنابر این مال میت به 24 قسمت تقسیم می شود و 4 سهم آن به مادر و 5 سهم به پدر و 15 سهم به دختر متوفی می رسد. ب اگر مادر حاجب نداشته باشد مال میت به 5 قسمت تقسیم میشود و یک سهم به پدر و یک سهم به مادر و سه سهم بقیه به دختر میت می رسد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] 15 چنانچه برای تعمیر و توسعه لازم باشد، مانعی ندارد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که 2 مثقال و 15 نخود نقره یا بیشتر از بابت زکات بدهکار است بنابر احتیاط مستحب کمتر از 2 مثقال و 15 نخود نقره به یک فقیر ندهد، و نیز اگر غیر نقره چیز دیگری مثل گندم و جو بدهکار است و قیمت آن به 2 مثقال و 15 نخود نقره برسد بنابر احتیاط مستحب به یک فقیر کمتر از آن ندهد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که 2 مثقال و 15 نخود نقره یا بیشتر از بابت زکات بدهکار است، بنابر احتیاط مستحب کمتر از 2 مثقال و 15 نخود نقره به یک فقیر ندهد. و نیز اگر غیر نقره چیز دیگری مثل گندم و جو بدهکار باشد و قیمت آن به 2 مثقال و 15 نخود نقره برسد، بنابر احتیاط مستحب به یک فقیر کمتر از آن ندهد.
- [آیت الله خوئی] کسی که (2) مثقال و (15) نخود نقره یا بیشتر، از بابت زکات بدهکار است بنابر احتیاط مستحب کمتر از (2) مثقال و (15) نخود نقره به یک فقیر ندهد و نیز اگر غیر نقره چیز دیگری مثل گندم و جو بدهکار باشد و قیمت آن به (2) مثقال و (15) نخود نقره برسد بنابر احتیاط مستحب به یک فقیر کمتر از آن ندهد.
- [آیت الله خوئی] نصاب معدن 15 مثقال معمولی طلای مسکوک است، یعنی اگر قیمت چیزی را که از معدن بیرون آورده، به 15 مثقال طلای مسکوک برسد، باید خمس آنچه را که پس از کم کردن مخارجی که کرده است باقی میماند، بدهد.
- [آیت الله بهجت] نصاب معدن 15 مثقال معمولی طلای سکهدار است، یعنی اگر قیمت چیزی را که از معدن بیرون آورده، بعد از کم کردن هزینه اخراج به 15 مثقال طلای سکهدار برسد، باید خمس آن را بدهد.