حدود اختیارات شوهر چه مقدار است و محدوده اطاعت از شوهر تا کجاست؟
در اوامر و نواهی الهی (یعنی آنچه شرعا بر زن واجب یا حرام است مثل نماز یا ترک گناه و امثال آن) امر و نهی و رضایت و عدم رضایت واذن و عدم اذن شوهر اثری ندارد بلکه بر زن واجب است مطیع شرع باشد اما در مورد خروج از منزل و پوشیدن لباس و انجام مستحبات باید مطیع شوهر باشد، مگر این که شوهر در پوشیدن لباس از او بخواهد که بدون رعایت حجاب و یا با لباس مهیج بیرون رود که در این صورت اطاعت لازم نیست و براساس منابع فقهی لازم است زنی که به عقد دائم با مردی ازدواج کرده برای هرگونه لذتی برای شوهر تمکین نماید و برای بیرون رفتن از منزل از او اجازه بگیرد مگر چند مورد که استثناء شده ... و اگر از رفتن به خانه خویشان مثل پدر و امثال اینها هم نهی کند باید اطاعت نماید.(1). اهم موارد اطاعت از شوهر برای زن در موارد زیر است: 1- اگر مانع شرعی مانند عادت ماهانه و روزه‌داری ندارد و شوهر درخواست هم خوابگی کرد واجب است اطاعت کند. 2- اگر او را از رفتن به مکانی منع کرد واجب است اطاعت نماید. در موارد مستحبات اگر حقوق شوهر با هر عمل مستحبی تزاحم پیدا کند بایستی‌آن عمل ترک و حقوق شوهر رعایت گردد البته در مورد حقوق زن نیز مساله به همین صورت است یعنی اگر حقوق زن با هر عمل مستحبی شوهر تزاحم پیدا کند بایستی‌آن عمل ترک و حقوق زن رعایت گردد. با توجه به آن که هر اجتماعی هر چند کوچک , باید دارای مدیر و مسؤولی باشد, خانواده نیز - که سنگ زیرین اجتماع و هسته اولیه آن است - از این قاعده مستثنی نیست و در نظام خانوادگی اسلام , مسؤولیت اداره و تأمین نیازمندی های خانواده , بر دوش مرد نهاده شده است ; لیکن این به معنای حاکمیت او بر زن نیست ; بلکه نوعی مسؤولیت است. پی نوشت: 1- جامع‌المسائل آیت‌الله فاضل، ج 1، ص 462 تا 464 www.morsalat.com
عنوان سوال:

حدود اختیارات شوهر چه مقدار است و محدوده اطاعت از شوهر تا کجاست؟


پاسخ:

در اوامر و نواهی الهی (یعنی آنچه شرعا بر زن واجب یا حرام است مثل نماز یا ترک گناه و امثال آن) امر و نهی و رضایت و عدم رضایت واذن و عدم اذن شوهر اثری ندارد بلکه بر زن واجب است مطیع شرع باشد اما در مورد خروج از منزل و پوشیدن لباس و انجام مستحبات باید مطیع شوهر باشد، مگر این که شوهر در پوشیدن لباس از او بخواهد که بدون رعایت حجاب و یا با لباس مهیج بیرون رود که در این صورت اطاعت لازم نیست و براساس منابع فقهی لازم است زنی که به عقد دائم با مردی ازدواج کرده برای هرگونه لذتی برای شوهر تمکین نماید و برای بیرون رفتن از منزل از او اجازه بگیرد مگر چند مورد که استثناء شده ... و اگر از رفتن به خانه خویشان مثل پدر و امثال اینها هم نهی کند باید اطاعت نماید.(1).
اهم موارد اطاعت از شوهر برای زن در موارد زیر است:
1- اگر مانع شرعی مانند عادت ماهانه و روزه‌داری ندارد و شوهر درخواست هم خوابگی کرد واجب است اطاعت کند.
2- اگر او را از رفتن به مکانی منع کرد واجب است اطاعت نماید.
در موارد مستحبات اگر حقوق شوهر با هر عمل مستحبی تزاحم پیدا کند بایستی‌آن عمل ترک و حقوق شوهر رعایت گردد البته در مورد حقوق زن نیز مساله به همین صورت است یعنی اگر حقوق زن با هر عمل مستحبی شوهر تزاحم پیدا کند بایستی‌آن عمل ترک و حقوق زن رعایت گردد.
با توجه به آن که هر اجتماعی هر چند کوچک , باید دارای مدیر و مسؤولی باشد, خانواده نیز - که سنگ زیرین اجتماع و هسته اولیه آن است - از این قاعده مستثنی نیست و در نظام خانوادگی اسلام , مسؤولیت اداره و تأمین نیازمندی های خانواده , بر دوش مرد نهاده شده است ; لیکن این به معنای حاکمیت او بر زن نیست ; بلکه نوعی مسؤولیت است.
پی نوشت:
1- جامع‌المسائل آیت‌الله فاضل، ج 1، ص 462 تا 464
www.morsalat.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین