البته ازدواج در کنار خانواده بسیار مناسب است چه اینکه انسان از تجارب آنها برای هر چه بهتر، زندگی خود استفاده می‌کند ولی این طور نیست که ازدواج در منطقه‌ای دور از خانواده مشکل آفرین باشد . در اینجا دو نکته مطرح است: الف) دوری از وطن بستگی به شخص شما دارد، اگر سخت به وطن دل بسته‌اید و نمی‌توانید غربت را تحمل کنید ، مصلحت در آن است که با موردی در همان موطن اصلی خود ازدواج کنید یا با کسی که حاضر به هجرت به وطن شما شود . ب)ولی از آنجا که شایستگی همسر در سرنوشت انسان نقش به سزایی دارد، نیک بیندیشید و بسیار مراقب باشدکه بدون جهت دست رد به سینه خواستگار شایسته‌ای نزنید و این که از شهر و خانواده خود دور می‌شوید دلیل آن نمی‌شود که به خواستگار شایسته‌ای جواب منفی بدهید. سرآمد حکما و خردمندان علی(ع) می‌فرماید: لیس بلد باحق بک من بلد، خیرالبلاد ما حملک ؛ هیچ شهری برای تو شایسته از شهری دیگر نیست،: بهترین شهرها آن است که شما راپذیرا بود و مایه پیشرفت و تکامل شما گردد .(1) پاورقی: 1- نهج‌البلاغه، قصار 442 www.morsalat.com
البته ازدواج در کنار خانواده بسیار مناسب است چه اینکه انسان از تجارب آنها برای هر چه بهتر، زندگی خود استفاده میکند ولی این طور نیست که ازدواج در منطقهای دور از خانواده مشکل آفرین باشد .
در اینجا دو نکته مطرح است:
الف) دوری از وطن بستگی به شخص شما دارد، اگر سخت به وطن دل بستهاید و نمیتوانید غربت را تحمل کنید ، مصلحت در آن است که با موردی در همان موطن اصلی خود ازدواج کنید یا با کسی که حاضر به هجرت به وطن شما شود .
ب)ولی از آنجا که شایستگی همسر در سرنوشت انسان نقش به سزایی دارد، نیک بیندیشید و بسیار مراقب باشدکه بدون جهت دست رد به سینه خواستگار شایستهای نزنید و این که از شهر و خانواده خود دور میشوید دلیل آن نمیشود که به خواستگار شایستهای جواب منفی بدهید. سرآمد حکما و خردمندان علی(ع) میفرماید: لیس بلد باحق بک من بلد، خیرالبلاد ما حملک ؛ هیچ شهری برای تو شایسته از شهری دیگر نیست،: بهترین شهرها آن است که شما راپذیرا بود و مایه پیشرفت و تکامل شما گردد .(1)
پاورقی:
1- نهجالبلاغه، قصار 442
www.morsalat.com
- [آیت الله اردبیلی] فطریه پسران یا دخترانی که در شهری دور از وطن خود هستند و درس میخوانند، ولی با پول پدرشان زندگی میکنند و جزء عیال او حساب میشوند، بر عهده خودشان است یا پدرشان؟
- [آیت الله سبحانی] مردی به دلیل اختلاف خانوادگی جدا از همسرش زندگی می کند. آیا برای ازدواج موقت، اجازه از همسر لازم است؟
- [آیت الله سیستانی] من دانشجو هستم در شهری دور و در هر هفته شاید ممکن باشد از محل تحصیلم دور شوم حکم نماز و روزه من در محل تحصیلم چطور است؟
- [سایر] در مورد نکاح. آیا اگر در هنگام نکاح بجز دختر و پسر و عاقد تنها یک شاهد وجود داشته باشد و این نکاح از خانواده ها مخفی بماند نکاح صحیح است؟ اگر زندگی مشترک ادامه پیدا نکرده و پسر به هیچ کدام از وظایف خود عمل نکرده و برای این نکاح هیچ سند مکتوبی وجود نداشته باشد وظیفه دختر چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا برای مردی که همسر دائم دارد ازدواج موقّت جایز است؟ (حکم مسأله را در صورتی که همسر دوّم در همان محل زندگی همسر دائم یا در محل دیگری زندگی کند بیان فرمایید).
- [سایر] آیا صحیح است که خانمی که به مردی علاقمند است به خواستگاری برود یا از او درخواست ازدواج کند؟
- [آیت الله بهجت] مردی با خنثای مشکل ازدواج کرده و از دُبُر با او وطی کرده است، پس از آن متوجه شده است. آیا این ازدواج صحیح است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر مردی با زنی ازدواج کند و پسر همان مرد با دختر این زن که از شوهر قبلی است ازدواج کند، آیا صحیح است یا خیر؟
- [سایر] سلام مدتی است که با پسری آشنا شده ام خانواده خوبی دارد دورادور آنها را میشناسم به من پیشنهاد ازدواج داده است ولی نمی توانم به او اعتماد کنم از ازدواج میترسم ترس اینکه سالها باید با مردی باشم نگرانم میکند نمی دانم چگونه این ترس از ازدواج را از بین ببرم و تا دیر نشده به مردی اعتماد کنم چگونه مینوان این ترس را از بین برد؟چگونه از مردی مطمئن شوم
- [آیت الله خامنه ای] نماز و روزه دختری که بمدت شش ماه آغاز تولد در محل تولد اقامت داشت سپس به مدت هفده سال در شهری دیگر زندگی نمود سپس بعد از ازدواج به محل تولد بازگشت در دو محل اقامت چه حکمی دارد؟
- [آیت الله خوئی] اگر در شهری اول ماه ثابت شود، در شهرهای دیگر چه دور باشند چه نزدیک چه در افق متحد باشند یا نه نیز ثابت میشود درصورتی که در شب مشترک باشند ولو اول شب یکی آخر شب دیگری باشد.
- [آیت الله اردبیلی] دختری که برای ازدواج، باید از پدر یا جدّ پدری خود اجازه بگیرد، چنانچه بدون اجازه گرفتن از آنان با مردی ازدواج کند و پس از ازدواج، پدر یا جدّ پدری اجازه دهند، ازدواج وی صحیح است وگرنه بنابر احتیاط واجب باید با طلاق از آن مرد جدا شود.
- [آیت الله بهجت] هرگاه شهری در بلندی باشد که از دور دیده شود، یا بهقدری گود باشد که اگر انسان کمی دور شود دیوار آن را نبیند، کسی که از آن شهر مسافرت میکند، وقتی به اندازهای دور شود که اگر آن شهر در زمین هموار بود، دیوارش از آنجا دیده نمیشد، باید نماز خود را شکسته بخواند، و نیز اگر پَستی و بلندی خانهها بیشتر از معمول باشد، باید ملاحظه معمول را بنماید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] ممکن است کسی در دو محل زندگی کند، مثلاً شش ماه در شهری و شش ماه دیگر در شهر دیگر، هردو وطن او محسوب می شود و حتی ممکن است انسان دارای سه وطن باشد.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر زنی، مردی را وکیل کند که به مدّت ومبلغ معیّن او را برای خود صیغه نماید، چنانچه مرد او را به عقد دائم خود در آورد و یا به غیر از مدّت یا مبلغی که معیّن شده او را صیغه کند، وقتی آن زن فهمید اگر بگوید راضی هستم، عقد صحیح است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر زنی مردی را وکیل کند که به مدت و مبلغ معین او را برای خود صیغه نماید، چنانچه مرد او را به عقد دائم خود درآورد یا به غیر از مدت یا مبلغی که معین شده او را صیغه کند، وقتی آن زن فهمید اگر بگوید راضی هستم عقد صحیح و گر نه باطل است.
- [آیت الله سبحانی] اگر زنی مردی را وکیل کند که به مدت و مبلغ معیّن او را برای خود صیغه صفحه 455 نماید، چنانچه مرد او را به عقد دائم خود درآورد یا به غیر از مدت یا مبلغی که معین شده او را صیغه کند، وقتی آن زن فهمید، اگر بگوید راضی هستم عقد صحیح وگرنه باطل است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر زنی مردی را وکیل کند، که به مدت و مبلغ معین او را برای خود متعه نماید، چنان چه مرد او را به عقد دائم خود در آورد، یا به غیر از مدت یا مبلغی که معین شده او را متعه کند، وقتی که آن زن فهمید، اگر بگوید راضی هستم عقد صحیح وگرنه باطل است.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر زنی مردی را وکیل کند که به مدت و مبلغ معین اورا برای خود متعه نماید چنانچه مرد اورا به عقد دایم خود در اورد یا به غیر از مدت یا مبلغی که معین شده او را متعه کند وقتی ان زن فهمید اگر ان عقدرا اجازه کند صحیح وگرنه باطل است
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر زنی مردی را وکیل کند که به مدت و مبلغ معین او را برای خود صیغه نماید؛ چنانچه مرد او را به عقد دائم خود در آورد؛ یا به غیر از مدت یا مبلغی که معین شده او را صیغه کند؛ وقتی آن زن فهمید؛ اگر اجازه نماید آن عقد صحیح و گرنه باطل است.