وجود طلاق به صورت ابتدایی در دست مرد - البته با قیود و شرایطی که اسلام قرار داده است - امری متناسب با وضعیت طبیعی ازدواج است، نه مربوط به قرارداد و اعتبار صرف. مکانیسم طبیعی ازدواج این است که زن در کانون خانواده، محبوب و محترم باشد و همین که شعله عشق مرد نسبت به وی خاموش شد، رکن اساسی خانواده ویران شده و طبیعتا این اجتماع کوچک از هم خواهد پاشید. حفظ قانونی زن در خانه نیز نمی‌تواند او را محبوب مرد سازد و آن ویرانه را آباد نماید. از همین‌رو اسلام توصیه می‌کند که زن کاری کند که کاملاً محبوب و معشوق شوهرش واقع گردد و او را دلباخته خود سازد. ولی عکس قضیه چنین نیست؛ یعنی، با سلب علاقه زن از شوهر، حیات خانوادگی پایان یافته نیست؛ زیرا بی‌علاقگی زن، مهر مرد را نسبت به وی خاموش نمی‌سازد، بلکه عادتا آن را تیزتر و حادتر می‌کند؛ چون مرد خواستار شخص زن است و زن خواستار عشق و محبت مرد. افزون بر این زن در مورد لزوم می‌تواند درخواست طلاق قضایی کند و حتی می‌تواند به هنگام ازدواج، داشتن حق طلاق را برای خود، جزو شرایط ضمن عقد قرار دهد. برای مطالعه بیشتر ر . ک : نظام حقوق زن در اسلام ، شهید مطهری porseman.org
وجود طلاق به صورت ابتدایی در دست مرد - البته با قیود و شرایطی که اسلام قرار داده است - امری متناسب با وضعیت طبیعی ازدواج است، نه مربوط به قرارداد و اعتبار صرف. مکانیسم طبیعی ازدواج این است که زن در کانون خانواده، محبوب و محترم باشد و همین که شعله عشق مرد نسبت به وی خاموش شد، رکن اساسی خانواده ویران شده و طبیعتا این اجتماع کوچک از هم خواهد پاشید. حفظ قانونی زن در خانه نیز نمیتواند او را محبوب مرد سازد و آن ویرانه را آباد نماید. از همینرو اسلام توصیه میکند که زن کاری کند که کاملاً محبوب و معشوق شوهرش واقع گردد و او را دلباخته خود سازد. ولی عکس قضیه چنین نیست؛ یعنی، با سلب علاقه زن از شوهر، حیات خانوادگی پایان یافته نیست؛ زیرا بیعلاقگی زن، مهر مرد را نسبت به وی خاموش نمیسازد، بلکه عادتا آن را تیزتر و حادتر میکند؛ چون مرد خواستار شخص زن است و زن خواستار عشق و محبت مرد. افزون بر این زن در مورد لزوم میتواند درخواست طلاق قضایی کند و حتی میتواند به هنگام ازدواج، داشتن حق طلاق را برای خود، جزو شرایط ضمن عقد قرار دهد. برای مطالعه بیشتر ر . ک : نظام حقوق زن در اسلام ، شهید مطهری
porseman.org
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا مرد میتواند طلاق سوّم زن خود را طلاق رجعی قرار دهد؟
- [سایر] چرا حق طلاق با زن نیست ؟
- [سایر] چنانچه هنگام طلاق حضانت فرزند مشترک با توافق زوجین به زن سپرده شود و زن پس از طلاق ازدواج نماید آیا حضانت از او سلب می شود ؟
- [آیت الله نوری همدانی] شخصی زن خود را طلاق داده و بعداً مطلع شد که زن در حال عادت زنانگی و در حال نفاس بوده آیا این طلاق صحیح است یا خیر؟
- [آیت الله بهجت] مرد و زن در وقوع طلاق اختلاف دارند؛ مرد مدّعی وقوع طلاق و زن منکر آن است. قول کدام یک مقدّم است؟
- [آیت الله خوئی] زنی است شیعه و مؤمنه است تزویج نموده به عقد صحیح، سپس اختلافی بین آن دو شده و قاضی روی طریق خودشان آن زن را طلاق داده پسر من چنین زنی را تزویج نموده و بعد از دخول متوجه شدیم به تزویج زن و طلاق او در اینجا چند مسئله پیش آمده: 1 - آیا طلاق آن زن نزد قاضی مخالف صحیح است یا خیر با اینکه میدانیم طلاقی که قاضی داده دارای شروط معتبره نزد ما نبوده مانند حضور دو شاهد عادل؟ 2 - آیا ازدواج آن زن برای پسرم صحیح است یا خیر با اینکه اطلاعی از ازدواج و طلاق آن زن نداشتیم؟ 3- آیا واجب است بر پسرم طلاق دادن آن زن یا خودش بدون طلاق منفصل میشود یا آنکه بر وی حرام میشود مؤبدا؟ 4 - آیا واجب است طلاق دادن آن زن از شوهر اوّلی بار دیگر به جهت باطل بودن طلاق سابق او سپس عقد کنیم آن زن را برای پسر خود بار دیگر؟
- [آیت الله خامنه ای] یکی از نزدیکان اینجانب اخیراً طلاق خلع گرفته و وقوع طلاق در زمان پاکی زن بوده است اما روز قبل از وقوع طلاق و جاری شدن صیغه، این زن و شوهر نزدیکی داشته اند. امروز مطلع شدم که طلاق باطل است و بعد از پاکی، نباید نزدیکی صورت گیرد. لطفاً وضعیت این زن و مرد و تکلیف آنها را بیان بفرمایید.
- [آیت الله بهجت] اگر زن مبلغی را برای رضایت شوهر به طلاق بدهد، آیا مرد در انجام یا عدم انجام طلاق اختیار دارد یا لازم است او را طلاق دهد؟
- [سایر] آیا در طلاق مبارات هم زن باید حتماً، چیزی بپردازد و اگر نپردازد طلاق مبارات صورت نمیگیرد؟
- [آیت الله بهجت] اگر زن پس از طلاق متوجه شود که او در حال عادت بوده، آیا طلاق صحیح است؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر زن و شوهر از هم بدشان بیاید و زن مالی به مرد بدهد که او را طلاق دهد، این طلاق را (طلاق مبارات) میگویند.
- [آیت الله علوی گرگانی] طلاق دادن زن در حال حیض، به طوری که در کتاب طلاق گفته میشود باطل است.
- [آیت الله نوری همدانی] طلاق دادن زن در حال حیض ، بطوری که در کتاب طلاق گفته می شود ، باطل است .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . طلاق دادن زن در حال حیض بطوری که در کتاب طلاق گفته می شود، باطل است.
- [آیت الله سیستانی] طلاق دادن زن در حال حیض به طوری که در احکام طلاق گفته میشود باطل است .
- [آیت الله شبیری زنجانی] طلاق دادن زن در حال حیض، با شرایطی که در احکام طلاق گفته میشود باطل است.
- [آیت الله وحید خراسانی] طلاق دادن زن در حال حیض به طوری که در احکام طلاق خواهد امد باطل است
- [آیت الله اردبیلی] طلاق دادن زن در حال حیض به تفصیلی که در کتاب طلاق گفته میشود، باطل است.
- [آیت الله بروجردی] طلاق دادن زن در حال حیض، به طوری که در کتاب طلاق گفته میشود باطل است.
- [آیت الله خوئی] طلاق دادن زن در حال حیض، به طوری که در احکام طلاق گفته میشود، باطل است.