چرا در اسلام در ازدواج موقت، اگر خانم بچه دار شود، مسئولیت تأمین معاش به عهده همسر است؟ با عنایت اینکه مشکلات متعددی را پیش رو خواهد داشت؟
چه در ازدواج موقت و چه دائم ، وظیفه تامین معاش و نفقه فرزند بر عهده پدر می باشد. مادر برای نگهداری و حتی شیردهی از فرزند مستحق دریافت اجرت است.اگر چه این امر ممکن است موجب مشکلاتی برای مرد باشد لکن در صورتی که این وظیفه بر عهده زن باشد مشکلات متعدد و بعضا خارج از طاقت زن خواهد بود. سرّ ورازتقسیم حقوق و وظایف بین زن ومرد در برابر فرزندان نیز بر همین اساس استوار است. اسلام به شکل بی سابقه ای جانب زن را در مسائل مالی و اقتصادی رعایت کرده است , از طرفی به زن استقلال و آزادی کامل اقتصادی داده و دست مرد را از مال و کار او کوتاه کرده و حق قیمومت در معاملات زن را که در دنیای قدیم سابقه ممتد دارد و در اروپا تا اوایل قرن بیستم رایج بود از مرد گرفته است . و از طرف دیگر با برداشتن مسؤولیت تأمین بودجه خانوادگی از دوش زن , او را از هر نوع اجبار و الزام برای دویدن به دنبال پول معاف کرده است . حقیقت این است که در مسئله نفقه و تامین معاش فرزندان ،اسلام نخواسته بنفع زن و علیه مرد , یا بنفع مرد و علیه زن قانونی وضع کند . اسلام نه جانبدار زن است و نه جانبدار مرد . اسلام در قوانین خود سعادت مرد و زن و فرزندانی که باید در دامن آنها پرورش یابند و بالاخره سعادت جامعه بشریت را در نظر گرفته است . اسلام راه وصول زن و مرد و فرزندان آنها و جامعه بشریت را به سعادت , در این می بیند که قواعد و قوانین طبیعت و اوضاع و احوالی که بدست توانا و مدبر خلقت بوجود آمده نادیده گرفته نشود . اسلام در قوانین خود این قاعده را همواره رعایت کرده است که مرد مظهر نیاز و احتیاج و زن مظهر بی نیازی باشد , اسلام مرد را بصورت خریدار و زن را به صورت صاحب کالا می شناسد , از نظر اسلام در وصال و زندگی مشترک زن و مرد , این مرد است که باید خود را بعنوان بهره گیر بشناسد و هزینه این کار را تحمل کند . زن و مرد نباید فراموش کنند که در مسئله عشق از نظر طبیعت دو نقش جداگانه بعهده آنها واگذار شده است . ازدواج هنگامی لذت بخش است که زن و مرد در نقش طبیعی خود ظاهر شوند . علت دیگر که برای لزوم نفقه فرزندان بر مرد در کار است اینست که مسؤولیت و رنج و زحمات طاقت فرسای تولید نسل از لحاظ طبیعت بعهده زن گذاشته شده است , آنچه در این کار از نظر طبیعی بعهده زن گذاشته شده است , آنچه در این کار از نظر طبیعی بعهده مرد است یک عمل لذت بخش آنی بیش نیست , این زن است که باید این بیماری ماهانه را ( در غیر ایام کودکی و پیری ) تحمل کند , سنگینی دوره بارداری و بیماری مخصوص این دوره را بعهده بگیرد , سختی زایمان و عوارض آن را تحمل نماید , کودک را شیر بدهد و پرستاری کند . اینها همه از نیروی بدنی و عضلانی زن میکاهد , توانائی او را در کار و کسب کاهش می دهد . اینهاست که اگر بنا بشود قانون , زن و مرد را از لحاظ تأمین بودجه زندگی در وضع مشابهی قرار دهد و به حمایت زن بر نخیزد , زن وضع رقت باری پیدا خواهد کرد . و همین ها سبب شده که در جاندارانی که بصورت جفت زندگی میکنند جنس نر همواره به حمایت جنس ماده برخیزد او را در مدت گرفتاری تولید نسل در خوراک و آذوقه کمک کند بعلاوه زن و مرد از لحاظ نیروی کار و فعالیتهای خشن تولیدی و اقتصادی مشابه و مساوی آفریده نشده اند . اگر بنای بیگانگی باشد و مرد در مقابل زن قد علم کند و به او بگوید ذره ای از درآمد خودم را خرج تو نمی کنم هرگز زن قادر نیست خود را به پای مرد برساند . برای مطالعه بیشتر مراجعه کنید به: نظام حقوق زن در اسلام. شهید مرتضی مطهری. ج 1 ص 295 www.porseman.org
عنوان سوال:

چرا در اسلام در ازدواج موقت، اگر خانم بچه دار شود، مسئولیت تأمین معاش به عهده همسر است؟ با عنایت اینکه مشکلات متعددی را پیش رو خواهد داشت؟


پاسخ:

چه در ازدواج موقت و چه دائم ، وظیفه تامین معاش و نفقه فرزند بر عهده پدر می باشد. مادر برای نگهداری و حتی شیردهی از فرزند مستحق دریافت اجرت است.اگر چه این امر ممکن است موجب مشکلاتی برای مرد باشد لکن در صورتی که این وظیفه بر عهده زن باشد مشکلات متعدد و بعضا خارج از طاقت زن خواهد بود. سرّ ورازتقسیم حقوق و وظایف بین زن ومرد در برابر فرزندان نیز بر همین اساس استوار است.
اسلام به شکل بی سابقه ای جانب زن را در مسائل مالی و اقتصادی رعایت کرده است , از طرفی به زن استقلال و آزادی کامل اقتصادی داده و دست مرد را از مال و کار او کوتاه کرده و حق قیمومت در معاملات زن را که در دنیای قدیم سابقه ممتد دارد و در اروپا تا اوایل قرن بیستم رایج بود از مرد گرفته است . و از طرف دیگر با برداشتن مسؤولیت تأمین بودجه خانوادگی از دوش زن , او را از هر نوع اجبار و الزام برای دویدن به دنبال پول معاف کرده است . حقیقت این است که در مسئله نفقه و تامین معاش فرزندان ،اسلام نخواسته بنفع زن و علیه مرد , یا بنفع مرد و علیه زن قانونی وضع کند . اسلام نه جانبدار زن است و نه جانبدار مرد . اسلام در قوانین خود سعادت مرد و زن و فرزندانی که باید در دامن آنها پرورش یابند و بالاخره سعادت جامعه بشریت را در نظر گرفته است . اسلام راه وصول زن و مرد و فرزندان آنها و جامعه بشریت را به سعادت , در این می بیند که قواعد و قوانین طبیعت و اوضاع و احوالی که بدست توانا و مدبر خلقت بوجود آمده نادیده گرفته نشود .
اسلام در قوانین خود این قاعده را همواره رعایت کرده است که مرد مظهر نیاز و احتیاج و زن مظهر بی نیازی باشد , اسلام مرد را بصورت خریدار و زن را به صورت صاحب کالا می شناسد , از نظر اسلام در وصال و زندگی مشترک زن و مرد , این مرد است که باید خود را بعنوان بهره گیر بشناسد و هزینه این کار را تحمل کند . زن و مرد نباید فراموش کنند که در مسئله عشق از نظر طبیعت دو نقش جداگانه بعهده آنها واگذار شده است . ازدواج هنگامی لذت بخش است که زن و مرد در نقش طبیعی خود ظاهر شوند .
علت دیگر که برای لزوم نفقه فرزندان بر مرد در کار است اینست که مسؤولیت و رنج و زحمات طاقت فرسای تولید نسل از لحاظ طبیعت بعهده زن گذاشته شده است , آنچه در این کار از نظر طبیعی بعهده زن گذاشته شده است , آنچه در این کار از نظر طبیعی بعهده مرد است یک عمل لذت بخش آنی بیش نیست , این زن است که باید این بیماری ماهانه را ( در غیر ایام کودکی و پیری ) تحمل کند , سنگینی دوره بارداری و بیماری مخصوص این دوره را بعهده بگیرد , سختی زایمان و عوارض آن را تحمل نماید , کودک را شیر بدهد و پرستاری کند .
اینها همه از نیروی بدنی و عضلانی زن میکاهد , توانائی او را در کار و کسب کاهش می دهد . اینهاست که اگر بنا بشود قانون , زن و مرد را از لحاظ تأمین بودجه زندگی در وضع مشابهی قرار دهد و به حمایت زن بر نخیزد , زن وضع رقت باری پیدا خواهد کرد . و همین ها سبب شده که در جاندارانی که بصورت جفت زندگی میکنند جنس نر همواره به حمایت جنس ماده برخیزد او را در مدت گرفتاری تولید نسل در خوراک و آذوقه کمک کند
بعلاوه زن و مرد از لحاظ نیروی کار و فعالیتهای خشن تولیدی و اقتصادی مشابه و مساوی آفریده نشده اند . اگر بنای بیگانگی باشد و مرد در مقابل زن قد علم کند و به او بگوید ذره ای از درآمد خودم را خرج تو نمی کنم هرگز زن قادر نیست خود را به پای مرد برساند .
برای مطالعه بیشتر مراجعه کنید به:
نظام حقوق زن در اسلام. شهید مرتضی مطهری. ج 1 ص 295
www.porseman.org





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین