چشم محلّ جاذبه و عشق و کشش است. چشمان مشتاق وقتی به هم می نگرند، شعلة محبت و علاقمندی بین ایشان افروخته می شود. در چشم قدرت عجیبی وجود دارد که می تواند ضمیر و باطن افراد را منتقل کند و نمایندة اسرار آدمی باشد. نگاه چشم مشتاق نگاه چشم حسود متفاوت است. نگاه چشم فتان و فتنه گر با نگاه چشم کنیه توز فرق دارد. افرادی که از باطنی قوی بر خودارند می توانند از حالات چشمان افراد به روحیات و اسرار آن ها پی ببرند. چشم صیاد است زیبایی ها را صد می کند. بعضی از انسان ها، چون مرتاضان با تمرین های خاصّ و مداوم، از طریق چشم دارای نیروی خارق العاده ای می شوند. که گاهی از ابزار مکانیکی یا الکترونیکی قدرت مند تر است. وجود توجه موجب ریشه دواندن محبت عمیق و پایدار می شود. نامحرم برای جلب توجه مخاطب، چشم در چشم او می دوزد. این کار باعث به جریان افتادن نیرو و کشش شده و مخاطب را اسیر می کند. بسیاری از فتنه و فسادها از تلاقی نگاه دو نامحرم، تکرار و ادامة آن به وجود آمده است. امیرمؤمنان(ع) فرمود: "چشم ها دام های شیطان است".[1] رسول گرامی اسلام(ص) فرمود: "بپرهیزید از زیاد نگاه کردن، زیرا بذر هوی [و هوس] است و موجب غفلت می شود".[2] امام صادق(ع) فرمود: "چه بسا یک نگاه کوتاه حسرت طولانی به ارث می گذارد".[3] قرآن می فرماید: "و به زنان با ایمان بگو: چشم های خود را (از نگاه به نامحرمان) فرو گیرند و عفاف خود را حفظ کنند. این برای آنان پاکیزه تر است. خداوند از آن چه انجام می دهید آگاه است".[4] پی نوشتها: [1] غررالحکم، (انتشارات دانشگاه تهران)، ج1، ص 235، حدیث 950. [2] بحارالانوار،ج 69 (بیروتی)، ص 199، حدیث 29. [3] محمدی ری شهری، میزان الحکمه، ج 4، ص 3289، حدیث 20257. [4] نور (24) آیة 31 eporsesh.com
آیا این گفته صحیح است که در چشم نوعی جذبه و کشش وجود دارد که با دوختن به نامحرم امکان بروز محبّت و مهر ورزی در وجودمان پدیدار می شود؟
چشم محلّ جاذبه و عشق و کشش است. چشمان مشتاق وقتی به هم می نگرند، شعلة محبت و علاقمندی بین ایشان افروخته می شود. در چشم قدرت عجیبی وجود دارد که می تواند ضمیر و باطن افراد را منتقل کند و نمایندة اسرار آدمی باشد. نگاه چشم مشتاق نگاه چشم حسود متفاوت است. نگاه چشم فتان و فتنه گر با نگاه چشم کنیه توز فرق دارد. افرادی که از باطنی قوی بر خودارند می توانند از حالات چشمان افراد به روحیات و اسرار آن ها پی ببرند.
چشم صیاد است زیبایی ها را صد می کند.
بعضی از انسان ها، چون مرتاضان با تمرین های خاصّ و مداوم، از طریق چشم دارای نیروی خارق العاده ای می شوند. که گاهی از ابزار مکانیکی یا الکترونیکی قدرت مند تر است.
وجود توجه موجب ریشه دواندن محبت عمیق و پایدار می شود. نامحرم برای جلب توجه مخاطب، چشم در چشم او می دوزد. این کار باعث به جریان افتادن نیرو و کشش شده و مخاطب را اسیر می کند. بسیاری از فتنه و فسادها از تلاقی نگاه دو نامحرم، تکرار و ادامة آن به وجود آمده است.
امیرمؤمنان(ع) فرمود: "چشم ها دام های شیطان است".[1]
رسول گرامی اسلام(ص) فرمود: "بپرهیزید از زیاد نگاه کردن، زیرا بذر هوی [و هوس] است و موجب غفلت می شود".[2]
امام صادق(ع) فرمود: "چه بسا یک نگاه کوتاه حسرت طولانی به ارث می گذارد".[3]
قرآن می فرماید: "و به زنان با ایمان بگو: چشم های خود را (از نگاه به نامحرمان) فرو گیرند و عفاف خود را حفظ کنند. این برای آنان پاکیزه تر است. خداوند از آن چه انجام می دهید آگاه است".[4]
پی نوشتها:
[1] غررالحکم، (انتشارات دانشگاه تهران)، ج1، ص 235، حدیث 950.
[2] بحارالانوار،ج 69 (بیروتی)، ص 199، حدیث 29.
[3] محمدی ری شهری، میزان الحکمه، ج 4، ص 3289، حدیث 20257.
[4] نور (24) آیة 31
eporsesh.com
- [سایر] این موضوع که باب شده صحیح است:دوستی با نا محرم به قصد محبت کردن و عشق ورزی هم حرام است؟حتی از یکی از طلاب شنیدم که اگر گناه نباشد و فقط محبت باشد اشکال ندارد؟
- [سایر] روش برخورد با همسر بی مهر و محبت چیست؟
- [سایر] نگاه به زنان نامحرم - به ویژه فامیل و آشنا بدون قصد لذت و تنها از روی علاقه و محبت (مثلاً به چشم خواهری )، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله بهجت] گاهی در پیشانی جوش هایی پدیدار می شود که هنگام سجده درد می گیرد. آیا می توان برای سجده، پیشانی را روی مهر کج گذاشت و اگر بعد از سر برداشتن از سجده، مهر آلوده به خونِ جوش ها شود، نماز چه حکمی دارد؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر در وسط نماز مهر مفقود شود به هر علت و تهیه مهر در نماز امکان ندارد در حالی که وقت هم وسیع است وظیفه مکلف نسبت به سجده چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] مهر نمازی را که نجس شده، میتوان تطهیر کرد یا نه؟ اگر بخشی از مهر پاک باشد (قسمت پاک به اندازهای است که سجده بر آن صحیح است)، آیا در این صورت میتوان بر قسمت پاک این مهر سجده نمود؟
- [آیت الله سبحانی] مریضی که می توانسته محل مهر را بالا بیاورد ولی مهر را به پیشانی گذاشته، و محل سجده را بالا نیاورده است آیا نماز او صحیح است؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر در بین نماز هنگام تماس پیشانی با مهر از پیشانی قدری خون بیاید و مهر را نیز خونی نماید نماز صحیح است یا خیر؟
- [سایر] اگر مهر نماز و یا محل سجده نجس باشد، نماز بر آن صحیح است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر کسی زنی را صیغه کرده و مهر را تعیین نکردهاند، آیا عقد صحیح است؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر مرد مهر زن را در عقد معیّن کند وقصدش این باشد که آن را ندهد، عقد صحیح است ولی مهر را باید بدهد مگر آن که زن رضایت خود را مقیّد به مهر کرده باشد.
- [آیت الله سبحانی] اگر در عقد دائمی، مهر را معین نکنند عقد صحیح است و چنانچه مرد با زن نزدیکی کند، باید مهر او را مطابق مهر زنهائی که مثل او هستند، بدهد.
- [آیت الله سبحانی] اگر در عقد دائمی، مهر را معین نکنند عقد صحیح است و چنانچه مرد با زن نزدیکی کند، باید مهر او را مطابق مهر زنهائی که مثل او هستند، بدهد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر در عقد دائم، مهر را معین نکنند، عقد صحیح است، و چنانچه مرد با زن نزدیکی کند، باید مهر او را مطابق مهر زنانی که مثل او هستند بدهد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر در عقد دائمی مهر را معین نکنند؛ عقد صحیح است و چنانچه مرد با زن نزدیکی کند؛ باید مهر او را مطابق مهر زنهائی که مثل او هستند بدهد.
- [آیت الله سیستانی] باید بین پیشانی و آنچه بر آن سجده صحیح است ، چیز دیگری فاصله نباشد ، پس اگر مهر بقدری چرک باشد که پیشانی به خودِ مهر نرسد سجده باطل است ، ولی اگر مثلاً رنگ مهر تغییر کرده باشد اشکال ندارد .
- [آیت الله نوری همدانی] اگر در عقد دائمی مهر را معیّن نکنند ، عقد صحیح است و چنانچه مرد با زن نزدیکی کند ، باید مهر او را مطابق مهر زنهائی که مثل او هستند بدهد .
- [امام خمینی] اگر در عقد دائمی مهر را معین نکنند عقد صحیح است، و چنانچه مرد با زن نزدیکی کند باید مهر او را مطابق مهر زنهائی که مثل او هستند بدهد.
- [آیت الله بهجت] اگر در عقد دائم مهر را معین نکنند، عقد صحیح است و چنانچه مرد با زن نزدیکی کند، باید مهر او را مطابق مهر زنانی که مثل او هستند، بدهد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر مرد مهر زن خود را در عقد معیّن کند و قصدش این باشد که آن را ندهد، عقد صحیح است و باید مهر او را بدهد.