چه وقت بر انسان تکلیف می شود که با کسی قهر و قطع رابطه کند؟
یکی از اموری که در روایات اسلامی خیلی مذمت شده مسأله قهر کردن مسلمان با برادر مسلمان است . به طوری که در کتاب میزان الحکمه (ج 13, ص 6616 به بعد) حدود 25 روایت در مذمت این کار نقل شده است که ما به ذکر یکی از آنها بسنده می کنیم . پیامبر خدا فرمود: هر دو مسلمانی که با هم قهر کنند و سه روز به قهر خود ادامه دهند و آشتی نکنند هر دو از اسلام بیرون روند و میان آنان هیچ پیوند دینی نباشد و هر کدام از آنها پیش از دیگری با برادرش حرف بزند, در روز حسابرسی جلوتر به بهشت رود. البته منظور از خروج از اسلام این نیست که کافر و مرتد گردند و احکام ارتداد بر آنها اجرا گردد بلکه مراد این است که از مسلمانی کامل عملی خارج شده اندو اسلامشان ناقص گشته است . ترک مراوده اهل ایمان آن چنان مذموم و ناپسند است که در وصیت (مفضّل) است که گوید: از حضرت صادق(ع) شنیدم می‌فرمود: هیچ دو مردی از روی قهر از یکدیگر جدا نمی‌شوند مگر این که یکی از آن دو سزاوار بیزاری [خدا و رسولش از وی] و لعنت گردد و چه بسا که هر دو سزاوار آن شوند. (مُعتّب) (از دوستان مخصوص آن حضرت) عرض کرد: خدا مرا فدای تو سازد، آن که ظالم است این سزای اوست، مظلوم چه گناهی دارد؟ فرمود: برای آن که برادر خود را به آشتی و پیوند با خود نمی‌خواند و از گفتار او چشم‌پوشی نمی‌کند و آن را نشنیده نمی‌گیرد. از پدرم شنیدم که فرمود: هرگاه دو تن با هم ستیزه کنند و یکی به دیگری تعدی کند باید آن که مظلوم است نزد آن دیگری رود و به او گوید: ای برادر من ستمکارم و تقصیر با من است تا جدایی و قهر از میانشان برطرف شود، خدای تعالی حاکم عادل است و داد مظلوم از ظالم می‌ستاند) (کافی، ج 2، ص 343 - وسائل‌الشیعه، ج 8، ص 584) جدایی برادران ایمانی موجب خشم خداوند و شادی شیاطین است. بنابراین لازم است پیروان سیره اهل‌بیت عصمت و طهارت(ع) در این امور بیندیشند و اجازه ندهند دوستی و الفت با برادران به کینه و قهر کردن و جدایی بیانجامد و چنان چه گاهی کدورت و رنجش و قهری پیش آمد، خود را بر آن دارند که در رفع آن بکوشند و بر یکدیگر پیشی گیرند. بنابراین در هیچ حالی جایز نیست که انسان با برادر مسلمان خود برای پیش از سه روز قطع رابطه نماید مخصوصا که نوع قهر و آشتی ها براساس امور دنیوی است. بلی گاهی به خاطر دین و خدا انسان مجبور می شود با کسی قطع رابطه کند مثل قطع رابطه با کفار آن مسأله دیگری است. eporsesh.com
عنوان سوال:

چه وقت بر انسان تکلیف می شود که با کسی قهر و قطع رابطه کند؟


پاسخ:

یکی از اموری که در روایات اسلامی خیلی مذمت شده مسأله قهر کردن مسلمان با برادر مسلمان است . به طوری که در کتاب میزان الحکمه (ج 13, ص 6616 به بعد) حدود 25 روایت در مذمت این کار نقل شده است که ما به ذکر یکی از آنها بسنده می کنیم . پیامبر خدا فرمود: هر دو مسلمانی که با هم قهر کنند و سه روز به قهر خود ادامه دهند و آشتی نکنند هر دو از اسلام بیرون روند و میان آنان هیچ پیوند دینی نباشد و هر کدام از آنها پیش از دیگری با برادرش حرف بزند, در روز حسابرسی جلوتر به بهشت رود. البته منظور از خروج از اسلام این نیست که کافر و مرتد گردند و احکام ارتداد بر آنها اجرا گردد بلکه مراد این است که از مسلمانی کامل عملی خارج شده اندو اسلامشان ناقص گشته است .
ترک مراوده اهل ایمان آن چنان مذموم و ناپسند است که در وصیت (مفضّل) است که گوید: از حضرت صادق(ع) شنیدم می‌فرمود: هیچ دو مردی از روی قهر از یکدیگر جدا نمی‌شوند مگر این که یکی از آن دو سزاوار بیزاری [خدا و رسولش از وی] و لعنت گردد و چه بسا که هر دو سزاوار آن شوند. (مُعتّب) (از دوستان مخصوص آن حضرت) عرض کرد: خدا مرا فدای تو سازد، آن که ظالم است این سزای اوست، مظلوم چه گناهی دارد؟ فرمود: برای آن که برادر خود را به آشتی و پیوند با خود نمی‌خواند و از گفتار او چشم‌پوشی نمی‌کند و آن را نشنیده نمی‌گیرد. از پدرم شنیدم که فرمود: هرگاه دو تن با هم ستیزه کنند و یکی به دیگری تعدی کند باید آن که مظلوم است نزد آن دیگری رود و به او گوید: ای برادر من ستمکارم و تقصیر با من است تا جدایی و قهر از میانشان برطرف شود، خدای تعالی حاکم عادل است و داد مظلوم از ظالم می‌ستاند) (کافی، ج 2، ص 343 - وسائل‌الشیعه، ج 8، ص 584)
جدایی برادران ایمانی موجب خشم خداوند و شادی شیاطین است. بنابراین لازم است پیروان سیره اهل‌بیت عصمت و طهارت(ع) در این امور بیندیشند و اجازه ندهند دوستی و الفت با برادران به کینه و قهر کردن و جدایی بیانجامد و چنان چه گاهی کدورت و رنجش و قهری پیش آمد، خود را بر آن دارند که در رفع آن بکوشند و بر یکدیگر پیشی گیرند.
بنابراین در هیچ حالی جایز نیست که انسان با برادر مسلمان خود برای پیش از سه روز قطع رابطه نماید مخصوصا که نوع قهر و آشتی ها براساس امور دنیوی است. بلی گاهی به خاطر دین و خدا انسان مجبور می شود با کسی قطع رابطه کند مثل قطع رابطه با کفار آن مسأله دیگری است.
eporsesh.com





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین