یکی از اموری که در روایات اسلامی خیلی مذمت شده مسأله قهر کردن مسلمان با برادر مسلمان است . به طوری که در کتاب میزان الحکمه (ج 13, ص 6616 به بعد) حدود 25 روایت در مذمت این کار نقل شده است که ما به ذکر یکی از آنها بسنده می کنیم . پیامبر خدا فرمود: هر دو مسلمانی که با هم قهر کنند و سه روز به قهر خود ادامه دهند و آشتی نکنند هر دو از اسلام بیرون روند و میان آنان هیچ پیوند دینی نباشد و هر کدام از آنها پیش از دیگری با برادرش حرف بزند, در روز حسابرسی جلوتر به بهشت رود. البته منظور از خروج از اسلام این نیست که کافر و مرتد گردند و احکام ارتداد بر آنها اجرا گردد بلکه مراد این است که از مسلمانی کامل عملی خارج شده اندو اسلامشان ناقص گشته است . ترک مراوده اهل ایمان آن چنان مذموم و ناپسند است که در وصیت (مفضّل) است که گوید: از حضرت صادق(ع) شنیدم می‌فرمود: هیچ دو مردی از روی قهر از یکدیگر جدا نمی‌شوند مگر این که یکی از آن دو سزاوار بیزاری [خدا و رسولش از وی] و لعنت گردد و چه بسا که هر دو سزاوار آن شوند. (مُعتّب) (از دوستان مخصوص آن حضرت) عرض کرد: خدا مرا فدای تو سازد، آن که ظالم است این سزای اوست، مظلوم چه گناهی دارد؟ فرمود: برای آن که برادر خود را به آشتی و پیوند با خود نمی‌خواند و از گفتار او چشم‌پوشی نمی‌کند و آن را نشنیده نمی‌گیرد. از پدرم شنیدم که فرمود: هرگاه دو تن با هم ستیزه کنند و یکی به دیگری تعدی کند باید آن که مظلوم است نزد آن دیگری رود و به او گوید: ای برادر من ستمکارم و تقصیر با من است تا جدایی و قهر از میانشان برطرف شود، خدای تعالی حاکم عادل است و داد مظلوم از ظالم می‌ستاند) (کافی، ج 2، ص 343 - وسائل‌الشیعه، ج 8، ص 584) جدایی برادران ایمانی موجب خشم خداوند و شادی شیاطین است. بنابراین لازم است پیروان سیره اهل‌بیت عصمت و طهارت(ع) در این امور بیندیشند و اجازه ندهند دوستی و الفت با برادران به کینه و قهر کردن و جدایی بیانجامد و چنان چه گاهی کدورت و رنجش و قهری پیش آمد، خود را بر آن دارند که در رفع آن بکوشند و بر یکدیگر پیشی گیرند. بنابراین در هیچ حالی جایز نیست که انسان با برادر مسلمان خود برای پیش از سه روز قطع رابطه نماید مخصوصا که نوع قهر و آشتی ها براساس امور دنیوی است. بلی گاهی به خاطر دین و خدا انسان مجبور می شود با کسی قطع رابطه کند مثل قطع رابطه با کفار آن مسأله دیگری است. eporsesh.com
یکی از اموری که در روایات اسلامی خیلی مذمت شده مسأله قهر کردن مسلمان با برادر مسلمان است . به طوری که در کتاب میزان الحکمه (ج 13, ص 6616 به بعد) حدود 25 روایت در مذمت این کار نقل شده است که ما به ذکر یکی از آنها بسنده می کنیم . پیامبر خدا فرمود: هر دو مسلمانی که با هم قهر کنند و سه روز به قهر خود ادامه دهند و آشتی نکنند هر دو از اسلام بیرون روند و میان آنان هیچ پیوند دینی نباشد و هر کدام از آنها پیش از دیگری با برادرش حرف بزند, در روز حسابرسی جلوتر به بهشت رود. البته منظور از خروج از اسلام این نیست که کافر و مرتد گردند و احکام ارتداد بر آنها اجرا گردد بلکه مراد این است که از مسلمانی کامل عملی خارج شده اندو اسلامشان ناقص گشته است .
ترک مراوده اهل ایمان آن چنان مذموم و ناپسند است که در وصیت (مفضّل) است که گوید: از حضرت صادق(ع) شنیدم میفرمود: هیچ دو مردی از روی قهر از یکدیگر جدا نمیشوند مگر این که یکی از آن دو سزاوار بیزاری [خدا و رسولش از وی] و لعنت گردد و چه بسا که هر دو سزاوار آن شوند. (مُعتّب) (از دوستان مخصوص آن حضرت) عرض کرد: خدا مرا فدای تو سازد، آن که ظالم است این سزای اوست، مظلوم چه گناهی دارد؟ فرمود: برای آن که برادر خود را به آشتی و پیوند با خود نمیخواند و از گفتار او چشمپوشی نمیکند و آن را نشنیده نمیگیرد. از پدرم شنیدم که فرمود: هرگاه دو تن با هم ستیزه کنند و یکی به دیگری تعدی کند باید آن که مظلوم است نزد آن دیگری رود و به او گوید: ای برادر من ستمکارم و تقصیر با من است تا جدایی و قهر از میانشان برطرف شود، خدای تعالی حاکم عادل است و داد مظلوم از ظالم میستاند) (کافی، ج 2، ص 343 - وسائلالشیعه، ج 8، ص 584)
جدایی برادران ایمانی موجب خشم خداوند و شادی شیاطین است. بنابراین لازم است پیروان سیره اهلبیت عصمت و طهارت(ع) در این امور بیندیشند و اجازه ندهند دوستی و الفت با برادران به کینه و قهر کردن و جدایی بیانجامد و چنان چه گاهی کدورت و رنجش و قهری پیش آمد، خود را بر آن دارند که در رفع آن بکوشند و بر یکدیگر پیشی گیرند.
بنابراین در هیچ حالی جایز نیست که انسان با برادر مسلمان خود برای پیش از سه روز قطع رابطه نماید مخصوصا که نوع قهر و آشتی ها براساس امور دنیوی است. بلی گاهی به خاطر دین و خدا انسان مجبور می شود با کسی قطع رابطه کند مثل قطع رابطه با کفار آن مسأله دیگری است.
eporsesh.com
- [آیت الله سبحانی] آیا با کسی که قطع رحم نموده می توان قطع رابطه نمود؟
- [آیت الله بهجت] اگر امر به معروف و نهی ازمنکر مستلزم قطع رحم و قطع رابطه با خویشاوندان باشد، کدام یک مقدم است؟
- [آیت الله بهجت] اگر وقت نذر وسیع باشد و انسان شروع به انجام آن نماید، آیا می تواند قطع کند و پیش از انقضای وقت آن را انجام دهد؟
- [سایر] اگر خویشاوندمان با ما قطع رابطه کرد چه کنیم؟
- [آیت الله سبحانی] یکی از ارحام با ما رفت و آمد نمی کند و هیچ نوع ارتباطی ندارد ولی قهر نمی باشد آیا کار او قطع رحم است؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر یکی از اقوام انسان مبادرت به ارتکاب معصیت کند و نسبت به آن لاابالی باشد، تکلیف ما نسبت به رابطه با او چیست؟
- [آیت الله سبحانی] اگر بین ارحام، کسی غیر امامی باشد آیا قطع رابطه با آن شخص جایز است؟
- [سایر] چرا با وجود فتوای امام(ره) مبنی بر قطع رابطه با مصر، اکنون در آستانه برقراری رابطه دیپلماتیک با کشور مذکور هستیم؟
- [سایر] آیا قطع رابطه حضرت فاطمه(س) با غاصبان ولایت و ناخشنودی ایشان از آنان صحت دارد؟
- [آیت الله مظاهری] آیا قطع رابطه با مادر جهت افعال و رفتار آزار دهنده مادر، جایز است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر قرار داد رابطه چه سیاسی و چه تجاری بین یکی از دول اسلامی و اجانب، مخالف مصلحت اسلام و مسلمانان باشد، جایز نیست این گونه رابطه، و اگر دولتی اقدام به آن نمود، بر سایر دول اسلامی واجب است آن را الزام کنند به قطع رابطه به هر نحو ممکن است.
- [امام خمینی] اگر عقد رابطه چه سیاسی و چه تجاری بین یکی از دول اسلامی و اجانب، مخالف مصلحت اسلام و مسلمانان باشد، جایز نیست این گونه رابطه، و اگر دولتی اقدام به آن نمود، بر سایر دول اسلامی واجب است آن را الزام کنند به قطع رابطه به هر نحو ممکن است.
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی با کسی قهر کند ولی کینه او را در دل نداشته باشد و دشمنی هم با او نکند، اگرچه حرام نیست، ولی سزاوار نیست که بیش از سه روز قهر باشد و بعد از سه روز سزاوار است که آشتی کند مگر اینکه نتواند، و همچنین است شوهر با زن، ولی اگر زن قهر کند باید یک روز بیشتر نباشد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر پیش از هر نماز ، خون مستحاضة کثیره قطع شود و دوباره بیاید ، برای هر نماز باید یک غسل بجا آورد ، ولی اگر بعد از غسل و پیش از نماز قطع شود چنانچه وقت تنگ باشد که نتواند غسل کند و نماز را در وقت بخواند با همان غسل می تواند نماز را بخواند و همین طور است حکم وضو .
- [امام خمینی] اگر پیش از هر نماز خون مستحاضه کثیره قطع شود و دوباره بیاید، برای هر نماز باید یک غسل بجا آورد. ولی اگر بعد از غسل و پیش از نماز قطع شود، چنانچه وقت تنگ باشد که نتواند غسل کند و نماز را در وقت بخواند، با همان غسل می تواند نماز را بخواند و همین طور است حکم وضو.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر خون استحاضه پیش از وقت نماز بیاید و در وقت نماز قطع شود، چنانچه زن برای آن خون، وضو و غسل بجا نیاورده باشد، باید در هنگام نماز وضو و غسل را به جا آورد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر پیش از هر نماز، خون مستحاضه کثیره قطع شود و دوباره جریان یابد، باید برای هر نماز یک غسل بجا آورد، ولی اگر بعد از غسل و پیش از نماز خون قطع شود، چنانچه وقت به گونهای تنگ باشد که نتواند غسل کند و نماز را در وقت بخواند، میتواند با همان غسل نماز را بخواند، ولی اگر شک کند که برای اعاده غسل وقت دارد یا نه، باید غسل را اعاده کند حکم وضو نیز در این مسأله مانند غسل است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] روابط تجاری و سیاسی با بعض دول که آلت دست دول بزرگ جائر هستند از قبیل دولت اسرائیل، جایز نیست. و بر مسلمانان لازم است که به هر نحو ممکن با این نحو روابط مخالفت کنند، و بازرگانانی که با اسرائیل و عمال اسرائیل روابط تجاری دارند، خائن به اسلام و مسلمانان و کمک کار به هدم احکام اسلام هستند، و بر مسلمانان لازم است با این خیانت کاران چه دولت و چه تجار قطع رابطه کنند، و آنها را ملزم به قطع رابطه با این نحو دولت ها کنند.
- [آیت الله سیستانی] بنابر احتیاط جایز نیست انسان در مرگ کسی صورت و بدن خود را بخراشد ، و موی خود را قطع کند ، ولی به سر و صورت زدن جایز است .
- [آیت الله مظاهری] اگر انسان احتمال بدهد که تاآخر وقت بتواند ایستاده نماز بخواند نمیتواند اوّل وقت نماز را نشسته بخواند.