توجه داشته باشید که: الف) استخاره در موردی است که انسان دچار تردید شده باشد. ب ) قبل از استخاره باید همه مقدمات و شرائط لازم را برای هر کاری فراهم ساخت از قبیل مطالعه و فکر، مشورت با اهل فن و افراد مجرب، اگر اقدامات فکری و فیزیکی دیگری از قبیل بررسی و تحقیق لازم باشد باید به انجام رسانید بعد از همه اینها چنانچه باز دچارتردید است نوبت به استخاره می‌رسد. ولی اگر موضوعی را عقل مورد تأکید قرار داده و با هر عاقلی هم که مشورت می‌کنیم تأیید می‌کند و قرائن و شواهد همه به خوبی و صحت آن کار گواهی می‌دهند در چنین مواردی نباید به استخاره دست زد. مورد مهمی که دیده می‌شود بسیاری ازخانواده‌ها به استخاره روی می‌آورند همین مسأله مورد اشاره شما (ازدواج) است. ما با تجربه‌ای که از خودمان و دیگران در این زمینه داریم توصیه اکید داریم که در این راستا به صرف یک استخاره اقدام نکنید. وادی حساس و سرنوشت‌سازی است. قبل از هر چیز اصول یاد شده رارعایت فرمائید و اگر شواهد و دلائل کافی برای صلاحیت فرد پیدا کردید و با فرزانگی و حکمت و به دور از هیجان و احساسات طرف را شایسته همسری دیدید در اینجا استخاره ضرورت ندارد. استخاره برای چه؟ ولی اگر پس از طی همه مقدمات و اصول لازم باز هم در نهایت و بدوراز وسوسه‌های بی‌مورد، مردّد ماندید آنگاه در نزد یک فرد شایسته اقدام به استخاره کنید. البته توجه داشته باشید نه عمل به استخاره واجب است و نه ترک آن حرام، ولی در عین حال ممکن است عمل ننمودن به آن ضررهای دنیوی داشته باشد و آن را هم می‌توانید با دادن صدقه و توکل به خدا جبران کنید و توجه داشته باشید که استخاره در امور واجب و حراموجهی ندارد بلکه فقط همان مورد شک است که می‌توان استخاره نمود. www.eporsesh.com
توجه داشته باشید که:
الف) استخاره در موردی است که انسان دچار تردید شده باشد.
ب ) قبل از استخاره باید همه مقدمات و شرائط لازم را برای هر کاری فراهم ساخت از قبیل مطالعه و فکر، مشورت با اهل فن و افراد مجرب، اگر اقدامات فکری و فیزیکی دیگری از قبیل بررسی و تحقیق لازم باشد باید به انجام رسانید بعد از همه اینها چنانچه باز دچارتردید است نوبت به استخاره میرسد. ولی اگر موضوعی را عقل مورد تأکید قرار داده و با هر عاقلی هم که مشورت میکنیم تأیید میکند و قرائن و شواهد همه به خوبی و صحت آن کار گواهی میدهند در چنین مواردی نباید به استخاره دست زد. مورد مهمی که دیده میشود بسیاری ازخانوادهها به استخاره روی میآورند همین مسأله مورد اشاره شما (ازدواج) است. ما با تجربهای که از خودمان و دیگران در این زمینه داریم توصیه اکید داریم که در این راستا به صرف یک استخاره اقدام نکنید. وادی حساس و سرنوشتسازی است. قبل از هر چیز اصول یاد شده رارعایت فرمائید و اگر شواهد و دلائل کافی برای صلاحیت فرد پیدا کردید و با فرزانگی و حکمت و به دور از هیجان و احساسات طرف را شایسته همسری دیدید در اینجا استخاره ضرورت ندارد. استخاره برای چه؟ ولی اگر پس از طی همه مقدمات و اصول لازم باز هم در نهایت و بدوراز وسوسههای بیمورد، مردّد ماندید آنگاه در نزد یک فرد شایسته اقدام به استخاره کنید.
البته توجه داشته باشید نه عمل به استخاره واجب است و نه ترک آن حرام، ولی در عین حال ممکن است عمل ننمودن به آن ضررهای دنیوی داشته باشد و آن را هم میتوانید با دادن صدقه و توکل به خدا جبران کنید و توجه داشته باشید که استخاره در امور واجب و حراموجهی ندارد بلکه فقط همان مورد شک است که میتوان استخاره نمود.
www.eporsesh.com
- [سایر] آیا استخاره کردن در امر ازدواج صحیح است و جایگاه استخاره در ازدواج کجاست؟
- [آیت الله علوی گرگانی] استخاره برای ازدواج چه مقدار حجّت شرعی دارد و انسان باید با چه نیّتی برای ازدواج استخاره نماید؟
- [آیت الله خوئی] آیا استخاره حجت است در این امر؟
- [آیت الله سبحانی] آیا بدون تحقیق در امر ازدواج می توان استخاره کرد آیا عمل به آن لازم است؟ و اگر مخالفت کرد کفاره لازم است؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر در امر ازدواج استخارهای صورت گیرد و بد بیاید آیا میتوان استخاره را در نظر نگرفت یا بر خلاف آن عمل کرد؟
- [سایر] سلام در مورد اینکه می فرمایید برای ازدواج استخاره نکنید، می خواستم بپرسم اگر کسی خودش برای ازدواجش یا سایر کارهایی که در انجامش شک داره، نماز استخاره بخونه،اشتباه میکنه؟ از توجه و پاسخگویی تان کمال تشکر را دارم.
- [آیت الله اردبیلی] در امر ازدواج چنانچه پس از برگزاری مراسم آشنایی و انجام تحقیقات مشکلی یافت نشد و تفاهم کلی بین طرفین وجود داشت آیا می توان برای اعلام پاسخ نهایی استخاره گرفت و ادامه مراحل ازدواج را منوط به نتیجه استخاره کرد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا تکرار استخاره در موضوعی صحیح است، یعنی استخاره بد بیاید و انسان دوباره استخاره نماید و یا به عکس؟
- [سایر] استخاره در ازدواج چه جایگاهی دارد و زمان آن چه وقت است و آیا استخاره واجب است ؟
- [سایر] استخاره در ازدواج چه جایگاهی دارد و زمان آن چه وقت است و آیا استخاره واجب است؟
- [آیت الله مظاهری] آبی که عاصم بوده اگر انسان شک کند هنوز عاصم است یا نه، حکم آب عاصم را دارد مثلاً آبی که به اندازه کر بوده اگر انسان شک کند از کر کمتر شده یا نه، مثل آب کر است. و آبی که عاصم نبوده اگر انسان شک کند عاصم شده یا نه، حکم آب عاصم را ندارد، مثلاً آبی که کمتر از کر بوده و انسان شک دارد به مقدار کر شده یا نه، حکم آب کر را ندارد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] به طور کلی در امر به معروف و نهی از منکر انسان باید با توجه به اهمیت معروف یا منکر در مقایسه با ضرر یا مؤونه ای که امر به معروف و نهی از منکر دارد اقدام کند که اگر اهمیت معروف یا منکر کمتر از ضرر و مؤونه امر به معروف و نهی از منکر باشد واجب نیست بلکه جایز نیست. و اگر اهمیت معروف و منکر بسیار زیادتر از ضرر و مؤونه نهی از منکر و امر به معروف باشد واجب است، هر چند ضرر زیادی داشته باشد و حتی اگر متوقف بر بذل جان و مال باشد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر در بعضی از اعضای وضو مانعی باشد که گاهی اب به خودی خود زیر ان می رسد و گاهی نمی رسد و انسان بعد از وضو شک کند که اب زیر ان رسیده یا نه چنانچه بداند موقع وضو غفلت از این امر داشته باید دوباره وضو بگیرد
- [آیت الله بهجت] امر به معروف و نهی از منکر با وجود شرایط ذیل واجب میشود: اول: علم؛ پس کسی که عالم به حکم شرعی نیست، نمیتواند امر به معروف و یا نهی از منکر بنماید، بنابراین در ابتدا لازم است شخص آمر و یا ناهی خودش از احکام شرعی اطلاع کافی داشته باشد. دوم: احتمال تأثیر؛ پس در صورتی که انسان میداند سخن او تأثیری در دیگری ندارد، بر او لازم نیست امر به معروف و یا نهی از منکر بنماید، اما جواز بلکه رجحان آن در صورت عدم خوف ضرر، خالی از وجه نیست. سوم: اصرار بر ترک واجب و یا انجام دادن معصیت؛ پس در صورتی که انسان بداند شخصی از معصیتی که انجام داده توبه کرده است و یا نشانههایی بر پشیمانی او دلالت کند، امر به معروف و یا نهی از منکر واجب نیست. چهارم: عدم مفسده؛ پس اگر کسی بهخاطر امر به معروف و یا نهی از منکر ترس از وقوع مفسدهای دارد، و آن مفسده عبارت از ضرر جانی یا آبرویی و یا مالی قابل اعتنایی است، این کار بر او واجب نیست. بنابراین با وجود این شرایط، امر به معروف و نهی از منکر واجب میشود، و در امر به معروف و نهی از منکر عدالت شرط نیست.
- [آیت الله اردبیلی] انسان باید جواب سلام را در نماز یا غیر آن فورا بگوید و اگر در حال نماز عمدا یا از روی فراموشی جواب سلام را به قدری تاخیر اندازد که اگر جواب بگوید جواب آن سلام حساب نشود، نباید جواب بدهد و اگر در نماز نباشد، جواب دادن واجب نیست.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر انسان شکّ کند که آب نجس بباطن صابون رسیده یا نه، باطن آن پاک است.
- [آیت الله علوی گرگانی] روزه روز عاشورا وروزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان مکروه است.
- [آیت الله اردبیلی] روزه روز عاشورا و روزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان، مکروه است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] روزه روز عاشورا و روزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان، مکروه است.
- [آیت الله مظاهری] روزه روز عاشورا و روزی که انسان شک دارد روز عرفه است یا عید قربان، مکروه است.