پسری 5 ساله دارم و می‌خواهم از هم اکنون مسؤولیت‌پذیر شود. آیا سن مناسبی برای مسؤولیت‌پذیری هست؟
سن فرزند در مسؤولیت‌پذیر کردن او اهمیت بسیاری دارد. 5 سالگی برای این کار دیر نیست؛ اما می‌توانستید از سنین پایین‌تر هم آغاز کنید. مسؤولیت‌پذیری در کودکان را می‌توان از نوپایی آنان آغاز کرد. آغاز از نوپایی به این دلیل است که به کار و فعالیت علاقه دارد؛ از کار کردن و پذیرش مسؤولیت احساس لذت می‌کند؛ خود را مهم می‌پندارد و احساس استقلال می‌کند. براساس پژوهشی روی 250 کودک خردسال، این نتیجه به دست آمد که 97 درصد آنان دوست داشتند در کارهای منزل کمک و همکاری کنند. هر قدر فرزند ما زودتر وظایفی را در خانه به عهده بگیرد، زودتر ملکه ذهنش می‌شود. توجه داشته باشید که واگذاری مسؤولیت به فرزند، متناسب با سن او و میزان توانایی‌اش گسترش می‌یابد. واگذاری مسؤولیت به فرزند پیش از این که آمادگی یافته باشد، ممکن است او را دچار یأس کند و اعتماد به نفس او را بگیرد؛ همان گونه که مسؤولیت دادن‌های دیر هنگام هم او را در زندگی اجتماعی و خانوادگی‌اش دچار مشکل خواهد کرد. گاهی سن فرزند مناسب است؛ اما هنوز قدرت کافی برای مسؤولیت‌پذیری را نیافته است؛ مسؤولیت‌ها باید در حد توانایی فرزند به او واگذار شود. خداوند بزرگ هم انسان‌ها را در حد توانمندی‌شان مکلف ساخته است. لا یکلف الله نفسا الا وسعها. (1) مسؤولیت بیش از اندازه به فرزند (به ویژه نوجوان) ممکن است باعث احساس قدرت کاذب و خودمختاری او شود و مشکلاتی را پدید آورد. در اعطای مسؤولیت‌ها، با توجه به سن فرزندان، به مسائل ایمنی نیز توجه کنید. پی نوشت: 1. بقره 286. منبع: کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388
عنوان سوال:

پسری 5 ساله دارم و می‌خواهم از هم اکنون مسؤولیت‌پذیر شود. آیا سن مناسبی برای مسؤولیت‌پذیری هست؟


پاسخ:

سن فرزند در مسؤولیت‌پذیر کردن او اهمیت بسیاری دارد. 5 سالگی برای این کار دیر نیست؛ اما می‌توانستید از سنین پایین‌تر هم آغاز کنید. مسؤولیت‌پذیری در کودکان را می‌توان از نوپایی آنان آغاز کرد.
آغاز از نوپایی به این دلیل است که به کار و فعالیت علاقه دارد؛ از کار کردن و پذیرش مسؤولیت احساس لذت می‌کند؛ خود را مهم می‌پندارد و احساس استقلال می‌کند. براساس پژوهشی روی 250 کودک خردسال، این نتیجه به دست آمد که 97 درصد آنان دوست داشتند در کارهای منزل کمک و همکاری کنند.
هر قدر فرزند ما زودتر وظایفی را در خانه به عهده بگیرد، زودتر ملکه ذهنش می‌شود.
توجه داشته باشید که واگذاری مسؤولیت به فرزند، متناسب با سن او و میزان توانایی‌اش گسترش می‌یابد. واگذاری مسؤولیت به فرزند پیش از این که آمادگی یافته باشد، ممکن است او را دچار یأس کند و اعتماد به نفس او را بگیرد؛ همان گونه که مسؤولیت دادن‌های دیر هنگام هم او را در زندگی اجتماعی و خانوادگی‌اش دچار مشکل خواهد کرد. گاهی سن فرزند مناسب
است؛ اما هنوز قدرت کافی برای مسؤولیت‌پذیری را نیافته است؛ مسؤولیت‌ها باید در حد توانایی فرزند به او واگذار شود. خداوند بزرگ هم انسان‌ها را در حد توانمندی‌شان مکلف ساخته است.
لا یکلف الله نفسا الا وسعها. (1)
مسؤولیت بیش از اندازه به فرزند (به ویژه نوجوان) ممکن است باعث احساس قدرت کاذب و خودمختاری او شود و مشکلاتی را پدید آورد.
در اعطای مسؤولیت‌ها، با توجه به سن فرزندان، به مسائل ایمنی نیز توجه کنید.
پی نوشت:
1. بقره 286.
منبع: کتاب نسیم مهر(3)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین