دوران خردسالی، بهترین زمان برای آموزش مسؤولیت‌پذیری است؛ چرا که کودک به طور فطری به کار و فعالیت علاقه دارد و برایش لذت بخش است و احساس مهم بودن را در او بر می‌انگیزد. افزون بر این، روحیه‌ی استقلال‌طلبی و خود اتکایی کودک می‌تواند والدین را در این امر کمک کند. شما می‌توانید با توجه به سن فرزند خود، اموری را به او واگذارید تا به مرور به انجام کارهای شخصی و انجام مسؤولیت‌های واگذار شده عادت کند. کودکان نوپا به جمع و جور کردن لباس‌ها، قرار دادن لباس‌های کثیف در سبد مخصوص، ریختن زباله‌ها در سطل زباله و... علاقه دارند. کودکان 2 ساله می‌توانند جوراب‌ها را جفت، و لباس‌ها را مرتب کنند. کودکان 3 و 4 ساله دوست دارند غذایشان را خودشان بخورند و لباس‌ها و کفش‌هایشان را خود بپوشند. کودکان 5 ساله مایلند میز غذا یا سفره را بچینند؛ کشوها و رختخواب را مرتب کنند؛ البته مقصود از چیدن میز یا سفره، حمل و نقل ظرف‌های داغ غذا یا اشیای خطرناک مانند چاقو یا ظرف‌های قابل شکستن نیست. کودکان 6 ساله دوست دارند و می‌توانند نیازمندی‌های اولیه منزل (نان، سبزی، ماست و...) را با فرض مصونیت از خطرها بخرند. کودکان سنین بالاتر، شیفته‌ی پذیرش مسؤولیت‌های مهم‌تر هستند. اموری از قبیل تعمیر وسایل، محاسبه‌ی سندها، شست و شوی ماشین، بازنویسی مطالب، تصحیح ورقه و... و آشپزی و خیاطی (دختران)، در ایجاد روحیه‌ی مسؤولیت‌پذیری آنان بسیار مؤثر است. برای ایجاد این روحیه در کودکان، بکوشید امور را به صورت جهت‌دار و در محدوده‌ی خاص به آنان واگذارید. واگذاری امور به صورت پراکنده، مطلوب نیست. منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)
دوران خردسالی، بهترین زمان برای آموزش مسؤولیتپذیری است؛ چرا که کودک به طور فطری به کار و فعالیت علاقه دارد و برایش لذت بخش است و احساس مهم بودن را در او بر میانگیزد. افزون بر این، روحیهی استقلالطلبی و خود اتکایی کودک میتواند والدین را در این امر کمک کند.
شما میتوانید با توجه به سن فرزند خود، اموری را به او واگذارید تا به مرور به انجام کارهای شخصی و انجام مسؤولیتهای واگذار شده عادت کند.
کودکان نوپا به جمع و جور کردن لباسها، قرار دادن لباسهای کثیف در سبد مخصوص، ریختن زبالهها در سطل زباله و... علاقه دارند.
کودکان 2 ساله میتوانند جورابها را جفت، و لباسها را مرتب کنند.
کودکان 3 و 4 ساله دوست دارند غذایشان را خودشان بخورند و لباسها و کفشهایشان را خود بپوشند.
کودکان 5 ساله مایلند میز غذا یا سفره را بچینند؛ کشوها و رختخواب را مرتب کنند؛ البته مقصود از چیدن میز یا سفره، حمل و نقل ظرفهای داغ غذا یا اشیای خطرناک مانند چاقو یا ظرفهای قابل شکستن نیست.
کودکان 6 ساله دوست دارند و میتوانند نیازمندیهای اولیه منزل (نان، سبزی، ماست و...) را با فرض مصونیت از خطرها بخرند.
کودکان سنین بالاتر، شیفتهی پذیرش مسؤولیتهای مهمتر هستند. اموری از قبیل تعمیر وسایل، محاسبهی سندها، شست و شوی ماشین، بازنویسی مطالب، تصحیح ورقه و... و آشپزی و خیاطی (دختران)، در ایجاد روحیهی مسؤولیتپذیری آنان بسیار مؤثر است.
برای ایجاد این روحیه در کودکان، بکوشید امور را به صورت جهتدار و در محدودهی خاص به آنان واگذارید. واگذاری امور به صورت پراکنده، مطلوب نیست.
منبع: کتاب نسیم مهر(1)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)
- [سایر] برای ایجاد روحیهی مسؤولیتپذیری در کودکان چه باید کرد؟
- [سایر] با چه روشهایی میتوان مسؤولیتپذیری را در کودکان ایجاد کرد؟
- [سایر] آیا استفاده از زمان و مکان خاص در تقویت روحیهی دینی کودکان نقش دارد؟
- [سایر] در راه ایجاد مسؤولیتپذیری در فرزندان، چه موانعی وجود دارد و چگونه میتوان آنها را از سر راه برداشت؟
- [سایر] پسری 5 ساله دارم و میخواهم از هم اکنون مسؤولیتپذیر شود. آیا سن مناسبی برای مسؤولیتپذیری هست؟
- [سایر] روش مناسب برای ایجاد عادت های سالم در کودکان چیست؟
- [سایر] بهترین سن آموزش انضباط به کودکان چه زمانی است؟
- [سایر] آیا برای ایجاد انضباط در کودکان میتوان از اهرم فشار استفاده کرد؟
- [سایر] چه روش هایی مناسب برای ایجاد و پرورش عادتهای سالم در کودکان وجود دارد؟
- [سایر] آیا برای ایجاد انضباط در کودکان میتوان از اهرم فشار استفاده کرد؟
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی با فریاد زدن یا ایجاد صدا باعث کر شدن یا سقط جنین شود ضامن دیه آنهاست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] همه شرائطی که در امام جماعت لازم است باید در امام جمعه هم باشد مانند: عقل، ایمان، حلال زادگی و عدالت. ولی امامت کودکان و زنان در نماز جمعه جائز نیست.
- [آیت الله نوری همدانی] همة شرائطی که در امام جماعت لازم است باید در امام جمعه هم باشد مانند عقل ، ایمان حلال زادگی و عدالت . ولی امامت کودکان و زنان در نماز جمعه جائز نیست اگر چه در نمازهای دیگر برای خودشان جائز است .
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که حیوان را ذبح می کند می تواند مرد باشد یا زن یا بچه نابالغی که دستورات ذبح را می داند، ولی بهتر است تا دسترسی به مرد باشد زنان و کودکان را معاف دارند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] راه دادن بچه و دیوانه به مسجد مکروه است ولی اگر آوردن بچه ها مزاحمتی ایجاد نکند و باعث علاقمندی آنان به نماز و مسجد شود مستحب است.
- [آیت الله علوی گرگانی] مرد میتواند دختر بچهای را که سنّ او از سه سال بیشتر نیست غسل دهد، زن هم میتواند پسر بچهای را که سه سال بیشتر ندارد غسلدهد.
- [آیت الله سبحانی] شوهر نمی تواند بیش از چهارماه نزدیکی با عیال دائمی خود را ترک کند. مگر این که زن در سن بالائی باشد. صفحه 454
- [آیت الله بروجردی] مرد میتواند دختر بچّهای را که سن او سه سال بیشتر نیست غسل دهد. زن هم میتواند پسر بچّهای را که سه سال بیشتر ندارد غسل دهد.
- [آیت الله مظاهری] مرد میتواند دختر بچهای را که سن او از سه سال بیشتر نیست غسل دهد، زن هم میتواند پسر بچهای را که سه سال بیشتر ندارد، غسل دهد.
- [آیت الله سبحانی] شوهر نمی تواند بیش از چهارماه نزدیکی با عیال دائمی خود را ترک کند. مگر این که زن در سن بالائی باشد. صفحه 454