نوجوان 12 ساله ام از تاریکی می ترسد؛ به همین سبب، شب ها تا مدتی خوابش نمی برد. لطفاً راهنمایی ام کنید.
ترس فرزند شما از تاریکی به طور طبیعی باید در این سن از بین رفته باشد و استمرار آن، به احتمال فراوان به جهت تجربه ای ناخوشایند و ترسی شدید از تاریکی در دوران کودکی است. برای تخفیف این ترس از راهکارهای ذیل استفاده کنید: 1. خواب روز او را محدود کنید تا شب زودتر خوابش ببرد. بیدارخوابی، سبب توهم می شود و توهم ترس می آورد. 2. تلاوت چند آیه از قرآن شریف یا ذکرهایی چون صلوات بر محمد و آل محمد در آرامش و کاستن از ترس او بسیار مؤثر است. 3. به او بیاموزید با تلقین جمله هایی چون ( من شجاعم)، ( شهامت من بسیار است) و... ترس را از وجود خود براند. 4. نوشیدن یک لیوان شیر ولرم یا خواندن یک داستان آرام بخش پیش از خواب، در آرامش او مؤثر است. 5. گرچه خوابیدن در تاریکی مطلق مطلوب است.(ر.ک: ج1، ص 102)، به او اجازه دهید تا مدتی با چراغ روشن بخوابد و پس از مدتی از ( کلید دیمر)( dimmer switch) استفاده کند. با کلید دیمر می توان نور چراغ را به تدریج کمتر کرد. 6. به او بیاموزید پس از بستن چشم هایش، گوسفندان سفید کوچکی را تصور کند که به آرامی از جوی آب می پرند. تهیه فرستی از اسباب و اثاث منزل در ذهن، ذهن او را مشغول و خسته می کند و در سنگین شدن پلک هایش مؤثر است. چند توصیه أ. هرگز او را برای ترسش از تاریکی سرزنش یا تمسخر نکنید. ب. او را به طور غیرمستقیم با همسالان نترس آشنا کنید. ج. اگر در هر زمینه ای شهامتی از او دیدید، آن را بزرگ جلوه دهید تا بر اعتماد به نفس او بیفزایید. د. در صورت کاهش ترس او، از تحسین و تشویق غفلت نورزید. منبع: کتاب نسیم مهر(2)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388
عنوان سوال:

نوجوان 12 ساله ام از تاریکی می ترسد؛ به همین سبب، شب ها تا مدتی خوابش نمی برد. لطفاً راهنمایی ام کنید.


پاسخ:

ترس فرزند شما از تاریکی به طور طبیعی باید در این سن از بین رفته باشد و استمرار آن، به احتمال فراوان به جهت تجربه ای ناخوشایند و ترسی شدید از تاریکی در دوران کودکی است.
برای تخفیف این ترس از راهکارهای ذیل استفاده کنید:
1. خواب روز او را محدود کنید تا شب زودتر خوابش ببرد. بیدارخوابی، سبب توهم می شود و توهم ترس می آورد.
2. تلاوت چند آیه از قرآن شریف یا ذکرهایی چون صلوات بر محمد و آل محمد در آرامش و کاستن از ترس او بسیار مؤثر است.
3. به او بیاموزید با تلقین جمله هایی چون ( من شجاعم)، ( شهامت من بسیار است) و... ترس را از وجود خود براند.
4. نوشیدن یک لیوان شیر ولرم یا خواندن یک داستان آرام بخش پیش از خواب، در آرامش او مؤثر است.
5. گرچه خوابیدن در تاریکی مطلق مطلوب است.(ر.ک: ج1، ص 102)، به او اجازه دهید تا مدتی با چراغ روشن بخوابد و پس از مدتی از ( کلید دیمر)( dimmer switch) استفاده کند. با کلید دیمر می توان نور چراغ را به تدریج کمتر کرد.
6. به او بیاموزید پس از بستن چشم هایش، گوسفندان سفید کوچکی را تصور کند که به آرامی از جوی آب می پرند. تهیه فرستی از اسباب و اثاث منزل در ذهن، ذهن او را مشغول و خسته می کند و در سنگین شدن پلک هایش مؤثر است.
چند توصیه
أ. هرگز او را برای ترسش از تاریکی سرزنش یا تمسخر نکنید.
ب. او را به طور غیرمستقیم با همسالان نترس آشنا کنید.
ج. اگر در هر زمینه ای شهامتی از او دیدید، آن را بزرگ جلوه دهید تا بر اعتماد به نفس او بیفزایید.
د. در صورت کاهش ترس او، از تحسین و تشویق غفلت نورزید.
منبع: کتاب نسیم مهر(2)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین