فرزند 12 ساله ام کابوس می بیند. علل آن چیست و چگونه می توان آن را از بین برد؟
علل کابوس نوجوان شما چنین است: 1. فشارهای روحی: فشارهای روحی ناشی از اختلافات خانوادگی، مقایسه ها، تبعیض ها، مشکلات تحصیلی و... عامل مهمی برای کابوس های نوجوان است. فشارهای روحی او را از بین ببرید. 2. مشاجره با همسالان: مشاجره و درگیری با همسالان در مدرسه یا محله، سبب کابوس می شود. در چنین حالتی، با گشودن باب گفت و گو، زمینه درد دل کردن او و راهنمایی اش را فراهم آورید. 3. عدم بیان احساسات درونی: نوجوان شما با خواهر یا برادر کوچکش درگیر می شود و وقتی می خواهد از او شکایت کند، به این دلیل که بزرگ تر و مقصر است، اجازه بیان احساسات را به او نمی دهید و چون تخلیه احساسات نشده است، شب خواب می بیند که خواهر یا برادر کوچک تر را از ساختمان 10 طبقه هل می دهد و به پایین می اندازد. در چنین موقعیتی به او اجازه دهید، احساساتش را بیان کند. 4. فیلم های ترسناک: فیلم های ترسناک ویدئو کلیپ ها که بدبختانه فراوان مورد استفاده نوجوانان قرار می گیرد، عامل دیگری برای کابوس های شبانه است. او را به دیدن فیلم های مناسب ترغیب و دیدن فیلم های دلهره آور را محدود کنید. 5. مجادله هنگام خواب: مجادله های پیش از خواب با نوجوان، او را دچار کابوس می کند. چند توصیه أ. باید خواب او منظم باشد و از چرت زدن در طول روز بپرهیزد تا در رختخواب بیدار نماند. ب. ورزش یا دست کم 10 دقیقه نرمش روزانه، در آرامش روحی او بسیار مؤثر است. ج. غذای سنگین به ویژه قبل از خواب، فرآیند هاضمه را دچار اختلال می کند و در کابوس شبانه مؤثر است؛ بنابراین، دست کم 2 ساعت قبل از خواب، از مصرف غذاهای سنگین، چای، قهوه و نوشابه بپرهیزد. د. به او بیاموزید شب، هنگام خواب، نگرانی هایش را در ذهن فهرست کند و به مرور به یک به یک آن ها بپردازد. این کار مانع از غرق شدن وی در نگرانی ها می شود. ه. یاد خداوند و تلاوت چند آیه از قرآن کریم پیش از خواب، بهترین آرامش دهنده است. و. یک دوش آب گرم یا یک لیوان شیر ولرم یا مطالعه سبک قبل از خواب نیز به او آرامش می دهد. منبع: کتاب نسیم مهر(2)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388
عنوان سوال:

فرزند 12 ساله ام کابوس می بیند. علل آن چیست و چگونه می توان آن را از بین برد؟


پاسخ:

علل کابوس نوجوان شما چنین است:
1. فشارهای روحی: فشارهای روحی ناشی از اختلافات خانوادگی، مقایسه ها، تبعیض ها، مشکلات تحصیلی و... عامل مهمی برای کابوس های نوجوان است. فشارهای روحی او را از بین ببرید.
2. مشاجره با همسالان: مشاجره و درگیری با همسالان در مدرسه یا محله، سبب کابوس می شود. در چنین حالتی، با گشودن باب گفت و گو، زمینه درد دل کردن او و راهنمایی اش را فراهم آورید.
3. عدم بیان احساسات درونی: نوجوان شما با خواهر یا برادر کوچکش درگیر می شود و وقتی می خواهد از او شکایت کند، به این دلیل که بزرگ تر و مقصر است، اجازه بیان احساسات را به او نمی دهید و چون تخلیه احساسات نشده است، شب خواب می بیند که خواهر یا برادر کوچک تر را از ساختمان 10 طبقه هل می دهد و به پایین می اندازد. در چنین موقعیتی به او اجازه دهید، احساساتش را بیان کند.
4. فیلم های ترسناک: فیلم های ترسناک ویدئو کلیپ ها که بدبختانه فراوان مورد استفاده نوجوانان قرار می گیرد، عامل دیگری برای کابوس های شبانه است. او را به دیدن فیلم های مناسب ترغیب و دیدن فیلم های دلهره آور را محدود کنید.
5. مجادله هنگام خواب: مجادله های پیش از خواب با نوجوان، او را دچار کابوس می کند.
چند توصیه
أ. باید خواب او منظم باشد و از چرت زدن در طول روز بپرهیزد تا در رختخواب بیدار نماند.
ب. ورزش یا دست کم 10 دقیقه نرمش روزانه، در آرامش روحی او بسیار مؤثر است.
ج. غذای سنگین به ویژه قبل از خواب، فرآیند هاضمه را دچار اختلال می کند و در کابوس شبانه مؤثر است؛ بنابراین، دست کم 2 ساعت قبل از خواب، از مصرف غذاهای سنگین، چای، قهوه و نوشابه بپرهیزد.
د. به او بیاموزید شب، هنگام خواب، نگرانی هایش را در ذهن فهرست کند و به مرور به یک به یک آن ها بپردازد. این کار مانع از غرق شدن وی در نگرانی ها می شود.
ه. یاد خداوند و تلاوت چند آیه از قرآن کریم پیش از خواب، بهترین آرامش دهنده است.
و. یک دوش آب گرم یا یک لیوان شیر ولرم یا مطالعه سبک قبل از خواب نیز به او آرامش می دهد.
منبع: کتاب نسیم مهر(2)، حجت الاسلام حسین دهنوی، انتشارات خادم الرضا(علیه السلام)/1388





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین