خرافه یعنی، چیزی که فاقد سند و مدرک باشد و مردم بدون هیچ اصل و ریشه‌ای بدان معتقد باشند. ولی در مورد آب زمزم و تربت کربلا (مرقد امام حسین علیه السلام)مستندات متعددی وجود دارد. تجربه نیز در این موارد شاهد دیگری بر صحت این مدعا است. از امام صادق (علیه السلام) روایت شده است که فرمود:پس از طواف و نماز اگر توانستی مقداری از آب زمزم بنوش و بگو: خداوندا این آب را علمی نافع و رزقی واسع و شفای از همه دردها قرار بده،(1). اسماعیل بن جابر گوید: شنیدم از امام صادق (علیه السلام) که فرمود: آب زمزم شفای هر بیماری است.(2) هم‌چنین از امام صادق مروی است که فرمود: در خاک قبر حسین (علیه السلام)، شفای همه دردها است،(3). گفتنی است که در خوردن از تربت برای شفا گرفتن، باید توجه داشت که باید مقدار بسیار کمی از آن را تناول کرد. پی نوشت ها: (1)کافی، ج 4، ص 430 (2) کافی، ج 6، ص 386 (3) التهذیب، ج 6، ص 74
خرافه یعنی، چیزی که فاقد سند و مدرک باشد و مردم بدون هیچ اصل و ریشهای بدان معتقد باشند. ولی در مورد آب زمزم و تربت کربلا (مرقد امام حسین علیه السلام)مستندات متعددی وجود دارد. تجربه نیز در این موارد شاهد دیگری بر صحت این مدعا است. از امام صادق (علیه السلام) روایت شده است که فرمود:پس از طواف و نماز اگر توانستی مقداری از آب زمزم بنوش و بگو: خداوندا این آب را علمی نافع و رزقی واسع و شفای از همه دردها قرار بده،(1). اسماعیل بن جابر گوید: شنیدم از امام صادق (علیه السلام) که فرمود: آب زمزم شفای هر بیماری است.(2) همچنین از امام صادق مروی است که فرمود: در خاک قبر حسین (علیه السلام)، شفای همه دردها است،(3). گفتنی است که در خوردن از تربت برای شفا گرفتن، باید توجه داشت که باید مقدار بسیار کمی از آن را تناول کرد.
پی نوشت ها:
(1)کافی، ج 4، ص 430
(2) کافی، ج 6، ص 386
(3) التهذیب، ج 6، ص 74
- [آیت الله سبحانی] آب سردکنی که داخل مسجدالحرام است ولی آب زمزم خالص نیست وروی آن نوشته که فقط برای شرب استفاده شود آیا می شود از آن وضو گرفت؟
- [سایر] تربتی که به عنوان استشفاء معرفی شده، خاک کربلا است یا خاک حرم امام حسین(علیه السلام)؟
- [سایر] آیا آب زمزم معجزه است که تمام نمی شود؟ اگر نیست، آیا امکان تمام شدن آن هست وچگونه با علم سازگار است؟
- [سایر] با توجه به مشکلات فعلی جهان اسلام نقل حماسه عاشورا و اهمیت دادن به آنچه دلیلی دارد؟
- [آیت الله بهجت] مراجعه به افرادی که از طریق دعا و آب متبرّک، بیماران را شفا می دهند، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] وضو گرفتن با آب زمزم از محل شیر آب برای ادامه اعمال در مکه مکرمه چه حکمی دارد؟ در صورت ابطال وضو اعمالی که با آن وضو به دلیل ندانستن مسأله انجام داده شده چه حکمی دارد؟
- [سایر] به چه دلیلی واقعه کربلا که بیش از 1300 سال از آن می گذرد، هنوز این قدر به عظمت یاد می شود؟
- [سایر] ثابت کنید واقعه ای به نام کربلا وجود دارد؟ ثابت کنید وقایع تاریخی که وجود داره راست است چرا هر دلیلی میاریم از تاریخ است؟
- [سایر] به چه دلیلی واقعه کربلا که بیش از 1300 سال از آن می گذرد ، هنوز این قدر به عظمت یاد می شود؟
- [سایر] باسلام/درکتاب امالی(مجلس 30) شیخ صدوق آمده که یاران امام حسین (ع)درشب عاشورا برای غسل و وضو، آب فراهم کردندآیااین مسئله با بی آبی یاران امام حسین(ع) ازروز هفتم که آب را بروی امام حسین (ع) بستند، تناقص ندارد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] خوردن خاک حرام است ولی خوردن کمی از تربت حضرت سید الشهداء (علیه السلام) برای شفا جایز است و بهتر است که تربت را در مقداری آب حل نمایند تا مستهلک شود و بعد آن آب را بیاشامند و خوردن گلِ داغستان و گل ارمنی برای معالجه اگر علاج منحصر به خوردن اینها باشد اشکال ندارد.
- [آیت الله مظاهری] خوردن چیزهای نجس و همچنین خوردن چیزهای خبیث که طبیعت انسان از آن متنفر است گرچه پاک باشد نظیر آب دماغ و همچنین چیزی که ضرر دارد و داعی عقلائی بر آن نیست مثل خاک و گِل و مواد مخدر حرام است، ولی خوردن کمی از تربت حضرت سیّد الشهداعلیه السلام برای شفا اشکال ندارد بلکه مستحب است.
- [آیت الله علوی گرگانی] خوردن خاک حرام است ولی خوردن کمی که از اندازه نخود تجاوز نکند از تربت حضرت سیّد الشهدأ7 برای شفا، وخوردن گل داغستان وگل ارمنی برای معالجه اشکال ندارد.
- [آیت الله نوری همدانی] خوردن خاک و گِل حرام است ولی خوردن کمی از تربت حضرت سیّد الشّهدا ( علیه السّلام ) برای شفا، و خوردن گل داغستان و گل ارمنی برای معالجه اگر علاج منحصر به خوردن اینها باشد اشکال ندارد .
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] ظرف نجس را با آب قلیل باید سه مرتبه شست و در کر و جاری یک مرتبه کافی است؛ ولی ظرفی را که سگ از آن ظرف؛ آب یا چیز روان دیگر خورده؛ باید اول با ریختن خاک و مقداری آب پاک؛ خاک مال کرد و بنا بر احتیاط خاک باید پاک باشد؛ سپس آب بریزند که خاک او زائل شود و بعد یک مرتبه در کر یا جاری یا دو مرتبه با آب قلیل شست. و همچنین ظرفی را که سگ لیسیده بنا بر احتیاط واجب باید پیش از شستن خاک مال کرد. و اگر آب دهان سگ در ظرفی بریزد؛ خاک مالی لازم نیست.
- [آیت الله خوئی] ظرف نجس را با آب قلیل باید سه مرتبه شست، و در کر و جاری یک مرتبه کافی است، ولی ظرفی که سگ از آن آب یا چیز روان دیگر خورده باید اول با خاک با ریختن مقداری آب پاک خاک مال کرد و بنابر احتیاط خاک باید پاک باشد. سپس آب بریزند که خاک از او زائل شود و بعد یک مرتبه درکرّ یا جاری یا دو مرتبه با آب قلیل شست. و همچنین ظرفی را که سگ لیسیده است بنابر احتیاط واجب باید پس از شستن خاک مالی کرد. و اگر آب دهان سگ در ظرفی بریزد خاک مالی لازم نیست.
- [آیت الله سیستانی] خاک نجسی که آب باران همه اجزای آن را فرا بگیرد پاک میشود به شرط آنکه معلوم نباشد آب بواسطه رسیدن به خاک ، مُضاف شده است .
- [آیت الله بهجت] خاک نجسی که بهواسطه باران گِل شود پاک است؛ اگر آب باران به همه خاک برسد و بنابر احوط موقع مخلوط شدن با خاک، مضاف نشده باشد.
- [آیت الله سیستانی] داخل ظرف نجس را با آب قلیل باید سه مرتبه شست ، و همچنین با آب کر و جاری و باران بنابر احتیاط واجب . و ظرفی را که سگ از آن آب یا چیز روان دیگر خورده ، باید أول با خاک پاک خاک مالی کرد ، سپس خاک او را زائل نموده و بعد دو مرتبه با آب قلیل یا کر یا جاری شست . و همچنین ظرفی را که سگ لیسیده ، باید پیش از شستن خاک مالی کرد ، و اگر آب دهان سگ در ظرفی بریزد یا جایی از بدنش به آن اصابت کند ، بنابر احتیاط لازم باید آن را خاک مالی کرد ، و بعد سه مرتبه با آب شست .
- [آیت الله بهجت] ظرفی که به غیر بول نجس شده اگر یک مرتبه شسته شود پاک می شود حتی اگر با آب قلیل باشد بنا بر اقوی ؛ ولی ظرفی را که سگ لیسیده یا از آن ، آب یا چیز مایع دیگر خورده ، اظهر این است که اگر با خاکِ ممزوج با آب، خاک مالی شود، و بعد از آن دو مرتبه با آب قلیل، یا یک مرتبه با آب کر یا جاری شسته شود کافی است. و احوط آن است که قبل از همه اینها با خاک تنها خاک مالی شود. و همچنین ظرفی را که آب دهان سگ در آن ریخته شود بنا بر احتیاط باید پیش از شستن خاک مال کرد .