اگر پسری تحصیلات عالی خود را آغاز کرده و در ترم‌های ابتدایی تحصیل است و افزون بر ادامه تحصیل، خدمت نظام وظیفه را هم پیش‌رو دارد )ر.ک: ص 100و101( با فرض داشتن شرایط دیگر ازدواج )ر.ک: ص 33و34( چون تا سال‌ها امکان اشتغال و کسب درآمد ندارد، توصیه به ازدواج نمی‌شود، مگر این که شرایط ازدواج را داشته باشد و از طرف خانواده خود از جهت مالی حمایت شود. ادامه تحصیل در ترم‌های پایانی یا در مقاطع بالاتر نمی‌تواند مانع ازدواج باشد؛ زیرا مدت باقیمانده تحصیل با دوران عقدبستگی همراه می‌شود که مسئولیتی بر دوش مرد از جهت نفقه همسر و تعهدات دیگر نمی‌آورد. ادامه تحصیل برای خانم‌ها اصلا نمی‌تواند مانع ازدواج شود؛ چون نفقه زن به عهده مرد است؛ بنابراین اگر خواستگار، اجازه می‌دهد دختر ادامه تحصیل دهد و با آن مخالفت نمی‌کند، بهتر است پس از گذراندن یکی دو ترم، ازدواج کند تا پایه‌های تحصیلی‌اش محکم شود و در معرض ترک تحصیل قرار نگیرد.
اگر پسری تحصیلات عالی خود را آغاز کرده و در ترمهای ابتدایی تحصیل است و افزون بر ادامه تحصیل، خدمت نظام وظیفه را هم پیشرو دارد )ر.ک: ص 100و101( با فرض داشتن شرایط دیگر ازدواج )ر.ک: ص 33و34( چون تا سالها امکان اشتغال و کسب درآمد ندارد، توصیه به ازدواج نمیشود، مگر این که شرایط ازدواج را داشته باشد و از طرف خانواده خود از جهت مالی حمایت شود.
ادامه تحصیل در ترمهای پایانی یا در مقاطع بالاتر نمیتواند مانع ازدواج باشد؛ زیرا مدت باقیمانده تحصیل با دوران عقدبستگی همراه میشود که مسئولیتی بر دوش مرد از جهت نفقه همسر و تعهدات دیگر نمیآورد.
ادامه تحصیل برای خانمها اصلا نمیتواند مانع ازدواج شود؛ چون نفقه زن به عهده مرد است؛ بنابراین اگر خواستگار، اجازه میدهد دختر ادامه تحصیل دهد و با آن مخالفت نمیکند، بهتر است پس از گذراندن یکی دو ترم، ازدواج کند تا پایههای تحصیلیاش محکم شود و در معرض ترک تحصیل قرار نگیرد.
- [سایر] اگر بعد از ازدواج، زن شغلی را انتخاب کند و شوهر هم رضایت دهد؛ آیا بعد از مدتی میتواند مانع ادامه شغل او شود؟
- [آیت الله بهجت] اگر کسی با زن کارمندی ازدواج کند، آیا پس از ازدواج می تواند از ادامه ی اشتغال زن مانع شود؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] زنی در یکی از ادارات شغلی دارد، به شرط ادامه شغل، با مردی ازدواج کرده و زوج هم این شرط را پذیرفته است، آیا بعد از ازدواج زوج می تواند از ادامه شغل زوجه ممانعت کند یا نه؟ و اگر قبل از ازدواج، شاغل نباشد، ولی بعد از ازدواج شغلی اختیار کند و زوج هم مانع نشود، آیا بعد از مدتی می تواند مانع از ادامه شغل زوجه شود یا نه؟
- [سایر] آیا مشکلات حاد جسمی و اختلالات روحی - روانی میتواند مانع ازدواج باشد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر در بین وضو مانعی ببیند آیا باید مانع را برطرف کند و وضو را از سر بگیرد و یا اینکه میتواند مانع را برطرف کند و وضو را ادامه دهد؟
- [سایر] مردی با زن کارمند ازدواج میکند، آیا پس از ازدواج میتواند او را از ادامه کار باز دارد؟
- [سایر] با توجه به آموزه های اسلامی، ادامه تحصیلات خانم در مقاطع بالاتر (ارشد و دکتری) چگونه است؟
- [سایر] مشاوره و آزمایش ژنتیک تا چه اندازه در ازدواج فامیلی نقش دارد؟ اگر دو طرف شدیدا به هم علاقه داشته باشند، آیا میتواند مانع ازدواج شود؟
- [سایر] چنانچه کارفرما مانع ادامه کارآموزی کارگر شود تکلیف چیست؟
- [سایر] با سلام اینجانب لیسانس حسابداری دارم و کارمند بانک هستم برای ادامه تحصیلات علاقه به تحصیلات حوزوی دارم ایا امکان دارد بدون حضور در کلاس از طریق اساتید راهنما اینکار را انجام دهم یا خیر
- [آیت الله شبیری زنجانی] وکیل لازم نیست مرد باشد، زن هم میتواند برای خواندن صیغه عقد از طرف دیگری وکیل شود؛ بلکه بچه ممیّز نیز میتواند برای خواندن صیغه وکیل شود.
- [آیت الله جوادی آملی] .هرگاه خریدار یا فروشنده را به معامله مجبور کنند , به صورتی که وی در اصل عقد، قصد جدّی به داد و ستد کرد , ولی راضی نبود و پس از آن ابراز رضایت نمود، آن داد و ستد صحیح است و نیازی به عقد جدید نیست و اگر وی در اصل مع امله قصد جدّی نداشت و فقط با زبان یا فعل , بدون قصد, کاری را انجام داد، اظهار رضایت بعدی کافی نیست , بلکه باید عقد قولی (صیغه) یا فعلی (معاطات) برقرار شود.
- [آیت الله سیستانی] فقیری که میتواند کسب کند ومخارج خود وعیالش را تهیه نماید و از روی تنبلی اقدام نمیکند جایز نیست زکات بگیرد ، وطلبه فقیری که کسب مانع ادامه تحصیل اوست در هیچ صورتی نمیتواند از سهم فقرا زکات بگیرد ، مگر این که تحصیل بر او واجب عینی باشد ، واز سهم سبیل اللّه در صورتی که تحصیل او منفعت عمومی داشته باشد با اجازه حاکم شرع بنابر احتیاط لازم جایز است ، و فقیری که یاد گرفتن صنعت برای او مشکل نیست بنابر احتیاط واجب نمیتواند با گرفتن زکات ، زندگی کند ، ولی تا وقتی مشغول یاد گرفتن است میتواند زکات بگیرد .
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر با زن شوهرداری (نعوذ باللّه) زنا کند سپس آن زن از شوهرش طلاق بگیرد بنابر احتیاط واجب نمی¬توند با او ازدواج کند؛ ولی اگر حکم را نمی¬دانسته و ازدواج کرده، می¬تواند به زندگی خود ادامه دهد.
- [آیت الله مظاهری] مرد شیعه میتواند با زن سنّی ازدواج کند و همچنین زن شیعه میتواند به عقد سنّی درآید ولی سزاوار نیست که این کار عملی شود.
- [آیت الله اردبیلی] انسان میتواند با عمّه یا خاله همسر خود بدون اجازه او ازدواج نماید.
- [آیت الله بهجت] وکیل لازم نیست مرد باشد، زن هم میتواند برای خواندن صیغه از طرف دیگری وکیل شود.
- [آیت الله بهجت] زن مسلمان، نمیتواند با مرد غیر مسلمان ازدواج نماید و مرد مسلمان هم نمیتواند با زنان کافری که اهل کتاب نیستند، ازدواج کند، ولی با زنانی که یهودی و یا نصرانی باشند، موقتاً بهصورت صیغه میتواند ازدواج نماید.
- [آیت الله بهجت] مرد میتواند زنی را که صیغه او بوده و هنوز عدّهاش تمام نشده، بعد از تمام شدن مدّت ازدواج یا بخشیدن آن مدت، به عقد دائم خود درآورد.
- [آیت الله سیستانی] اگر در نماز ، بین مأموم و امام ، یا بین مأموم و کسی که مأموم بواسطه او به امام متصل است ، بیشتر از یک قدم فاصله پیدا شود ، میتواند نمازش را به قصد انفراد ادامه دهد .