مردی با زن کارمند ازدواج میکند، آیا پس از ازدواج میتواند او را از ادامه کار باز دارد؟ همه مراجع (به جز سیستانی، فاضل و نوری): اگر در ضمن عقد شرط نشده که زن به کار خود مشغول باشد و یا عقد بر طبق این شرط و توافق واقع نشده است؛ زن نمیتواند بدون اذن شوهر از منزل خارج شود. در غیر این صورت میتواند به کار خود ادامه دهد. خامنهای، استفتاء، س 343 ؛ امام، استفتاءات، ج 3، حقوق زوجیت، س 19 و 25 و احکام ازدواج، س 54 ؛ تبریزی، صراط النجاة، ج 5، س 650 و 653 ؛ مکارم، استفتاءات، ج 2، س 966، 901، 902 ؛ صافی، جامع الاحکام، ج 2، س1253 و 1334 ؛ بهجت، توضیحالمسائل، متفرقه، م 18 و دفتر: وحید. آیات عظام سیستانی و فاضل: اگر شوهر پیش از ازدواج میدانسته که همسرش کارمند دولت و یا مؤسسهای است و با این حال اقدام به ازدواج کرده، حق ممانعت از ادامه کار او را ندارد. فاضل، جامعالمسائل، ج 1، س 1629 و سیستانی، سایت، حق همسر. آیةاللَّه نوری: اگر کار او باعث تضییع حق شوهر نباشد، میتواند به کار خود ادامه دهد و اجازه او لازم نیست. دفتر: نوری. (احکام زن و شوهر، سیدمجتبی حسینی، کد: 83/500033)
مردی با زن کارمند ازدواج میکند، آیا پس از ازدواج میتواند او را از ادامه کار باز دارد؟
همه مراجع (به جز سیستانی، فاضل و نوری): اگر در ضمن عقد شرط نشده که زن به کار خود مشغول باشد و یا عقد بر طبق این شرط و توافق واقع نشده است؛ زن نمیتواند بدون اذن شوهر از منزل خارج شود. در غیر این صورت میتواند به کار خود ادامه دهد. خامنهای، استفتاء، س 343 ؛ امام، استفتاءات، ج 3، حقوق زوجیت، س 19 و 25 و احکام ازدواج، س 54 ؛ تبریزی، صراط النجاة، ج 5، س 650 و 653 ؛ مکارم، استفتاءات، ج 2، س 966، 901، 902 ؛ صافی، جامع الاحکام، ج 2، س1253 و 1334 ؛ بهجت، توضیحالمسائل، متفرقه، م 18 و دفتر: وحید.
آیات عظام سیستانی و فاضل: اگر شوهر پیش از ازدواج میدانسته که همسرش کارمند دولت و یا مؤسسهای است و با این حال اقدام به ازدواج کرده، حق ممانعت از ادامه کار او را ندارد. فاضل، جامعالمسائل، ج 1، س 1629 و سیستانی، سایت، حق همسر.
آیةاللَّه نوری: اگر کار او باعث تضییع حق شوهر نباشد، میتواند به کار خود ادامه دهد و اجازه او لازم نیست. دفتر: نوری.
(احکام زن و شوهر، سیدمجتبی حسینی، کد: 83/500033)
- [آیت الله علوی گرگانی] مردی با زنی کارمند ازدواج کرده، با توجّه به این که زمان ازدواج زن کارمند بوده آیا مخالفت شوهر از ادامه کار اثر دارد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مردی کارمند با زن کارمندی ازدواج می کند; پس از ازدواج، شوهر رضایت به ادامه کارمندی همسرش نمی دهد، با توجه به این که زن در زمان ازدواج کارمند بوده، آیا شوهر حقی دارد یا نه؟
- [سایر] اگر مردی با زن شوهردار زنا کند، آیا بعد از طلاق (زن و شوهر) میتواند با او ازدواج کند؟
- [سایر] شوهری به تمام وظایف و حقوق زناشویی عمل میکند ولی زن از ادامه زندگی با او نفرت و کراهت دارد و میخواهد با بذل مهریه تقاضای طلاق کند؛ آیا با فرض امتناع مرد از طلاق، حاکم شرع میتواند طلاق بدهد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر پزشکان مردی را از عمل زناشویی منع کنند، آیا زن حق دارد مرد را وادار به این کار کند؟
- [آیت الله بهجت] اگر پزشکان مردی را از عمل زناشویی منع کنند، آیا زن حق دارد مرد را به این کار وادار کند؟
- [سایر] سلام؛ اگر زن و مردی با هم زنا کنند، آیا آن مرد میتواند با دختران آن زن ازدواج کند؟ البته آنها توبه حقیقی کردهاند.
- [آیت الله خامنه ای] مردی زن خود را طلاق داده است و قبل از اینکه عدّه زن تمام شود با هم ازدواج موقّت کرده اند، آیا این کار جایز است؟
- [سایر] آیا ادامه تحصیلات عالی میتواند مانع جدی برای ازدواج باشد؟
- [سایر] اگر بعد از ازدواج، زن شغلی را انتخاب کند و شوهر هم رضایت دهد؛ آیا بعد از مدتی میتواند مانع ادامه شغل او شود؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر مردی ببیند که کسی با زن او زنا میکند، چنانچه نترسد که به او ضرر جانی شدید برسد، میتواند هر دو را بکشد و اگر آنان را نکشد، آن زن بر وی حرام نمیشود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر مردی ببیند که کسی با زن او زنا میکند، چنانچه نترسد که به او ضرری بزنند، اگر بداند زن هم راضی به این عمل است، میتواند هر دو را بکشد و الّا زن را نمیتواند بکشد، و اگر آنان را نکشد، آن زن بر او حرام نمیشود.
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی ببیند مردی با همسر او زنا میکند و دانست که زن با رضایت خود تسلیم او شده میتواند هر دو را بکشد و قصاصی بر او نیست، ولی اگر نمیداند که زن، خودتسلیم او شده یا نه، کشتنمرد جایز و کشتن زن جایز نیست.
- [آیت الله شبیری زنجانی] وکیل لازم نیست مرد باشد، زن هم میتواند برای خواندن صیغه عقد از طرف دیگری وکیل شود؛ بلکه بچه ممیّز نیز میتواند برای خواندن صیغه وکیل شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر با زن شوهرداری (نعوذ باللّه) زنا کند سپس آن زن از شوهرش طلاق بگیرد بنابر احتیاط واجب نمی¬توند با او ازدواج کند؛ ولی اگر حکم را نمی¬دانسته و ازدواج کرده، می¬تواند به زندگی خود ادامه دهد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر زنی که در حال احرام است با مردی که در حال احرام نیست ازدواج کند، عقد او باطل است. و اگر زن می دانسته که ازدواج کردن در حال احرام حرام است، باید بعداً با آن مرد ازدواج نکند.
- [آیت الله بهجت] وکیل لازم نیست مرد باشد، زن هم میتواند برای خواندن صیغه از طرف دیگری وکیل شود.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر زنی که در حال احرام است با مردی که در حال احرام نیست ازدواج کند ، عقد او باطل است ، واگر زن می دانسته که ازدواج کردن در حال احرام حرام است ، واجب است بعداً با آن مرد ازدواج نکند .
- [آیت الله شبیری زنجانی] زنای با زن شوهردار موجب حرمت ابدی نمیشود و همچنین اگر با زنی که در عدّه است زنا کند، آن زن بر او حرام ابدی نمیشود - خواه عدّه طلاق رجعی باشد یا طلاق بائن یا عدّه وفات یا عدّه متعه یا غیر آن - لذا بعد از عدّه میتواند با او ازدواج کند، البتّه اگر این کار در عدّه طلاق رجعی رخ داده احتیاط مستحبّ مؤکّد آن است که دیگر با این زن ازدواج ننماید.
- [آیت الله اردبیلی] زن مسلمان نمیتواند به عقد کافر درآید، مرد مسلمان هم نمیتواند با زنهای کافر غیر اهل کتاب یهودی، مسیحی و زرتشتی ازدواج کند، ولی ازدواج دائم یا موقّت با زنهای اهل کتاب مانعی ندارد؛ البته چنانچه مردی همسر مسلمان داشته باشد، بدون اجازه او نمیتواند با زن کتابی ازدواج نماید مگر آن که او را متعه نماید و مدّت ازدواجش بسیار کوتاه باشد.