در صورتی که خانواده پسر، دختر را دیده و می‌شناسند، این‌گونه خواستگاری کردن جایی ندارد و بهتر است به طور رسمی و با پسرشان به خواستگاری بروند. خواستگاری غیررسمی مادر و دختر بدون پسر، در صورتی است که دختر را ندیده و می‌خواهد ابتدا او را ببیند تا اگر مورد پسندش قرار گرفت، بار دوم با همسر و پسرش به طور رسمی به خواستگاری بیاید. توجه داشته باشید که پذیرش دختر از سوی مادر، مانع مشکلات بعدی خواهد بود )ر.ک: ص 79 و 80(. در این حالت )ندیدن و نشناختن دختر از قبل( که احتمال نپسندیدن مادر و خواهر وجود دارد، همین‌گونه خواستگاری به نفع دختر است؛ زیرا اگر پس از دیدن دختر رفتند و از آن‌ها خبری نشد )نپسندیدند(، دختر احساس شکست نمی‌کند؛ چون اولا پسر را ندیده تا دلبستگی ایجاد شود و ثانیا خودش هم این خواستگاری غیر رسمی را چندان جدی نگرفته است. از طرفی مادر و خواهر پسر می‌توانند دختر را بدون روسری و با پوشش باز ببینند ) پسر و دختر با شرایط خاصی می‌توانند بدن یکدیگر را ببینند: 1. قصد جدی برای ازدواج داشته باشند؛ 2. برای آگاهی از شکل و قیافه و اطمینان از سلامت جسم همدیگر باشد؛ 3. دیدن در واپسین مرحله گزینش رخ دهد؛ 4. بدون قصد لذت باشد؛ البته اگر پس از دیدن، به طور قهری و ناخواسته احساس لذت کردند، اشکالی ندارد )سید مسعود معصومی، احکام و روابط زن و مرد، ص 174-171(. که به نفع دختر است؛ چون زیبایی‌هایش به چشم می‌آید.رسول خدا )صلی الله علیه وآله( فرمود: اذا اراد احدکم ان یتزوج امرأة فلیسأل عن شعرها کما یسأل عن وجهها فان الشعر احد الجمالین. ) حسین نوری، مستدرک الوسائل، ج 14، ص 181 وقتی یکی از شما می‌خواهد ازدواج کند، از موی دختر بپرسد؛ همان گونه که درباره صورت او می‌پرسد؛ چرا که نیمی از زیبایی زن به موی او است.
گاهی، مادر همراه با دختر خود و بدون پسر به خواستگاری میآید. اینگونه خواستگاری کردن توهین به دختر نیست؟
در صورتی که خانواده پسر، دختر را دیده و میشناسند، اینگونه خواستگاری کردن جایی ندارد و بهتر است به طور رسمی و با پسرشان به خواستگاری بروند.
خواستگاری غیررسمی مادر و دختر بدون پسر، در صورتی است که دختر را ندیده و میخواهد ابتدا او را ببیند تا اگر مورد پسندش قرار گرفت، بار دوم با همسر و پسرش به طور رسمی به خواستگاری بیاید.
توجه داشته باشید که پذیرش دختر از سوی مادر، مانع مشکلات بعدی خواهد بود )ر.ک: ص 79 و 80(.
در این حالت )ندیدن و نشناختن دختر از قبل( که احتمال نپسندیدن مادر و خواهر وجود دارد، همینگونه خواستگاری به نفع دختر است؛ زیرا اگر پس از دیدن دختر رفتند و از آنها خبری نشد )نپسندیدند(، دختر احساس شکست نمیکند؛ چون اولا پسر را ندیده تا دلبستگی ایجاد شود و ثانیا خودش هم این خواستگاری غیر رسمی را چندان جدی نگرفته است.
از طرفی مادر و خواهر پسر میتوانند دختر را بدون روسری و با پوشش باز ببینند ) پسر و دختر با شرایط خاصی میتوانند بدن یکدیگر را ببینند: 1. قصد جدی برای ازدواج داشته باشند؛ 2. برای آگاهی از شکل و قیافه و اطمینان از سلامت جسم همدیگر باشد؛ 3. دیدن در واپسین مرحله گزینش رخ دهد؛ 4. بدون قصد لذت باشد؛ البته اگر پس از دیدن، به طور قهری و ناخواسته احساس لذت کردند، اشکالی ندارد )سید مسعود معصومی، احکام و روابط زن و مرد، ص 174-171(. که به نفع دختر است؛ چون زیباییهایش به چشم میآید.رسول خدا )صلی الله علیه وآله( فرمود: اذا اراد احدکم ان یتزوج امرأة فلیسأل عن شعرها کما یسأل عن وجهها فان الشعر احد الجمالین. ) حسین نوری، مستدرک الوسائل، ج 14، ص 181
وقتی یکی از شما میخواهد ازدواج کند، از موی دختر بپرسد؛ همان گونه که درباره صورت او میپرسد؛ چرا که نیمی از زیبایی زن به موی او است.
- [سایر] وقتی دختر و پسر همدیگر را دوست دارند، مادر پسر به علت بیرون بودن موی دختر اقدام به خواستگاری نمیکند. آیا دعایی برای گشایش وجود دارد؟
- [سایر] سلام/ به نظر شما عمل مادرانی که برای پسرهایشان به خواستگاری می آیند و در ابتدای امر خواستار دیدن دختر هستند بدون آنکه پسر را به همراه خود بیاورند و استدلال می کنند که باعث دلبستگی میشود و پسرمان گفته هرکه شما بپسندید من هم می پسندم ، توهین آمیز به دختران نیست ؟؟ چه کنیم ؟
- [سایر] آیا خواستگاری دختر از پسر، شیوهی نادرستی برای ازدواج است؟
- [سایر] همکلاسیام را برای ازدواج مناسب دیدهام و میخواهم از او در دانشکده خواستگاری کنم. آیا اینگونه خواستگاری کردن اشکالی دارد؟
- [سایر] آیا می شود پسر بدون اجازه مادر به خواستگاری برود و ازدواج کند ؟
- [سایر] آیا بهتر است دختر و پسر در جلسه خواستگاری در اتاق دختر صحبت کنند یا در فضای دیگر ؟
- [سایر] در جلسه خواستگاری ، دختر باید صحبت را آغاز کنند یا پسر؟
- [سایر] درکشور ما پسر به خواستگاری دختر می رود . آیا دلیل شرعی و دینی دارد؟
- [سایر] درکشور ما پسر به خواستگاری دختر می رود . آیا دلیل شرعی و دینی دارد ؟
- [سایر] در جلسه خواستگاری ، دختر باید صحبت را آغاز کنند یا پسر ؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کسی دختری را برای پسر خود عقد کند، خودش می تواند با مادر آن دختر ازدواج نماید، همچنین اگر اول خودش با مادر آن دختر ازدواج کرده می تواند آن دختر را برای پسر خود بگیرد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر وارث دو نفر از طبقه اول باشند: الف دو پسر: که مال میت بین آنها بالسویه تقسیم می شود. ب دو دختر: که مال میت بین آنها بالسویه تقسیم می شود. ج یک پسر و یک دختر: که سهم دختر 31 وسهم پسر 32 می شود. د پدر یا مادر و یک پسر: سهم پدر یا مادر 61 و بقیه سهم پسر می شود. ه پدر یا مادر و یک دختر: سهم پدر یا مادر 41 وبقیه سهم دختر می شود. و پدر و مادر: تفصیل آن بیان می شود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر وارث همسر میت و یک نفر از طبقه اول باشند: الف: پدر یامادر و شوهر: سهم شوهر 21 و بقیه سهم پدر یا مادر می شود. ب: پدر یا مادر و زن: سهم زن 41 و بقیه سهم پدر یا مادر می شود. ج: یک پسر یا یک دختر و شوهر: سهم شوهر 41 وبقیه به پسر یا دختر می رسد. د یک پسر یا یک دختر وزن سهم زن 81 وبقیه به پسر یا دختر می رسد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر وارث میّت فقط پدر و مادر و یک پسر باشند، پدر و مادر هر یک 16 مال و 46 باقی مانده را پسر میبرد و اگر پدر و مادر و چند پسر یا چند دختر باشند، هر کدام از پدر و مادر 16 مال میبرند و فرزندان 46 باقی مانده را به طور مساوی بین خودشان قسمت میکنند و اگر وارث پدر و مادر و پسر و دختر باشند، هر کدام از پدر و مادر 16 مال را میبرد و 46 باقی مانده به فرزندان میرسد که آن را طوری تقسیم میکنند که هر پسری دو برابر یک دختر ببرد، بنابراین اگر میّت پدر و مادر و یک پسر و دو دختر داشته باشد، سهم هر یک از پدر و مادر 16 و سهم پسر 26 و سهم هر دختر 16 خواهد بود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر وارث میّت فقط پدر یا مادر و پسر و دختر باشند، 16 مال را پدر یا مادر میبرد و 56 باقیمانده را بین پسر و دختر به گونهای تقسیم میکنند که هر پسری دو برابر دختر ببرد، بنابراین اگر پدر و یک پسر و یک دختر باشند، سهم پدر 318 و سهم پسر 1018 و سهم دختر 518 خواهد بود و اگر پدر و دو پسر و سه دختر باشند، سهم پدر742، سهم هر یک از دو پسر 1042 (بر روی هم 2042) و سهم هر یک از سه دختر 542 (بر روی هم 1542) خواهد بود، مسائل مشابه هم به همین شکل محاسبه میگردد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر همراه طبقه اوّل، شوهر یا زن وجود داشته باشد و در طبقه اوّل وارث قرابتبر وجود داشته باشد، تقسیم ارث روشن است: نخست شوهر و زن و وارث فرضبر دیگر (اگر وجود داشته باشد) ارث خود را میبرد و باقی مانده به وارث قرابتبر میرسد، بنابراین اگر وارث شوهر و پسر باشد، شوهر 14 و بقیّه به پسر میرسد و اگر شوهر و پدر و مادر و پسر و دختر باشد، شوهر 14 و هر یک از پدر و مادر 16 و 512 باقی مانده را پسر و دختر برده و پسر دو برابر دختر میبرد، در نتیجه سهام نهایی بدین گونه خواهد بود: شوهر 936، پدر و مادر هر یک636، پسر 1036 و دختر 536.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه وارث میت فقط پدر و مادر و یک پسر باشد مال را شش قسمت می کنند، پدر و مادر هر کدام یک قسمت و پسر چهار قسمت آن را می برد و اگر چند پسر یا چند دختر باشند، آن چهار قسمت را بطور مساوی میان خودشان تقسیم می کنند و اگر پسر و دختر باهم باشند طوری تقسیم می کنند که هر پسر دو برابر دختر ببرد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه وارث میت فقط یک نفر از گروه اول باشد (مثلاً پدر یا مادر، یا یک پسر یا یک دختر) تمام مال میت به او می رسد و اگر چند پسر یا چند دختر باشند، میان آنها بطور مساوی قسمت می شود و اگر دختر و پسر هر دو باشند مال را طوری قسمت می کنند که هر پسر دو برابر دختر ببرد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه وارث میت فقط یک نفر از گروه اول باشد (مثلاً پدر یا مادر، یا یک پسر یا یک دختر) تمام مال میت به او می رسد و اگر چند پسر یا چند دختر باشند، میان آنها بطور مساوی قسمت می شود و اگر دختر و پسر هر دو باشند مال را طوری قسمت می کنند که هر پسر دو برابر دختر ببرد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه وارث میت فقط یک نفر از گروه اول باشد (مثلاً پدر یا مادر، یا یک پسر یا یک دختر) تمام مال میت به او می رسد و اگر چند پسر یا چند دختر باشند، میان آنها بطور مساوی قسمت می شود و اگر دختر و پسر هر دو باشند مال را طوری قسمت می کنند که هر پسر دو برابر دختر ببرد.