زن اهل ناز و مرد اهل نیاز است. زن مظهر حیا و پذیرای عشق و مرد جلوه تمنا و طلب و اعلام عشق است. آفرینش، زن را گل و مرد را بلبل، زن را شمع و مرد را پروانه قرار داده است. ویلیام جیمز)Willam Jeims( فیلسوف امریکایی می‌گوید: حیای زن برایش عزت است تا در پی مرد نرود و خود را مبتذل نکند. ) مرتضی مطهری، حقوق زن در اسلام، ص 15. . گرایش زن به مرد کاملا طبیعی است و این راحتی در دنیای حیوانات و گیاهان )به صورت گرایش سلول نر به ماده( می‌توان مشاهده کرد. وقتی خداوند آدم و حوا را آفرید، حوا به سوی آدم گرایش یافت؛ اما جبرئیل فرود آمد و به آدم گفت: اگر خواهان او هستی، تو به سمت حوا برو. ) شیخ صدوق، من لایحضره الفقیه، ج 3، ص 37. . در صورتی که دختر به خواستگاری پسر برود، ممکن است پیامدهایی منفی داشته باشد: 1. اگر پاسخ پسر منفی باشد، دختر احساس شکست و سرخوردگی می‌کند؛ در حالی که جواب منفی برای پسر قابل تحمل است و در صورت پاسخ منفی دختر، به خواستگاری شخص دیگری می‌رود؛ 2. در صورت پاسخ منفی پسر، احتمال تمسخر و آزارهای بعدی و آبروریزی به وسیله او وجود دارد؛ 3. ممکن است پسر با شنیدن چنین تقاضایی، با پاسخ مثبت ظاهری به فکر سوءاستفاده از دختر بیفتد؛ 4. احتمال دارد در زندگی مشترک آینده )در تنش‌ها و اختلافات( به دختر سرکوفت بزند که تو به خواستگاری من آمدی و این برخورد، برای دختر بسیار رنج‌آور است؛ در حالی که اگر زن همین جمله را در زندگی به مرد بگوید، مرد رنجور نخواهد شد جایگاه دختر آن قدر والا است که پسندیده نیست حتی پدر و مادر یا برادر و خواهر او از پسر خواستگاری کنند. افزون بر این که این رفتار، خلاف شأن دختر و خانواده او است، باعث می‌شود که مجبور شوند در شرایط منطقی خود کوتاه بیایند و نیز احتمال دارد این‌گونه برداشت شود که دختر، مشکل یا عیبی دارد که او را به پسر عرضه می‌کنند و مقام و منزلت او پایین خواهد آمد
زن اهل ناز و مرد اهل نیاز است. زن مظهر حیا و پذیرای عشق و مرد جلوه تمنا و طلب و اعلام عشق است. آفرینش، زن را گل و مرد را بلبل، زن را شمع و مرد را پروانه قرار داده است.
ویلیام جیمز)Willam Jeims( فیلسوف امریکایی میگوید:
حیای زن برایش عزت است تا در پی مرد نرود و خود را مبتذل نکند. ) مرتضی مطهری، حقوق زن در اسلام، ص 15. .
گرایش زن به مرد کاملا طبیعی است و این راحتی در دنیای حیوانات و گیاهان )به صورت گرایش سلول نر به ماده( میتوان مشاهده کرد.
وقتی خداوند آدم و حوا را آفرید، حوا به سوی آدم گرایش یافت؛ اما جبرئیل فرود آمد و به آدم گفت: اگر خواهان او هستی، تو به سمت حوا برو. ) شیخ صدوق، من لایحضره الفقیه، ج 3، ص 37. .
در صورتی که دختر به خواستگاری پسر برود، ممکن است پیامدهایی منفی داشته باشد:
1. اگر پاسخ پسر منفی باشد، دختر احساس شکست و سرخوردگی میکند؛ در حالی که جواب منفی برای پسر قابل تحمل است و در صورت پاسخ منفی دختر، به خواستگاری شخص دیگری میرود؛
2. در صورت پاسخ منفی پسر، احتمال تمسخر و آزارهای بعدی و آبروریزی به وسیله او وجود دارد؛
3. ممکن است پسر با شنیدن چنین تقاضایی، با پاسخ مثبت ظاهری به فکر سوءاستفاده از دختر بیفتد؛
4. احتمال دارد در زندگی مشترک آینده )در تنشها و اختلافات( به دختر سرکوفت بزند که تو به خواستگاری من آمدی و این برخورد، برای دختر بسیار رنجآور است؛ در حالی که اگر زن همین جمله را در زندگی به مرد بگوید، مرد رنجور نخواهد شد
جایگاه دختر آن قدر والا است که پسندیده نیست حتی پدر و مادر یا برادر و خواهر او از پسر خواستگاری کنند. افزون بر این که این رفتار، خلاف شأن دختر و خانواده او است، باعث میشود که مجبور شوند در شرایط منطقی خود کوتاه بیایند و نیز احتمال دارد اینگونه برداشت شود که دختر، مشکل یا عیبی دارد که او را به پسر عرضه میکنند و مقام و منزلت او پایین خواهد آمد
- [سایر] چرا برای ازدواج باید به خواستگاری رفت؟ نمی شود در محیط بیرون با هم دوست باشند مدتی بعد پسر به خواستگاری دختر آید؟
- [سایر] گاهی، مادر همراه با دختر خود و بدون پسر به خواستگاری میآید. اینگونه خواستگاری کردن توهین به دختر نیست؟
- [آیت الله نوری همدانی] اگر خانواده پسری برای خواستگاری دختری یکی دو مرتبه به خانه دختر بروند و خانواده دختر با ازدواج آنها موافقت کند ولی بعداً خانواده پسر ازدواج را بنا بر عللی بر هم بزند، با توجه به اینکه طیّ این چند روز خاطراتی بین دختر و پسر ایجاد شده امّا ازدواج بر هم خورده و خانواده دختر از خانواده پسر ناراضی است؛ آیا حقّ الناسی برگردن خانواده پسر آمده است؟ اگر جواب مثبت است چه باید کرد؟
- [سایر] وقتی دختر و پسر همدیگر را دوست دارند، مادر پسر به علت بیرون بودن موی دختر اقدام به خواستگاری نمیکند. آیا دعایی برای گشایش وجود دارد؟
- [سایر] آیا بهتر است دختر و پسر در جلسه خواستگاری در اتاق دختر صحبت کنند یا در فضای دیگر ؟
- [سایر] در جلسه خواستگاری ، دختر باید صحبت را آغاز کنند یا پسر؟
- [سایر] درکشور ما پسر به خواستگاری دختر می رود . آیا دلیل شرعی و دینی دارد؟
- [سایر] درکشور ما پسر به خواستگاری دختر می رود . آیا دلیل شرعی و دینی دارد ؟
- [سایر] در جلسه خواستگاری ، دختر باید صحبت را آغاز کنند یا پسر ؟
- [سایر] سن مناسب برای ازدواج پسر؟ تفاوت سنی دختر با پسر (اگر دختر 4 سال از پسر بزرگ باشد مشکل دارد)؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کسی دختری را برای پسر خود عقد کند، خودش می تواند با مادر آن دختر ازدواج نماید، همچنین اگر اول خودش با مادر آن دختر ازدواج کرده می تواند آن دختر را برای پسر خود بگیرد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر میّت فرزند نداشته باشد، نوه پسری او اگرچه دختر باشد سهم پسر میّت را میبرد و نوه دختری او اگرچه پسر باشد سهم دختر میّت را میبرد؛ مثلاً اگر میّت (یک پسر) از دختر خود و( یک دختر) از پسر خود داشته باشد، مال را سه قسمت میکنند، یک قسمت را به پسر دختر و دو قسمت را به دختر پسر میدهند.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر زن انسان ، از شوهر سابقش دختری داشته باشد ؛ انسان می تواند آن دختر را برای پسر خود که از آن زن نیست ، عقد کند و همچنین اگر زن انسان از شوهر سابقش پسری داشته باشد انسان می تواند دختر خود را که از آن زن نیست به ازدواج آن پسر در بیاورد . و نیز اگر دختری را برای پسر خود عقد کند می تواند با مادر آن دختر ازدواج نماید .
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر میّت اولاد نداشته باشد، نوه پسری او اگرچه دختر باشد، سهم پسر میّت را میبرد ونوه دختری او اگرچه پسر باشد، سهم دختر میّت را میبرد مثلاً اگر میّت یک پسر از دختر خود ویک دختر از پسرش داشته باشد، مال را سه قسمت میکنند، یک قسمت را به پسر دختر ودو قسمت را به دختر پسر میدهند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر میت، اولاد نداشته باشد، نوه پسری او اگر چه دختر باشد سهم پسر میت را میبرد، و نوه دختری او اگر چه پسر باشد، سهم دختر میت را میبرد، مثلاً اگر میت یک پسر از دختر خود، و یک دختر از پسرش داشته باشد، مال را سه قسمت میکنند؛ یک قسمت را به پسر دختر و دو قسمت را به دختر پسر میدهند.
- [امام خمینی] اگر میت اولاد نداشته باشد، نوه پسری او اگر چه دختر باشد، سهم پسر میت را میبرد و نوه دختری او اگر چه پسر باشد، سهم دختر میت را میبرد مثلًا اگر میت یک پسر از دختر خود و یک دختر از پسرش داشته باشد، مال را سه قسمت میکنند، یک قسمت را به پسر دختر و دو قسمت را به دختر پسر میدهند.
- [آیت الله بروجردی] اگر میت اولاد نداشته باشد، نوهی پسری او اگر چه دختر باشد، سهم پسر میت را میبرد و نوهی دختری او اگر چه پسر باشد، سهم دختر میت را میبرد، مثلاً اگر میت یک پسر از دختر خود و یک دختر از پسرش داشته باشد، مال را سه قسمت میکنند، یک قسمت را به پسر دختر و دو قسمت را به دختر پسر میدهند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] پسر نمی تواند با دختری که مادر یا مادر بزرگ او آن دختر را شیر کامل داده ازدواج کند، و نیز اگر زن پدر انسان از شیر مربوط به پدر او دختری را شیر داده باشد پسر نمی تواند با آن دختر ازدواج نماید.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر میّت اولاد نداشته باشد، نوه پسری او اگر چه دختر باشد سهم پسر میّت را میبرد و نوه دختری او اگر چه پسر باشد سهم دختر میّت را میبرد، مثلاً اگر میّت یک پسر از دختر خود و یک دختر از پسرش داشته باشد سهم پسر دختر 13 و سهم دختر پسر 23 خواهد بود و در صورت متعدّد بودن نوادگان، سهم پسر دو برابر سهم دختر است، بنابراین نوادگان دختری 13 سهم خود را به گونهای تقسیم میکنند که هر پسر دو برابر هر دختر ببرد و نوادگان پسری هم 23 سهم خود را به این شکل تقسیم میکنند.
- [آیت الله سبحانی] اگر میت اولاد نداشته باشد، نوه پسری او اگرچه دختر باشد، سهم پسر میت را می برد و نوه دختری او اگرچه پسر باشد، سهم دختر میت را می برد مثلاً اگر میت یک پسر از دختر خود و یک دختر از پسرش داشته باشد، مال را سه قسمت می کنند، یک قسمت را به پسر دختر و دو قسمت را به دختر پسر می دهند.