دوره نامزدی چه دوره‌ای است و بهتر است چقدر طول بکشد و آیا لازم است دختر و پسر در این دوره محرم باشند؟
آغاز فرایند خواستگاری تا قبل از عقد را دوره نامزدی می‌گوییم برخلاف عامه مردم که از لحظه عقد دائم تا عروسی را دوره نامزدی می‌خوانند. حقوق مدنی ایران، نامزدی را این‌گونه تعریف می‌کند: زمانی که مرد از زنی خواستگاری می‌کند تا بعد با او ازدواج کند و زن موافقت کند. ) سید حسن امامی، حقوق مدنی، ج 4، ص در ادامه آمده است: این پیشنهاد )مرد(و موافقت زن، ایجاد تعهد به انعقاد زوجیت نمی‌کند. نامزدی )طبق قانون( وعده ازدواج است براساس حقوق مدنی، نامزدی مدت ندارد و تا زمانی که یکی از دو نفر، آن را به هم نزده است، باقی خواهد ماند. مدت نامزدی در افراد متفاوت است. در ازدواج‌های فامیلی و آشنایان به جهت شناخت افزون‌تر پیشین، زمان کمتر، و در ازدواج با غریبه، زمان بیشتری نیاز است. هر قدر ابهامات در جلسات گفت‌وگوی دو طرف کمتر، و آرای آنان روشن‌تر باشد، طبیعی است که دوره نامزدی کمتر طول می‌کشد. نکته مهم این است که در ازدواج نباید شتابزده عمل کرد؛ بنابراین ممکن است دوره نامزدی، یک تا سه ماه هم طول بکشد و اشکالی ندارد. طولانی کردن بی‌دلیل دوره نامزدی مطلوب نیست؛ زیرا ممکن است دختر و پسر خسته شوند و به سبب گفت‌وگوهای تکراری و بی‌اهمیت، دچار تردید و تزلزل در انتخاب شوند. ایجاد محرمیت موقت در دوره نامزدی، منع شرعی ندارد؛ اما به چند دلیل آن را مطلوب نمی‌دانیم. اشکالی ندارد که دختر و پسر با هم محرم نباشند و با رعایت و حفظ ضوابط شرعی، فرایند خواستگاری را انجام دهند. 1. صیغه محرمیت موقت، نوعی تعهد ایجاد می‌کند و ممکن است باعث شود دو طرف از اصول خود دست بردارند؛ 2. صیغه محرمیت موقت، باعث ایجاد علاقه می‌شود که همان نگرانی پیش گفته را پدید خواهد آورد؛ 3. در صورت منتهی نشدن نامزدی به ازدواج، پرونده دختر، سیاه و در خواستگاری‌های بعدی با مشکل مواجه می‌شود؛ 4. در صورت نرسیدن به ازدواج، مادر دختر تا ابد با آقا پسر محرم می‌شود؛ 5. در صورت نبخشیدن بقیه زمان عقد موقت )چه از روی ناآگاهی و چه از روی فراموشی( و خواندن صیغه عقد دائم باطل می‌شود ) سید مسعود معصومی، احکام روابط زن و مرد، ص 179. و باید بعد از اتمام زمان صیغه موقت، دوباره عقد دائم اجرا شود
عنوان سوال:

دوره نامزدی چه دوره‌ای است و بهتر است چقدر طول بکشد و آیا لازم است دختر و پسر در این دوره محرم باشند؟


پاسخ:

آغاز فرایند خواستگاری تا قبل از عقد را دوره نامزدی می‌گوییم برخلاف عامه مردم که از لحظه عقد دائم تا عروسی را دوره نامزدی می‌خوانند.
حقوق مدنی ایران، نامزدی را این‌گونه تعریف می‌کند:
زمانی که مرد از زنی خواستگاری می‌کند تا بعد با او ازدواج کند و زن موافقت کند. ) سید حسن امامی، حقوق مدنی، ج 4، ص
در ادامه آمده است:
این پیشنهاد )مرد(و موافقت زن، ایجاد تعهد به انعقاد زوجیت نمی‌کند. نامزدی )طبق قانون( وعده ازدواج است براساس حقوق مدنی، نامزدی مدت ندارد و تا زمانی که یکی از دو نفر، آن را به هم نزده است، باقی خواهد ماند.
مدت نامزدی در افراد متفاوت است. در ازدواج‌های فامیلی و آشنایان به جهت شناخت افزون‌تر پیشین، زمان کمتر، و در ازدواج با غریبه، زمان بیشتری نیاز است.
هر قدر ابهامات در جلسات گفت‌وگوی دو طرف کمتر، و آرای آنان روشن‌تر باشد، طبیعی است که دوره نامزدی کمتر طول می‌کشد.
نکته مهم این است که در ازدواج نباید شتابزده عمل کرد؛ بنابراین ممکن است دوره نامزدی، یک تا سه ماه هم طول بکشد و اشکالی ندارد. طولانی کردن بی‌دلیل دوره نامزدی مطلوب نیست؛ زیرا ممکن است دختر و پسر خسته شوند و به سبب گفت‌وگوهای تکراری و بی‌اهمیت، دچار تردید و تزلزل در انتخاب شوند.
ایجاد محرمیت موقت در دوره نامزدی، منع شرعی ندارد؛ اما به چند دلیل آن را مطلوب نمی‌دانیم. اشکالی ندارد که دختر و پسر با هم محرم نباشند و با رعایت و حفظ ضوابط شرعی، فرایند خواستگاری را انجام دهند.
1. صیغه محرمیت موقت، نوعی تعهد ایجاد می‌کند و ممکن است باعث شود دو طرف از اصول خود دست بردارند؛
2. صیغه محرمیت موقت، باعث ایجاد علاقه می‌شود که همان نگرانی پیش گفته را پدید خواهد آورد؛
3. در صورت منتهی نشدن نامزدی به ازدواج، پرونده دختر، سیاه و در خواستگاری‌های بعدی با مشکل مواجه می‌شود؛
4. در صورت نرسیدن به ازدواج، مادر دختر تا ابد با آقا پسر محرم می‌شود؛
5. در صورت نبخشیدن بقیه زمان عقد موقت )چه از روی ناآگاهی و چه از روی فراموشی( و خواندن صیغه عقد دائم باطل می‌شود ) سید مسعود معصومی، احکام روابط زن و مرد، ص 179. و باید بعد از اتمام زمان صیغه موقت، دوباره عقد دائم اجرا شود





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین