پاسخ از حجت الاسلام حسین دهنوی: بر اساس تعریف حقوق مدنی ایران ، نامزد ی از زمانی شروع میشود که آقا به خواستگاری خانم می آید تا قبل از عقد . یعنی فرایند خواستگاری تا قبل از عقد را دوره نامزدی میگویند . برخلاف اینکه بعضی دوره عقد بستگی را دوره نامزدی میگویند . قانون این چنین نمی گوید ، بلکه از خواستگاری تا عقد را دوره نامزدی میگوید . در این دوره نامزدی که با هم نامحرم هستند و با هم دیدار دارند ، حرف می زنند و می روند و می آیند ، هیچی فرقی بین دو تا نامزد و دو تا نامحرم نیست . ما این مشکل را داریم. مثلا آقا می گوید من به خواستگاری شما آمده و صرف این خواستگاری ما محرم هستیم . اما عزیزان بدانید که این طور نیست . حرف خواستگاری ، محرمیت بوجود نمی آورد . بعضی می گویند مگر ما نمیخواهیم با هم ازدواج کنیم ، ما مال هم هستیم و حق هرگونه ارتباط را داریم . عزیزان این را دین اجازه نمیدهد و فتاوای مراجع تقلید ما هم بر آن تأکید دارد . می فرمایند : اظهار عشق و محبت بین دو نامزد برای قصد ازدواج اشکال دارد و حرام است . بعضی ها بهم دست میدهند . حرام است حتی اگر به قصد لذت هم نباشد و تمام احکامی که یک زن و مرد نامحرم دارند این دو تا با هم دارند . لذا حتی خنده های بلند و قهقهه های خانم که باعث تحریک یک آقا میشود هم ، حرام است و همه این محدودیتها برای سلامت جسم و روح انسان است . برای سعادت بشر است . منع آن برای محدودیت است نه ممنوعیت. محدودیت ها و ممنوعیتها برای مصونیتها است . خدایی که این غرایز را در وجود ما قرارداده ، اگر میخواست جلویش را بگیرد اصلاً در ما قرار نمیداد . آنکه قرار داده ، یعنی بودنش اشکال ندارد . اما توجه داشته باشید باید محدود باشد و درچارچوب ضوابط شرعی باشد . نامزدی فقط برای شناخت است، برای گفتگو است ، برای آشنا شدن است . دقت کنند ، ضوابط شرعی را رعایت کنند . مثل دختر عمه و پسر دایی ، چطور با هم نامحرم هستند ، دید و بازدید هم دارند ، رفت و آمد هم دارند ، مراقب هم دارند. خانواده های متدین اینکار را میکنند و مراقب هم هستند که خدای نخواسته اتفاقی نیفتد. اگر شما دوران نامزدی رابطه برقرار کنید دو حالت دارد یا به ازدواج ختم میشود یا نمیشود . اگر به ازدواج ختم شود ، شما به عذاب وجدان دچار میشوید و گناه شما را آزار میدهد و بعضی ها در پیامک ها این را گفته اند که رابطه در دوران نامزدی داشتند ، الان ازدواج کرده اند ولی عذاب وجدان آنها رااذیت میکند و پرسیده اند خدا آنها رامی بخشد یا نه . حالا اگر به ازدواج ختم نشود ، بهم بخورد خانم یا آقایی که می خواهند با نفر بعدی ازدواج کنند آن عذاب وجدان و احساس گناهی که دارند ، یک جوری احساس خیانت به همسر آینده را دارند . عزیزان اگر شما پنجاه خواستگار داشته باشید و با هرکدام طبق ضوابط شرعی نامزد شوید هیچ اشکالی پیش نمی آید و هیچ احساس خیانت و گناهی ندارید . حتی اگر تا بله برون هم پیش رفته باشد شما هیچ احساس بدی نخواهید داشت . دختران عزیز ، بدانند که آقایان، دختران سهل الوصول را خیلی نمی پسندند . لذا دقت کنید . حتی علتی که آقایان می آِیند خواستگاری و بعد از مراحلی که میگذرانند ، می روند و پشت سرشان را نگاه نمیکنند ، همین قضیه است . یعنی شما راه دادی ، رابطه برقرارکردید وآقا نمیتواند به چنین خانمی اعتماد کند . پس دقت کنید . روابطتان در چارچوب دین و ضوابط شرع باشد و بعد از عقد انشاءاله همه محدودیتها برداشته میشود . www.ch3.irbtv.ir
روابط دختر و پسر در دوران نامزدی باید ، در چه سطحی و درچه شکلی باشد و آیا محدودیت برای دوره نامزدی وجود دارد یا خیر ؟
پاسخ از حجت الاسلام حسین دهنوی:
بر اساس تعریف حقوق مدنی ایران ، نامزد ی از زمانی شروع میشود که آقا به خواستگاری خانم می آید تا قبل از عقد . یعنی فرایند خواستگاری تا قبل از عقد را دوره نامزدی میگویند . برخلاف اینکه بعضی دوره عقد بستگی را دوره نامزدی میگویند . قانون این چنین نمی گوید ، بلکه از خواستگاری تا عقد را دوره نامزدی میگوید . در این دوره نامزدی که با هم نامحرم هستند و با هم دیدار دارند ، حرف می زنند و می روند و می آیند ، هیچی فرقی بین دو تا نامزد و دو تا نامحرم نیست . ما این مشکل را داریم. مثلا آقا می گوید من به خواستگاری شما آمده و صرف این خواستگاری ما محرم هستیم . اما عزیزان بدانید که این طور نیست . حرف خواستگاری ، محرمیت بوجود نمی آورد . بعضی می گویند مگر ما نمیخواهیم با هم ازدواج کنیم ، ما مال هم هستیم و حق هرگونه ارتباط را داریم . عزیزان این را دین اجازه نمیدهد و فتاوای مراجع تقلید ما هم بر آن تأکید دارد . می فرمایند : اظهار عشق و محبت بین دو نامزد برای قصد ازدواج اشکال دارد و حرام است . بعضی ها بهم دست میدهند . حرام است حتی اگر به قصد لذت هم نباشد و تمام احکامی که یک زن و مرد نامحرم دارند این دو تا با هم دارند . لذا حتی خنده های بلند و قهقهه های خانم که باعث تحریک یک آقا میشود هم ، حرام است و همه این محدودیتها برای سلامت جسم و روح انسان است . برای سعادت بشر است . منع آن برای محدودیت است نه ممنوعیت. محدودیت ها و ممنوعیتها برای مصونیتها است . خدایی که این غرایز را در وجود ما قرارداده ، اگر میخواست جلویش را بگیرد اصلاً در ما قرار نمیداد . آنکه قرار داده ، یعنی بودنش اشکال ندارد . اما توجه داشته باشید باید محدود باشد و درچارچوب ضوابط شرعی باشد . نامزدی فقط برای شناخت است، برای گفتگو است ، برای آشنا شدن است . دقت کنند ، ضوابط شرعی را رعایت کنند . مثل دختر عمه و پسر دایی ، چطور با هم نامحرم هستند ، دید و بازدید هم دارند ، رفت و آمد هم دارند ، مراقب هم دارند. خانواده های متدین اینکار را میکنند و مراقب هم هستند که خدای نخواسته اتفاقی نیفتد.
اگر شما دوران نامزدی رابطه برقرار کنید دو حالت دارد یا به ازدواج ختم میشود یا نمیشود . اگر به ازدواج ختم شود ، شما به عذاب وجدان دچار میشوید و گناه شما را آزار میدهد و بعضی ها در پیامک ها این را گفته اند که رابطه در دوران نامزدی داشتند ، الان ازدواج کرده اند ولی عذاب وجدان آنها رااذیت میکند و پرسیده اند خدا آنها رامی بخشد یا نه . حالا اگر به ازدواج ختم نشود ، بهم بخورد خانم یا آقایی که می خواهند با نفر بعدی ازدواج کنند آن عذاب وجدان و احساس گناهی که دارند ، یک جوری احساس خیانت به همسر آینده را دارند . عزیزان اگر شما پنجاه خواستگار داشته باشید و با هرکدام طبق ضوابط شرعی نامزد شوید هیچ اشکالی پیش نمی آید و هیچ احساس خیانت و گناهی ندارید . حتی اگر تا بله برون هم پیش رفته باشد شما هیچ احساس بدی نخواهید داشت . دختران عزیز ، بدانند که آقایان، دختران سهل الوصول را خیلی نمی پسندند . لذا دقت کنید . حتی علتی که آقایان می آِیند خواستگاری و بعد از مراحلی که میگذرانند ، می روند و پشت سرشان را نگاه نمیکنند ، همین قضیه است . یعنی شما راه دادی ، رابطه برقرارکردید وآقا نمیتواند به چنین خانمی اعتماد کند . پس دقت کنید . روابطتان در چارچوب دین و ضوابط شرع باشد و بعد از عقد انشاءاله همه محدودیتها برداشته میشود .
www.ch3.irbtv.ir
- [سایر] در دوران نامزدی اگر دختر راضی به طلاق باشد ولی پسر قبول نکند آیا میشود دختر طلاقش را بگیرد؟
- [سایر] پسر و دختر در دوره نامزدی چگونه باید گفتوگو کنند و چه نکاتی را در نظر بگیرند؟
- [سایر] سلام لطفا چند کتاب برای بهبود روابط و بینش در دوران نامزدی معرفی کنین (نامزدی های بلند مدت)
- [سایر] دوره نامزدی چه دورهای است و بهتر است چقدر طول بکشد و آیا لازم است دختر و پسر در این دوره محرم باشند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] 1- آیا روابط دختر و پسر از طریق چت ایراد دارد؟ 2- خواهشمند است در مورد روابط دختر و پسر در هر شرایطی توضیح دهید.
- [سایر] روابط دختر و پسر، نظر اسلام، وظیفه ما؟
- [سایر] تأثیرهای منفی روابط دختر و پسر از جهت اجتماعی چیست؟
- [سایر] علت برقراری روابط دوستانه ی ناسالم دختر و پسر چیست؟
- [سایر] حدّ استمتاع در صیغه محرمیت برای دوره نامزدی (نامزدی تا عقد دائم) چیست؟ تا چه حدی می توان بهره جنسی از شریک انتخاب شده خود برد؟ آیا عدم استمتاع شامل تمامی موارد لذت جنسی می باشد یا خیر؟ آیا به هنگام جاری کردن صیغه محرمیت باید این شرط توسط دختر و پسر بر زبان جاری شود و یا این محدودیت به طور ذاتی در خود صیغه محرمیت نهفته است؟ آیا اطلاع والدین دختر از این شرط الزامی است؟ آیا عدم استمتاع فقط یک شرط انتخابی است که مازاد بر صیغه محرمیت عنوان می گردد؟
- [سایر] کتاب درباره روابط دختر و پسر معرفی کنید؟