پاسخ از حجت الاسلام حسین دهنوی: این دو ویژگی در مقابل هم نیستند و در یک فضا هستند . حس تملک درخانم ها است که دوست دارند شوهرشان مال خودشان باشد . و دوست دارند دل مردشان در انحصار محبت آنها باشد و می خواهد در دل مرد کسی جایگزین آنها نشود . و از اینکه کسی در این محبت مرد شریک آنها بشود ، بدشان می آید . این بخاطر این است که می ترسند محبت شوهر نسبت به آنها کم بشود و به همین علت است که خانم ها در روابط مردشان با خانم نامحرم ، خیلی حساس هستند ، اینکه آقا گرم بگیرد و شوخی کند یا نگاههای معناداری به خانم دیگر داشته باشد یا روی رفتار خانم های دیگر با شوهرش حساس هستند .اینها بخاطر همین حس تملک است . این احساس در تمام خانمها هست ولی درجه ای است . یکی کمتر و یکی بیشتر . اینها هم بستگی به دوران کودکی خانم دارد . اگر خانم در دوران کودکی امنیت بیشتری داشته و پدر و مادر مهربان بودند ، توجه می کردند و رفتارهای پدر مشکوک نبوده ، این حس تملک در آنها کمتر است . اگر پدر محبت بیشتری می کرده و خلا عاطفی نداشته ، این طبیعی تر است . متاسفانه عدم شناخت همین ویژگی ها باعث میشود تا برداشت های نادرست از همدیگر بکنند و مشکلات درست میشود . یکی از بیشترین مشکلاتی که ایجاد می کنداین است که آقا می گوید : خانم به من اعتماد ندارد . نه این جوری نیست . اگر این ویژگی در حد متعارف باشد خوب است ولی اگر بیش از انداره باشد اختلال است . اگر هرچند گاهی از شما سین جین می کند و پرسش می کند ، معنایش این است که شما را دوست دارد . این آقا باید خوشحال باشد . آقایی به من گفتند : الان ده سال است که خانم اصلا من را سین جین نکرده است . گفتم : خیلی تعجب می کنم . یا خانم شما زن نیست و یا از شما قطع امید کرده است . این غیرعادی است که شما بروید و دیر بیاید ومسافرت بروید ، خانم به شما هیچی نگوید . اگر در حد متعارف باشد ، پیام خوبی دارد و اینکه خانم شما هنوز شما را دوست دارد . یک ضرب المثل ترکی است که می گوید: اگر زنت حسود است ، بدان که تورا دوست دارد . یعنی همین که حساسیت نشان می دهد ، تورا دوست دارد . خانم های محترم ، درست است خدا این حس را درشما قرار داده و در طبیعت شما است، ولی مواظب باشید به اختلال تبدیل نشود . اگر رفتار مشکوکی از همسرتان می بیند ، حساب شده عمل کنید تا تبدیل به صفت رذیله حسادت نشود . و مهمتر اینکه به اختلال هذیانی تبدیل نشود که مشکلات جدی در زندگی ایجاد می کند و باید به روانپزشک مراجعه کنید و معلوم نیست خوب بشوید یا نه . www. ch3.iribtv.ir
پاسخ از حجت الاسلام حسین دهنوی:
این دو ویژگی در مقابل هم نیستند و در یک فضا هستند . حس تملک درخانم ها است که دوست دارند شوهرشان مال خودشان باشد . و دوست دارند دل مردشان در انحصار محبت آنها باشد و می خواهد در دل مرد کسی جایگزین آنها نشود . و از اینکه کسی در این محبت مرد شریک آنها بشود ، بدشان می آید . این بخاطر این است که می ترسند محبت شوهر نسبت به آنها کم بشود و به همین علت است که خانم ها در روابط مردشان با خانم نامحرم ، خیلی حساس هستند ، اینکه آقا گرم بگیرد و شوخی کند یا نگاههای معناداری به خانم دیگر داشته باشد یا روی رفتار خانم های دیگر با شوهرش حساس هستند .اینها بخاطر همین حس تملک است . این احساس در تمام خانمها هست ولی درجه ای است . یکی کمتر و یکی بیشتر . اینها هم بستگی به دوران کودکی خانم دارد . اگر خانم در دوران کودکی امنیت بیشتری داشته و پدر و مادر مهربان بودند ، توجه می کردند و رفتارهای پدر مشکوک نبوده ، این حس تملک در آنها کمتر است . اگر پدر محبت بیشتری می کرده و خلا عاطفی نداشته ، این طبیعی تر است . متاسفانه عدم شناخت همین ویژگی ها باعث میشود تا برداشت های نادرست از همدیگر بکنند و مشکلات درست میشود . یکی از بیشترین مشکلاتی که ایجاد می کنداین است که آقا می گوید : خانم به من اعتماد ندارد . نه این جوری نیست . اگر این ویژگی در حد متعارف باشد خوب است ولی اگر بیش از انداره باشد اختلال است . اگر هرچند گاهی از شما سین جین می کند و پرسش می کند ، معنایش این است که شما را دوست دارد . این آقا باید خوشحال باشد . آقایی به من گفتند : الان ده سال است که خانم اصلا من را سین جین نکرده است . گفتم : خیلی تعجب می کنم . یا خانم شما زن نیست و یا از شما قطع امید کرده است . این غیرعادی است که شما بروید و دیر بیاید ومسافرت بروید ، خانم به شما هیچی نگوید . اگر در حد متعارف باشد ، پیام خوبی دارد و اینکه خانم شما هنوز شما را دوست دارد . یک ضرب المثل ترکی است که می گوید: اگر زنت حسود است ، بدان که تورا دوست دارد . یعنی همین که حساسیت نشان می دهد ، تورا دوست دارد . خانم های محترم ، درست است خدا این حس را درشما قرار داده و در طبیعت شما است، ولی مواظب باشید به اختلال تبدیل نشود . اگر رفتار مشکوکی از همسرتان می بیند ، حساب شده عمل کنید تا تبدیل به صفت رذیله حسادت نشود . و مهمتر اینکه به اختلال هذیانی تبدیل نشود که مشکلات جدی در زندگی ایجاد می کند و باید به روانپزشک مراجعه کنید و معلوم نیست خوب بشوید یا نه .
www. ch3.iribtv.ir
- [سایر] در مورد ویژگی کلی نگری بودن آقایان و جزئی نگری خانم ها توضیح دهید .
- [آیت الله خامنه ای] آیا کوتاه کردن موی سر در خانم ها شبیه آقایان یا لباس پوشیدن شبیه آقایان و یا اموری از این قبیل بدون قصد تشبه به آقایان برای خانم ها اشکال دارد؟
- [آیت الله بهجت] صدای خنده خانم ها در جایی (مانند کلاس درس) که تعداد آقایان بیشتر از خانم ها باشد، چه حکمی دارد؟
- [آیت الله بهجت] عدّه ای بر این باورند که اساتید مرد به جهت حفظ مسایل شرعی و دوری از تهمت، نبایستی در کلاس خانم ها شرکت نمایند. تدریس آقایان برای خانم ها شرعا چه حکمی دارد؟ آیا خانم ها می توانند از دروس خصوصی آقایان استفاده نمایند؟
- [سایر] اگر حس تملک در زن است و زن انحصار طلب است ، پس چرا خداوند خلاف این فطرت ازدواج مجدد را جایز دانسته است ؟
- [سایر] لطف کنید در مورد ویژگی محبت پذیری خانم ها صحبت کنید.
- [آیت الله سیستانی] برای آقایان حالت جنب مشخص است ولی برای خانمها چه زمانی اتفاق می افتد؟ آیا زمانی که بدن بی حس می شود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا استحباب آراستگی و خوش بو نمودن در موقع حضور در مسجد، اختصاص به آقایان دارد یا این که خانم ها نیز در این حکم مشترک هستند؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا استحباب آراستگی و خوش بو نمودن در موقع حضور در مسجد، اختصاص به آقایان دارد یا این که خانم ها نیز در این حکم مشترک هستند؟
- [سایر] با سلام و عرض ادب. نظر مقام معظم رهبری در خصوص نحوه و نوع پوشش خانم ها و آقایان چیست؟ متشکرم
- [آیت الله اردبیلی] حیازت هر چیزی بر اساس عرف تعیین میگردد، مثلاً حیازت ماهی صید آن و حیازت بوتههای بیابان، کندن آن به قصد تملّک است.
- [آیت الله خوئی] اگر انسان در بین سالی که اعلان میکند از پیدا شدن صاحب مال ناامید شود، و بخواهد آن را صدقه بدهد یا تملک نماید اشکال دارد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر دیوانه یا بچه نابالغ چیزی پیدا کند؛ ولی او می تواند اعلان نماید و پس از آن برای او تملک و یا از طرف صاحبش تصدق کند.
- [آیت الله خوئی] اگر دیوانه یا بچ نابالغ چیزی پیدا کند، ولیّ او میتواند اعلان نماید و پس از آن برای او تملک و یا از طرف صاحبش تصدق کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مسلمانان حق دارند اموال کفاری را که با آنها در حال جنگ هستند تملک کنند و باید خمس آن را بدهند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مالی را که انسان پیدا میکند اگر نشانهای نداشته باشد که به واسطه آن صاحبش معلوم شود، بنا بر احتیاط واجب باید با اذن حاکم شرع صدقه دهد و آن را تملّک نکند مگر آن که قیمت آن از یک درهم (که بنا بر مشهور 12 / 6 نخود نقره سکّهدار بوده و در مسأله 1872 درباره اندازه آن توضیح داده شد) کمتر باشد که میتواند آن را تملّک کند.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر بچه نابالغ چیزی پیدا کند ولیّ او باید اعلان نماید، اگر بعد از یک سال پیدا نشد میتواند ولیّ برای صغیر تملّک نماید یا به دو قسم دیگر عمل نماید.
- [آیت الله اردبیلی] بچّهای که بالغ نشده شرعاً نمیتواند در مال خود تصرّف کند؛ ولی اگر کودک نابالغ چیزهای مباحی را که ملک کسی نیست نظیر ماهی دریا با تلاش و کار خود به قصد تملّک به دست آورد، مالک آن میشود.
- [آیت الله بهجت] مالی که مورد وصیت قرار میگیرد باید قابلیت تملّک داشته باشد؛ پس وصیت به شراب یا سگ و خوک و امثال آنها باطل است، مگر آنکه مقصود او جهت حلالی، مثل وصیت به شراب برای سرکه کردن باشد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر انسان در بین سالی که اعلان می کند از پیدا شدن صاحب مال ناامید شود تملک ان اشکال دارد ولی می تواند از طرف صاحبش صدقه بدهد و بنابر احتیاط واجب از حاکم شرع اذن بگیرد