پاسخ از حجت الاسلام حسین دهنوی: یعنی ایشان انتظار دارند که همسرشان ، در مدت عقد تمام امکانات را فراهم کنند . این شرایط ایده آل خیلی لازم نیست و فرمودند : میخواهند سه سال دیگر به شرایط ایده ال برسند . این یک آرمان گرایی هست و اختلال است . این یک اختلال روان شناختی آرمان گرایی است و اینکه هیچ یا همه ، این مشکل درست میکند .لازم نیست . ما باید در حدی ، امکانات اولیه را داشته باشیم و بعد وارد زندگی بشوییم و آرام آرام زندگیمان را بسازیم . این خودش لذت دارد . من بارها عرض کرده ام اگر شما انتظار دارید که همه نیازهایتان را با قبل از ورود به زندگی رسمی برآورده کنید و دیگر هیچی کم و کسر نداشته باشید ، دیگر چه انگیزه ای برای تلاش و کار دارید ؟ بویژه که مرد اصلا بطور فطری دوست دارد که زحمت بکشد ، تلاش کند و نیازهای اولیه همسرش را برآورده بکند . وقتی شما همه این نیازها منزل و ماشین و ... را برآورده کردید ، شاید دیگر انگیزه ای نداشته باشید . این فکر خوبی نیست . گذشته از اینکه دو سال عقد هستید و سه سال دیگر هم میخواهید ادامه بدهید، خوب اینجا زمان عقد خیلی طولانی میشود یادم می آید ، گفته بودیم دوران عقد حداقل شش ماه ، مطلوب یکسال و حداکثر دو سال است .مگر اینکه دلیل خاصی وجود داشته باشد . قطعا پنج سال زمان زیادی است و واقعاً مشکل درست میکند . ممکن است بیشتراز دوسال هم باشد اما باید دلیل منطقی و عقلانی داشته باشد نه دلیل ایشان که منطقی و عاقلانه نیست . چرا طولانی نشود ؟ اول اینکه خانم و آقا از هم خسته میشوند زیرا یک حالت برزخ است نه مجردند نه متاهل . دوران برزخی است و خسته میشوند و برای خانواده دختر سختی دارد . شما میخواهید به منزل دختر خانم بروید . در بیشتر فرهنگ ها اجازه نمیدهند دختر خیلی برود و محدودیت هایی است ، پس دچا رمشکل میشوید . شما دو عزیز ، نقطه ضعف هایی دارید ، در این دو سال این نقطه ضعف ها پر رنگ میشود ، ممکن است در شما تردید ایجاد کند . ما موارد اینجوری داشتیم . حالا با این ازدواج های دیر رس که با سن بالا ازدواج میکنند ، شما فکر نمیکنید نشاط و شادابی تان کمتر میشود و در خانم های محترم ، در سن بالا بارداری سخت میشود. لذا من توصیه ام این است که به این فکر نکنید . چون برای شما مشکل ایجاد خواهد کرد . این سوال ، هم به درد کسانی که عقد کرده اند ، می خورد و هم به درد خانم و آقای مجرد . این حرفها برای شما هم هست . نشاط و شادانی و فاصله سنی شما هم به فکر خودتان باشید . ازدواجتان را به تأخیر نیندازید. این آقا هم نباید ازدواجش را به تاخیر بیندازد . فرانسویان جمله قشنگی دارند : ازدواج ، زودش مشکلی بزرگ است و دیرش ، مشکلی بزرگتر است . واقعا مشکل بزرگتری است از این فکر آرمان گرایی بیرون بیاید و سر زندگیتان برویید . www.ch3.irbtv.ir
دوسال است که عقد کرده هستم و شوهرم تا سه سال دیگر هم نمیتواند شرایط ایده ال زندگی را فراهم کند ، چه باید بکنم ؟
پاسخ از حجت الاسلام حسین دهنوی:
یعنی ایشان انتظار دارند که همسرشان ، در مدت عقد تمام امکانات را فراهم کنند . این شرایط ایده آل خیلی لازم نیست و فرمودند : میخواهند سه سال دیگر به شرایط ایده ال برسند . این یک آرمان گرایی هست و اختلال است . این یک اختلال روان شناختی آرمان گرایی است و اینکه هیچ یا همه ، این مشکل درست میکند .لازم نیست . ما باید در حدی ، امکانات اولیه را داشته باشیم و بعد وارد زندگی بشوییم و آرام آرام زندگیمان را بسازیم . این خودش لذت دارد . من بارها عرض کرده ام اگر شما انتظار دارید که همه نیازهایتان را با قبل از ورود به زندگی رسمی برآورده کنید و دیگر هیچی کم و کسر نداشته باشید ، دیگر چه انگیزه ای برای تلاش و کار دارید ؟ بویژه که مرد اصلا بطور فطری دوست دارد که زحمت بکشد ، تلاش کند و نیازهای اولیه همسرش را برآورده بکند . وقتی شما همه این نیازها منزل و ماشین و ... را برآورده کردید ، شاید دیگر انگیزه ای نداشته باشید . این فکر خوبی نیست . گذشته از اینکه دو سال عقد هستید و سه سال دیگر هم میخواهید ادامه بدهید، خوب اینجا زمان عقد خیلی طولانی میشود یادم می آید ، گفته بودیم دوران عقد حداقل شش ماه ، مطلوب یکسال و حداکثر دو سال است .مگر اینکه دلیل خاصی وجود داشته باشد . قطعا پنج سال زمان زیادی است و واقعاً مشکل درست میکند . ممکن است بیشتراز دوسال هم باشد اما باید دلیل منطقی و عقلانی داشته باشد نه دلیل ایشان که منطقی و عاقلانه نیست . چرا طولانی نشود ؟ اول اینکه خانم و آقا از هم خسته میشوند زیرا یک حالت برزخ است نه مجردند نه متاهل . دوران برزخی است و خسته میشوند و برای خانواده دختر سختی دارد . شما میخواهید به منزل دختر خانم بروید . در بیشتر فرهنگ ها اجازه نمیدهند دختر خیلی برود و محدودیت هایی است ، پس دچا رمشکل میشوید . شما دو عزیز ، نقطه ضعف هایی دارید ، در این دو سال این نقطه ضعف ها پر رنگ میشود ، ممکن است در شما تردید ایجاد کند . ما موارد اینجوری داشتیم . حالا با این ازدواج های دیر رس که با سن بالا ازدواج میکنند ، شما فکر نمیکنید نشاط و شادابی تان کمتر میشود و در خانم های محترم ، در سن بالا بارداری سخت میشود.
لذا من توصیه ام این است که به این فکر نکنید . چون برای شما مشکل ایجاد خواهد کرد . این سوال ، هم به درد کسانی که عقد کرده اند ، می خورد و هم به درد خانم و آقای مجرد . این حرفها برای شما هم هست . نشاط و شادانی و فاصله سنی شما هم به فکر خودتان باشید . ازدواجتان را به تأخیر نیندازید. این آقا هم نباید ازدواجش را به تاخیر بیندازد . فرانسویان جمله قشنگی دارند : ازدواج ، زودش مشکلی بزرگ است و دیرش ، مشکلی بزرگتر است . واقعا مشکل بزرگتری است از این فکر آرمان گرایی بیرون بیاید و سر زندگیتان برویید .
www.ch3.irbtv.ir
- [سایر] میخواستم بدانم ملاک های مهم و مناسب جهت انتخاب همسر ایده آل چیست تا زندگی موفّقی داشته باشم؟
- [سایر] بعد از دوسال که از عقد ما می گذرد شوهرم نسبت به من بی علاقه شده و مایل به ازدواج با من نیست. چه کنم ؟
- [سایر] دختری هفده ساله هستم. شوهرم ویژگی های یک مرد ایده آل را دارد ولی چون به انتخاب خودم نبوده، می خواهم از او جدا بشوم . بنظر شما درست است ؟
- [سایر] سلام جناب مرادی خسته نباشید. لطفا خصوصی جواب دهید. من5 سال است متاهلم و به دلیل شرایط کاری همسرم دور از خانواده ام که ساکن مشهد هستند زندگی میکنم و سه سال پیش متوجه شدم که شوهرم... و این باعث شده که من از او متنفر شوم و بارها فکر طلاق افتادم .خواهشمندم راهنماییم کنید.
- [سایر] شأنیت چیست و منظور از اینکه مرد وظیفه دارد مطابق شأن همسرش شرایط زندگی را فراهم کند چیست؟
- [سایر] شوهرم در دوران عقد محبت زیادی به من داشت، حالا که وارد زندگی شده ایم، محبتش کم شده. چرا؟
- [سایر] بنده سه سال عقد بودم و الآن هم سه ماه است زندگی مشترک رو آغاز نمودم. اما قصد جدایی از همسرم را دارم و میخواهم وسائلی که خودم خریدم را ببرم. آیا مشکل قانونی ندارد؟ حکم شرعی آن چیست؟
- [سایر] من از شوهرم چند سال بزرگتر هستم . مشکلات فراوانی هم دارم . حالا بعد از چند سال زندگی ، چه کار باید بکنم تا مشکلاتم کمتر بشود ؟
- [سایر] در دوران عقد هستیم و فهمیدم شوهرم وسواس فکری دارد نمی دانم می توانم با ایشان زندگی کنم یا نه، شدیدا تردید کرده ام ؟
- [آیت الله خامنه ای] کسی که با دریافت وام منزل مسکونی ساخته و یا سایر لوازم زندگی را بصورت قسطی تهیه کرده است، آیا در صورت فراهم بودن شرایط استطاعت باید حجة الاسلام بجا آورد؟
- [آیت الله اردبیلی] با عقد ازدواج، زن به مرد و مرد به زن حلال میشوند. عقد ازدواج بر دو قسم است: =============================================================================== 1 وسائل الشیعة، چاپ آل البیت، باب 1 از (أبواب مقدّمات النکاح)،ج20،ص13 و ما بعد آن. 2 نور(24):32. 3 وسائل الشیعة، چاپ آل البیت، باب 3 از (أبواب مقدّمات النکاح)،ح4 و 5،ج20،ص22 و 23. 4 همان، باب 8،ح8،ص40. 5 همان، باب 27،ح2 و 3،ص72 و 73. اوّل: (عقد دائم) و آن عقدی است که مدّت ندارد و به واسطه آن زن و مرد تا پایان زندگی به هم حلال میشوند و همسری را که به این صورت عقد میشود، (همسر دائم) میگویند. دوم:(عقد موقّت) و یا (مُتْعه) و آن عقدی است که با آن زن و مرد به طور موقّت و تا زمان محدودی به هم حلال میشوند و زنی را که به این صورت عقد میشود، (همسر موقّت) میگویند.
- [آیت الله اردبیلی] (طلاق بائن) آن است که بعد از طلاق، شوهر حق ندارد به زن خود رجوع کند، یعنی بدون عقد او را به زنی قبول نماید و آن بر پنج قسم است: اوّل:طلاق زنی که نُه سالش تمام نشده است. دوم:طلاق زنی که یائسه است، یعنی اگر سیّده است احتیاطا بیشتر از شصت سال و اگر سیّده نیست بیشتر از پنجاه سال دارد. سوم:طلاق زنی که شوهرش بعد از عقد با او آمیزش نکرده است. چهارم:طلاق سوم زنی که او را بعد از سه وصلت متوالی سه دفعه طلاق دادهاند. پنجم:طلاق (خُلع) و (مُبارات) که احکام آنها خواهد آمد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] زنان سیّده و غیر سیّده هر دو بعد از تمام شدن پنجاه سال قمری یائسه می شوند، یعنی اگر در این سنّ و سال خونی ببینند خون حیض نیست، مگر این که آنچه می بینند تمام شرایط حیض را داشته باشد که در این صورت باید مطابق آن عمل کنند. 1. 50 سال قمری تقریبا 543 روز و 18 ساعت ، یعنی 18 ماه و سه روز کمتر از 50 سال شمسی است. بنابر این سن یائسگی به سال شمسی 48 سال و 6 ماه می شود.
- [آیت الله سیستانی] اگر زن بعد از عقد بفهمد که شوهر او آلت مردی نداشته ، یا بعد از عقد پیش از نزدیکی ، یا پس از آن آلت او بریده شود ، یا مرضی دارد که نمیتواند نزدیکی نماید ، هر چند آن مرض بعد از عقد و پیش از نزدیکی ، یا پس از آن عارض شده باشد . در تمام این موارد ، بی طلاق میتواند عقد را بهم بزند . و اگر زن بعد از عقد بفهمد که شوهرش پیش از عقد دیوانه بوده است ، یا اینکه پس از عقد خواه بعد از نزدیکی ، یا قبل از آن دیوانه شود ، یا اینکه بفهمد که او در هنگام عقد تخمهایش کشیده ، یا کوبیده شده بوده است ، یا اینکه در آن هنگام مرض خوره ، یا برص ، یا کوری داشته است ، در تمام این موارد احتیاط واجب آن است که زن عقد را بهم نزند ، و اگر چنین کرد احتیاط واجب آن است که اگر بخواهند به زندگی زناشوئی ادامه دهند دوباره عقد کنند ، و اگر بخواهند جدا شوند طلاق داده شود . و در صورتی که شوهر نمیتواند نزدیکی نماید و زن بخواهد عقد را بهم بزند ، لازم است که اول رجوع به حاکم شرع ، یا وکیل او نماید ، و حاکم شوهر را یک سال مهلت میدهد ، و چنانچه شوهر نتوانست با آن زن ، یا زنی دیگر نزدیکی کند ، پس از آن زن میتواند عقد را بهم بزند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] طلاق بائن) آن است که بعد از طلاق، مرد حقّ ندارد به زن خود رجوع کند، یعنی بدون عقد دوباره ازدواج را برقرار سازد و آن بر شش قسم است: اوّل: طلاق زنی که نه سال قمریاش تمام نشده باشد. دوم: طلاق زنی که یائسه باشد. سوم: طلاق زنی که شوهرش بعد از عقد با او نزدیکی نکرده باشد. چهارم: طلاق سوم زنی که او را سه دفعه طلاق دادهاند. پنجم: طلاق خلع و مبارات. ششم: طلاقی که حاکم شرع، میدهد در مورد زنی که شوهرش نه حاضر است مخارج زندگی او را بدهد و نه حاضر است او را طلاق دهد و احکام اینها بعداً گفته خواهد شد. و غیر اینها (طلاق رجعی) است که بعد از طلاق تا وقتی زن در عدّه است، مرد میتواند به او رجوع نماید.
- [امام خمینی] اگر نداند مالی را که عاریه کرده غصبی است و در دست او از بین برود، چنانچه صاحب مال عوض آن را از او بگیرد، او هم میتواند آنچه را به صاحب مال داده از عاریه دهنده مطالبه نماید، ولی اگر چیزی را که عاریه کرده طلا و نقره باشد، یا عاریه دهنده با او شرط کرده باشد که اگر آن چیز از بین برود عوضش را بدهد، نمیتواند چیزی را که به صاحب مال میدهد، از عاریه دهنده مطالبه نماید. احکام نِکاح یا ازدواج و زناشویی به واسطه عقد ازدواج، زن به مرد حلال میشود و آن بر دو قسم است: دائم و غیر دائم. عقد دائم آن است که مدت زناشویی در آن معین نشود و زنی را که به این قسم عقد میکنند دائمه گویند. و عقد غیر دائم آن است که مدت زناشویی در آن معین شود، مثلًا زن را به مدت یک ساعت یا یک روز یا یک ماه یا یک سال یا بیشتر عقد نمایند، و زنی را که به این قسم عقد کنند متعه و صیغه مینامند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] طلاق از جهت این که زوج حق رجوع داشته باشد یا خیر به دو قسم تقسیم می شود: 1 طلاق رجعی: که در این نوع طلاق زوج قبل از پایان عده حق دارد رجوع کند و طلاق را به هم بزند و به زندگی با زن خود ادامه دهد. 2 طلاق بائن: که در این نوع طلاق مرد حق رجوع ندارد. در شش مورد طلاق بائن می باشد: اول: طلاق زنی که نُه سالش تمام نشده باشد. دوم: طلاق زنی که یائسه باشد یعنی اگر سیده است بیشتر از شصت سال و اگر سیده نیست بیشتر از پنجاه سال قمری داشته باشد. سوم: طلاق زنی که شوهرش بعد از عقد با او نزدیکی نکرده باشد. که در این سه مورد زن اصلاً عده ندارد تا مرد بتواند در آن رجوع کند. چهارم: طلاق سوم زنی که او را سه دفعه طلاق داده اند. پنجم: طلاق خلع ششم: طلاق مبارات که در این سه مورد هر چند زن عده دارد اما مرد حق رجوع ندارد. و احکام اینها بعداً گفته خواهد شد.
- [آیت الله سیستانی] اگر زن پس از ازدواج مرتد شود چه ملی و چه فطری ، عقد او باطل میگردد ، و چنانچه شوهرش با او نزدیکی نکرده باشد عدّه ندارد ، و همچنین است اگر بعد از نزدیکی مرتد شود ولی یائسه یا صغیره باشد . امّا اگر زن در سنّ زنهائی باشد که حیض میبینند باید به دستوری که در احکام طلاق گفته خواهد شد عدّه نگهدارد ، و اگر در بین عدّه مسلمان شود عقد او به حال خود باقی میماند ، هر چند بهتر آن است که اگر میخواهند با هم زندگی کنند دوباره عقد بخوانند ، و اگر میخواهند جدا شوند طلاق داده شود . و یائسه در مسأله زنی است که پنجاه سال سن داشته ، و از جهت بالا رفتن سنش خون حیض نبیند ، و امید بازگشت آن را هم نداشته باشد .
- [آیت الله سبحانی] طلاق بائن آن است که بعد از طلاق، مرد حق ندارد به زن خود رجوع کند، یعنی بدون عقد او را به زنی قبول نماید و آن بر پنج قسمت است: اول: طلاق زنی که نه سالش تمام نشده باشد. دوم: طلاق زنی که یائسه باشد یعنی اگر سیده است، بیشتر از شصت سال و اگر سیده نیست بیشتر از پنجاه سال داشته باشد. سوم: طلاق زنی که شوهرش بعد از عقد با او نزدیکی نکرده باشد. چهارم: طلاق زنی که او را سه دفعه طلاق داده اند. پنجم: طلاق خُلع و مُبارات. و احکام اینها بعداً گفته خواهد شد. و غیر اینها طلاق رجعی است که بعد از طلاق تا وقتی زن در عده است، مرد می تواند به او رجوع نماید.
- [امام خمینی] طلاق بائن آن است که بعد از طلاق مرد حق ندارد به زن خود رجوع کند یعنی بدون عقد او را به زنی قبول نماید و آن بر پنج قسم است: اول: طلاق زنی که نه سالش تمام نشده باشد. دوم: طلاق زنی که یائسه باشد. یعنی اگر سیده است بیشتراز شصت سال و اگر سیده نیست بیشتر از پنجاه سال داشته باشد. سوم: طلاق زنی که شوهرش بعد از عقد با او نزدیکی نکرده باشد. چهارم: طلاق زنی که او را سه دفعه طلاق داده اند. پنجم: طلاق خلع و مبارات، و احکام اینها بعدا گفته خواهد شد. و غیر اینها طلاق رجعی است، که بعد از طلاق تا وقتی زن در عده است مرد می تواند به او رجوع نماید.