پاسخ از حجت الاسلام حسین دهنوی: به جوانان تأکید می کنم ، چیزی که باید به آن توجه کنید خط فکر سیاسی است . اگر خانم و آقا در دو حزب متضاد سیاسی باشند و تعصب هم داشته باشد روی خط سیاسی و انعطاف هم نداشته باشند این ها با هم دچار مشکل میشوند و این یک اختلاف در زندگی ایجاد می کند . جوانانی که ازدواج نکرده اند دقت کنند. تعصب چیز خوبی نیست در همه جای زندگی باید انعطاف داشته باشیم . در مورد مسائل سیاسی هم همینطور ، ما نباید تعصب داشته باشیم و مسائل سیاسی را وارد زندگی بکنیم و نباید زندگی را به بن بست بکشانیم . حالا ممکن است یک وقت در مسائل سیاسسی اختلاف دارند ولی درکلیات ، یک خط فکر دارند ولی روی دو تا کاندیدا اختلاف دارند. متاسفانه با درگیری و بی حرمتی است . بالاخره این ها مقطعی است ولی نقطه سیاهی در دل ایجاد میکند واین بد است . بله تمام میشود و فراموش میشود . نقطه سیاه روی دل می ماند و بعد یک جای دیگر نقطه سیا ه و به خودش می آید می بیند دلش سیاه شده است. محبت و صفای زناشویی نباید از بین برود . در این جور مواقع دو تا همکار یا دو تا زن و شوهر بد برخورد می کنند . این یک ضعف مهارت است . ما باید مهارت گوش دادن را یاد بگیریم . بعضی ها این مهارت را ندارند و نمیتوانند گوش بدهند . مهارت اظهار محبت و یکی هم مهارت پذیرش و تحمل اندیشه دیگری ، که باید این را بدست بیاوریم . مقابل کسی است و خیلی هم سخت نیست ولی مهم است. وقتی انسان تحمل اندیشه دیگری را داشته باشد ، این یک درجه است و نشانه شخصیت فرد است و مانع مشکلات این چنینی میشود. حالا یک انتخاب دیگر و انتخابات مختلف و این هم هر چهار سال باید روی دهد ما نباید روی این چیز ها اختلاف داشته باشیم . در طی این چندین سال که من ازدواج کرد ه ام ، در خانواده دو گروه شده ایم یگ گروه به یک کاندیدا و گروه دیگر به کاندیدای دیگر رای داده ایم . ما نباید مطلق نگر باشیم . هیچ کس مطلق نیست . همه گل هستیم ولی بیخار نیستیم . کاندیداهای ما همه گل هستند ولی خاردارند . وقتی ما به کاندیدا مطلق نگاه می کنیم متعصب میشویم و بعد هم که طرف تعصب ما را می بیند او هم موضع میگیرد و بی حرمتی می کند. جسارت و توهین کارغلطی است. ما روایت داریم به دشمنان دینتان جسارت نکنید . اینها که دشمن نیستند. حالا کاندیدای مورد نظر ما رأی نیاوردند ، باید به طرف مقابل تبریک بگوییم و ناراحت نشویم بعد هم حمایت کنیم . حالا ما یک ذره بین بر می داریم، که کجا خطا کردند، نگفتم رای ندهید ، اشتباه میکند . اینها غلط است . میتوانیم این مهارت را بدست آوریم . آقا لطف کنید آشتی کنید . دل شما حرم الهی است دلتان را چرکین نکنید و زندگی خودتان را خراب نکنید . ch3.iribtv.ir
در طول هفته های اخیر ، اختلاف سیاسی با همسرم داشته ام و همسرم از من قهر کرده است . آیا این درست است که بخاطر مسائل سیاسی با هم قهر کنیم ؟
پاسخ از حجت الاسلام حسین دهنوی:
به جوانان تأکید می کنم ، چیزی که باید به آن توجه کنید خط فکر سیاسی است . اگر خانم و آقا در دو حزب متضاد سیاسی باشند و تعصب هم داشته باشد روی خط سیاسی و انعطاف هم نداشته باشند این ها با هم دچار مشکل میشوند و این یک اختلاف در زندگی ایجاد می کند . جوانانی که ازدواج نکرده اند دقت کنند.
تعصب چیز خوبی نیست در همه جای زندگی باید انعطاف داشته باشیم . در مورد مسائل سیاسی هم همینطور ، ما نباید تعصب داشته باشیم و مسائل سیاسی را وارد زندگی بکنیم و نباید زندگی را به بن بست بکشانیم . حالا ممکن است یک وقت در مسائل سیاسسی اختلاف دارند ولی درکلیات ، یک خط فکر دارند ولی روی دو تا کاندیدا اختلاف دارند. متاسفانه با درگیری و بی حرمتی است . بالاخره این ها مقطعی است ولی نقطه سیاهی در دل ایجاد میکند واین بد است . بله تمام میشود و فراموش میشود . نقطه سیاه روی دل می ماند و بعد یک جای دیگر نقطه سیا ه و به خودش می آید می بیند دلش سیاه شده است. محبت و صفای زناشویی نباید از بین برود . در این جور مواقع دو تا همکار یا دو تا زن و شوهر بد برخورد می کنند . این یک ضعف مهارت است . ما باید مهارت گوش دادن را یاد بگیریم . بعضی ها این مهارت را ندارند و نمیتوانند گوش بدهند . مهارت اظهار محبت و یکی هم مهارت پذیرش و تحمل اندیشه دیگری ، که باید این را بدست بیاوریم . مقابل کسی است و خیلی هم سخت نیست ولی مهم است. وقتی انسان تحمل اندیشه دیگری را داشته باشد ، این یک درجه است و نشانه شخصیت فرد است و مانع مشکلات این چنینی میشود.
حالا یک انتخاب دیگر و انتخابات مختلف و این هم هر چهار سال باید روی دهد ما نباید روی این چیز ها اختلاف داشته باشیم . در طی این چندین سال که من ازدواج کرد ه ام ، در خانواده دو گروه شده ایم یگ گروه به یک کاندیدا و گروه دیگر به کاندیدای دیگر رای داده ایم . ما نباید مطلق نگر باشیم . هیچ کس مطلق نیست . همه گل هستیم ولی بیخار نیستیم . کاندیداهای ما همه گل هستند ولی خاردارند . وقتی ما به کاندیدا مطلق نگاه می کنیم متعصب میشویم و بعد هم که طرف تعصب ما را می بیند او هم موضع میگیرد و بی حرمتی می کند. جسارت و توهین کارغلطی است. ما روایت داریم به دشمنان دینتان جسارت نکنید . اینها که دشمن نیستند. حالا کاندیدای مورد نظر ما رأی نیاوردند ، باید به طرف مقابل تبریک بگوییم و ناراحت نشویم بعد هم حمایت کنیم . حالا ما یک ذره بین بر می داریم، که کجا خطا کردند، نگفتم رای ندهید ، اشتباه میکند . اینها غلط است . میتوانیم این مهارت را بدست آوریم . آقا لطف کنید آشتی کنید . دل شما حرم الهی است دلتان را چرکین نکنید و زندگی خودتان را خراب نکنید .
ch3.iribtv.ir
- [سایر] همسرم بخاطر کم اهمیت ترین موضوعات با من قهر می کند، چکار کنم ؟
- [سایر] آیا علت تغییر رفتار همسرم بخاطر سحر و جادو است؟
- [سایر] آیا همفکر بودن در مسائل سیاسی (پایبندی به مسئله ولی فقیه و نظام جمهوری اسلامی) برای ازدواج ضروری است، و اگر نباشد امکان دارد که فرد با همسرش در طول زندگی به مشکل بخورد؟
- [سایر] اگر کسی دانشجوی رشته علوم سیاسی باشد و بخواهد در زمینه مسایل سیاسی روز جامعه مطالعه کند آیا مطالعه سایتهای سیاسی که فیلتر شده اند میتواند به او در فهم مسایل کمک کند یا خیر؟
- [سایر] آیا وظیفه دانشجو، شرکت در مسائل سیاسی است؟
- [سایر] راهکارهای افزایش مشارکت زنان در مسایل سیاسی چیست؟
- [سایر] در مورد مسایل و گروههای سیاسی چه کار کنیم ؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا در مسائل سیاسی و اجتماعی غیبت جایز است؟
- [سایر] آیارهبری دینی آیتالله بروجردی به دور از فعالیتهای سیاسی بود وایشان به مسائل سیاسی و اجتماعی مستقیماً ورود نمینمودند؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا خانمی که مدتی از شوهرش قهر میباشد و در خانه پدر زندگی میکند میتواند بدون اذن شوهر به مسافرت برود؟ در ضمن در طول مدت قهر شوهر هزینه یا نفقهای به زن پرداخت نکرده است.
- [آیت الله مظاهری] در صورتی که شناخت اعلم مشکل باشد، یا آنکه اهل تشخیص در شناخت اعلم اختلاف داشته باشند اعلم بودن شرط نیست، و اگر چند نفر در نظر او اعلم از دیگران و با یکدیگر مساوی باشند، از هر کدام که بخواهد میتواند تقلید کند، بلکه میتواند در بعضی مسائل از کسی و در بعضی دیگر از دیگری تقلید نماید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] ک: شایسته است خطیب ملبس به عمامه و عبا باشد و بر عصا یا مانند آن تکیه کند و قبل از شروع به خطبه، به مأمومین سلام کند و سزاوار است مسائل مهم سیاسی و اجتماعی و اخلاقی مسلمین و جهان اسلام و آن منطقه را برای مردم شرح دهد و آنها را به وظایفشان در برابر این مسائل آشنا سازد و در برابر توطئه های دشمنان به آنها هشدار دهد. پس خطیب باید حداکثر استفاده را از خطبه ها برای تهذیب نفوس مردم و آگاه ساختن آنها از مسائل مهم روز بنماید که یکی از اهداف اصلی خطبه ها همین است. خطبه ها را با عبارات فصیح و گویا و بلیغ و مؤثر و نافذ ایراد نماید تا خطبه ها تأثیر لازم را در نفوس مسلمین بگذارد و از این فریضه عبادی سیاسی بهره گیری کامل شود; هرگز به سراغ مسائل تفرقه انداز نرود و مسلمین را به وحدت در مقابل دشمنان دعوت نماید و احتیاط واجب آن است که نمازگزاران هنگام ایراد خطبه با طهارت باشند و رو به امام نشینند و سکوت را رعایت کنند و به خطبه ها گوش فرا دهند، ولی اگر عمداً سخن بگویند، نماز جمعه آنها باطل نمی شود، هر چند کار خلافی کرده اند.
- [آیت الله نوری همدانی] شایسته است امام خطیب در خطبة نماز جمعه مصالح دین و دنیای مسلمین را تَذکّر دهد ومردم را در جریان مسائل زیانبار و سودمند کشورهای اسلامی وغیر اسلامی قرار دهد ونیازهای مسلمین را در اَمر معاد ومعاش تذکر دهد و از امور سیاسی واقتصادی آنچه را که در استقلال وکیان مسلمین نقش مُهِمّی دارد گوشزد کند وکیفیّت روابط آنان را با سائر مِلَل بیان نماید ومردم را از دخالتهای دُوَل ستمگر و اِسْتعمارگر در امور سیاسی واقتصادی مسلمین که مُنْجَرْ به استعمارو استثمار آنها می شود بر حَذَرْ دارد . خلاصه نماز جمعه ودو خطبة آن ، نظیر حجّ ومراکز تجمّع آن ونماز های عید فطر وقربان وغیره ، از سنگرهای بزرگی است که مُتأسِّفانه مسلمانان از وظائف مُهمّ سیاسی خود در آن غافل مانده اند ، چنانچه از سایر پایگاه های عظیم سیاست اسلامی هم غافلند .اسلام دین سیاست ، آن هم در همة شئون آن است وکسی که در احکام قضائی ، سیاسی ، اجتماعی واقتصادی اسلام اندکی تَأمّل کند مُتوجّه این معنی می شود .هر کس گمان کند دین از سیاست جدا است ، جاهلی است که نه اسلام را می شناسد ونه سیاست را.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] شایسته است امامِ خطیب در خطبه نماز جمعه مصالح دین و دنیای مسلمین را تذکر دهد و مردم را در جریان مسائل زیان بار و سودمند کشورهای اسلامی و غیر اسلامی قرار دهد و نیازهای مسلمین را در امر معاد و معاش تذکر دهد و از امور سیاسی واقتصادی آنچه را که در استقلال و کیان مسلمین نقش مهمی دارد گوشزد کند و کیفیت صحیح روابط آنان را با سایر ملل بیان نماید و مردم را از دخالتهای دول ستمگر و استعمارگر در امور سیاسی و اقتصادی مسلمین که منجر به استعمار و استثمار آنها می شود بر حذر دارد. خلاصه، نماز جمعه و دو خطبه آن نظیر حج و مراکز تجمع آن و نمازهای عید فطر و قربان و غیره از سنگرهای بزرگی است که متأسفانه کثیری از مسلمانان از وظائف مهم سیاسی خود در آن غافل مانده اند، چنانچه از سایر پایگاه های عظیم سیاست اسلامی هم غافلند. اسلام دین سیاست آنهم در همه شئون آن است وکسی که در احکام قضائی، سیاسی، اجتماعی واقتصادی اسلام اندکی تأمل کند متوجه این معنی می شود. هر کس گمان کنددین ازسیاست جدااست جاهلی است که نه اسلام رامی شناسد و نه سیاست را می داند.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر طواف نساء را از روی نادانی به جا نیاورد یا درست به جا نیاورد یا فراموش کند بنابر احتیاط واجب خودش به جا اورد و در صورت عدم تمکن یا حرج می تواند نایب بگیرد ولی در صورتی که عمدا با علم به حکم به جا نیاورده باشد باید برگردد و به جا اورد مگر در صورتی که نتواند یا برایش حرجی باشد که می تواند نایب بگیرد و تفصیل مسایل حج در مناسک ذکر شده است
- [آیت الله سیستانی] اگر مجتهدی که انسان از او تقلید میکند از دنیا برود، حکم بعد از فوت او حکم زنده بودنش است، بنابراین اگر او أعلم از مجتهد زنده باشد باید با علم به اختلاف در مسائل محل ابتلاء و لو اجمالاً بر تقلید او باقی بماند. و چنانچه مجتهد زنده أعلم از او باشد باید به مجتهد زنده رجوع کند. و اگر أعلمیتی در میان آنها معلوم نشود یا مساوی باشند، پس اگر اورعیت یکی از آنها ثابت شود به این معنا که در فتوا دادن بیشتر احتیاط کند باید از او تقلید کند و اگر ثابت نشود مخیر است عمل خود را با فتوای هرکدام تطبیق نماید، مگر در موارد علم اجمالی، یا قیام حجت اجمالی بر تکلیف مانند موارد اختلاف در قصر و تمام که بنا بر احتیاط واجب باید رعایت هر دو فتوا را بنماید. و مراد از تقلید در صدر این مسأله صرف التزام به متابعت از فتوای مجتهد معین است، نه عمل کردن به دستور او.
- [امام خمینی] روابط تجاری و سیاسی با بعض دول که آلت دست دول بزرگ جائر هستند از قبیل دولت اسرائیل، جایز نیست، و بر مسلمانان لازم است که به هر نحو ممکن است با این نحو روابط مخالفت کنند، و بازرگانانی که با اسرائیل و عمال اسرائیل روابط تجاری دارند، خائن به اسلام و مسلمانان و کمک کار به هدم احکام هستند، و بر مسلمانان لازم است با این خیانتکاران چه دولتها و چه تجار قطع رابطه کنند، و آنها را ملزم کنند به توبه و ترک روابط با این نحو دولتها. مسائل دفاع از جان و عرض در کتاب (تحریر الوسیله) است به آنجا رجوع شود.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر مجتهدی که وظیفه انسان تقلید از او بوده از دنیا برود در صورتی که اعلم بودن مجتهد زنده از میت برایش ثابت شود در مسایل مورد ابتلایی که علم اگر چه اجمالا به اختلاف بین میت و حی دارد واجب است به حی رجوع کند و در صورتی که اعلمیت مجتهد میت برایش ثابت بوده مادامی که اعلم بودن مجتهد زنده برایش ثابت نشود باید به فتوای مجتهد میت عمل کند چه در زمان حیات او التزام به عمل به فتوای او داشته یا نداشته باشد و چه عمل به فتوای او کرده یا نکرده باشد و چه فتوای او را یاد گرفته یا یاد نگرفته باشد
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر انسان اختلاف بین مجتهدین را در مسائل مورد ابتلا احتمال دهد و یقین داشته باشد که یکی از مجتهدین از دیگران اعلم است ولی نتواند اعلم را تشخیص دهد، باید در صورت امکان احتیاط نماید و اگر احتیاط ممکن نیست، از کسی که به اعلم بودن وی گمان داشته باشد، تقلید کند و اگر گمان نداشته باشد، از هر کسی که احتمال اعلم بودن او را بدهد، میتواند تقلید کند. و اگر یقین نداشته باشد که یکی از مجتهدین از دیگران اعلم است، باید از کسی تقلید کند که گمان به اعلم بودن او دارد و احتیاط کردن لازم نیست، بلکه اگر احتمال اعلم بودن یکی را بدهد و بداند دیگری از او اعلم نیست، باید از او تقلید نماید، اگر چه گمان داشته باشد که با هم مساویند و اگر هیچ یک از افراد در احتمال اعلم بودن بر دیگری ترجیح نداشته باشد، از یکی از آنها تقلید نماید.
- [آیت الله خوئی] تقلید در احکام، عمل کردن بهدستور مجتهد است. و از مجتهدی باید تقلید کرد که مرد و بالغ و عاقل و شیعه دوازده امامی و حلالزاده و زنده و عادل باشد. و عادل کسی است که کارهائی را که بر او واجب است بهجا آورد و کارهائی که بر او حرام است ترک کند و نشانه عدالت این است که در ظاهر شخص خوبی باشد، که اگر از اهل محل یا همسایگان او یا کسانی که با او معاشرت دارند حال او را بپرسند خوبی او را تصدیق نمایند. و درصورتی که اختلاف فتوی بین مجتهدین در مسائل محل ابتلاء ولو اجمالًا معلوم باشد لازم است مجتهدی که انسان از او تقلید میکند اعلم باشد یعنی در فهمیدن حکم خدا از تمام مجتهدهای زمان خود بهتر باشد.