پاسخ از حجت الاسلام حسین دهنوی: اختلاف سلیقه واقعیت است. طبیعی است . دو تا تربیت ، دو تا ژن، دو تا محیط، ویژگی های اخلاقی متضاد، شیوه های رفتاری این چیز عجیبی نیست و کاملا طبیعی است. فایده هم دارد. حضرت علی(علیه السلام) می فرمایند: لا یزال الناس باخیرما تفافتوا فتساوا هلکوا ؛خیر مردم پیوسته در تفاوت های ایشان است و اگر مساوی می شدند، نابود می شدند. حالا اشکالاتی ایجاد می کند ممکن است این اختلاف سلیقه کار را به اختلاف خانوادگی بکشاند. من دست از سلایقم بردارم و سازش کنم . خیر. دست از سلیقه هایتان برندارید و سازش نکنید. در روایات ما به سازش، مداهنه می گویند یعنی فریبکاری، چیز بدی است. لازم نیست دست از همه سلایق بردارید و سازش کنید بلکه سازگاری کنید. در روایت داریم رفق و مدارا کنید یعنی خودتان را با شرایط زندگی انطباق دهید. سلیقه خود را به همسرتان نزدیک کنید تا جلوی اختلافات بزرگ گرقته شود البته باید دوسویه باشد یعنی هم آقا و هم خانم بهم نزدیک شوند . دست از سازش برندارید چون دل مردگی می آورد . ابتدای زندگی روی مسائل بیهوده جرو بحث می کنیم بعضی ها می گویند سال اول سال تنش است. من تاکید بر رفق و مدارا است . امام کاظم (علیه السلام) فرمودند: رفق نصف العیش؛ مدارا نصف زندگی است . و در جایی دیگر می فرمایند: الرفق نصف الایمان؛ مدارا نیمی از ایمان است . حضرت علی فرمود(علیه السلام) فرمودند:سلامة الدین و الدنیا فی مدارا الناس؛ سلامت دنیا و دین در مدارا با مردم است . سازگاری را زیاد کنید و اگر سازگاری کنید آرام آرام به یک تعادل می رسید . یکی از ویژگی های خانواده متعادل این است که سلیقه هایشان را بهم نزدیک کنند تا به مجادله کشیده نشود. این حرفها چون معرف اهل بیت است اثر بخشی آن بخاطر این است . امیدوارم درهای رحمت الهی به سوی شما گشوده شود . ch3.iribtv.ir
پاسخ از حجت الاسلام حسین دهنوی:
اختلاف سلیقه واقعیت است. طبیعی است . دو تا تربیت ، دو تا ژن، دو تا محیط، ویژگی های اخلاقی متضاد، شیوه های رفتاری این چیز عجیبی نیست و کاملا طبیعی است. فایده هم دارد. حضرت علی(علیه السلام) می فرمایند: لا یزال الناس باخیرما تفافتوا فتساوا هلکوا ؛خیر مردم پیوسته در تفاوت های ایشان است و اگر مساوی می شدند، نابود می شدند. حالا اشکالاتی ایجاد می کند ممکن است این اختلاف سلیقه کار را به اختلاف خانوادگی بکشاند. من دست از سلایقم بردارم و سازش کنم . خیر. دست از سلیقه هایتان برندارید و سازش نکنید. در روایات ما به سازش، مداهنه می گویند یعنی فریبکاری، چیز بدی است. لازم نیست دست از همه سلایق بردارید و سازش کنید بلکه سازگاری کنید. در روایت داریم رفق و مدارا کنید یعنی خودتان را با شرایط زندگی انطباق دهید. سلیقه خود را به همسرتان نزدیک کنید تا جلوی اختلافات بزرگ گرقته شود البته باید دوسویه باشد یعنی هم آقا و هم خانم بهم نزدیک شوند . دست از سازش برندارید چون دل مردگی می آورد .
ابتدای زندگی روی مسائل بیهوده جرو بحث می کنیم بعضی ها می گویند سال اول سال تنش است. من تاکید بر رفق و مدارا است . امام کاظم (علیه السلام) فرمودند: رفق نصف العیش؛ مدارا نصف زندگی است . و در جایی دیگر می فرمایند: الرفق نصف الایمان؛ مدارا نیمی از ایمان است .
حضرت علی فرمود(علیه السلام) فرمودند:سلامة الدین و الدنیا فی مدارا الناس؛ سلامت دنیا و دین در مدارا با مردم است . سازگاری را زیاد کنید و اگر سازگاری کنید آرام آرام به یک تعادل می رسید . یکی از ویژگی های خانواده متعادل این است که سلیقه هایشان را بهم نزدیک کنند تا به مجادله کشیده نشود. این حرفها چون معرف اهل بیت است اثر بخشی آن بخاطر این است . امیدوارم درهای رحمت الهی به سوی شما گشوده شود .
ch3.iribtv.ir
- [سایر] آیا کتابی در مورد آداب ورود به زندگی زناشویی موجود است ؟
- [سایر] آیا دادگاههای دادگستری قانوناً مجاز به ورود به رسیدگی از شکایت نسبت به آرای قطعی مراجع حل اختلاف قانون کار می باشند؟
- [آیت الله سبحانی] مردی به دلیل اختلاف خانوادگی جدا از همسرش زندگی می کند. آیا برای ازدواج موقت، اجازه از همسر لازم است؟
- [سایر] نامزدم میگوید مهریه سنگین پیشنهادی خانوادهاش را بپذیرم تا بعد از ورود به زندگی مشترک، آن را ببخشد. آیا این کار درست است؟
- [سایر] محدوده صلاحیت هیأت حل اختلاف در ورود به رسیدگی به آرای هیأتهای تشخیص؟
- [سایر] بسیاری از روانشناسان و مشاوران ازدواج، اختلاف سنی مناسب بین زوجین را حداکثر 4 سال اعلام میکنند. پس چرا اختلاف سنی پیامبر(ص) با حضرت خدیجه (س) 15 سال بوده است ؟ آیا این اختلاف سنی اشکالی در زندگی ایشان وارد نمیکرد؟
- [آیت الله نوری همدانی] اگر زوجین در اصل نکاح اتفاق و در دوام و انقطاع اختلاف کنند و دلیلی در کار نباشد قول کدام مقدم است؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] همسر بنده در خلال زندگی زناشویی به من گفت: مهریه ام را به تو بخشیدم. اکنون که با هم اختلاف پیدا کرده ایم، می گوید: برای آرامش تو این کار را کردم. آیا اگر در آن زمان قصد جدی داشته باشد اکنون می تواند مهریه خود را مطالبه کند؟
- [سایر] بنده در سال 76 عقد کردم و در سال 77 به خانه بخت رفته و به مدت 3 ماه زندگی مشترک داشته و رابطه نزدیکی هم داشتیم که با هم اختلاف پیدا کردیم و من 5 سال خانه پدری بودم و در این 5 سال هم رابطه نزدیکی با هم داشتیم تا در سال 82 بنده طلاق خلع از همسرم گرفتم ولی هنوز یکماه از طلاقمان نگذشته بود که به بدون خواندن خطبه عقد با هم ارتباط داشتیم به امید درست کردن زندگی از نو، و حتی چندین بار با هم نزدیکی داشتیم ولی دوباره اختلاف پیدا کرده و هر کس رفت دنبال زندگی خودش. و من در سال 85 ازدواج دوم داشتم . اون رابطه نزدیکی بعد از طلاق خلع چه حکمی دارد. و چه کار باید بکنم ازدواج دوم من صحیح باشد. آیا ازدواج دومم صحیح نیست لطفا کمکم کنید. آیا شماره تماسی برای پرسیدن سئوالات شرعی دارید. متشکرم.
- [سایر] 28 سالم و فوق لیسانس مدیریت دارم . کارمندم . 9ماه است ازدواج کردم. 3 سال هم با شوهرم دوست بودم. گرچه دائما باهم اختلاف داشتیم. براساس نظر مشاور شوهرم دچار نوعی وسواس یا وسوسه است . وسواس فکری (فکربه سکس) که این مشکل عواقب دیگری هم دارد. مااز نظر خانوادگی و فرهنگی خیلی باهم اختلاف داریم . نمی دونم بامشکل شوهره می شه باز به زندگی مشترک ادامه داد ؟ نمی تونم تصمیم بگیرم. لطفا کمکم کنید. با یک انتخاب غلط تمام زندگی ام رانابود کردم.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر با زن شوهرداری (نعوذ باللّه) زنا کند سپس آن زن از شوهرش طلاق بگیرد بنابر احتیاط واجب نمی¬توند با او ازدواج کند؛ ولی اگر حکم را نمی¬دانسته و ازدواج کرده، می¬تواند به زندگی خود ادامه دهد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر زن در طول زندگی مشترک کار کرده باشد یا مالی بدست آورده باشد ملک خودش میباشد وجزء اموال شوهر محسوب نمی شود.
- [آیت الله اردبیلی] طلاق در اسلام مورد نکوهش و مذمّت شدید واقع شده و در برخی روایات از پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم نقل شده است که: (هیچ چیزی نزد خداوند محبوبتر از خانهای نیست که با ازدواج آباد شود و هیچ چیزی در نزد خداوند مبغوضتر از خانهای نیست که با طلاق ویران گردد)(1) ولی اگر ادامه زندگی زناشویی به خاطر اختلافات شدید و غیر قابل اصلاح موجب سختی و حرج بشود، به گونهای که ترک زندگی زناشویی تنها راه خلاصی از مشقتها و اختلافات و فشارهای روانی بین زن و شوهر باشد، اسلام طلاق را راه نجاتی برای ادامه زندگی زن و شوهر دانسته است.
- [آیت الله علوی گرگانی] در معامله مساقات لازم نیست صیغه بخوانند بلکه اگر صاحب درخت به قصد مساقات آن را واگذار کند و کسی که کار میکند به همین قصد مشغول کار شود، معامله صحیح است.
- [آیت الله بروجردی] در معاملهی مساقات لازم نیست صیغه بخوانند، بلکه اگر صاحب درخت به قصد مساقات آن را واگذار کند و کسی که کار میکند به همین قصد مشغول کار شود، معامله صحیح است.
- [آیت الله سیستانی] در معامله مساقات لازم نیست صیغه بخوانند ، بلکه اگر صاحب درخت به قصد مساقات آن را واگذار کند ، و کسی که کار میکند به همین قصد مشغول کار شود معامله صحیح است .
- [آیت الله مکارم شیرازی] عمل کردن به (عهد) مانند نذر واجب است به شرط این که صیغه عهد را بخواند، مثلاً بگوید: (با خدا عهد کردم که فلان کار خیر را انجام دهم) اما اگر صیغه نخواند، یا آن کار شرعاً مطلوب نباشد عهد او اعتباری ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] عمل کردن به (عهد) مانند نذر واجب است به شرط این که صیغه عهد را بخواند، مثلاً بگوید: (با خدا عهد کردم که فلان کار خیر را انجام دهم) اما اگر صیغه نخواند، یا آن کار شرعاً مطلوب نباشد عهد او اعتباری ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] عمل کردن به (عهد) مانند نذر واجب است به شرط این که صیغه عهد را بخواند، مثلاً بگوید: (با خدا عهد کردم که فلان کار خیر را انجام دهم) اما اگر صیغه نخواند، یا آن کار شرعاً مطلوب نباشد عهد او اعتباری ندارد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . در معامله مساقات لازم نیست صیغه بخوانند بلکه اگر صاحب درخت به قصد مساقات آن را واگذار کند و کسی که کار می کند به همین قصد مشغول کار شود، معامله صحیح است.