پاسخ از حجت الاسلام حسین دهنوی: معمولا کتابهایی که در بحث ازدواج داریم بابی را برای آداب ورود به زندگی باز کرده اند با تعبیر آداب زفاف و حجله . نکته اش این است که پیامبراکرم(ص) زیاد مطلب فرموده اند . امامان معصوم(علیهم السلام)مطلب زیاد فرموده اند . مثلا خانم و آقا تکبیر بگویند وضو بگیرند و دو رکعت نماز بخوانند ، دعاهای عاطفی و آرام بخش که برای انس و محبت است بخوانند . البته اینها شمه ای از آداب است . بسیار زیاد است. کسانی که مایل هستند می توانند به کتاب مراجعه کنند که در داخل زیاد کار کرده اند برعکس مقوله تفاوت ویژگی زن و مرد که کار نکرده اند . غربی ها زیاد کار کرده اند . ولی در مورد آداب ازدواج و احکام اسلامی خیلی کار شده است . کتاب ازدواج در اسلام اثر آیت اله مشکینی ، آیین همسرداری آیت اله امینی ، ازدواج مکتب انسان سازی شهید باک نژاد ، بهشت خانواده دکتر مصطفوی .غالبا کتابهایی که در باب ازدواج می بینید مطمئن باشید یک باب آن ، آداب حجله و زفاف است . البته خیلی ظرافت دارد . این یک ورود آرام بخش و معنوی به زندگی می باشد و آداب دینی است . یکسری آدابی که به منبع وحی متصل نیست و معلوم نیست ارزشی داشته باشد و استرس و اضطراب را بیشتر می کند و این داستان را پیچیده تر می کنند ، به خاطر همین آداب اجباری است . مثلا عروسی کردن در شب عروسی که آقا و خانم را تحت فشار قرار میدهند که ما در دینمان چنین چیزی نداریم. باید عروسی با آرامش و خیال راحت باشد نیاید در آن شتاب زدگی باشد این یک نمونه اش است . انسان خیالش راحت است که این آداب اسلامی اشتباه نیست و اثر مثبت می گذارد و باعث آرامش خواهد شد برعکس آداب و رسومهایی که باعث اضطراب جوانان می شود. www.ch3.irbtv.ir
پاسخ از حجت الاسلام حسین دهنوی:
معمولا کتابهایی که در بحث ازدواج داریم بابی را برای آداب ورود به زندگی باز کرده اند با تعبیر آداب زفاف و حجله . نکته اش این است که پیامبراکرم(ص) زیاد مطلب فرموده اند . امامان معصوم(علیهم السلام)مطلب زیاد فرموده اند . مثلا خانم و آقا تکبیر بگویند وضو بگیرند و دو رکعت نماز بخوانند ، دعاهای عاطفی و آرام بخش که برای انس و محبت است بخوانند . البته اینها شمه ای از آداب است . بسیار زیاد است. کسانی که مایل هستند می توانند به کتاب مراجعه کنند که در داخل زیاد کار کرده اند برعکس مقوله تفاوت ویژگی زن و مرد که کار نکرده اند . غربی ها زیاد کار کرده اند . ولی در مورد آداب ازدواج و احکام اسلامی خیلی کار شده است . کتاب ازدواج در اسلام اثر آیت اله مشکینی ، آیین همسرداری آیت اله امینی ، ازدواج مکتب انسان سازی شهید باک نژاد ، بهشت خانواده دکتر مصطفوی .غالبا کتابهایی که در باب ازدواج می بینید مطمئن باشید یک باب آن ، آداب حجله و زفاف است . البته خیلی ظرافت دارد . این یک ورود آرام بخش و معنوی به زندگی می باشد و آداب دینی است . یکسری آدابی که به منبع وحی متصل نیست و معلوم نیست ارزشی داشته باشد و استرس و اضطراب را بیشتر می کند و این داستان را پیچیده تر می کنند ، به خاطر همین آداب اجباری است . مثلا عروسی کردن در شب عروسی که آقا و خانم را تحت فشار قرار میدهند که ما در دینمان چنین چیزی نداریم. باید عروسی با آرامش و خیال راحت باشد نیاید در آن شتاب زدگی باشد این یک نمونه اش است . انسان خیالش راحت است که این آداب اسلامی اشتباه نیست و اثر مثبت می گذارد و باعث آرامش خواهد شد برعکس آداب و رسومهایی که باعث اضطراب جوانان می شود.
www.ch3.irbtv.ir
- [سایر] بعد از ورود به زندگی زناشویی ، موارد اختلاف زیاد داریم. چه کار کنیم ؟
- [سایر] زندگی خدایی چه زندگی است؟ و آیا تضاد و تنافی با زندگی موجود دارد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا ازدواج مرد مسلمان با زن کافر کتابی و غیر کتابی و مرد کافر با زن مسلمان جایز است؟
- [سایر] ما آمدیم تا زندگی کنیم و زندگی خدایی کنیم، این زندگی خدایی چه زندگی است و آیا تضاد و تنافی با زندگی موجود دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا اهل کتابی که در کشورهای اسلامی زندگی می کنند، حکم اهل ذمّه را دارند؟
- [سایر] ویژگی جهیزیه ساده و در کل زندگی ساده چیست؟ اگر در این مورد کتابی هست، لطفا معرفی کنید.
- [سایر] در جامعه ای مثل ایران که ملیت ها و اقوام متعدد، با آداب و رسوم مختلف زندگی می کنند، آیا تصور فرهنگ واحد ملی ممکن است؟
- [سایر] باسلام -لطفا کتابهایی رو در مورد ازدواج که معیارهای انتخاب همسر -ازدواج های سنتی ومدرن - درکل کتابی باشه که از شروع اشنایی مراسم خواستگاری تا زندگی زنا شویی رو به طور واضح توضیح داده با شدرا معرفی کنید. خواهشمندم جواب سوال رودر بخش عمومی قراردهید . با تشکر فراوان از شما
- [سایر] نامزدم میگوید مهریه سنگین پیشنهادی خانوادهاش را بپذیرم تا بعد از ورود به زندگی مشترک، آن را ببخشد. آیا این کار درست است؟
- [سایر] مادرم و پدرم از هم جدا شده اند و فکر میکنم من هم مثل آنها بشوم. جرات ورود به زندگی مشترک را ندارم. چه کارکنم؟
- [آیت الله نوری همدانی] اگر کسی دختر عمّه یا دختر خالة انسان را شیر دهد به انسان محرم نمی شود ولی احتیاط مستحّب آن است که از ازدواج با او خودداری نماید . آداب شیر دادن
- [آیت الله سبحانی] اگر کسی دختر عمه یا دختر خاله انسان را شیر دهد به انسان محرم نمی شود ولی احتیاط مستحب آن است که از ازدواج با او خودداری نماید. آداب شیر دادن:
- [آیت الله اردبیلی] زن مسلمان نمیتواند به عقد کافر درآید، مرد مسلمان هم نمیتواند با زنهای کافر غیر اهل کتاب یهودی، مسیحی و زرتشتی ازدواج کند، ولی ازدواج دائم یا موقّت با زنهای اهل کتاب مانعی ندارد؛ البته چنانچه مردی همسر مسلمان داشته باشد، بدون اجازه او نمیتواند با زن کتابی ازدواج نماید مگر آن که او را متعه نماید و مدّت ازدواجش بسیار کوتاه باشد.
- [آیت الله سیستانی] زن مسلمان نمیتواند به عقد کافر در آید ، چه دائم باشد چه موقت ، چه کافر کتابی باشد چه غیر کتابی ، مرد مسلمان هم نمیتواند با زنهای کافره غیر اهل کتاب ازدواج کند ، ولی صیغه کردن زنهایی که یهودی یا نصرانی هستند مانعی ندارد ، و بنابر احتیاط لازم عقد دائمی با آنها ننماید ، و امّا زن مجوسیه بنابر احتیاط واجب حتی بطور موقت نیز نباید مسلمان با او ازدواج نماید ، و بعضی از فرق از قبیل نواصب که خود را مسلمان میدانند و در حکم کفّارند ، مرد و زن مسلمان نمیتوانند با آنها به طور دائم ، یا موقت ازدواج نمایند ، و همچنین مرتد .
- [آیت الله بهجت] مستحب است که در مسجد از خرید و فروش و سایر معاملات (عقود و ایقاعات) غیر عبادی خودداری شود و امّا مانند نذر و وقف و نکاح چون حیثیت عبادی دارند، اشکالی ندارد؛ و مستحب است از ورود دیوانگان و اطفال غیر ممیز که مراعات آداب مساجد را نمینمایند به مساجد، خودداری شود؛ و مکروه است کسی که بوی بدی از او استشمام میشود مثل بوی سیر و پیاز، داخل مسجد شود، و بعید نیست نمازی را که با این حال خوانده اعادهاش مستحب باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر با زن شوهرداری (نعوذ باللّه) زنا کند سپس آن زن از شوهرش طلاق بگیرد بنابر احتیاط واجب نمی¬توند با او ازدواج کند؛ ولی اگر حکم را نمی¬دانسته و ازدواج کرده، می¬تواند به زندگی خود ادامه دهد.
- [آیت الله اردبیلی] طلاق در اسلام مورد نکوهش و مذمّت شدید واقع شده و در برخی روایات از پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم نقل شده است که: (هیچ چیزی نزد خداوند محبوبتر از خانهای نیست که با ازدواج آباد شود و هیچ چیزی در نزد خداوند مبغوضتر از خانهای نیست که با طلاق ویران گردد)(1) ولی اگر ادامه زندگی زناشویی به خاطر اختلافات شدید و غیر قابل اصلاح موجب سختی و حرج بشود، به گونهای که ترک زندگی زناشویی تنها راه خلاصی از مشقتها و اختلافات و فشارهای روانی بین زن و شوهر باشد، اسلام طلاق را راه نجاتی برای ادامه زندگی زن و شوهر دانسته است.
- [آیت الله بهجت] اجاره دادن چیزی که منفعت آن فعلاً موجود نیست، صحیح است؛ مثل اجاره دادن درخت برای میوهاش که هنوز موجود نیست و اجاره دادن حیوان برای شیر آن؛ و اجرت اجاره نیز میتواند چنین باشد، ولی تا وقتی که منفعت موجود نشد، حق مطالبه ندارد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر زمینی را برای زراعت اجاره دهد و مال الاجاره را حاصل همان زمین یا زمین دیگر که فعلا موجود نیست قرار دهد؛ اجاره صحیح نیست و اگر مال الاجاره بالفعل موجود باشد مانعی ندارد.
- [آیت الله خوئی] اگر زمینی را برای زراعت اجاره دهد و مالالاجاره را حاصل همان زمین یا زمین دیگر که فعلًا موجود نیست قرار دهد اجاره صحیح نیست. و اگر مالالاجاره بالفعل موجود باشد مانعی ندارد.