پاسخ از حجت الاسلام حسین دهنوی: این روایت در اصول کافی است و روایت معروفی است. پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) می فرمایند: سه چیز دل را می میراند. یکی از آنها گفتگو با خانم ها است. این زنان هم شامل خانم محرم و هم شامل خانم نامحرم می شود. درباره خانم نامحرم که فکر می کنم درست است. آقایی با خانم نامحرم گفتگو کنند و ضوابط شرع را هم رعایت نکنند، خوب است معلوم است که این حرام است و دل را می میراند. البته همه گناهان دل را می میرانند . به نظر من در این گفتگو اگر ضوابط شرع و دین را رعایت بکنند، باز زمینه گناه است. این واقعیت جامعه است. در اینجا هم دل را می میراند. ما داریم: گفتگو باید به حد ضرورت باشد و بیشتر آن مکروه است. اما در مورد محرم مثل همسر هم هست . اگر صحبت در حد لغویات و مراع و جدال باشد، دل را می میراند . من می ترسم این سوال توجیحی باشد برای حرف نزدن با خانم ها. شوهر با خانمش حرف نمی زند چون دل را می میراند . اینها را در مورد حرفهای لغو و بیهوده گفته اند. ولی اگر شما با گفتگو، ابراز محبت کنید و تبادل عاطفی داشته باشید یا شما برای تدبیر منزل یا تربیت فرزندان یا گفتگوی علمی، صحبت کنید ، در اینجا تردید نداریم که گفتگوی خوبی است ما روایت داشتیم که اگر خانم و آقا در محلی با هم صحبت محبت آمیز داشته باشند، آنجا محل رفت و آمد فرشتگان الهی است. این روایت بیشتر به کیفیت کلام و مضمون آن کار دارد. شما می خواهید در باره تربیت دین فرزندتان صحبت کنید. این خیلی خوب است. کلام اگر لغو و بیهوده باشد ، مرد و زن ندارد، به هر حال دل را می میراند . ch3.iribtv.ir
روایتی از پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) داریم که می فرمایند: سخن گفتن با زن، دل را می میراند. در این باره توضیح دهید.
پاسخ از حجت الاسلام حسین دهنوی:
این روایت در اصول کافی است و روایت معروفی است. پیامبراکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) می فرمایند: سه چیز دل را می میراند. یکی از آنها گفتگو با خانم ها است. این زنان هم شامل خانم محرم و هم شامل خانم نامحرم می شود. درباره خانم نامحرم که فکر می کنم درست است. آقایی با خانم نامحرم گفتگو کنند و ضوابط شرع را هم رعایت نکنند، خوب است معلوم است که این حرام است و دل را می میراند. البته همه گناهان دل را می میرانند . به نظر من در این گفتگو اگر ضوابط شرع و دین را رعایت بکنند، باز زمینه گناه است. این واقعیت جامعه است. در اینجا هم دل را می میراند. ما داریم: گفتگو باید به حد ضرورت باشد و بیشتر آن مکروه است. اما در مورد محرم مثل همسر هم هست . اگر صحبت در حد لغویات و مراع و جدال باشد، دل را می میراند . من می ترسم این سوال توجیحی باشد برای حرف نزدن با خانم ها. شوهر با خانمش حرف نمی زند چون دل را می میراند . اینها را در مورد حرفهای لغو و بیهوده گفته اند. ولی اگر شما با گفتگو، ابراز محبت کنید و تبادل عاطفی داشته باشید یا شما برای تدبیر منزل یا تربیت فرزندان یا گفتگوی علمی، صحبت کنید ، در اینجا تردید نداریم که گفتگوی خوبی است ما روایت داشتیم که اگر خانم و آقا در محلی با هم صحبت محبت آمیز داشته باشند، آنجا محل رفت و آمد فرشتگان الهی است. این روایت بیشتر به کیفیت کلام و مضمون آن کار دارد. شما می خواهید در باره تربیت دین فرزندتان صحبت کنید. این خیلی خوب است. کلام اگر لغو و بیهوده باشد ، مرد و زن ندارد، به هر حال دل را می میراند .
ch3.iribtv.ir
- [سایر] سخن رسول خدا – صلی الله علیه و آله و سلم – در عظمت مقام مادر چیست؟
- [سایر] سخن رسول خدا - صلی الله علیه و آله و سلم - برای جلوگیری از غلوکنندگان درباره ی او چه بود؟
- [سایر] چرا حضرت محمد(صلی الله علیه و آله و سلم) این همه زن داشته اند؟
- [سایر] دعای رسول خدا – صلی الله علیه و آله و سلم – درباره ی زن ناشایست چیست؟
- [سایر] منظور از این حدیث پیامبر اکرم ( صلی الله علیه و آله و سلم ) که می فرمایند : انسان با ازدواج نصف دینش کامل می شود، چیست ؟
- [سایر] چگونه می توان اثبات کرد که قرآن کلام خداوند متعال است، نه سخن پیامبر اکرم (صلّی الله علیه و آله و سلم)؟ اعجاز قرآن در چیست؟
- [سایر] سر این که معجزه اصلی خاتم الانبیاء(صلی الله علیه و آله و سلم) از نوع سخن انتخاب شده است چیست؟
- [سایر] رسول اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) در سخن خود به ابوقتاده در تفسیر آیه «اَیُّکُمْ اَحْسَنُ عَمَلًا» [ملک/2] چه فرمودند؟
- [سایر] هدف از بعثت حضرت خاتم الانبیاء (صلی الله علیه و آله و سلم ) چیست ؟
- [سایر] آیا در زمان پیامبر اکرم(صلی الله علیه و آله و سلم) کاتبان و حافظان زن بودهاند؟
- [امام خمینی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید: "یا محسن قد اتاک المسیی ء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیی ء انت المحسن و انا المسیی ء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان می کنی، بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که می دانی از من سر زده بگذر.
- [آیت الله خوئی] مستحب است بعد از تکبیرة الاحرام بگوید:" یا محسن قد اتاک المسییء و قد امرت المحسن ان یتجاوز عن المسیء انت المحسن و انا المسیء بحق محمد و آل محمد صل علی محمد و آل محمد و تجاوز عن قبیح ما تعلم منی"، یعنی ای خدایی که به بندگان احسان میکنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کردهای که نیکوکار از گنهکار بگذرد، تو نیکوکاری و من گناهکار، به حق محمد و آل محمد صلی الله علیه و آله و سلم رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدیهایی که میدانی از من سر زده بگذر.
- [امام خمینی] موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم مستحب است صلوات را هم بنویسد. و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد می کند صلوات بفرستد
- [آیت الله نوری همدانی] موقع نوشتن اسم مبارک حضرت رسول – صلی الله علیه و آله و سلم – مستحب است صلوات را هم بنویسد . و نیز بهتر است هر وقت آن حضرت را یاد می کند ، صلوات بفرستد .
- [آیت الله شبیری زنجانی] صلوات بر پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و آل او از مستحبات مؤکد است و هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول صلی الله علیه و آله مانند محمد و احمد یا لقب یا کنیه آن جناب؛ مثل مصطفی و ابو القاسم، را بگوید یا بشنود، اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله خوئی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول الله (صلی الله علیه و آله و سلم) را مانند محمد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود، اگرچه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [امام خمینی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول الله صلی الله علیه و آله و سلم مانند محمد و احمد یا لقب و کنیه آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم بگوید یا بشنود اگر چه در نماز باشد، مستحب است صلوات بفرستد.
- [آیت الله نوری همدانی] هر وقت انسان اسم مبارک حضرت رسول – صلی الله علیه و آله و سلم – مانند محمد و احمد ، یا لقب و کنیة آن جناب را مثل مصطفی و ابوالقاسم ، بگوید یا بشنود ، اگر چه در نماز باشد ، مستحب است صلوات بفرست .
- [آیت الله مکارم شیرازی] اشْهد انْ لا اله إلا الله وحْده لا شریک له: گواهی می دهم هیچ کس شایسته پرستش جز خداوند نیست، یگانه است و شریک ندارد. و اشْهد ان محمداً عبْده و رسوله: و گواهی می دهم محمد(صلی الله علیه وآله) بنده و فرستاده اوست. اللهم صل علی محمد و آل محمد: خداوندا! درود بفرست بر محمد(صلی الله علیه وآله) و اهل بیت او(علیهم السلام).
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است قبل از تکبیرة الاحرام بگوید: یا مُحْسِنُ قَدْ اَتَاکَ الْمُسِیَیءُ وَقَد اَمَرْتَ الْمُحْسِنَ اَنْ یَتَجاوَزَ عَنِ الْمُسِییء أنْتَ الْمُحْسِنُ وَاَناَ المُسِیءُ بِحَقِّ مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد صَلِّ عَلَی مُحَمَّد وَآلِ مُحَمَّد وَتَجاوَزْ عَنْ قَبیحِ ما تَعْلَمُ مِنِّی یعنی ای خدائی که به بندگان احسان می کنی بنده گنهکار به در خانه تو آمده و تو امر کرده ای که نیکوکار از گنهکار بگذرد تو نیکوکاری و من گنهکار به حق محمد و آل محمد(صلی الله علیه وآله) رحمت خود را بر محمد و آل محمد بفرست و از بدی هائی که می دانی از من سر زده بگذر.