پرخاشگری در کودکان تا حدی طبیعی است و معمولاً در سن 2-3 سالگی به بعد یعنی دوره منفی گری مشاهده می گردد. اما اگر میزان آن زیاد باشد، حالتی است انفجاری در مقابل ناکامی و زمانی بروز می کند که کودک با یک کشمکش درونی در مقابل محرومیت روبرو شده باشد . اگر فرزند شما نسبت به غریبه ها بد اخلاق و پرخاشجو است تنها نشانه ای است از این کشمکش درونی و در صورتی که درمان نگردد ممکن است مشکلات جدی شخصیتی و اجتماعی در آینده برایش ایجاد نماید. اما راه حل چیست؟ چیزی که در درجه اول اهمیت قرار دارد این است که باید علت را ریشه یابی نمایید. معمولاً والدین این گونه کودکان، افرادی حساس و هیجانی هستند و در تربیت کودکانشان جانب اعتدال را رعایت نمی کنند. یعنی یا بیش از حد به تربیت او اهمیت می دهند و یا اینکه او را رها می کنند. بنابراین والدین در حل این مشکل نقشی کلیدی دارند. *محرومیت ها و ناکامی های او را شناسایی کرده و برای برخورد مؤثر با آنها اقدام نمایید. (توجه داشته باشید این بدان معنا نیست که خواسته های غیر منطقی او را برآورده سازید.) *با او صحبت کنید. از مهارتهای زندگی برایش بگویید و به او اطمینان دهید که در کنارش هستید. *هرگز از تنبیه استفاده نکنید . این کار می تواند او را لجباز کند. *رفتار خود را با وی متعادل تر کنید. زیاد بر او خرده نگیرید و از طرفی او را به حال خود نیز رها نکنید. * در نهایت اینکه حتماً از محبت های لمسی مثل در آغوش گرفتن، بوسیدن ، نوازش کردن و... استفاده نمایید. منبع : ماهنامه کودک، شماره 62.
دختری 3 ساله دارم که در برخورد با غریبه ها بسیار بد اخلاق و پرخاشجو است و نمی تواند با غریبه ها ارتباط برقرار کند. چه باید بکنم؟
پرخاشگری در کودکان تا حدی طبیعی است و معمولاً در سن 2-3 سالگی به بعد یعنی دوره منفی گری مشاهده می گردد. اما اگر میزان آن زیاد باشد، حالتی است انفجاری در مقابل ناکامی و زمانی بروز می کند که کودک با یک کشمکش درونی در مقابل محرومیت روبرو شده باشد . اگر فرزند شما نسبت به غریبه ها بد اخلاق و پرخاشجو است تنها نشانه ای است از این کشمکش درونی و در صورتی که درمان نگردد ممکن است مشکلات جدی شخصیتی و اجتماعی در آینده برایش ایجاد نماید. اما راه حل چیست؟
چیزی که در درجه اول اهمیت قرار دارد این است که باید علت را ریشه یابی نمایید.
معمولاً والدین این گونه کودکان، افرادی حساس و هیجانی هستند و در تربیت کودکانشان جانب اعتدال را رعایت نمی کنند. یعنی یا بیش از حد به تربیت او اهمیت می دهند و یا اینکه او را رها می کنند. بنابراین والدین در حل این مشکل نقشی کلیدی دارند.
*محرومیت ها و ناکامی های او را شناسایی کرده و برای برخورد مؤثر با آنها اقدام نمایید. (توجه داشته باشید این بدان معنا نیست که خواسته های غیر منطقی او را برآورده سازید.)
*با او صحبت کنید. از مهارتهای زندگی برایش بگویید و به او اطمینان دهید که در کنارش هستید.
*هرگز از تنبیه استفاده نکنید . این کار می تواند او را لجباز کند.
*رفتار خود را با وی متعادل تر کنید. زیاد بر او خرده نگیرید و از طرفی او را به حال خود نیز رها نکنید.
* در نهایت اینکه حتماً از محبت های لمسی مثل در آغوش گرفتن، بوسیدن ، نوازش کردن و... استفاده نمایید.
منبع : ماهنامه کودک، شماره 62.
- [سایر] چگونه از گذشته خواستگارم و اینکه آیا قبلا با جنس مخالف ارتباط برقرار کرده یا نه مطلع شوم؟ همیشه برام یک معظل بوده که بدانم آیا خواستگارم قبل از من با دختری رابطه دوستی برقرار کرده یا نه؟
- [سایر] دختری 5 ساله دارم که بسیار کنجکاو است و دربارهی همه چیز میپرسد. با او چگونه برخورد کنم؟
- [سایر] صاحب دختری 9 ساله هستم بسیارحساس ومهربان گاه ناخن خوری داردودرارتباط بادیگران گاهی دچارمشکل میشود شیوه برخورد باایشان چیست؟
- [سایر] آیا اخلاق با هوش ارتباط دارد؟
- [سایر] چه زمانی می توانیم با خدا ارتباط برقرار کنیم؟
- [سایر] چه زمانی می توانیم با خدا ارتباط برقرار کنیم؟
- [سایر] چگونه می توانیم با نوجوانان ارتباط برقرار کنیم؟
- [سایر] سلام آقای مرادی. خصوصی من دختری 25 ساله هستم و کلا دختری اجتماعی هستم که خیلی خوب با مردم ارتباط برقرار می کنم نمی دونم این خوبه یا بد.اما این طرز برخورد من... خصوصی ... چی کار کنم تو رو به خدا تو را به این روز عزیز برایم دعا کنید شما قلب پاکی دارید تو را به حضرت زهرا که هم اسم من است قسمتان می دهم برایم دعا کنید بتوانم در مقابل مشکلات صبر کنم و خداوند صبر و تحمل این آزمایش را به من بدهد.
- [سایر] ارتباط بین اخلاق و توکل در چه چیزی است؟
- [سایر] ارتباط بین اخلاق و توکل در چه چیزی است؟
- [آیت الله اردبیلی] وسایل ارتباط جمعی باید در جهت اشاعه مکارم اخلاق و خصال پسندیده انسانی و اشاعه فرهنگ اسلامی قرار گیرند و در این زمینه از اندیشههای متفاوت بهره جویند و از ترویج فرهنگ ضد اسلامی و بیبندوباری به شدّت پرهیز نمایند.
- [آیت الله اردبیلی] بر صاحبان وسایل ارتباط جمعی، هنرمندان و نویسندگان لازم است علم، هنر و ابزار خود را در جهت ترویج معروف و نهی از منکر و پیشگیری از اخلاق ناپسند اجتماعی بکار گیرند و هنر، علم و ابزار نوین ارتباط جمعی را در جهت القاء شبهه و گمراهی و یا اشاعه اخلاق ناپسند بکار نگیرند، در غیر این صورت بر همگان لازم است آنان را طرد و با رعایت مراتب امر به معروف و نهی از منکر به پیروی معروف هدایت و الزام نمایند و از ابزار وسایل ارتباط جمعی که به اشاعه فحشاء و اندیشههای ناپسند اقدام مینماید استفاده نکنند، بلکه خرید و فروش و نگهداری این گونه وسایل در این صورت اشکال دارد.
- [آیت الله جوادی آملی] .در پیمان اجاره،صیغه (لفظ) لازم نیست , چون به چند صورت عقد اجاره درست است: 1 .اجاره دهنده و اجاره کننده با هر زبانی که دارند اجاره را با لفظ ادا کنند؛ 2 .هر دو طرف , فعلی انجام دهند که بر اجاره دلالت داشته باشد؛ 3 .یک طرف با لفظ و طرف دیگر با فعل ، اجاره را برقرار کنند . در صحّت عقد اجاره به صورت های یادشده , فرقی بین اجاره دادن مال و اجیر شدن شخص نیست.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر زنی یکی از خویشان مردی را به تفصیلی که گفته میشود شیر دهد - هر چند از شیر آن مرد نباشد - احتیاط مستحبّ آن است که از ازدواج با آن مرد خودداری کند و اگر قبل از شیر دادن همسر آن مرد بوده، این شیر دادن زن را بر او حرام نمیکند؛ ولی بهتر است این کار را نکند: 1 - برادر یا خواهر مرد. 2 - نوه - با واسطه و بیواسطه - شوهر خود را، هر چند از زن دیگر باشد. 3 - عمو یا عمه یا دایی یا خاله - با واسطه و بیواسطه - مرد. 4 - اولاد بیواسطه عمه یا خاله مرد. 5 - اولاد بیواسطه خواهر مرد یا نوه دختری - با واسطه و بیواسطه - او.
- [آیت الله مظاهری] در کسب و کار ده مورد مستحب است: 1 - برای تقرب به خدا باشد، زیرا کار و کوشش در اسلام از بهترین عبادات است. 2 - داعی و محرّک او در کار رفاه جامعه خصوصاً عیالات خود و فقرا باشد. 3 - به اندازه متعارف سود کند و گرانفروشی نکند. 4 - وقتی به اندازه مخارج روزانهاش منفعت برد، جنس را به همان قیمتی که خریده است بفروشد. 5 - با اخلاق اسلامی و خوشرویی با مشتری برخورد کند و در قیمت جنس سختگیری نکند. 6 - بیش از متعارف بازار، در بازار نماند. 7 - در وقت نماز کسب و کار را تعطیل کند. 8 - در قیمت جنس بین مشتریهای مسلمان فرق نگذارد، مگر اینکه مشتری اهل صلاح یا اهل علم یا مستضعف و مانند اینها باشد که مراعات آنها افضل اعمال است. 9 - چیزی را که میفروشد زیادتر بدهد و آنچه را که میخرد کمتر بگیرد. 10 - کسی که با او معامله کرده، اگر پشیمان شود و از او تقاضا کند که معامله را به هم بزند، برای به هم زدن معامله حاضر شود. معاملات مکروه:
- [آیت الله اردبیلی] ازدواج سنّت پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم و از محبوبترین نهادها در نزد پروردگار و موجب رحمت و کثرت رزق و طرد بیبندوباری و فحشا از جامعه است(1) و خداوند متعال جامعه اسلامی را به ایجاد عُلقه ازدواج بین زنان و مردان مجرّد امر فرموده و وعده فضل و گشایش بر آنان داده است.(2) علاقه به خانواده و همسر، از اخلاق انبیاء و نشانه کثرت ایمان است به گونهای که پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم علاقه به همسر را در ردیف علاقه به نماز و شمیم عطر قرار داده است(3). در روایات آمده است: آنگاه که خداوند متعال اراده میکند خیر دنیا و آخرت را به مسلمانی ارزانی دارد، به وی قلبی خاشع و زبانی ذاکر و جسمی صابر و همسری مؤمن عطا میکند که به هنگام نظر به او مسرور شود و در غیاب شوهرش از خود و اموال او پاسداری کند(4) و نیز در روایت آمده است: اگر مردی به خواستگاری آمده که دین، اخلاق و امانتداری او را میپسندید، خواستگاری او را بپذیرید در غیر این صورت فتنه و فساد عظیمی زمین را فرا خواهد گرفت.(5)
- [آیت الله مظاهری] بعد از ولادت نوزاد هفت مورد مستحب است: 1 - غسل دادن نوزاد. 2 - پوشاندن جامه سفید به او. 3 - گفتن اذان در گوش راست و اقامه در گوش چپ او. 4 - برداشتن کام او با تربت حضرت ابی عبداللَّه الحسینعلیه السلام یا با آب فرات یا آب باران یا خرما. 5 - انتخاب نام خوب برای او، مخصوصاً نام چهارده معصومعلیهم السلام . 6 - دادن ولیمه. 7 - تراشیدن سر او و به وزن موهای سر او طلا یا نقره صدقه دادن. 8 - عقیقه دادن (یعنی کشتن شتر یا گاو یا گوسفند) و آن از مستحبّات مؤکّد است و بهتر است شرایط قربانی (حیوان سالم و بیعیب و چاق و پرگوشت و اقلاً شتر پنج ساله و گاو دو ساله و گوسفند یک ساله باشد) در آن رعایت شود و استخوانهای آن را نشکنند، و خوب است عقیقه برای پسر، نر و برای دختر، ماده باشد، و عقیقه را آب گوشت کنند و عدّهای را (حدّاقلّ ده نفر) دعوت کنند تا از آن بخورند و خوب است پدر و مادر از آن نخورند.
- [آیت الله سیستانی] آب قلیلی که با آن مخرج بول و غائط را میشویند با پنج شرط چیزی را که با آن ملاقات کند نجس نمیکند : أول : آنکه بو یا رنگ یا مزه نجاست نگرفته باشد . دوم : نجاستی از خارج به آن نرسیده باشد . سوم : نجاست دیگری مثل خون با بول یا غائط بیرون نیامده باشد . چهارم : ذرّههای غائط در آب پیدا نباشد . پنجم : بیشتر از مقدار معمول نجاست به اطراف مخرج نرسیده باشد . 3 آب جاری آب جاری به آبی گفته میشود که : 1 منبع طبیعی داشته باشد . 2 جاری باشد هر چند به وسیلهای آن را جاری سازند . 3 فی الجمله استمرار داشته باشد ، و لازم نیست به منبع طبیعی متصل باشد، پس اگر به طور طبیعی از آن جدا شود مانند ریزش آب از بالا به صورت قطره با فرض جریان در زمین جاری به حساب میآید ، ولی اگر چیزی مانع اتصال آن به منبع شود مثلاً اگر مانع ریزش با جوشش آب شود ، یا ارتباط آن را با منبع قطع کند ، آب باقی مانده حکم جاری را ندارد هر چند جریان داشته باشد .
- [آیت الله بهجت] جنسی که میفروشند و چیزی که عوض آن میگیرند پنج شرط دارد: 1 مقدار آن با وزن یا پیمانه یا عدد و مانند اینها معلوم باشد.؛ 2 بتواند آن را تحویل دهد، بنابراین فروختن اسبی که فرار کرده است، صحیح نیست؛ 3 خصوصیاتی را که در جنس و عوض هست و بهواسطه آنها میل مردم به معامله فرق میکند، معین نماید؛ 4 مال در رهن یا گرو نباشد، مگر اینکه از مالک آن اجازه فروش داشته باشد؛ 5 خود جنس را بفروشد نه منفعت آن را، پس اگر مثلاً منفعت یک ساله خانه را بفروشد، صحیح نیست؛ ولی چنانچه خریدار به جای پول، منفعت ملک خود را بدهد، مثلاً فرشی را از کسی بخرد و عوض آن منفعت یک سال خانه خود را به او واگذار کند، اشکال ندارد، و احکام اینها در مسائل آینده گفته خواهد شد.
- [آیت الله سیستانی] کسی که باید زکات گاو و گوسفند و شتر را بدهد ، اگر زکات آنها را از مال دیگرش بدهد ، تا وقتی شماره آنها از نصاب کم نشده ، همه ساله باید زکات را بدهد ، و اگر از خود آنها بدهد و از نصاب اول کمتر شوند ، زکات بر او واجب نیست ، مثلاً کسی که چهل گوسفند دارد ، اگر از مال دیگرش زکات آنها را بدهد ، تا وقتی که گوسفندهای او از چهل کم نشده ، همه ساله باید یک گوسفند بدهد ، و اگر از خود آنها بدهد ، تا وقتی به چهل نرسیده ، زکات بر او واجب نیست . زکات مال تجارت مالی که انسان به عقد معاوضه مالک میشود ، و برای تجارت و منفعت بردن نگاه میدارد باید بنابر احتیاط واجب با چند شرط زکات آن را بدهد و آن یک چهلم است : 1 مالک بالغ و عاقل باشد . 2 مال حداقل به اندازه (15) مثقال طلای مسکوک یا (15) مثقال نقره مسکوک قیمت داشته باشد . 3 یک سال از وقتی که قصد منفعت بردن کرده است بر آن مال گذشته باشد . 4 قصد منفعت بردن در تمام سال باقی باشد ، پس اگر در میان سال از آن قصد منصرف شود ، و مثلاً قصد صرف آن را در مؤنه نماید ، زکات واجب نیست . 5 مالک بتواند در تمام سال در آن تصرف کند . 6 در تمام سال به مقدار سرمایه یا بیشتر از آن ، خریدار داشته باشد ، پس اگر در قسمتی از سال به مقدار سرمایه ، خریدار نداشته باشد ، واجب نیست زکات آن را بدهد .