اخلاق مانند بسیاری از علوم، به دو بخش تقسیم می شود. الف. اخلاق نظری ب. اخلاق عملی دانستن مطالب و قواعد اخلاقی ارتباط مستقیمی با هوش دارد؛ یعنی هر قدر شخص، قدرت هوش بیشتری داشته باشد، از فراگیری بیشتری برخوردار است، و هر مقدار از هوش کمتری بهره مند باشد کمتر از آن علم بهره مند می شود. امّا در بخش عمل به قواعد و دستورات اخلاقی که ظاهراً پرسش شما نیز مربوط به این بخش است، توضیح بیشتری می طلبد. در تعریف اخلاق گفته اند: اخلاق جمع "خُلق" است، و خلق عبارت است از: «قدرت و توانایی روح انسانی که باعث شود کارها را به آسانی و بدون فکر و تأمل انجام دهد». پس اخلاق ملکه ای است که در نفس انسانی رسوخ کرده و باعث می‏شود که اعمال بدون کراهت نفس از او سر بزنند. پس هر عمل خیری که با اندیشه و درنگ در عاقبت آن کار انجام شود، فضیلت اخلاقی نیست، اگر چه به عنوان یک حالت اخلاقی مورد ستایش است. شخص اخلاقی کسی است که چنان کارهای خیر و نیک، عادت او شده باشد که بدون هیچ تعللی از او صادر می‏شوند؛ مثلا کسی غوّاص یا شناگر است که بدون تأمل، داخل آب شده و مشغول شنا گردد، امّا کسی که ابتدا مدتی به ارزیابی آب و تأمل در آن پرداخته‏ و سپس با احتیاط وارد آب می‏شود غوّاص نیست. مسائل اخلاقی نیز این گونه هستند که اگر کسی عادت به فضائل اخلاقی کرده به طوری که بدون تأمل به انجام آنها می‏پردازد او دارای ملکه فضائل اخلاقی است، اما کسی که ابتدا مقداری فکر می‏کند و پس از تأمل به این نتیجه می‏رسد که با عفت باشد یا به عدالت عمل کند، او دارای ملکه عدالت نبوده و از نظر اخلاقی نمی‏توان او را صاحب فضائل اخلاقی نامید، اگر چه کار اخلاقی انجام داده است.[1] نتیجه این که هوش تنها با فراگیری قواعد و علم اخلاق ارتباط دارد، و ما را در درک معارف اخلاقی مساعدت می کند، امّا در حوزه عمل به قواعد اخلاقی، آنچه مهم است التزام عملی و انجام دستورات اخلاقی است. این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد. [1] . شیخ طبرسی، الآداب الدینیة للخزانة المعینیة، عابدی،‏ احمد، ص 194 و 195،(با اندکی تصرف)، زائر، چاپ اول، قم‏، 1380.
اخلاق مانند بسیاری از علوم، به دو بخش تقسیم می شود. الف. اخلاق نظری ب. اخلاق عملی دانستن مطالب و قواعد اخلاقی ارتباط مستقیمی با هوش دارد؛ یعنی هر قدر شخص، قدرت هوش بیشتری داشته باشد، از فراگیری بیشتری برخوردار است، و هر مقدار از هوش کمتری بهره مند باشد کمتر از آن علم بهره مند می شود. امّا در بخش عمل به قواعد و دستورات اخلاقی که ظاهراً پرسش شما نیز مربوط به این بخش است، توضیح بیشتری می طلبد. در تعریف اخلاق گفته اند: اخلاق جمع "خُلق" است، و خلق عبارت است از: «قدرت و توانایی روح انسانی که باعث شود کارها را به آسانی و بدون فکر و تأمل انجام دهد». پس اخلاق ملکه ای است که در نفس انسانی رسوخ کرده و باعث میشود که اعمال بدون کراهت نفس از او سر بزنند. پس هر عمل خیری که با اندیشه و درنگ در عاقبت آن کار انجام شود، فضیلت اخلاقی نیست، اگر چه به عنوان یک حالت اخلاقی مورد ستایش است. شخص اخلاقی کسی است که چنان کارهای خیر و نیک، عادت او شده باشد که بدون هیچ تعللی از او صادر میشوند؛ مثلا کسی غوّاص یا شناگر است که بدون تأمل، داخل آب شده و مشغول شنا گردد، امّا کسی که ابتدا مدتی به ارزیابی آب و تأمل در آن پرداخته و سپس با احتیاط وارد آب میشود غوّاص نیست. مسائل اخلاقی نیز این گونه هستند که اگر کسی عادت به فضائل اخلاقی کرده به طوری که بدون تأمل به انجام آنها میپردازد او دارای ملکه فضائل اخلاقی است، اما کسی که ابتدا مقداری فکر میکند و پس از تأمل به این نتیجه میرسد که با عفت باشد یا به عدالت عمل کند، او دارای ملکه عدالت نبوده و از نظر اخلاقی نمیتوان او را صاحب فضائل اخلاقی نامید، اگر چه کار اخلاقی انجام داده است.[1] نتیجه این که هوش تنها با فراگیری قواعد و علم اخلاق ارتباط دارد، و ما را در درک معارف اخلاقی مساعدت می کند، امّا در حوزه عمل به قواعد اخلاقی، آنچه مهم است التزام عملی و انجام دستورات اخلاقی است. این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد.
[1] . شیخ طبرسی، الآداب الدینیة للخزانة المعینیة، عابدی، احمد، ص 194 و 195،(با اندکی تصرف)، زائر، چاپ اول، قم، 1380.
- [سایر] ارتباط بین اخلاق و توکل در چه چیزی است؟
- [سایر] ارتباط بین اخلاق و توکل در چه چیزی است؟
- [سایر] نسبت بین دین و اخلاق چگونه است و چند نحوه ارتباط بین این دو قابل تصور است؟
- [سایر] دختری 3 ساله دارم که در برخورد با غریبه ها بسیار بد اخلاق و پرخاشجو است و نمی تواند با غریبه ها ارتباط برقرار کند. چه باید بکنم؟
- [سایر] تعریف دقیق هوش چیست؟ تقسیم بندی آن چیست؟ آیا هوش قابل افزایش است؟ آزمون های موجود برای اندازه گیری میزان هوش افراد معتبر است؟
- [سایر] درباره اخلاق توضیح دهید. اخلاق یعنی چه؟
- [سایر] منشا اخلاق در کجاست ؟ نسبت دین و اخلاق چیست ؟
- [سایر] فرق میان اخلاق و علم اخلاق چیست؟ کدام جامع تر است؟ کدام تعریف درباره علم اخلاق جامع تر است؟
- [سایر] آیا کسانی که چپ دستند، از هوش بالاتری برخوردارند؟
- [سایر] چگونه می توان میزان هوش کودک را به دست آورد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر بعد از نیت روزه مست شود و بعد به هوش آید بنابر احتیاط واجب باید آن روز را روزه بگیرد و قضای آن را نیز بگیرد ولی اگر بی هوش شود و بعد به هوش آید روزه را تمام کند و صحیح است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر بدون نیت روزه مست شود و در بین روز به هوش آید باید آن روز را روزه بگیرد و قضای آن را هم بگیرد ولی اگر بی هوش شود و در بین روز به هوش آید فقط قضای آن را بگیرد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر پیش از اذان صبح نیت کند و بی هوش شود و در بین روز به هوش اید بنابر احتیاط واجب باید روزه ان روز را تمام نماید و قضای ان را نیز به جا اورد
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر پیش از اذان صبح نیت کند و بی هوش شود و در بین روز به هوش آید بنابر احتیاط واجب باید روزه آن روز را تمام نماید و اگر تمام نکرد قضای آن را به جا آورد.
- [آیت الله اردبیلی] بر صاحبان وسایل ارتباط جمعی، هنرمندان و نویسندگان لازم است علم، هنر و ابزار خود را در جهت ترویج معروف و نهی از منکر و پیشگیری از اخلاق ناپسند اجتماعی بکار گیرند و هنر، علم و ابزار نوین ارتباط جمعی را در جهت القاء شبهه و گمراهی و یا اشاعه اخلاق ناپسند بکار نگیرند، در غیر این صورت بر همگان لازم است آنان را طرد و با رعایت مراتب امر به معروف و نهی از منکر به پیروی معروف هدایت و الزام نمایند و از ابزار وسایل ارتباط جمعی که به اشاعه فحشاء و اندیشههای ناپسند اقدام مینماید استفاده نکنند، بلکه خرید و فروش و نگهداری این گونه وسایل در این صورت اشکال دارد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر صاحب گاو و گوسفند و شتر و طلا و نقره در مقداری از سال مست یا بی هوش شود، زکات از او ساقط نمی شود. و هم چنین است اگر موقع واجب شدن زکات گندم و جو و خرما و کشمش مست یا بی هوش باشد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر صاحب گاو و گوسفند و شتر و طلا و نقره در مقداری از سال مست یا بی هوش شود زکات از او ساقط نمی شود و همچنین است اگر موقع واجب شدن زکات گندم و جو و خرما و کشمش مست یا بی هوش باشد
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر صاحب گاو و گوسفند و شتر و طلا و نقره در مقداری از سال مست یا بی هوش شود؛ زکاه از او ساقط نمی شود. و همچنین است اگر موقع واجب شدن زکاه گندم و جو و خرما و کشمش مست یا بی هوش باشد. مسأله 1870 - مالی را که از انسان غصب کرده اند و نمی تواند در آن تصرف کند؛ زکاه ندارد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر پیش از اذان صبح نیت کند و مست شود و در بین روز به هوش آید احتیاطاً امساک کند و باید قضای آن را به جا آورد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر خواستگار از جهت دیانت و اخلاق پسندیده باشد مستحب است در شوهر دادن دختری که بالغه است عجله کنند