علم و دانش یک ثمرة دنیوی دارد و آن عبارت است از: آثار و نتایجی که بر هر علمی متناسب با رشته خاص خود مترتب میشود، مانند حل مسایل فلسفی برای علم فلسفه، معالجه بیماران در دانش بپزشکی، طرح نقشههای خوب در رشته معماری. و یک ثمرة اُخروی دارد که عبادت است از نعمتهای جاویدان بهشت و رضوان الهی. داشتن این ثمره برای هر دانش، موقوف به این است که طالب علم نیّتش رضای خدا باشد. هر علمی که به حال اسلام و مسلمانان نافع باشد و دردی را دوا کند، تحصیل این علم اگر برای خدمت و همراه با اخلاصباشد، دارای ثمرة بزرگ اُخروی است، و مشمول اجر و ثوابهایی است که در تحصیل علم وارد شده است.2[3] رسولخدا (ص) فرمود: " ان الملائکة لتضع أجنحتها لطالب العلم ؛ فرشتگان زیرپای طالبان دانش پر و بال خود را مینهند.[4] باز حضرت حضرت فرمود: " طلب العلم فریضة علی کل مسلم، ألا انّ الله یحب بغاة العلم ؛ طلب علم بر هر مسلمانی واجب است. همانا خدا دانش جویان را دوست دارد."[5] بنابراین چنانچه شما در تحصیل علم دارای اخلاص هستید و قصدتان خدمت به اسلام و مسلمین برای رضای خداست، توفیق بزرگی نصیبتان شده و مشمول اجر و ثوابهای میباشید که برای طالبان علم مقرر شده است. [1]اصول کافی، ج 1، ص 32، حدیث 1، از باب صفة العلم و فضله. [2]سوره جمعه، آیه 5. [3]مرتضی مطهری، ده گفتار، ص 146؛ بیست گفتار، ص 219. [4]بحارالأنوار، ج 1، ص 164. [5]اصول کافی، ج 1، ص 35، حدیث 1، از کتاب فضل العلم. www.eporsesh.com
دانشجوی یکی از رشتههای مهندسی هستم. تحصیل در این رشته مانند تحصیل در رشته طلبگی اجر و ثواب دارد؟
علم و دانش یک ثمرة دنیوی دارد و آن عبارت است از: آثار و نتایجی که بر هر علمی متناسب با رشته خاص خود مترتب میشود، مانند حل مسایل فلسفی برای علم فلسفه، معالجه بیماران در دانش بپزشکی، طرح نقشههای خوب در رشته معماری.
و یک ثمرة اُخروی دارد که عبادت است از نعمتهای جاویدان بهشت و رضوان الهی.
داشتن این ثمره برای هر دانش، موقوف به این است که طالب علم نیّتش رضای خدا باشد.
هر علمی که به حال اسلام و مسلمانان نافع باشد و دردی را دوا کند، تحصیل این علم اگر برای خدمت و همراه با اخلاصباشد، دارای ثمرة بزرگ اُخروی است، و مشمول اجر و ثوابهایی است که در تحصیل علم وارد شده است.2[3] رسولخدا (ص) فرمود: " ان الملائکة لتضع أجنحتها لطالب العلم ؛ فرشتگان زیرپای طالبان دانش پر و بال خود را مینهند.[4] باز حضرت حضرت فرمود: " طلب العلم فریضة علی کل مسلم، ألا انّ الله یحب بغاة العلم ؛ طلب علم بر هر مسلمانی واجب است. همانا خدا دانش جویان را دوست دارد."[5] بنابراین چنانچه شما در تحصیل علم دارای اخلاص هستید و قصدتان خدمت به اسلام و مسلمین برای رضای خداست، توفیق بزرگی نصیبتان شده و مشمول اجر و ثوابهای میباشید که برای طالبان علم مقرر شده است.
[1]اصول کافی، ج 1، ص 32، حدیث 1، از باب صفة العلم و فضله.
[2]سوره جمعه، آیه 5.
[3]مرتضی مطهری، ده گفتار، ص 146؛ بیست گفتار، ص 219.
[4]بحارالأنوار، ج 1، ص 164.
[5]اصول کافی، ج 1، ص 35، حدیث 1، از کتاب فضل العلم.
www.eporsesh.com
- [سایر] دانشجوی یکی از رشتههای مهندسی هستم. تحصیل در این رشته مانند تحصیل در رشته طلبگی اجر و ثواب دارد؟
- [آیت الله مظاهری] اینجانب دختری هستم 25 ساله با تحصیلات لیسانس، در خصوص امر ازدواج به مشکلی برخوردم که با طرح این مسأله محضر شما خواستم از راه کارهای فاضلانه حضرت عالی در حلّ مشکلم استفاده کنم. چندی پیش یکی از معتمدین بنده با عنوان این مطلب (بسته شدن بخت، و سحر و جادو) در مورد این حقیر صحبت جدّی داشتند. با توجّه به این که خواستگاران زیادی داشتهام و همه به دلایلی در آخرین لحظه از این امر منصرف شدند و دیگر رجوع نکردند. محبّت کنید بفرمایید آیا راهی برای بطلان سحر و یا باز شدن بخت وجود دارد یا خیر؟ و مرقوم فرمایید بنده چه کارهایی در این خصوص باید انجام دهم؟
- [آیت الله مظاهری] مسئول خرید یکی از سازمانهای دولتی هستم، وقتی چیزی را از مغازه میخرم بعد از آنکه سعی کردهام تا با قیمت مناسب بخرم، مغازهدار مبلغی را به من پس میدهد، آیا این پول را که بعد از خرید و دادن فاکتور، به من داده میشود مالک آن میشوم یا اینکه سازمان مربوطه مالک آن است؟
- [آیت الله مظاهری] دختری هستم 19 ساله، که مدّتی است در مورد مسأله جنابت به حسّاسیّت زیادی گرفتار شدهام، و در این زمینه چند سؤال دارم.
- [آیت الله مظاهری] اینجانب کارمندی هستم 44 ساله با همسری خانه دار و دو فرزند ذکور که یکی در سال آخر دبیرستان تحصیل میکند و دیگری یک سال کوچکتر است. به دلیل اجاره نشین بودن و این که تنها منبع درآمدم حقوق کارمندی بود که به سختی مخارج روزمرّه تأمین مینمایم، و تا کنون موفّق به انجام فریضه حجّ نگردیدهام و در حال حاضر قطعه زمینی به ارزش تقریبی شش میلیون تومان دارم و قطعه زمینی نیز ب طور مشترک با برادرم به ارزش تقریبی دو میلیون تومان دارم که برای فرزندانم اختصاص دادهام و از ارثی که از پدر و مادرم به من رسیده، اکنون موفّق به خرید یک باب منزل یک طبقه گردیدهام که مبالغی نیز بابت آن مقروض میباشم و ماشین و مغازه و چیز دیگری ندارم و پدرم در وصیّت نامه خود من را به عنوان نایب حجّ خود تعیین کردهاند.
- [آیت الله مظاهری] جوانی هستم 19 ساله که در بیشتر مواقع ذهنم مشغول به فکرهای خراب میشود ولی دست به هیچ کار بدی نمیزنم، نمازهایم را سر وقت میخوانم، سعی میکنم گناه نکنم ولی بعضی مواقع ذهنم به فکرهای هوس رانی و شهوت رانی منتقل میشود، لطفاً برای جلوگیری از این که ذهنم مشغول این فکرها نشود دستور العملی بفرمایید
- [آیت الله مظاهری] احتراماً به عرض میرسانم اینجانب از نیروهای رسمی یکی از ارگانهای دولتی می باشم که در یکی از مراکز تحقیقات صنعتی آن مشغول به کار هستم و در هر روز 10 تا 12 ساعت کاری را میگذرانم (7 ساعت کار رسمی و 5 ساعت اضافه کاری)، بنده علاوه بر حقوق رسمی، ماهانه مبلغی را بابت اضافه کاری دریافت میکنم.
- [آیت الله اردبیلی] قطعه زمینی را طی قولنامۀ عادی با واسطۀ بنگاه معاملاتی به شخصی فروختهام و عمدۀ ثمن آن را نیز دریافت نمودهام لکن مدتی بعد (کمتر از دو ماه) متوجه شدم که قیمت واقعی زمین بیشتر از قیمت مورد معامله است، به خریدار معترض و خواستار فسخ معامله و یا اخذ مابه التفاوت قیمت زمین شدم و بیان نمودم حاضرم خسارات احتمالی خریدار را هم بدهم، امّا خریدار به هیچ وجه حاضر به قبول یکی از دو طریق فوق نمیباشد، در این صورت 1) حال که من مغبون شدهام، از نظر شرعی میتوانم بگویم من ناراضی هستم و با این عدم رضایت معامله را فسخ نمایم؟ 2) اگر خریدار حاضر به فسخ و یا پرداخت مابهالتفاوت قیمت زمین نباشد با این عدم رضایت من صورت معامله چه حکمی پیدا میکند؟ 3) با وجود غبن در معامله، آیا خریدار شرعاً موظّف است رضایت فروشنده را به دست آورد یا خیر؟
- [سایر] فرق بین (اجر کبیر) و (اجر عظیم) و (اجر کریم) که در قرآن آمده، چیست؟
- [آیت الله مظاهری] آیا پدر اینجانب میتواند اضافه بر ثلث مال خود که در وصیّت نامه قید کردهاند که پس از فوت به مصارفی برسد، زمینی به یکی از فرزندان خود بدهد یا ببخشد؟ آیا از نظر شرعی میتوانند مازاد بر ثلث خویش چنین بخششی داشته باشند؟ یعنی ما شرعاً ملزم به تبعیت از این بند وصیت نامه میباشیم؟
- [آیت الله خوئی] حوضی که مثلًا یک آجر یا یک سنگ آن غصبی است، درصورتی که برداشتن آب در عرف تصرف در آن آجر یا سنگ نباشد اشکالی ندارد و درصورتی که تصرف باشد برداشتن آب حرام ولی وضو صحیح است.
- [آیت الله مظاهری] سجده بر گچ، آهک، آجر، سیمان، موزائیک و ظروف سفالین و مانند اینها جایز است.
- [آیت الله سبحانی] اگر در حوضی که مثلا یک آجر یا یک سنگ آن غصبی است وضو بگیرد صحیح است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر در حوضی که مثلاً یک آجر یا یک سنگ آن غصبی است وضو بگیرد، وضوی او صحیح است، مگر این که وضوی او تصرّف در غصب حساب شود؛ ولی غالبا با وضو گرفتن از آن حوض، تصرف در آجر یا سنگ غصبی صدق نمیکند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در وقت خواندن نماز باید عورت میت پوشیده باشد و اگر کفن کردن او ممکن نیست باید عورتش را اگرچه با تخته و آجر و مانند اینها باشد بپوشانند.
- [آیت الله سیستانی] سجده بر سنگ آهک و سنگ گچ صحیح است ، بلکه سجده بر گچ و آهک پخته ، و آجر و کوزه گلی نیز اشکال ندارد .
- [امام خمینی] اگر در حوضی که مثلاً یک آجر یا یک سنگ آن غصبی است وضو بگیرد صحیح است ولی اگر وضوی او تصرف در غصب حساب شود گناهکار است.
- [امام خمینی] تیمم به خاک و ریگ و کلوخ و سنگ اگر پاک باشند، صحیح است. وبه گل پخته مثل آجر و کوزه نیز صحیح است.
- [آیت الله اردبیلی] در وقت خواندن نماز، باید عورت میّت پوشیده باشد و اگر کفن کردن او ممکن نباشد، باید عورت او را حتّی با تخته و آجر و مانند اینها بپوشانند.
- [آیت الله خوئی] مجرای آب قنات و مانند آن حکم زمین را دارد، و آجر و چیزهایی که در آن بکار رفته، در حکم ساختمان است.