دروغ، یکی از بزرگترین گناهان است و در روایات به عنوان کلید و منشأ تمامی گناهان و زشتی‌ها شمرده شده است؛ چنان که امام حسن عسکری(ع) فرمود: (تمام گناهان در خانه‌ ای جمع شده است و کلید آن دروغ است) 1 سوگند دروغ نیز - که یکی از اقسام دروغ است در برخی روایات از او به عنوان نابود کننده ایمان یاد شده است. 2 بدیهی است هر قدر چیزی که - بدان سوگند یاد شده، بزرگ باشد گناهانش نیز بزرگتر خواهد بود، بنابراین فردی که سوگند دروغ به قرآن یاد کرده است لازم است سریعاً توبه کند و توبه او در صورتی که خالصانه باشد مورد بخشش خواهد بود. البته اگر به وسیله سوگند دروغ حق مسلمانی یا آبروی کسی از بین برود، لازم است سوگند خورنده حق را به صاحبانش برگردانده و لطمه حیثیّتی به دیگران را نیز جبران کند که در این صورت توبه‌اش مورد پذیرش الهی قرار خواهد گرفت. لازم به ذکر است که سوگند دروغ به قرآن از نظر فقهی کفّاره دیگری ندارد کفاره آن همان چیزی است که نقل شد. و بهتر است دو رکعت نماز بخواند و بعد از نماز صد بار استغفار نماید و با خدای خود عهد کند که دیگر آن عمل را تکرار ننماید. پی نوشتها: 1. صحیفه گناه، رسولی محلاتی، ص 7. 2. بحار الانوار، ج 3، ص 177، به نقل از گناهان کبیره شهید دستغیب، ج 1، ص 300. eporsesh.com
شخصی قسم دروغ به قرآن یاد کرده اکنون نادم و پشیمان است. اگر توبه کند و از خداوند طلب عفو و بخشش نماید، آیا گناه ایشان قابل بخشش نیست؟
دروغ، یکی از بزرگترین گناهان است و در روایات به عنوان کلید و منشأ تمامی گناهان و زشتیها شمرده شده است؛ چنان که امام حسن عسکری(ع) فرمود: (تمام گناهان در خانه ای جمع شده است و کلید آن دروغ است) 1 سوگند دروغ نیز - که یکی از اقسام دروغ است در برخی روایات از او به عنوان نابود کننده ایمان یاد شده است. 2 بدیهی است هر قدر چیزی که - بدان سوگند یاد شده، بزرگ باشد گناهانش نیز بزرگتر خواهد بود، بنابراین فردی که سوگند دروغ به قرآن یاد کرده است لازم است سریعاً توبه کند و توبه او در صورتی که خالصانه باشد مورد بخشش خواهد بود. البته اگر به وسیله سوگند دروغ حق مسلمانی یا آبروی کسی از بین برود، لازم است سوگند خورنده حق را به صاحبانش برگردانده و لطمه حیثیّتی به دیگران را نیز جبران کند که در این صورت توبهاش مورد پذیرش الهی قرار خواهد گرفت.
لازم به ذکر است که سوگند دروغ به قرآن از نظر فقهی کفّاره دیگری ندارد کفاره آن همان چیزی است که نقل شد. و بهتر است دو رکعت نماز بخواند و بعد از نماز صد بار استغفار نماید و با خدای خود عهد کند که دیگر آن عمل را تکرار ننماید.
پی نوشتها:
1. صحیفه گناه، رسولی محلاتی، ص 7.
2. بحار الانوار، ج 3، ص 177، به نقل از گناهان کبیره شهید دستغیب، ج 1، ص 300.
eporsesh.com
- [سایر] در بعضی روایات خدا قسم یاد کرده بعضی را داخل بهشت نکند. اگر توبه کردند، چه؟
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر فردی بهائی بمیرد و برای او در مسجد مسلمانها ختم بگیرند و برای او طلب عفو و بخشش کنند و برایش قرآن بخوانند حکمش چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] شخصی روزهدار است و به خدا و رسول صلیاللهعلیهوآله و ائمه اطهار علیهمالسلام نسبت دروغ میدهد؛ ولی بی درنگ پشیمان میشود و توبه میکند. حکم روزه این شخص چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] انسان بسیار گنهکاری هستم، و گناهان وحشتناکی مرتکب شده ام. از اعمال گذشته توبه کرده، و در اوّلین مرحله، پشیمان و نادم هستم. آیا خدا مرا می بخشد؟ چه کارهایی اجر بسیار زیاد دارد، که در ابتدا آنها را انجام دهم، تا آرامش یابم؟
- [آیت الله مظاهری] من دختری هستم که گناه خیلی کردهام از زنا تا دروغ، حالا میخواهم توبه کنم. آیا خدا مرا خواهد بخشید؟ نمیدانم چه کنم؟ چطور شروع کنم؟ کمکم کنید.
- [آیت الله مظاهری] جواب : توبه جدی کنید، خداوند می آمرزد. گناه هر چه فراوان و هرچه بزرگ، اگر پشیمان شدید و خجالت زده از خدا شدید و تصمیم گرفتید که آدم خوبی شوید، خداوند می آمرزد.
- [آیت الله جوادی آملی] شخصی به خاطر آنکه کار فرما او را اذیت میکرد و حقوق کمی به وی میداد مقداری از اموال کارفرما را سرقت نموده، بعد از مدتی قسم به قرآن یاد کرد و منکر سرقت شد، حالا پشیمان است ولی دادن آن پول برای وی میسّر نیست، آیا قسم در چنین جاهائی منعقد میشود؟
- [آیت الله جوادی آملی] شخصی به خاطر آن که کار فرما او را اذیت میکرد و حقوق کمی به وی میداد مقداری از اموال کارفرما را سرقت نموده، بعد از مدتی قسم به قرآن یاد کرد و منکر سرقت شد، حالا پشیمان است ولی دادن آن پول برای وی میسّر نیست، آیا قسم در چنین جاهایی منعقد میشود؟
- [سایر] آیا خداوند همان طور که در دنیا عیوب و گناهان بندگانش را می پوشاند، اگر کسی از گناهی که مرتکب شده پشیمان باشد و توبه کند، خداوند در قیامت نیز گناهانش را از دید دیگران مخفی نگه می¬دارد؟
- [سایر] اگر کسی بعد از اینکه بسیار زیاد توبه کرده باشد، ولی دوباره مرتکب گناه شود، آیا امیدی به بخشش دارد؟
- [آیت الله بهجت] اگر انسان بدون اینکه تصمیم قلبی بر انجام یا ترک کاری داشته باشد قسم بخورد، مثلاً در مکالمات روزمره بگوید: (به خدا چنین شد یا چنین نشد)، اینگونه قسم موجب کفاره نیست، ولی اگر راست باشد مکروه است، و اگر دروغ باشد گناه است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسانی که برای اثبات مطلبی قسم می خورند اگر حرف آنها راست باشد قسم خوردن مکروه است و اگر دروغ باشد حرام و از گناهان کبیره است، ولی اگر مجبور شود که برای نجات خود یا مسلمانان دیگری از شر ظالمی قسم دروغ بخورد اشکال ندارد، بلکه گاه واجب می شود و این نوع قسم خوردن که برای اثبات مطلبی است غیر از قسمی است که در مسائل پیش گفته شد که برای انجام کار یا ترک کاری بود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسانی که برای اثبات مطلبی قسم می خورند اگر حرف آنها راست باشد قسم خوردن مکروه است و اگر دروغ باشد حرام و از گناهان کبیره است، ولی اگر مجبور شود که برای نجات خود یا مسلمانان دیگری از شر ظالمی قسم دروغ بخورد اشکال ندارد، بلکه گاه واجب می شود و این نوع قسم خوردن که برای اثبات مطلبی است غیر از قسمی است که در مسائل پیش گفته شد که برای انجام کار یا ترک کاری بود.
- [آیت الله اردبیلی] اگر روزهدار با گفتن یا با نوشتن یا با اشاره و مانند آنها به خدا و پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم و جانشینان آن حضرت علیهمالسلام عمدا نسبت دروغ بدهد، اگرچه فورا بگوید: (دروغ گفتم) یا توبه کند، روزه او بنابر احتیاط واجب باطل است و اگر دروغ بستن به حضرت زهرا علیهاالسلام و سایر پیامبران و جانشینان آنان علیهمالسلام موجب دروغ بستن به خدا یا پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم یا جانشینان آن حضرت علیهمالسلام گردد نیز همین حکم را دارند.
- [آیت الله سبحانی] اگر روزه دار به گفتن یا به نوشتن یا به اشاره و مانند اینها به خدا و پیغمبر و جانشینان آن حضرت عمداً نسبت دروغ بدهد. اگرچه فوراً بگوید دروغ گفتم یا توبه کند; بنابر احتیاط واجب روزه او باطل است. و احتیاط واجب آن است که اگر دروغ بر حضرت زهرا(علیها السلام) و سایر پیغمبران و جانشینان آنان بازگشت به دروغ بر خدا و رسول و ائمه(علیهم السلام)باشد، در این حکم با آنها فرقی ندارند.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر روزه دار به گفتن یا به نوشتن یا به اشاره ومانند اینها به خدا وپیغمبران وجانشینان پیغمبران عمداً نسبت دروغ بدهد، اگرچه فوراً بگوید دروغ گفتم یا توبه کند، روزه او باطل است و احتیاط واجب آن است که به حضرت زهرأ3 هم نسبت دروغ ندهد.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر روزه دار به گفتن یا به نوشتن یا به اشاره و مانند اینها به خدا و پیغمبران و جانشینان پیغمبران عمدا نسبتی را بدهد که دروغ است - اگرچه فورا بگوید دروغ گفتم یا توبه کند - روزه او باطل است و احتیاط واجب آن است که به حضرت زهرا (س) هم به دروغ نسبتی ندهد.
- [آیت الله بروجردی] اگر روزهدار به گفتن یا به نوشتن یا به اشاره و مانند اینها، به خدا و پیغمبران و جانشینان پیغمبران عمداً نسبت دروغ بدهد، اگر چه فوراً بگوید دروغ گفتم یا توبه کند، روزهی او باطل است و احتیاط واجب آن است که به حضرت زهرا عَلَیْهاالسَّلَام هم نسبت دروغ ندهد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر روزهدار به گفتن یا به نوشتن یا به اشاره و مانند اینها به خدا و پیغمبران و ائمه علیهم السلام عمداً نسبت دروغ بدهد، اگر چه فوراً بگوید دروغ گفتم یا توبه کند روزه او باطل است؛ و بنابر احتیاط واجب نسبت دروغ به حضرت زهراء علیهاالسلام و به جانشینان پیغمبران گذشته هم همین حکم را دارد.
- [آیت الله مظاهری] توبه از گناه عاقّ پدر و مادر علاوه بر پشیمانی از گذشته و تصمیم بر ترک در آینده و شرمندگی از درگاه خداوند متعال و استغفار و طلب آمرزش از او، تحصیل رضایت آنهاست، ولی اگر راضی نشدند و یا دسترسی به آنها نیست، نظیر اینکه مردهاند، باید با خیرات و مبرّات و دعا و استغفار برای آنها جبران گذشته را بنماید.