خلوص نیت محصول معرفت است با شناخت اصولی و عمیق از هستی و خداوند آدمی به این نتیجه خواهید رسید که همه چیز از او است و به او باز می‌گردد: انا للّه‌ و انا الیه راجعونآن گاه دل را متوجه او خواهد ساخت و با هیچ چیز و هیچ کس به جای او حساب باز نخواهد کرد. برای این منظور بایستی با دو بال معرفت و عمل به پیش رفت تا دل آیینه حق گردد و جز در او تجلی نیابد. تدبر در آیات قرآن به ویژه آیات توحیدی آن ونیز مطالعه سرگذشت اولیای الهی در این زمینه کارساز است. برای کسب اخلاص راه‌های زیر سودمند است: 1- استعانت و طلب اخلاص از حق‌تعالی و توسل به ائمه طاهرین(ع) در این رابطه. 2- حتی‌الامکان عبادات را پنهانی و دور از دید دیگران انجام دادن. البته این نباید مانع حضور در جامعه و جماعات در موارد رجحان بشود. 3- توجه داشتن به اینکه ریا و خودنمایی باعث سوزاندن و هبط عمل است. انسان همواره باید به خود این هشدار را بدهد و مواظبت کند که مبادا به خاطر خوش آمدن دیگران حسنات خود را - که با زحمت و تلاش بسیار برای آخرت اندوخته - یکجا بسوزاند و نابودسازد و به جای کسب محبوبیت نزد خلق خدا مبغوض وی گردد. 4- بی‌ارزشی و پوچی خوش‌آمد دیگران را در برابر رضای حق‌تعالی همواره به خود تفهیم و تلقین کند. با خود بگوید: فرضا همه اعمال مرا ببینند و تحسین کنند عاقبت چه؟ این تعریفات نهایتا چه سودی دارد و در برابر خسرانی که به بار می‌آورد چه ارزشی خواهد داشت؟ 5- توجه به اینکه دل‌ها و قلوب همه در اختیار رب‌الارباب است. اوست که اگر بخواهد و صلاح بداند دل‌ها را به کسی متوجه می‌سازد و اگر بخواهد روی گردان می‌سازد. بنابراین تلاش در جهت کسب قلوب بیراهه‌ای پوچ انتها است. 6- کتاب‌های اخلاقی به ویژه کتاب شریف (چهل حدیث) حضرت امام خمینی را مطالعه فرمایید. مطالعه کتاب‌های زیر نیز به شما توصیه می‌شود: 1- ترجمه المراقبات(اعمال السنه)، میرزا جواد آقا ملکی تبریزی 2- نامه‌ها و برنامه‌ها، علامه حسن زاده آملی 3- در آسمان معرفت، علامه حسن زاده آملی 4- تازیانه سلوک، علامه حسن زاده آملی 5- حکمت عبادات، آیت‌اللّه‌جوادی آملی 6- آیت بصیرت، احمد لقمانی برای جلب رضایت پروردگار به چند نکته توجه نماید: الف) در هر کار ابتدا با خود بیندیشد عملی که می خواهد انجام بدهد محبوب خداوند است یا نه؟ اگر آن را مطلوب خداوند یافت انجام دهد هر چند بر خلاف خواسته نفس خود باشد و اگر آن را مغضوب پروردگار یافت ترک نماید هر چند مطابق میل او باشد. ب ) پس از آنکه عمل صحیح و مرضی خداوند را برگزید همواره بکوشد آن را کاملا خالص و صرفا برای رضای او بجا آورد و ریا و خودنمایی که عمل را به آتش می کشد در آن راه ندهد. ج ) پس از انجام عمل صالح همواره مواظبت کند که عجب و خودپسندی یا تکبر و خود بزرگ بینی در او راه نیابد و این مراقبت را تا آخر عمر تداوم بخشد. زیرا هر اندازه شخص خود را بزرگ بیند نزد خداوند خوارتر است و هر اندازه خود را ذلیل و خاضع‌تر بیند نزد او عزیزتر و گرامی‌تر است. www.morsalat.com
خلوص نیت محصول معرفت است با شناخت اصولی و عمیق از هستی و خداوند آدمی به این نتیجه خواهید رسید که همه چیز از او است و به او باز میگردد: انا للّه و انا الیه راجعونآن گاه دل را متوجه او خواهد ساخت و با هیچ چیز و هیچ کس به جای او حساب باز نخواهد کرد. برای این منظور بایستی با دو بال معرفت و عمل به پیش رفت تا دل آیینه حق گردد و جز در او تجلی نیابد. تدبر در آیات قرآن به ویژه آیات توحیدی آن ونیز مطالعه سرگذشت اولیای الهی در این زمینه کارساز است.
برای کسب اخلاص راههای زیر سودمند است:
1- استعانت و طلب اخلاص از حقتعالی و توسل به ائمه طاهرین(ع) در این رابطه.
2- حتیالامکان عبادات را پنهانی و دور از دید دیگران انجام دادن. البته این نباید مانع حضور در جامعه و جماعات در موارد رجحان بشود.
3- توجه داشتن به اینکه ریا و خودنمایی باعث سوزاندن و هبط عمل است. انسان همواره باید به خود این هشدار را بدهد و مواظبت کند که مبادا به خاطر خوش آمدن دیگران حسنات خود را - که با زحمت و تلاش بسیار برای آخرت اندوخته - یکجا بسوزاند و نابودسازد و به جای کسب محبوبیت نزد خلق خدا مبغوض وی گردد.
4- بیارزشی و پوچی خوشآمد دیگران را در برابر رضای حقتعالی همواره به خود تفهیم و تلقین کند. با خود بگوید: فرضا همه اعمال مرا ببینند و تحسین کنند عاقبت چه؟ این تعریفات نهایتا چه سودی دارد و در برابر خسرانی که به بار میآورد چه ارزشی خواهد داشت؟
5- توجه به اینکه دلها و قلوب همه در اختیار ربالارباب است. اوست که اگر بخواهد و صلاح بداند دلها را به کسی متوجه میسازد و اگر بخواهد روی گردان میسازد. بنابراین تلاش در جهت کسب قلوب بیراههای پوچ انتها است.
6- کتابهای اخلاقی به ویژه کتاب شریف (چهل حدیث) حضرت امام خمینی را مطالعه فرمایید.
مطالعه کتابهای زیر نیز به شما توصیه میشود:
1- ترجمه المراقبات(اعمال السنه)، میرزا جواد آقا ملکی تبریزی
2- نامهها و برنامهها، علامه حسن زاده آملی
3- در آسمان معرفت، علامه حسن زاده آملی
4- تازیانه سلوک، علامه حسن زاده آملی
5- حکمت عبادات، آیتاللّهجوادی آملی
6- آیت بصیرت، احمد لقمانی
برای جلب رضایت پروردگار به چند نکته توجه نماید:
الف) در هر کار ابتدا با خود بیندیشد عملی که می خواهد انجام بدهد محبوب خداوند است یا نه؟ اگر آن را مطلوب خداوند یافت انجام دهد هر چند بر خلاف خواسته نفس خود باشد و اگر آن را مغضوب پروردگار یافت ترک نماید هر چند مطابق میل او باشد.
ب ) پس از آنکه عمل صحیح و مرضی خداوند را برگزید همواره بکوشد آن را کاملا خالص و صرفا برای رضای او بجا آورد و ریا و خودنمایی که عمل را به آتش می کشد در آن راه ندهد.
ج ) پس از انجام عمل صالح همواره مواظبت کند که عجب و خودپسندی یا تکبر و خود بزرگ بینی در او راه نیابد و این مراقبت را تا آخر عمر تداوم بخشد. زیرا هر اندازه شخص خود را بزرگ بیند نزد خداوند خوارتر است و هر اندازه خود را ذلیل و خاضعتر بیند نزد او عزیزتر و گرامیتر است.
www.morsalat.com
- [سایر] اگر نمازمان شکسته باشد و بخواهیم نماز را در جماعت بخوانیم آیا تعداد رکعات نماز باید در نیت مشخص باشد؟
- [سایر] سلام حاج اقا مرادی ممکن در مورد تصمیم گیری در سایت صحبث کنید من در انجام هر کاری مردد هستم ونمیتوانم تصمیم بگیرم وهمچنین در مورد نماز واینکه چگونه نماز را با خلوص نیت بخوانیم وسهل انگاری نکنیم با تشکر
- [سایر] نماز زیارت را به چه نیت بخوانیم؟
- [سایر] باسلام 1-اگرنمازی رابه صورت فرادا خواندیم وبعدازآن قصدخواندن نمازجماعت راداشته باشیم،آیامیشودآن نمازفرادارا ،نمازقضاحساب کرد،وبعدنمازجماعت مربوطه را بخوانیم!؟ 2-همچنین میشودزمانیکه شک داریم یااحساس میکنیم نمازمان کمی مشکل داردویابقول معروف تودلمون ننشست،آیامیتوانیم مجددانمازبخوانیم بااین تفاوت که نیت "مافی الذمه"بکنیم؟!(درکل چه وقت میشودنیت مافی الذمه کنیم؟!) باسپاس
- [آیت الله مظاهری] 1_آیا نوافل یومیه را چنانچه موفق نشویم در وقت خودش بخوانیم می توانیم در خارج از وقت آن به نیت قضا بخوانیم؟
- [سایر] اگر خواسته باشیم به نیابت از دیگران زیارت و نماز زیارت بخوانیم چگونه باید نیت کنیم؟
- [سایر] اگر هنگام نماز خواندن ادرار داشته باشیم نمازمان باطل میشود؟
- [آیت الله بهجت] اگر رکعت آخر امام باشد، و ما هنوز رکعت های دیگری داشته باشیم، آیا باید تا آخر تشهد یا سلام در حالت تجافی منتظر بمانیم یا این که بلافاصله پس از دو سجده می توانیم بلند شویم و ادامه نمازمان را بخوانیم؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر به یکی از چهار مکانی سفر کنیم که در مسافرت میتوان نماز را در آن مکانها هم قصر و هم تمام خواند و قصدمان این باشد که نمازمان را تمام بخوانیم، آیا میتوانیم در این صورت در مکانهای ذکر شده، روزه هم بگیریم یا نه؟
- [سایر] اگر به نیت چند میت، فقط یک سوره بخوانیم؟ آیا ثوابش برای آنها تقسیم میشود؟ یا هر میت از ثواب یک سوره کامل، بهرهمند میشود؟
- [آیت الله مظاهری] اگر شک کند که نیّت فرادی کرده یا نه، بنا بگذارد که نیّت فرادی نکرده است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر شک کند که نیت فرادی کرده یا نه؛ باید بنا بگذارد که نیت فرادی نکرده است.
- [آیت الله سیستانی] اگر شک کند که در بین نماز نیّت فرادی کرده یا نه ، باید بنا بگذارد که نیّت فرادی نکرده است .
- [امام خمینی] اگر شک کند که نیت فرادی کرده یا نه، باید بنا بگذارد که نیت فرادی نکرده است.
- [آیت الله خوئی] اگر شک کند که در بین نماز نیت فرادی کرده یا نه، باید بنا بگذارد که نیت فرادی نکرده است.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر شک کند که نیّت فرادی کرده یا نه، باید بنا بگذارد که نیّت فرادی نکرده است.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر شک کند که در بین نماز نیت فرادی کرده یا نه باید بنا بگذارد که نیت فرادی نکرده است
- [آیت الله نوری همدانی] اگر شک کند که نیت فرادی کرده یا نه ، باید بنا بگذارد که نیت فرادی نکرده است .
- [آیت الله نوری همدانی] نیت روزة ماه رمضان وقت معین ندارد تا اذان صبح هر وقت نیت روزة فردا بکند اشکال ندارد .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر شک کند که نیت فرادی کرده یا نه، باید بنا بگذارد که نیت فرادی نکرده است.