استفاده از آیات و روایات مطالبی را به عرض شما میرسانیم امید که مفید واقع شود با توجه به این که خالق آسمانها و زمین و آن چه در آنها هست، خداست و هیچ ارادهای جز ارادة او در عالم نافذ نیست، میبینیم که خداوند متعال تأثیراتی را برای بعضی از اشیاء قرار داده مثلاً اثر آب را برای تشنگی و اثر آتش را برای سوزاندن و ... قرار داده است، و این امکان وجود دارد که خداوند اسبابی را غیر از اسباب ظاهری برای تحقق آثار مادی و معنوی قرار داده باشد. و وقتی به سراغ قرآن مجید میرویم میبینیم که خداوند متعال نذر و توسل و دعا را از اسباب برآورده شدن حاجات قرار داده است. در قرآن کریم میخوانیم (یا ایها الذین آمنوا اتقوا الله و ابتغوا الیه الوسیلة)[1] به طور کلی توسل به اسباب و وسایل جهت رسیدن به اهداف هیج مانعی ندارد با توجه به این که خدا است که اسباب را آفریده است و خدا است که سبب را سبب قرار داده است و خدا است که از ما خواسته است که از این وسایل و اسباب استفاده کنیم. و هیچ فرقی هم بین اسباب مادی و اسباب روحی، بین اسباب ظاهری و اسباب معنوی، میان اسباب دنیوی و اسباب اخروی نیست، منتهای امر اسباب مادی را از روی تجربه و آزمایش علمی میتوان شناخت و فهمید که چه چیز سبب است ولی اسباب معنوی را از طریق دین (کتاب و سنت) میتوان کشف کرد.[2]و خداوند متعال توسل به پیامبر ائمه اطهار و ارواح مؤمنین و برآورده شدن حاجات دنیوی و اخروی را تجویز نموده، و برای آن اثر قرار داده است. فعل خدا دارای نظام است و اگر کسی بخواهد اعتنا به نظام آفرییش نداشته باشد گمراه است. یکی از نظامها این است که وقتی فرد با ارتکاب گناه به خود ستم نمود به در خانه رسول خدا برود و علاوه بر این که خود طلب مغفرت میکند رسول خدا هم برای او طلب مغفرت میکند تا خداوند به برکت دعای رسول خدا او را بیامرزد[3]پس دعا وتوسل و نذر اسباب و عللی فوق اسباب مادی هستند و اگر با شرایط انجام شود حتماً مؤثر و کارساز خواهند بود. در ذیل آیة شریفة (یوفون بالنذر)[4] از امام صادق (ع) روایتی نقل شده و جریان مریض شدن امام حسن و امام حسین علیهما السلام را بیان کردهاند که حضرت علی (ع) برای شفای آنها نذر میکند که اگر شفا یافتند سه روز روزه بگیرند و خداوند آنها را شفا می‌دهد و آن حضرت با امام حسن و امام حسین و حضرت زهرا و فضه سلام الله علیهم اجمعین روزه میگیرند و... پس نذر هم بسیار مؤثر بوده و از آداب اسلامی است. و اما دعا؛ در قرآن کریم میخوانیم (قل ما یعبوأ بکم ربی لولا دعاؤکم)[5] ای رسول ما به امت بگو که اگر دعای شما نبود خداوند به شما توجه و اعتنا نمیکرد. و در جای دیگر خداوند وعده فرموده است که (بخوانید مرا تا اجابت کنم شما را)[6]. دعا اسلحه مؤمن است و قضای قطعی را بر میگرداند و شفای هر دردی است و خداوند به حضرت موسی فرمود: هرچه که به آن احتیاج داری از من بخواه حتی علف گوسفندت و نمک طعامت را[7]. دعا کلید خزاین الهی است.[8] معرفی کتاب: عدل الهی : مرتضی مطهری. بخش شفاعت. المیزان: ج 2، ص 31 تا 44، (22جلدی بیروتی). توسل: آیه الله سبحانی، ناشر، انتشارات قدر، تابستان 1363. -------------------------------------------------------------------------------- [1]- سورة مائده، آیة 35. [2]- با استفاده از کتاب عدل الهی، مرتضی مطهری، ص 256، ناشر، انتشارات اسلامی، پاییز، 1361. [3]- سورة نساء، آیة 64. [4]- سوه دهر، آیة 7. [5]- سورة فرقان، آیة 77. [6]- سورة، غافر، آیة 60. [7]- بحار الانوار، ج 93، ص 303. [8]- بحار، ج 77، ص 204.
آیا در صورت داشتن این مطلب که در شرایط عادی امکان دستیابی به خواسته غیر ممکن است آیا توسل و نذر و دعا کاری از پیش میبرد؟
استفاده از آیات و روایات مطالبی را به عرض شما میرسانیم امید که مفید واقع شود با توجه به این که خالق آسمانها و زمین و آن چه در آنها هست، خداست و هیچ ارادهای جز ارادة او در عالم نافذ نیست، میبینیم که خداوند متعال تأثیراتی را برای بعضی از اشیاء قرار داده مثلاً اثر آب را برای تشنگی و اثر آتش را برای سوزاندن و ... قرار داده است، و این امکان وجود دارد که خداوند اسبابی را غیر از اسباب ظاهری برای تحقق آثار مادی و معنوی قرار داده باشد. و وقتی به سراغ قرآن مجید میرویم میبینیم که خداوند متعال نذر و توسل و دعا را از اسباب برآورده شدن حاجات قرار داده است. در قرآن کریم میخوانیم (یا ایها الذین آمنوا اتقوا الله و ابتغوا الیه الوسیلة)[1] به طور کلی توسل به اسباب و وسایل جهت رسیدن به اهداف هیج مانعی ندارد با توجه به این که خدا است که اسباب را آفریده است و خدا است که سبب را سبب قرار داده است و خدا است که از ما خواسته است که از این وسایل و اسباب استفاده کنیم. و هیچ فرقی هم بین اسباب مادی و اسباب روحی، بین اسباب ظاهری و اسباب معنوی، میان اسباب دنیوی و اسباب اخروی نیست، منتهای امر اسباب مادی را از روی تجربه و آزمایش علمی میتوان شناخت و فهمید که چه چیز سبب است ولی اسباب معنوی را از طریق دین (کتاب و سنت) میتوان کشف کرد.[2]و خداوند متعال توسل به پیامبر ائمه اطهار و ارواح مؤمنین و برآورده شدن حاجات دنیوی و اخروی را تجویز نموده، و برای آن اثر قرار داده است. فعل خدا دارای نظام است و اگر کسی بخواهد اعتنا به نظام آفرییش نداشته باشد گمراه است. یکی از نظامها این است که وقتی فرد با ارتکاب گناه به خود ستم نمود به در خانه رسول خدا برود و علاوه بر این که خود طلب مغفرت میکند رسول خدا هم برای او طلب مغفرت میکند تا خداوند به برکت دعای رسول خدا او را بیامرزد[3]پس دعا وتوسل و نذر اسباب و عللی فوق اسباب مادی هستند و اگر با شرایط انجام شود حتماً مؤثر و کارساز خواهند بود. در ذیل آیة شریفة (یوفون بالنذر)[4] از امام صادق (ع) روایتی نقل شده و جریان مریض شدن امام حسن و امام حسین علیهما السلام را بیان کردهاند که حضرت علی (ع) برای شفای آنها نذر میکند که اگر شفا یافتند سه روز روزه بگیرند و خداوند آنها را شفا میدهد و آن حضرت با امام حسن و امام حسین و حضرت زهرا و فضه سلام الله علیهم اجمعین روزه میگیرند و... پس نذر هم بسیار مؤثر بوده و از آداب اسلامی است.
و اما دعا؛ در قرآن کریم میخوانیم (قل ما یعبوأ بکم ربی لولا دعاؤکم)[5] ای رسول ما به امت بگو که اگر دعای شما نبود خداوند به شما توجه و اعتنا نمیکرد. و در جای دیگر خداوند وعده فرموده است که (بخوانید مرا تا اجابت کنم شما را)[6]. دعا اسلحه مؤمن است و قضای قطعی را بر میگرداند و شفای هر دردی است و خداوند به حضرت موسی فرمود: هرچه که به آن احتیاج داری از من بخواه حتی علف گوسفندت و نمک طعامت را[7]. دعا کلید خزاین الهی است.[8]
معرفی کتاب:
عدل الهی : مرتضی مطهری. بخش شفاعت.
المیزان: ج 2، ص 31 تا 44، (22جلدی بیروتی).
توسل: آیه الله سبحانی، ناشر، انتشارات قدر، تابستان 1363.
--------------------------------------------------------------------------------
[1]- سورة مائده، آیة 35.
[2]- با استفاده از کتاب عدل الهی، مرتضی مطهری، ص 256، ناشر، انتشارات اسلامی، پاییز، 1361.
[3]- سورة نساء، آیة 64.
[4]- سوه دهر، آیة 7.
[5]- سورة فرقان، آیة 77.
[6]- سورة، غافر، آیة 60.
[7]- بحار الانوار، ج 93، ص 303.
[8]- بحار، ج 77، ص 204.
- [سایر] شرایط نذر کدام است؟
- [سایر] حاج آقا سلام من یکی از بینندگان برنامه های شما در مردم ایران سلام هستم. شما در یکی از برنامه ها درباره توسل به ائمه برای گره گشائی از مشکلات صحبت کردید.من باداشتن 4فرزند هنوز مستاجر هستم ولی قصد خرید خانه را دارم شما گفتید با توسل به امام جواد(ع) می شود گره از کار باز کرد . در این امر مرا بیشتر راهنمائی کنید. در ضمن اگر نیاز به مجلس یا نذر بخصوصی است مرا راهنمائی کنید. یا علی التماس دعا
- [سایر] آیا توسل به اولیاء خداوند و واسطه قراردادن آنان برای دعا و طلب حاجت شرک است و با قرآن منافات دارد؟
- [سایر] سلامخدمت شما من در مورد یک مشکل می خواستم از شما راهنمایی بخوام. البته مطلب طولانیه و بسیار خصوصی باید مطرح بشه.چطور مطلب رو به حضورتون برسونم. ممنون می شم زودتر راهنمایی بفرمایین.چون اوضاعم خیلی وخیمه. برام دعا کنید
- [آیت الله سبحانی] شخصی نذر کرده پنجاه هزار تومان از حقوق خود را در یک مورد خاصی مثل حسینیه، ایتام، جلسه ی دعا و... مصرف کند، امّا هنگام عمل به نذر، نمی داند که برای کدام مورد نذر کرده است. وظیفه اش چیست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] در اثنای قرائت دعاهایی همچون دعای کمیل، ندبه، توسّل و مانند آن، خواننده، یا شرکت کنندگان جملاتی از آن را با خود زمزمه، و حتّی بعضی کلمات دعا را چند بار تکرار می نمایند، در حالی که در دعا تکرار نشده است. این کار چه حکمی دارد؟ نقل داستان و ذکر مصیبت در وسط دعا چطور؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] در اثنای قرائت دعاهایی همچون دعای کمیل، ندبه، توسّل و مانند آن، خواننده، یا شرکت کنندگان جملاتی از آن را با خود زمزمه، و حتّی بعضی کلمات دعا را چند بار تکرار می نمایند، در حالی که در دعا تکرار نشده است. این کار چه حکمی دارد؟ نقل داستان و ذکر مصیبت در وسط دعا چطور؟
- [سایر] آیا هر فرد عادی میتواند با قرآن استخاره کند یا باید شرائط خاصی از قبیل تقوا و ایمان داشته باشد؟ اگر بخواهد استخاره کند، چه آدابی دارد؟
- [سایر] درباره جایگاه علوم روز در قران توضیح دهید اگر امکان هست مطلب را به میل من به نشانی m.mahmodi65@gmail.comارسال کنید
- [آیت الله نوری همدانی] اگر شخصی نذر کند که اگر کاری انجام گیرد مبلغی را به جایی پرداخت نماید اما بعد از برآورده شدن و انجام فعلش فراموش کند که نذر کرده یا خیر. آیا پرداخت نذر شکی واجب است یا خیر؟
- [آیت الله وحید خراسانی] انسان کاری را می تواند نذر کند که انجام ان برایش ممکن باشد بنابراین کسی که مثلا نمی تواند پیاده کربلا برود اگر نذر کند پیاده برود نذر او صحیح نیست
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] انسان کاری را می تواند نذر کند که انجام آن برایش ممکن باشد؛ بنا بر این کسی که نمی تواند پیاده کربلا برود؛ اگر نذر کند که پیاده برود؛ نذر او صحیح نیست.
- [آیت الله بروجردی] انسان کاری را میتواند نذر کند که انجام آن برایش ممکن باشد، بنا بر این کسی که نمیتواند پیاده کربلا برود، اگر نذر کند که پیاده برود، نذر او صحیح نیست.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر فرزند با اجازه پدر نذر کند، باید به آن نذر عمل نماید، بلکه اگر بدون اجازه او هم نذر کند، عمل کردن به آن نذر واجب است. ولی اگر پدر از کاری منع کرده باشد، و یا بعد از نذر از آن کار منع کند، آن نذر صحیح نیست.
- [آیت الله علوی گرگانی] در عهد هم مثل نذر باید صیغه خوانده شود و نیز کاری را که عهد میکند انجام دهد، باید یا عبادت باشد مثل نماز واجب ومستحبّ یا کاری باشد که انجام آن مباح باشد.
- [آیت الله بروجردی] در عهد هم مثل نذر باید صیغه خوانده شود و نیز کاری را که عهد میکند انجام دهد باید یا عبادت باشد مثل نماز واجب و مستحب، یا کاری باشد که انجام آن بهتر از ترکش باشد.
- [آیت الله نوری همدانی] در عهد هم مثل نذر باید صیغه خوانده شود ، و نیز کاری را که عهد می کند انجام دهد ، باید انجام آن ، بهتر از ترکش باشد .
- [آیت الله سبحانی] نذر آن است که انسان برای خدا چیزی را بر خود قرار دهد مثلاً کاری را انجام دهد یا ترک کند.
- [آیت الله سبحانی] در عهد هم مثل نذر باید صیغه خوانده شود، و نیز کاری را که عهد می کند انجام دهد، باید نکردنش بهتر از انجام آن نباشد.
- [امام خمینی] نذر آن است که انسان ملتزم شود که کار خیری را برای خدا به جا آورد، یا کاری را که نکردن آن بهتر است برای خدا ترک نماید.