از نظر قرآن ، رابطه رهبر با مردم چگونه است ؟
دو نوع بله قربان و اطاعت داریم : انسان گاهی بر اساس ترس و یا طمع و خودباختگی ، از دیگری اطاعت می کند ، همان گونه که مردم از فرعون اطاعت می کردند : ( استخف قومه فَأطاعوه ) (1) و گاهی بر اساس ایمان و عشق و محبت ، چنانکه قرآن خطاب به پیامبر اسلام می فرماید : اگر خشن و سنگدل بودی ، مردم از دور تو پراکنده می شدند . ( لو کٌنتَ فَظاً غَلیظَ القلب لانفضوا من حَولِک ) (2) در اسلام از رابطه میان مردم و رهبر به ( ولایت ) تعبیر شده است . کلمه ( ولایت ) به معنای پیروی همراه با محبت است . رهبر الهی نه تکلف دارد : ( و ما أنا من المٌتکلِفین ) (3)نه خود را بر سایرین ترجیح می دهد : ( أنا بَشرٌ مثلکم ) (4) و نه حق خود را بیش از دیگران می داند . در خطرها ، مردم را رها نمی کند . حضرت علی علیه السلام می فرماید : در جنگ ها پیامبر صلی الله علیه و آله از ما به دشمن نزدیک تر بود . او از طرف خداوند مأمور است که به مردم درود بفرستد : ( و صَل عَلیهم ) (5) همان گونه که مردم مأمورند به او درود بفرستند : ( یا أیها الذین آمنوا صَلوا علیه و سَلِموا تَسلیماً )(6) پس رابطه رهبر با مردم ، رابطه عشق و درود است ، نه ترس و وحشت . پی نوشت: 1- سوره زخرف ، آیه 54. 2- سوره آل عمران ، آیه 159. 3- سوره ص ، آیه 86. 4- سوره کهف ، آیه 110. 5- سوره توبه ، آیه 103. 6- سوره توبه ، آیه 56 . منبع: پرسش های مهم پاسخ های کوتاه، حجت الاسلام محسن قرائتی
عنوان سوال:

از نظر قرآن ، رابطه رهبر با مردم چگونه است ؟


پاسخ:

دو نوع بله قربان و اطاعت داریم : انسان گاهی بر اساس ترس و یا طمع و خودباختگی ، از دیگری اطاعت می کند ، همان گونه که مردم از فرعون اطاعت می کردند : ( استخف قومه فَأطاعوه ) (1) و گاهی بر اساس ایمان و عشق و محبت ، چنانکه قرآن خطاب به پیامبر اسلام می فرماید : اگر خشن و سنگدل بودی ، مردم از دور تو پراکنده می شدند . ( لو کٌنتَ فَظاً غَلیظَ القلب لانفضوا من حَولِک ) (2)
در اسلام از رابطه میان مردم و رهبر به ( ولایت ) تعبیر شده است . کلمه ( ولایت ) به معنای پیروی همراه با محبت است . رهبر الهی نه تکلف دارد : ( و ما أنا من المٌتکلِفین ) (3)نه خود را بر سایرین ترجیح می دهد : ( أنا بَشرٌ مثلکم ) (4) و نه حق خود را بیش از دیگران می داند . در خطرها ، مردم را رها نمی کند . حضرت علی علیه السلام می فرماید : در جنگ ها پیامبر صلی الله علیه و آله از ما به دشمن نزدیک تر بود . او از طرف خداوند مأمور است که به مردم درود بفرستد : ( و صَل عَلیهم ) (5) همان گونه که مردم مأمورند به او درود بفرستند : ( یا أیها الذین آمنوا صَلوا علیه و سَلِموا تَسلیماً )(6) پس رابطه رهبر با مردم ، رابطه عشق و درود است ، نه ترس و وحشت .
پی نوشت:
1- سوره زخرف ، آیه 54.
2- سوره آل عمران ، آیه 159.
3- سوره ص ، آیه 86.
4- سوره کهف ، آیه 110.
5- سوره توبه ، آیه 103.
6- سوره توبه ، آیه 56 .
منبع: پرسش های مهم پاسخ های کوتاه، حجت الاسلام محسن قرائتی





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین