شرایط عقد ذمّه چیست؟
در عقد (ذمّه) اهل کتاب باید شرایط زیر را متعهّد شوند: 1. قبول پرداخت جزیه؛ 2. از اعمال منافی امان و قرارداد (ذمّه)، مانند تصمیم بر قیام مسلّحانه علیه مسلمین، یا کمک رسانی به دشمنان اسلام و مسلمین، خودداری کنند؛ 3. تظاهر به منکرات اسلامی ننمایند؛[1] 4. احکام دادگاه های اسلامی را محترم شمرده، بدان گردن نهند؛[2] 5. به مسلمانان آزار نرسانند و از اعمالی چون فحشا با زنان مسلمان و سرقت اموال و جاسوسی خودداری کنند؛ 6. از ساختن معابد جدید در کشور اسلامی خودداری نمایند.[3] پی نوشتها: [1]. از متعهّد شدن اهل کتاب به این شرط استفاده می شود که آنان باید از کارهایی که خلاف قوانین و مقررات حکومت اسلامی است و منکر محسوب می شود (مانند مشروب خواری علنی و بی حجابی و...) جداً خودداری نمایند و حکومت اسلامی این حقّ را دارد که در صورت دست زدن آنان به یکی از این منکرات، به عنوان یک شهروندِ تحت حمایت، از آن کارها منع نماید و یا آنان را به داشتن حجاب اسلامی وادار نماید. [2]. طبق تعهّد به این شرط، اگر به اعمالی که در اسلام ممنوع است تظاهر نمایند به موجب احکام دادگاه های اسلامی مجازات می شوند. [3]. شیخ محمد حسن نجفی، جواهر الکلام، ج 21، ص 265 به بعد، و امام خمینی، تحریرالوسیله، ج 2، ص 501 502. منبع: اسلام و اقلیّت های مذهبی، محمد باقر طاهری، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1384).
عنوان سوال:

شرایط عقد ذمّه چیست؟


پاسخ:

در عقد (ذمّه) اهل کتاب باید شرایط زیر را متعهّد شوند:
1. قبول پرداخت جزیه؛
2. از اعمال منافی امان و قرارداد (ذمّه)، مانند تصمیم بر قیام مسلّحانه علیه مسلمین، یا کمک رسانی به دشمنان اسلام و مسلمین، خودداری کنند؛
3. تظاهر به منکرات اسلامی ننمایند؛[1]
4. احکام دادگاه های اسلامی را محترم شمرده، بدان گردن نهند؛[2]
5. به مسلمانان آزار نرسانند و از اعمالی چون فحشا با زنان مسلمان و سرقت اموال و جاسوسی خودداری کنند؛
6. از ساختن معابد جدید در کشور اسلامی خودداری نمایند.[3]
پی نوشتها:
[1]. از متعهّد شدن اهل کتاب به این شرط استفاده می شود که آنان باید از کارهایی که خلاف قوانین و مقررات حکومت اسلامی است و منکر محسوب می شود (مانند مشروب خواری علنی و بی حجابی و...) جداً خودداری نمایند و حکومت اسلامی این حقّ را دارد که در صورت دست زدن آنان به یکی از این منکرات، به عنوان یک شهروندِ تحت حمایت، از آن کارها منع نماید و یا آنان را به داشتن حجاب اسلامی وادار نماید.
[2]. طبق تعهّد به این شرط، اگر به اعمالی که در اسلام ممنوع است تظاهر نمایند به موجب احکام دادگاه های اسلامی مجازات می شوند.
[3]. شیخ محمد حسن نجفی، جواهر الکلام، ج 21، ص 265 به بعد، و امام خمینی، تحریرالوسیله، ج 2، ص 501 502.
منبع: اسلام و اقلیّت های مذهبی، محمد باقر طاهری، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه قم (1384).





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین