الإمام الصادق علیه‌السلام : جُعِلَ ثَقبُ الأَنفِ فی أسفَلِهِ ؛ لِتَنزِلَ مِنهُ الأَدواءُ المُنحَدِرَةُ مِنَ الدِّماغِ ، ویَصعَدَ فیهِ الأَراییحُ إلَی المَشامِّ ، ولَو کانَ عَلی أعلاهُ لَما اُنزِلَ داءٌ ولا وَجَدَ رائِحَةً . امام صادق علیه‌السلام : سوراخ بینی ، در پایین آن قرارداده شده است تا بیماری (عفونت)هایی که از مغز فرو می‌آید ، از آن پایین بیاید و بوها از آن بالا برود و به مشام برسد ، در حالی که اگر این سوراخ در بالای بینی بود ، نه بیماری‌ای از آن به زیر می‌آمد و نه بویی را حس می‌کرد . کذا فی المصدر ، وفی علل الشرائع : (الروائح) وهو جمع الرائحة.الخصال ، صفحه 513 ، حدیث 3 ، علل الشرائع ، صفحه 100 ، حدیث 1 ، المناقب لابن شهرآشوب ، جلد 4 ، صفحه 260 ، کلّها عن الربیع صاحب المنصور ، بحار الأنوار ، جلد 10 ، صفحه 206 ، حدیث 9 وج61 ، صفحه 309 ، حدیث 17 دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 322 www.hadithcity.com مخاط بینی چه فایده ای دارد؟ عنه علیه‌السلام : إنَّ اللّه‌َ - تَبارَکَ وتَعالی - . . . جَعَلَ الماءَ فِی المِنخَرَینِ ؛ لِیَصعَدَ مِنهُ النَّفَسُ ویَنزِلَ ، ویَجِدَ مِنهُ الرّیحَ الطَّیِّبَةَ مِنَ الخَبیثَةِ . امام صادق علیه‌السلام : خداوند - تبارک و تعالی - در سوراخ‌های بینی ، آب (مخاط) قرار داد تا به کمک آن ، نفس ، بالا و پایین برود و شخص ، بوی خوش را از بد ، باز شناسد . علل الشرائع ، صفحه 87 ، حدیث 2 ، الأمالی للطوسی ، صفحه 646 ، حدیث 1338 ، وفیه (الردیّة) بدل (الخبیثة) ، وکلاهما عن ابن شبرمة ، بحار الأنوار ، جلد 2 ، صفحه 291 ، حدیث 11 دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 324 www.hadithcity.com
الإمام الصادق علیهالسلام :
جُعِلَ ثَقبُ الأَنفِ فی أسفَلِهِ ؛ لِتَنزِلَ مِنهُ الأَدواءُ المُنحَدِرَةُ مِنَ الدِّماغِ ، ویَصعَدَ فیهِ الأَراییحُ إلَی المَشامِّ ، ولَو کانَ عَلی أعلاهُ لَما اُنزِلَ داءٌ ولا وَجَدَ رائِحَةً .
امام صادق علیهالسلام :
سوراخ بینی ، در پایین آن قرارداده شده است تا بیماری (عفونت)هایی که از مغز فرو میآید ، از آن پایین بیاید و بوها از آن بالا برود و به مشام برسد ، در حالی که اگر این سوراخ در بالای بینی بود ، نه بیماریای از آن به زیر میآمد و نه بویی را حس میکرد .
کذا فی المصدر ، وفی علل الشرائع : (الروائح) وهو جمع الرائحة.الخصال ، صفحه 513 ، حدیث 3 ، علل الشرائع ، صفحه 100 ، حدیث 1 ، المناقب لابن شهرآشوب ، جلد 4 ، صفحه 260 ، کلّها عن الربیع صاحب المنصور ، بحار الأنوار ، جلد 10 ، صفحه 206 ، حدیث 9 وج61 ، صفحه 309 ، حدیث 17 دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 322
www.hadithcity.com
مخاط بینی چه فایده ای دارد؟ عنه علیهالسلام :
إنَّ اللّهَ - تَبارَکَ وتَعالی - . . . جَعَلَ الماءَ فِی المِنخَرَینِ ؛ لِیَصعَدَ مِنهُ النَّفَسُ ویَنزِلَ ، ویَجِدَ مِنهُ الرّیحَ الطَّیِّبَةَ مِنَ الخَبیثَةِ .
امام صادق علیهالسلام :
خداوند - تبارک و تعالی - در سوراخهای بینی ، آب (مخاط) قرار داد تا به کمک آن ، نفس ، بالا و پایین برود و شخص ، بوی خوش را از بد ، باز شناسد .
علل الشرائع ، صفحه 87 ، حدیث 2 ، الأمالی للطوسی ، صفحه 646 ، حدیث 1338 ، وفیه (الردیّة) بدل (الخبیثة) ، وکلاهما عن ابن شبرمة ، بحار الأنوار ، جلد 2 ، صفحه 291 ، حدیث 11 دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 324
www.hadithcity.com
- [آیت الله سیستانی] کدام قسمت از پیشانی و بینی را باید در روی مهر قرار داد؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر روزهدار، دارو یا چیز دیگری را در بینی خود بریزد که از حلق او پایین برود، حکمش چیست؟
- [سایر] سلام. ببخشید دختر سه ماهه ام سرفه میکنه و گرفتگی بینی دارد چطور اخلاطی که در قسمت بالای بینی اش جمع مشود را خارج کنم؟
- [آیت الله خامنه ای] اگر قسمت پایین آب قلیلی که به طور سرازیر و بدون فشار به پایین می ریزد، با نجاست برخورد کند، آیا قسمت بالای این آب همچنان پاک باقی می ماند؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا گذاشتن دستها هنگام نماز بر موزائیکی که دارای سوراخهای ریزی است، اشکال دارد؟
- [آیت الله اردبیلی] آیا با ریختن آب بر وسط یا پایین صورت و دستها، ولی کشیدن دست از قسمت بالا به پایین، وضوی صحیح محقّق میشود یا خیر؟
- [آیت الله بهجت] آیا می توان ابتدا مچ دست را از بالا به پایین شست، بعد قسمت های بالاتر را به همین صورت (از بالا به پایین) شست؟ به صورت برعکس چه طور (یعنی اوّل قسمتی از اعضای بالا و از بالا به پایین بعد مچ دست را) و در کلّ تقسیم کردن دست به دو قسمت چگونه است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] فقها برای از بین بردن هر یک از سوراخهای بینی ثلث دیه کامل، و برای سوراخ کردن بینی (به طوری که هر دو سوراخ و پرده فاصل میان آن پاره شود، یا این که آن را سوراخ نماید) در صورتی که باعث از بین رفتن آن نشود ثلث دیه کامل، و اگر جبران و اصلاح شود خُمس دیه کامل در نظر گرفته اند. لطفاً بفرمایید: اوّلا: منظور از سوراخ کردن بینی چیست؟ آیا منظور بسته شدن بینی، یا قطع شدن، یا تغییر شکل عضو آن می باشد؟ ثانیاً: آیا سوراخ کردن دیواره بین مجاری بینی، که از عوارض عملهای جرّاحی داخل بینی است، نیز مشمول این حکم می گردد؟ ثالثاً: با توجّه به معالجات ترمیمی امروز تکلیف چیست؟ آیا همان دیه منظور است، یا می توان آن را کم یا زیاد نمود؟
- [آیت الله بهجت] آیا مسح قسمت پایین پا که موقع راه رفتن با زمین تماس پیدا می کند استحباب دارد؟
- [آیت الله علوی گرگانی] در کتب دیات برای از بین بردن هر یک از سوراخهای بینی ثلث دیه کامل و سوراخ کردن بینی بطوری که هر دو سوراخ و پرده فاصل میان آن پاره شود یا این که آن را سوراخ نماید در صورتی که باعث از بین رفتن آن نشود موجب ثلث دیه کامل است و اگر جبران و اصلاح شود موجب خمس دیه میباشد پاسخ فرمائید : اوّلا: منظور از سوراخ کردن بینی چیست آیا منظور بسته شدن بینی یا قطع شدن آن است یا تغییر شکل عضو آن؟ ثانیا: سوراخ کردن دیواره بین مجاری بینی از عوارض عملهای جرّاحی داخل بینی نیز منظور هست یا خیر؟ ثالثا: با توجّه به معالجات ترمیمی امروز تکلیف چیست همان دیه منظور است یا میتوان کم یا زیاد نمود؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آبی که روی زمین جریان دارد ولی از زمین نمیجوشد، چنانچه کمتر از کر باشد ونجاست به آن برسد، نجس میشود چنانچه در )مساله 26) گذشت امّا اگر از بالا با فشار به پایین یا از پایین به بالا با فشار باشد چنانچه نجاست به قسمت پایین در اوّلی وقسمت بالا در دومی اصابت کند نجس نمیشود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه چیز نجسی به آب قلیل برسد آن را نجس می کند (بنابر احتیاط واجب) اما اگر از بالا بریزند، فقط آن مقدار که به نجس رسیده نجس می شود و اگر به صورت فواره از پایین به بالا رود و به چیز نجسی برسد، قسمت پایین آن نجس نمی شود.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر بعد از حصول سود مضاربه فسخ شود باید ان سود بر طبق قرار داد بین مالک و عامل تقسیم شود و اگر یک طرف راضی به قسمت نشود طرف دیگر حق دارد او را بر قسمت مجبور کند
- [آیت الله وحید خراسانی] هرگاه تجارت سود کرد عامل سهمی را که برای او قرار داده شده مالک می شود هرچند سود قسمت نشده باشد ولی هر گونه ضرر و تلفی که حاصل شود جبران می شود و هنگام ظهور سود معامله اگر مالک راضی به قسمت نشد عامل حق ندارد او را مجبور به پذیرفتن قسمت کند و اگر عامل راضی به قسمت نشد مالک می تواند او را به پذیرفتن قسمت مجبور کند
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر چند نفر در مزدی که از کار خودشان میگیرند بایکدیگر شرکت کنند، مثل دلاکها که قرار میگذارند هرقدر مزد گرفتند باهم قسمت کنند، شرکت آنان صحیح نیست.
- [آیت الله بهجت] اگر روزهدار برای درمان غیر ضروری در بینی یا گوش دارو بریزد یا سرمه بکشد اگر نداند که دارو به حلق میرسد، ولی اتفاقاً از این مجاری به حلق رسید و پایین رفت بنابر احتیاط واجب باید قضای روزه را بگیرد، اما اگر بداند که به حلق میرسد، بنابر اظهر روزه باطل و قضای آن واجب است.
- [آیت الله بهجت] تمام شرطهایی که برای صحیح بودن وضو گفته شد، مثل پاک بودن آب، در صحیح بودن غسل هم شرط است، ولی در غسل لازم نیست بدن را از بالا به پایین بشوید، امّا در ترتیبی احوط است، و نیز در غسل ترتیبی لازم نیست بعد از شستن هر قسمت فوراً قسمت دیگر را بشوید، بلکه اگر بعد از شستن سر و گردن مقداری صبر کند و بعد طرف راست را بشوید و بعد از مدتی طرف چپ را بشوید اشکال ندارد.
- [آیت الله مظاهری] باید صورت و دستها را از بالا به پایین شست و اگر از پایین به بالا بشوید وضو باطل است.
- [آیت الله نوری همدانی] باید صورت و دست ها را از بالا به پائین شست و اگر از پائین به بالا بشوید ، باطل است .
- [آیت الله بروجردی] باید صورت و دستها را از بالا به پایین شست و اگر از پایین به بالا بشوید، وضو باطل است.