الإمام الکاظم علیه‌السلام : طَبائِعُ الجِسمِ عَلی أربَعَةٍ : فَمِنهَا الهَواءُ الَّذی لا تَحیَا النَّفسُ إلاّ بِهِ وبِنَسیمِهِ ، ویُخرِجُ ما فِی الجِسمِ مِن داءٍ وعُفونَةٍ ، وَالأَرضُ الَّتی قَد تُوَلِّدُ الیُبسَ وَالحَرارَةَ ، وَالطَّعامُ ومِنهُ یَتَوَلَّدُ الدَّمُ . ألا تَری أنَّهُ یَصیرُ إلَی المَعِدَةِ فَتُغَذّیهِ حَتّی یَلینَ ، ثُمَّ یَصفُوَ فَتَأخُذُ الطَّبیعَةُ صَفوَهُ دَما ، ثُمَّ یَنحَدِرُ الثُّفلُ ، وَالماءُ وهُوَ یُوَلِّدُ البَلغَمَ . امام کاظم علیه‌السلام : سرشت آدم ، بر چهار چیز نهاده است : یکی از آنها هواست که شخص ، جز بدان و به نسیم آن ، زنده نمی‌ماند و هر درد و عفونتی را هم که در جسم است ، بیرون می‌راند . دیگری خاک است که ممکن است خشکی و حرارت را پدید آورد . دیگری خوراک است که خون از آن پدید می‌آید . مگر نمی‌بینی غذا به معده در می‌آید و آن‌جا ، معده آن را می‌پرورَد تا نرم و آن‌گاه ، ناب شود و طبیعت ، افشره آن را به عنوان خون می‌گیرد و سپس ، کُنجاره به پایین بدن سرازیر می‌شود. و چهارم ، آب است که بلغم را می‌سازد . الکافی ، جلد 8 ، صفحه 230 ، حدیث 297 عن ابن سنان ، بحار الأنوار ، جلد 61 ، صفحه 306 ، حدیث 12 دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 412
طبایع چهارگانه انسان کدام است؟
الإمام الکاظم علیهالسلام :
طَبائِعُ الجِسمِ عَلی أربَعَةٍ : فَمِنهَا الهَواءُ الَّذی لا تَحیَا النَّفسُ إلاّ بِهِ وبِنَسیمِهِ ، ویُخرِجُ ما فِی الجِسمِ مِن داءٍ وعُفونَةٍ ، وَالأَرضُ الَّتی قَد تُوَلِّدُ الیُبسَ وَالحَرارَةَ ، وَالطَّعامُ ومِنهُ یَتَوَلَّدُ الدَّمُ . ألا تَری أنَّهُ یَصیرُ إلَی المَعِدَةِ فَتُغَذّیهِ حَتّی یَلینَ ، ثُمَّ یَصفُوَ فَتَأخُذُ الطَّبیعَةُ صَفوَهُ دَما ، ثُمَّ یَنحَدِرُ الثُّفلُ ، وَالماءُ وهُوَ یُوَلِّدُ البَلغَمَ .
امام کاظم علیهالسلام :
سرشت آدم ، بر چهار چیز نهاده است : یکی از آنها هواست که شخص ، جز بدان و به نسیم آن ، زنده نمیماند و هر درد و عفونتی را هم که در جسم است ، بیرون میراند . دیگری خاک است که ممکن است خشکی و حرارت را پدید آورد . دیگری خوراک است که خون از آن پدید میآید . مگر نمیبینی غذا به معده در میآید و آنجا ، معده آن را میپرورَد تا نرم و آنگاه ، ناب شود و طبیعت ، افشره آن را به عنوان خون میگیرد و سپس ، کُنجاره به پایین بدن سرازیر میشود. و چهارم ، آب است که بلغم را میسازد .
الکافی ، جلد 8 ، صفحه 230 ، حدیث 297 عن ابن سنان ، بحار الأنوار ، جلد 61 ، صفحه 306 ، حدیث 12 دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 412
- [سایر] نظر وهابیون در مورد ائمه چهارگانه اهل سنت چیست؟
- [سایر] نهرهای چهارگانه جاری در بهشت چه نام دارد و دارای چه خصوصیاتی است؟
- [سایر] اسفار اربعه یا سفرهای چهارگانه در عرفان و سیر و سلوک را بیان نمایید.
- [سایر] بین معاونت در جرم و سببیت در آن، چه نسبتی از نسبتهای چهارگانه منطقی برقرار است؟
- [سایر] آیا انجیل چهارگانه توسط چهار تن از مسیحیان پروتستان نوشته شده است؟
- [آیت الله سیستانی] در ذبح شرعی آیا قطع رگهای چهارگانه لازم است و یا تنها قطع حلقوم کافی است ؟
- [آیت الله سبحانی] آیا به نظر حضرت عالی تخییر در اماکن چهارگانه ابتدایی است یا استمراری؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا اعتکاف در غیر از مساجد چهارگانه جایز است؟ و نیّت آن چگونه می باشد؟
- [آیت الله نوری همدانی] در ذبح شرعی ایا قطع رگهای چهارگانه لازم است و یا تنها قطع حلقوم کافی است؟
- [سایر] چرا و به چه دلیل مذهب شیعه امامیه نسبت به مذاهب چهارگانه اهل سنت ، راستین و بر حقّ است؟
- [آیت الله جوادی آملی] .مراد از صدقه واجب که پرداخت آن از غیرِ سادات به سادات حرام است، شامل زکات اموال زَ کَوی (غلاّت چهارگانه و اَ نعام سه گانه ) و زکات فطره است ; اما برخی صدقههایی که پرداختن آن واجب است مانند مجهولالمالک که صدقه دادن (تصدّق ) آن واجب است نیز صدقه های مستحب را میشود به سادات داد.
- [آیت الله سیستانی] - در مدّت زمانی که معتکف روزه است یعنی از اذان صبح تا مغربِ هر روز، هر کاری که روزه را باطل میکند، موجب بطلان اعتکاف نیز میگردد، بنابراین معتکف باید در هنگام روزه از ارتکاب عمدی مبطلات روزه خودداری نماید. ششم: اعتکاف در مساجد چهارگانه یا در مسجد جامع باشد.
- [آیت الله سیستانی] زنی که برادر انسان را شیر داده ، به انسان محرم نمیشود .
- [آیت الله بهجت] اگر کسی دختر عمه یا دختر خاله انسان را شیر دهد، به انسان محرم نمیشود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر فطره انسان بر کسی واجب باشد و او فطره را ندهد، بر خود انسان واجب نمی شود.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر فطره انسان بر کسی واجب باشد و او فطره را ندهد؛ بر خود انسان واجب نمی شود.
- [آیت الله بروجردی] اگر فطرهی انسان بر کسی واجب باشد و او فطره را ندهد، بر خود انسان واجب نمیشود.
- [آیت الله خوئی] اگر فطرة انسان بر کسی واجب باشد و او فطره را ندهد بر خود انسان واجب نمیشود.
- [آیت الله بهجت] اگر فطره انسان بر کسی واجب باشد و او فطره را ندهد، بر خود انسان واجب نمیشود.
- [آیت الله اردبیلی] اگر حیوان درندهای که متعلّق به شخص دیگری است، به انسان حمله کند، انسان حق دارد از خود دفاع نماید و اگر با رعایت مراتب دفاع به حیوان خسارتی وارد شود، ضامن نیست، مگر در موردی که انسان متجاوز باشد.