الإمام الصادق علیه‌السلام - فیما یُفعَلُ بِالمَولودِ إذا وُلِدَ: مُرُوا القابِلَةَ أو بَعضَ مَن یَلیهِ أن تُقیمَ الصَّلاةَ فی اُذُنِهِ الیُمنی ؛ فَلا یُصیبَهُ لَمَمٌ ولا تابِعَةٌ أبَداً . امام صادق علیه‌السلام - در باره آنچه باید پس از زاده شدن کودک برایش انجام داد: به ماما یا یکی از دیگر کسانی که نزدیک کودک است ، بگویید در گوش راست او (اقامه) بگوید تا در نتیجه ، هیچ‌گاه به دیوانگی و جن‌زدگی گرفتار نیاید . الکافی ، جلد 6 ، صفحه 23 ، حدیث 2 عن حفص الکناسی دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 676 ******* الکافی عن أبی یحیی الرازی عن الإمام الصادق علیه‌السلام : إذا وُلِدَ لَکُمُ المَولودُ ، أیُّ شَیءٍ تَصنَعونَ بِهِ؟ قُلتُ : لا أدری ما نَصنَعُ بِهِ . قالَ : خُذ عَدَسَةَ جاوَشیرَ فَدُفهُ بِماءٍ ، ثُمَّ قَطِّر فی أنفِهِ فِی المِنخَرِ الأَیمَنِ قَطرَتَینِ ، وفِی الأَیسَرِ قَطرَةً واحِدَةً ، وأذِّن فی اُذُنِهِ الیُمنی وأقِم فِی الیُسری ، تَفعَلُ بِهِ ذلِکَ قَبلَ أن تُقطَعَ سُرَّتُهُ ؛ فَإِنَّهُ لا یَفزَعُ أبَداً ولا تُصیبُهُ اُمُّ الصِّبیانِ . الکافی- به نقل از ابو یحیی رازی: امام صادق علیه‌السلام فرمود : (چون کودکتان زاده شود ، با او چه می‌کنید؟) گفتم : نمی‌دانم چه کنیم . فرمود : (به اندازه یک عدس ، گاوْشیر بردار و آن را در آب ، حل کن . سپس ، از آن ، دو قطره در سوراخ راست بینی و یک قطره در سوراخ چپ بینی وی بچکان و در گوش راست او اذان و در گوش چپ او اقامه بگوی . این کار ، پیش از آن که ناف نوزاد را ببُرند ، برایش انجام شود ؛ چرا که در این صورت ، هرگز پریشانی نبیند و به اُمّ صِبیان مبتلا نشود . الکافی ، جلد 6 ، صفحه 23 ، حدیث 1 ، تهذیب الأحکام ، جلد 7 ، صفحه 436 ، حدیث 1738 ، دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 676 امّ صبیان ، یعنی بادی که بر اشخاص ، عارض شود و گاه نیز به سبب آن از هوش بروند . همچنین گفته شده که امّ صبیان ، نوعی جنّ است که کودکان را می‌آزارد . در فارسی ، امّ صبیان ، برابرْ نهاده مادر دیو و همچنین دیوزدگی دانسته شده است (واژه‌یاب ، جلد 1 ، صفحه 216)
الإمام الصادق علیهالسلام
- فیما یُفعَلُ بِالمَولودِ إذا وُلِدَ: مُرُوا القابِلَةَ أو بَعضَ مَن یَلیهِ أن تُقیمَ الصَّلاةَ فی اُذُنِهِ الیُمنی ؛ فَلا یُصیبَهُ لَمَمٌ ولا تابِعَةٌ أبَداً .
امام صادق علیهالسلام
- در باره آنچه باید پس از زاده شدن کودک برایش انجام داد: به ماما یا یکی از دیگر کسانی که نزدیک کودک است ، بگویید در گوش راست او (اقامه) بگوید تا در نتیجه ، هیچگاه به دیوانگی و جنزدگی گرفتار نیاید .
الکافی ، جلد 6 ، صفحه 23 ، حدیث 2 عن حفص الکناسی دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 676
*******
الکافی عن أبی یحیی الرازی عن الإمام الصادق علیهالسلام :
إذا وُلِدَ لَکُمُ المَولودُ ، أیُّ شَیءٍ تَصنَعونَ بِهِ؟
قُلتُ : لا أدری ما نَصنَعُ بِهِ .
قالَ : خُذ عَدَسَةَ جاوَشیرَ فَدُفهُ بِماءٍ ، ثُمَّ قَطِّر فی أنفِهِ فِی المِنخَرِ الأَیمَنِ قَطرَتَینِ ، وفِی الأَیسَرِ قَطرَةً واحِدَةً ، وأذِّن فی اُذُنِهِ الیُمنی وأقِم فِی الیُسری ، تَفعَلُ بِهِ ذلِکَ قَبلَ أن تُقطَعَ سُرَّتُهُ ؛ فَإِنَّهُ لا یَفزَعُ أبَداً ولا تُصیبُهُ اُمُّ الصِّبیانِ .
الکافی- به نقل از ابو یحیی رازی: امام صادق علیهالسلام فرمود : (چون کودکتان زاده شود ، با او چه میکنید؟)
گفتم : نمیدانم چه کنیم .
فرمود : (به اندازه یک عدس ، گاوْشیر بردار و آن را در آب ، حل کن . سپس ، از آن ، دو قطره در سوراخ راست بینی و یک قطره در سوراخ چپ بینی وی بچکان و در گوش راست او اذان و در گوش چپ او اقامه بگوی . این کار ، پیش از آن که ناف نوزاد را ببُرند ، برایش انجام شود ؛ چرا که در این صورت ، هرگز پریشانی نبیند و به اُمّ صِبیان مبتلا نشود .
الکافی ، جلد 6 ، صفحه 23 ، حدیث 1 ، تهذیب الأحکام ، جلد 7 ، صفحه 436 ، حدیث 1738 ، دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 676 امّ صبیان ، یعنی بادی که بر اشخاص ، عارض شود و گاه نیز به سبب آن از هوش بروند . همچنین گفته شده که امّ صبیان ، نوعی جنّ است که کودکان را میآزارد . در فارسی ، امّ صبیان ، برابرْ نهاده مادر دیو و همچنین دیوزدگی دانسته شده است (واژهیاب ، جلد 1 ، صفحه 216)
- [سایر] اذان و اقامه در گوش نوزاد گفتن چه فایده ای دارد؟
- [سایر] اذان و اقامه گفتن در گوش نوزاد چه فایده ای دارد؟
- [سایر] نحوه اذان گفتن در گوش نوزاد چگونه است، و تا کی میشود انجام داد؟
- [آیت الله بهجت] آیا اذان و اقامه ای که توسط امام جماعت گفته می شود، از اذان و اقامه مأمومین کفایت می کند؟
- [آیت الله بهجت] معنی "استقبال در اذان و اقامه" چیست؟ آیا "استقبال" در اذان و اقامه شرط است یا خیر؟
- [سایر] در گوش اذان گفتن چه اثری دارد؟
- [سایر] 1. اگر کسی بین اجزای اذان و اقامه حرف دیگری بزند یا اینکه اذان و اقامه بگوید و چیزی بگوید (مثلاً جواب تلفن یا جواب کسی را بدهد)، آیا آن اذان یا اقامه باطل میشود؟ 2. به صورت کلی بین اذان و اقامه تا نماز تا چند دقیقه اگر فاصله شود آن اذان باطل است و باید از اول بگوید؟ اگر اذان و اقامه را بگوید بعد یک کار مختصر چهار پنج دقیقهای پیش آید آیا لازم است دوباره بگوید؟
- [سایر] پنبه گذاشتن در گوش به هنگام خواب چه فایده ای دارد؟
- [آیت الله بهجت] کسی که مقیّد به اذان و اقامه در نمازهای یومیّه نیست، اگر در جمعی قرار گرفته و اذان و اقامه بگوید، آیا اذان و اقامه او باطل است؟ در صورت بطلان اذان و اقامه نماز او نیز باطل می شود یا نه؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا جمله أشهد أنّ علیّاً ولیّ الله جزء اذان و اقامه است؟ و آیا گفتن (اشرف الانبیاء والمرسلین) در اذان و اقامه صحیح است؟
- [آیت الله بهجت] مستحب است در گوش راست بچهای که به دنیا آمده اذان و در گوش چپش اقامه بگویند.
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است پس از تولّد، نوزاد را غسل دهند بلکه بعضی از علما غسل دادن را واجب دانستهاند و جامه سفید بپوشانند و در گوش راست او (اذان) و در گوش چپ او (اقامه) بگویند و چنانچه ممکن باشد، کام او را با آب فرات و تربت حضرت سیّد الشهداء علیهالسلام و اگر نشد با آب باران یا با خرما بردارند. همچنین مستحب است برای نوزاد ولیمه ولادت بدهند.
- [آیت الله جوادی آملی] .شنیدن اذان نماز کسی برای نماز دیگری , کافی است; نه شنیدن اذان در گوش نوزاد ; یا موارد دیگری که اصل مشروع بودن آنها ثابت شده باشد; چه رسد به موارد غیر ثابت.
- [آیت الله مظاهری] مستحب است از روزی که بچّه به دنیا میآید تا پیش از آنکه بند نافش بیفتد، در گوش راست او اذان و در گوش چپ او اقامه بگویند.
- [آیت الله سیستانی] مستحب است در روز اول که بچّه به دنیا میآید ، یا پیش از آنکه بند نافش بیفتد ، در گوش راست او اذان ، و در گوش چپش اقامه بگویند .
- [امام خمینی] مستحب است در روز اولی که بچه به دنیا می آید یا پیش از آنکه بندنافش بیفتد، در گوش راست او اذان و در گوش چپش اقامه بگویند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مستحب است پیش از نمازهای یومیه اذان و اقامه بگویند وبهتر است حتی الامکان ترک نشود، مخصوصاً (اقامه)، ولی برای نماز عید (فطر) و (قربان) و نمازهای واجب دیگر، اذان و اقامه نیست، بلکه سه مرتبه به امید مطلوبیت پروردگار بگویند (الصلاة) و نیز مستحب است به عنوان تبرک و امید ثواب در روز اول که بچه به دنیا می آید، یا پیش از آن که بند نافش بیفتد در گوش راستش اذان و در گوش چپش اقامه بگویند.
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است در روز اوّلی که بچه به دنیا میآید، یا پیش از آن که بند نافش بیفتد، در گوش راست او اذان و در گوش چپ او اقامه بگویند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحب است در روز اولی که بچه به دنیا میآید، یا پیش از آن که بند نافش بیفتد، در گوش راست او اذان و در گوش چپش اقامه بگویند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مستحب است در روز اولی که بچه به دنیا می آید یا پیش از آن که بند نافش بیفتد، در گوش راست او اذان و در گوش چپش اقامه بگویند.