رسول اللّه‌ صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم : ما لِلنَّفساءِ عِندی شِفاءٌ مِثلُ الرُّطَبِ ، وما لِلمَریضِ مِثلُ العَسَلِ . پیامبر خدا صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم : نزد من برای زن تازه‌زا ، درمانی همانند خرما و برای بیمار ، درمانی همانند عسل وجود ندارد . الفردوس ، جلد 4 ، صفحه 85 ، حدیث 6264 ، کنز العمّال ، جلد 10 ، صفحه 44 ، حدیث 28279 ، دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 678 ******* رسول الله صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم : أطعِموا نِساءَکُم الوُلَّدَ الرُّطَبَ ، فَإِن لَم یَکُن رُطَبٌ فَالتَّمرَ ، ولَیسَ مِنَ الشَّجَرِ شَجَرَةٌ أکرَمُ عَلَی اللّه‌ِ مِن شَجَرَةٍ نَزَلَت تَحتَها مَریَمُ بِنتُ عِمرانَ . پیامبر خدا صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم : به زنان زائوی خود ، خرمای تازه بدهید و اگر خرمای تازه نبود ، خرمایی دیگر . نزد خداوند ، هیچ درختی عزیزتر از آن درخت که مریم (دختر عمران) در زیر آن فرود آمد ، نیست . کنز العمّال ، جلد 12 ، صفحه 338 ، حدیث 35300 ، دانش نامه احادیث پزشکی : 2 / 252 ******* رسول الله صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم : إذا وَلَدَتِ المَرأَةُ فَلیَکُن أوَّلُ ما تَأکُلُ، الرُّطَبَ، فَإِن لَم یَکُن رُطَبٌ فَتَمرٌ ؛ فَإِنَّهُ لَو کانَ شَیءٌ أفضَلَ مِنهُ أطعَمَهُ اللّه‌ُ مَریَمَ علیهاالسلام حینَ وَلَدَت عیسی علیه‌السلام . پیامبر خدا صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم : چون زنْ فرزند به دنیا آورْد ، باید نخستین چیزی که می‌خورَد ، خرمای تازه باشد و اگر خرمای تازه در اختیار نبود ، خرمایی دیگر ؛ چرا که اگر چیزی برتر از آن وجود می‌داشت ، خداوندْ آن را به مریم ، هنگامی که عیسی علیه‌السلام را زاد ، می‌خوراند . بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 295 دانش نامه احادیث پزشکی : 2 / 252
بهترین غذا برای زائو چیست؟
رسول اللّه صلی الله علیه و آله و سلّم :
ما لِلنَّفساءِ عِندی شِفاءٌ مِثلُ الرُّطَبِ ، وما لِلمَریضِ مِثلُ العَسَلِ .
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلّم :
نزد من برای زن تازهزا ، درمانی همانند خرما و برای بیمار ، درمانی همانند عسل وجود ندارد .
الفردوس ، جلد 4 ، صفحه 85 ، حدیث 6264 ، کنز العمّال ، جلد 10 ، صفحه 44 ، حدیث 28279 ، دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 678
*******
رسول الله صلی الله علیه و آله و سلّم :
أطعِموا نِساءَکُم الوُلَّدَ الرُّطَبَ ، فَإِن لَم یَکُن رُطَبٌ فَالتَّمرَ ، ولَیسَ مِنَ الشَّجَرِ شَجَرَةٌ أکرَمُ عَلَی اللّهِ مِن شَجَرَةٍ نَزَلَت تَحتَها مَریَمُ بِنتُ عِمرانَ .
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلّم :
به زنان زائوی خود ، خرمای تازه بدهید و اگر خرمای تازه نبود ، خرمایی دیگر . نزد خداوند ، هیچ درختی عزیزتر از آن درخت که مریم (دختر عمران) در زیر آن فرود آمد ، نیست .
کنز العمّال ، جلد 12 ، صفحه 338 ، حدیث 35300 ، دانش نامه احادیث پزشکی : 2 / 252
*******
رسول الله صلی الله علیه و آله و سلّم :
إذا وَلَدَتِ المَرأَةُ فَلیَکُن أوَّلُ ما تَأکُلُ، الرُّطَبَ، فَإِن لَم یَکُن رُطَبٌ فَتَمرٌ ؛ فَإِنَّهُ لَو کانَ شَیءٌ أفضَلَ مِنهُ أطعَمَهُ اللّهُ مَریَمَ علیهاالسلام حینَ وَلَدَت عیسی علیهالسلام .
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلّم :
چون زنْ فرزند به دنیا آورْد ، باید نخستین چیزی که میخورَد ، خرمای تازه باشد و اگر خرمای تازه در اختیار نبود ، خرمایی دیگر ؛ چرا که اگر چیزی برتر از آن وجود میداشت ، خداوندْ آن را به مریم ، هنگامی که عیسی علیهالسلام را زاد ، میخوراند .
بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 295 دانش نامه احادیث پزشکی : 2 / 252
- [آیت الله بهجت] آیا زائو می تواند حیض بشود؟
- [آیت الله بهجت] خون زائو در صورت ادامه می تواند حیض باشد؟
- [آیت الله بهجت] آیا خانم های حائض و زائو می توانند محرم شوند؟
- [آیت الله بهجت] آیا وارسی بر زائو پس از پاک شدن واجب است؟
- [آیت الله بهجت] نگاه کردن به عورت زن زائو، هنگام عمل زایمان چه حکمی دارد؟
- [سایر] اگر زن زائو بیش از روزهای عادتش و کمتر از ده روز خون ببنید، تکلیفش چیست؟
- [آیت الله بهجت] اگر خونریزی زائو تا یک ماه یا بیشتر و کمتر ادامه پیدا کند چه مقدارش استحاضه است؟
- [سایر] با سلام میخواستم بدانم احکام نماز زن زائو و در دوران نفاس چیست.ایا باید قضای انها را بجا اورد
- [آیت الله خامنه ای] بفرمایید در صورتی که زنی نباشد تا به زائو در وضع حمل کمک کند، آیا مرد می تواند دخالت کند؟
- [آیت الله بهجت] خانمی که حیض ببیند یا زائو شود، ونتواند تا پاک شدن خود در مکه بماند که طواف کند چه وظیفه ای دارد؟
- [آیت الله مظاهری] اگر غذا لای دندان مانده باشد و داخل دهان خون بیاید چه انسان بداند که خون به غذا رسیده یا نداند آن غذا پاک است.
- [آیت الله بهجت] چند چیز در غذا خوردن مستحب است: 1 هر دو دست را پیش از غذا بشوید؛ 2 بعد از غذا دست خود را بشوید و با دستمال خشک کند؛ 3 میزبان پیش از همه شروع به غذا خوردن کند و بعد از همه دست بکشد، و پیش از غذا اول میزبان دست خود را بشوید، بعد کسی که طرف راست او نشسته و همینطور تا برسد به کسی که طرف چپ او نشسته، و بعد از غذا اول کسی که طرف چپ میزبان نشسته دست خود را بشوید و همینطور تا به طرف راست میزبان برسد؛ 4 در اول غذا (بِسم اللّه) بگوید، و اگر سر یک سفره چند جور غذا باشد، در وقت خوردن هر یک از آنها، نیز (بسم اللّه) بگوید؛ 5 با دست راست غذا بخورد؛ 6 با سه انگشت یا بیشتر غذا بخورد و با دو انگشت نخورد؛ 7 اگر چند نفر سر یک سفره نشستهاند هر کسی از غذای جلو خودش بخورد؛ 8 سر سفره زیاد بنشیند و غذا خوردن را طول بدهد؛ 9 بعد از غذا، خداوند عالم را حمد کند؛ 10 آنچه بیرون سفره میریزد جمع کند و بخورد، ولی اگر در بیابان غذا بخورد، مستحب است آنچه بیرون میریزد، برای پرندگان و حیوانات بگذارد؛ 11 بعد از خوردن غذا به پشت بخوابد و پای راست را روی پای چپ بیندازد؛ 12 اول غذا و آخر آن نمک بخورد؛ 13 مستحب است یک سوم معده را برای غذا و یک سوم برای آب و یک سوم برای راحت تنفس کردن قرار دهد؛
- [آیت الله سیستانی] اگر غذا لای دندان مانده باشد و داخل دهان خون بیاید ، غذا به ملاقات با خون نجس نمیشود .
- [آیت الله نوری همدانی] چند چیز در غذا خوردن مستحّب است : اوّل : هر دو دست را پیش از غذا بشوید . دوّم : بعد از غذا دست خود را بشوید و با دستمال خشک کند . سوّم : میزبان پیش از همه شروع به غذا خوردن کند و بعد از همه دست بکشد و پیش از غذا اوّل میزبان دست خود را بشوید ، بعد کسی که طرف راست او نشسته و همینطور تا برسد به کسی که طرف چپ او نشسته و بعد از غذا اوّل کسی که طرف چپ میزبان نشسته دست خود را بشوید و همینطور تا به طرف راست میزبان برسد . چهارم : در اوّلِ غذا بِسْمِ اَللهِ بگوید ولی اگر سر یک سفره چند جور غذا باشد ، در وقت خوردن هر کدام آنها گفتن بِسْمِ اَللهِ مستحّب است .پنجم : با دست راست غذا بخورد . ششم : با سه انگشت یا بیشتر غذا بخورد و با دو انگشت نخورد . هفتم : اگر چند نفر سر یک سفره نشسته اند هر کسی از غذای جلوی خودش بخورد . هشتم : لقمه را کوچک بردارد . نهم : سر سفره زیاد بنشیند و غذا خوردن را طول بدهد . دهم : غذا را خوب بجود . یازدهم : بعد از غذا خداوند عالم را حمد کند . دوازدهم : انگشتها را بلیسد . سیزدهم : بعد از غذا خلال نماید ، ولی با چوب انار یا چوب ریحان و نی برگ درخت خرما خلال نکند . چهاردهم : آنچه بیرون سفره می ریزد جمع کند و بخورد ، ولی اگر در بیابان غذا بخورد ، مستحّب است آنچه میریزد ، برای پرندگان و حیوانات بگذارد . پانزدهم : در اوّل روز و اوّل شب غذا بخورد و در بین روز و در بین شب غذا نخورد . شانزدهم : بعد از خوردن غذا به پشت بخوابد و پای راست را روی پای چپ بیندازد . هفدهم : در اوّل غذا و آخر آن نمک بخورد . هیجدهم : میوه را پیش از خوردن با آب بشوید . چیزهائی که در غذا خوردن مکروه است
- [آیت الله سیستانی] چند چیز در غذا خوردن ، مستحب شمرده شده است : اول : هر دو دست را پیش از غذا بشوید . دوم : بعد از غذا دست خود را بشوید و با دستمال خشک کند . سوم : میزبان پیش از همه شروع به غذا خوردن کند ، و بعد از همه دست بکشد ، و پیش از غذا اول میزبان دست خود را بشوید ، بعد کسی که طرف راست او نشسته و همینطور تا برسد به کسی که طرف چپ او نشسته ، و بعد از غذا اول کسی که طرف چپ میزبان نشسته دست خود را بشوید و همینطور تا به میزبان برسد . چهارم : در اول غذا (بسم اللّه) بگوید ، و اگر سر یک سفره چند جور غذا باشد ، در وقت خوردن هر کدام از آنها (بسم اللّه) بگوید . پنجم : با دست راست غذا بخورد . ششم : با سه انگشت یا بیشتر غذا بخورد و با دو انگشت نخورد . هفتم : اگر چند نفر سر یک سفره نشستهاند ، هر کسی از غذای جلوی خودش بخورد . هشتم : لقمه را کوچک بردارد . نهم : سر سفره زیاد بنشیند و غذا خوردن را طول بدهد . دهم : غذا را خوب بجود . یازدهم : بعد از غذا خداوند عالم را حمد کند . دوازدهم : انگشتها را بلیسد . سیزدهم : بعد از غذا خلال نماید ، ولی با چوب ریحان و شاخه انار و نی و برگ درخت خرما خلال نکند . چهاردهم : آنچه بیرون سفره میریزد جمع کند و بخورد ، ولی اگر در بیابان غذا بخورد ، مستحب است آنچه میریزد ، برای پرندگان و حیوانات بگذارد . پانزدهم : در اول روز و اول شب غذا بخورد و در بین روز و در بین شب غذا نخورد . شانزدهم : بعد از خوردن غذا به پشت بخوابد ، و پای راست را روی چپ بیندازد . هفدهم : در اول غذا و آخر آن نمک بخورد . هیجدهم : میوه را پیش از خوردن با آب بشوید . چیزهائی که در غذا خوردن مذموم است
- [آیت الله مکارم شیرازی] چند چیز است که انجام آن موقع غذا خوردن به امید ثواب مستحب است: 1 هر دو دست را قبل از غذا بشوید. 2 بعد از غذا نیز دست خود را بشوید و با دستمال خشک کند. 3 میزبان قبل از همه شروع به غذا خوردن کند و بعد از همه دست بکشد. 4 در اول غذا (بسم الله) و آخر غذا (الحمد لله) بگوید و اگر سر یک سفره چند جور غذا باشد موقع خوردن از هر کدام از آنها (بسم الله) بگوید. 5 با دست راست غذا بخورد. 6 اگر چند نفر سر یک سفره غذا می خورند هر کسی از غذای جلو خودش بخورد. 7 لقمه را کوچک بردارد. 8 با عجله غذا نخورد و غذا خوردن را طول دهد و غذا را خوب بجود. 9 بعد از غذا خلال نماید و اجزاء غذا را از لای دندانها بیرون آورده و دهان را بشوید. 10 از دور ریختن مواد غذایی خودداری کند، ولی اگر در بیابان غذا می خورد آنچه از سفره بیرون می ریزد برای پرندگان و حیوانات بگذارد. 11 در شبانه روز دوبار غذا بخورد، اول روز و اول شب. 12 در اول و آخر غذا نمک بخورد. 13 تمام میوه ها را پیش از خوردن با آب تمیز بشوید. 14 تا بتواند بر سفره میهمانی داشته باشد.
- [آیت الله مظاهری] سیزده کار در غذا خوردن مستحب است: اوّل: هر دو دست را پیش از غذا بشوید. دوّم: بعد از غذا دست خود را بشوید و با دستمال خشک کند (اگر با قاشق نخورده باشد). سوّم: میزبان پیش از همه شروع به غذا خوردن کند و بعد از همه دست بکشد. چهارم: در اوّل غذا بسم اللَّه و آخر غذا الحمد للَّه بگوید. پنجم: با دست راست غذا بخورد. ششم: اگر چند نفر سر یک سفره نشستهاند هر کسی از غذای جلوی خودش بخورد. هفتم: لقمه را کوچک بردارد و با عجله غذا نخورد و غذا را خوب بجود. هشتم: بعد از غذا خلال نماید. نهم: آنچه بیرون سفره میریزد جمع کند و بخورد ولی اگر در بیابان غذا میخورد مستحب است آنچهمیریزد برای پرندگان و حیوانات بگذارد. دهم: بعد از خوردن غذا به پشت بخوابد و پای راست را روی پای چپ بیندازد. یازدهم: در اوّل غذا و آخر آن نمک بخورد. دوازدهم: میوه را پیش از خوردن با آب بشوید. سیزدهم: باقی نگذاشتن غذا در ظرف، بلکه پاک کردن ظرف غذا.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر غذا در دهان باشد یا لای دندان مانده باشد و داخل دهان خون بیاید، چنانچه انسان نداند که خون به غذا رسیده، آن غذا پاک است و اگر بداند خون به آن رسیده، بنا بر احتیاط نجس میشود.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر غذا لای دندان مانده باشد و داخل دهان خون بیاید چنانچه انسان نداند که خون به غذا رسیده ان غذا پاک است و اگر خون به ان برسد بنابر احتیاط محکوم به نجاست است
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر غذا لای دندان مانده باشد و داخل دهان خون بیاید؛ چنانچه انسان نداند که خون به غذا رسیده؛ آن غذا پاک است. و اگر خون به آن برسد بنا بر احتیاط نجس می شود.