الإمام علیّ علیه‌السلام : - فِی الحِکَمِ المَنسوبَةِ إلَیهِ: شُربُ الدَّواءِ لِلجَسَدِ کَالصّابونِ لِلثَّوبِ ؛ یُنَقّیهِ ولکِن یُخلِقُهُ . امام علی علیه‌السلام - در حکمت‌های منسوب به ایشان: نوشیدن دارو برای بدن ، به صابون برای جامه می‌مانَد ؛ آن را تمیز می‌کند ، امّا کهنه‌اش هم می‌کند . شرح نهج البلاغة ، جلد 20 ، صفحه 300 ، حدیث 422 دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 90 ******* الإمام الکاظم علیه‌السلام : اِدفَعوا مُعالَجَةَ الأَطِبّاءِ مَا اندَفَعَ الدّاءُ عَنکُم ؛ فَإِنَّهُ بِمَنزِلَةِ البِناءِ قَلیلُهُ یَجُرُّ إلی کَثیرِهِ . امام کاظم علیه‌السلام : تا زمانی که بیماری ، به جد با شما درگیر نشده است ، درگیر معالجه طبیبان نشوید ، که درمان به مانند ساختمان است که مقدار کمی از آن ، شخص را به مقدار فراوانش می‌کشاند . علل الشرائع ، صفحه 465 ، حدیث 17 ، بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 63 ، حدیث 4 دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 92
الإمام علیّ علیهالسلام :
- فِی الحِکَمِ المَنسوبَةِ إلَیهِ: شُربُ الدَّواءِ لِلجَسَدِ کَالصّابونِ لِلثَّوبِ ؛ یُنَقّیهِ ولکِن یُخلِقُهُ .
امام علی علیهالسلام
- در حکمتهای منسوب به ایشان: نوشیدن دارو برای بدن ، به صابون برای جامه میمانَد ؛ آن را تمیز میکند ، امّا کهنهاش هم میکند .
شرح نهج البلاغة ، جلد 20 ، صفحه 300 ، حدیث 422 دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 90
*******
الإمام الکاظم علیهالسلام :
اِدفَعوا مُعالَجَةَ الأَطِبّاءِ مَا اندَفَعَ الدّاءُ عَنکُم ؛ فَإِنَّهُ بِمَنزِلَةِ البِناءِ قَلیلُهُ یَجُرُّ إلی کَثیرِهِ .
امام کاظم علیهالسلام :
تا زمانی که بیماری ، به جد با شما درگیر نشده است ، درگیر معالجه طبیبان نشوید ، که درمان به مانند ساختمان است که مقدار کمی از آن ، شخص را به مقدار فراوانش میکشاند .
علل الشرائع ، صفحه 465 ، حدیث 17 ، بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 63 ، حدیث 4 دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 92
- [سایر] تا چه زمان نباید بیماری را با دارو درمان کرد؟
- [سایر] وظیفه انسان بیماری که در طول روز باید دارو مصرف کند چیست؟
- [آیت الله بهجت] 1) اگر پزشک روش یا دارویی را تعریف کند و بگوید این دارو برای فلان بیماری مفید است یا بگوید درمان، مترتّب به فلان دارو است، بدون آن که بیمار را وادار به مصرف آن دارو کند، آیا در صورت عدم تأثیر یا عوارض دارو، پزشک مسؤول یا مدیون است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر پزشک روش یا دارویی را تعریف کند و بگوید این دارو برای فلان بیماری، مفید است و یا بگوید درمان، مترتّب به فلان دارو است; بدون آنکه بیمار را وادار به مصرف آن دارو کند، در این حالت آیا در صورت عدم تأثیر یا عوارض دارو، پزشک مسؤول یا مدیون است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا می توان بیماری که امکان تطهیر عورتین وی توسّط خودش وجود ندارد، را تطهیر کرد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا می توان بیماری که امکان تطهیر عورتین وی توسّط خودش وجود ندارد، را تطهیر کرد؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] بیماری که امکان تطهیر را ندارد (قطع نخاع شدگان) برای نماز چه وظیفه ای دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] با توجّه به اینکه مداوای بیماری عرفاً جزء نیازهای اولیّه هر انسانی است، آیا هزینه دارو و درمان زوجه مریض نیز جزء نفقه زوجه محسوب می شود؟
- [آیت الله نوری همدانی] با توجه به اینکه دارو ( به استثنای داروهای بدون نسخه ) به عهده پزشک است یه داروساز اگر بیماری به حال اضطراری به دارو ساز مراجعه کند و داروساز ، دارو در اختیار او قرار ندهد آیا در صورت نقص جسمی یا جرح یا فوت بیمار ، مقصر است ؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] چنانچه ضرورت ایجاب کند، در حال نماز به بیمار دارو خورانده شود، در صورت امکان اعاده نماز، آیا خواندن دوباره آن لازم است؟
- [آیت الله جوادی آملی] .هرگاه طبیب, درمان بیمار را به صورتی سرپرستی کند مثلاً به او دارو دهد یا وی را تزریق کند یا دستور خوردن دارو یا انجام دادن کاری را به او بدهد و در این طبابت اشتباه نماید و به بیمار زیان برسد یا بمیرد, ضامن است و اگر به هیچوجه دستور ندهد, بلکه فقط راه درمان بیماری را در مقالهای بنویسد یا در تدریس بیان کند و بیمار شخصاً به درمان خود اقدام نماید و آسیب ببیند، طبیب ضامن نیست.
- [آیت الله بهجت] اگر دکتر با دست خود به مریض دارو بدهد، یا درد و داروی مریض را به او بگوید و مریض دارو را بخورد، چنانچه در معالجه خطا کند و به مریض ضرری برسد یا بمیرد، دکتر ضامن است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه زن در حال بیماری، شوهر کند و با همان بیماری از دنیا برود شوهرش از او ارث می برد، خواه نزدیکی کرده باشد یا نه.
- [آیت الله اردبیلی] اگر زن در حال بیماری شوهر کند و به همان بیماری بمیرد، شوهرش اگرچه با او آمیزش نکرده باشد، از او ارث میبرد.
- [آیت الله سبحانی] اگر زن در حال بیماری، شوهر کند و به همان بیماری بمیرد، شوهرش اگرچه با او نزدیکی نکرده باشد، از او ارث می برد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر پزشک نسخه نوشته و دستور مصرف دارو دهد به گونهای که بیمار از خود اختیاری نداشته و به واسطه اعتماد به دستور پزشک دارو را مصرف نماید، چنانچه در معالجه خطا کرده و به بیمار ضرری برسد یا بمیرد، ضامن خواهد بود.
- [آیت الله بهجت] اگر روزهدار برای درمان غیر ضروری در بینی یا گوش دارو بریزد یا سرمه بکشد اگر نداند که دارو به حلق میرسد، ولی اتفاقاً از این مجاری به حلق رسید و پایین رفت بنابر احتیاط واجب باید قضای روزه را بگیرد، اما اگر بداند که به حلق میرسد، بنابر اظهر روزه باطل و قضای آن واجب است.
- [آیت الله اردبیلی] اگر به واسطه بیماری روزه رمضان را نگیرد و بعد از رمضان بیماری او برطرف شود، ولی عذر دیگری پیدا کند که نتواند تا رمضان بعد قضای روزه را بگیرد، باید روزههایی را که نگرفته قضا نماید و نیز اگر در ماه رمضان، غیر بیماری عذر دیگری داشته باشد و بعد از رمضان آن عذر برطرف شود و تا رمضان سال بعد به واسطه بیماری نتواند روزه بگیرد، روزههایی را که نگرفته باید قضا کند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر پزشک بدست خود به مریض دوا بدهد یا تزریق کند، یا به عنوان طبابت نسخه ای برای بیمار بنویسد یا دستوری به او بدهد و مریض دارو را بخورد، چنانچه در طبابت و معالجه اش خطا کند و به مریض ضرری برسد یا بمیرد، پزشک ضامن است. ولی اگر در مقام طبابت و معالجه نباشد بلکه بعنوان نظریه پزشکی در کتاب بنویسد یا بگوید فلان دارو برای فلان مرض فائده دارد و بواسطه خوردن دارو ضرری به مریض برسد یا بمیرد پزشک ضامن نیست.
- [آیت الله جوادی آملی] .سجده بر گُلهایی که فقط به عنوان دارو پس از جوشاندن، نوشیده میشود, صحیح است، هرچند احتیاط مستحب, ترک سجده بر آنهاست .