در پاسخ به سؤال، به چند حدیث عبرت آموز اشاره می شود: 1 برنامة زندگی از نظر امام صادق علیه السلام : به امام صادق علیه السلام گفتند: کار خود را بر چه اساس استوار ساخته ای، فرمودند: بر چهار بنیان: اول: دانستم که کار مرا کسی دیگر انجام نمی دهد پس خود تلاش نمودم. دوم: دانستم که خدا بر کارهای من آگاه است، پس حیا کردم. سوم: دانستم که روزی مرا دیگری نمی خورد، پس آرام گرفتم. چهارم: دانستم که پایان کار من مرگ است، پس برای آن آماده شدم.[1] 2 حیا و نجابت برای زنها زینت و افتخار است. در زیر به چند حدیث اشاره می شود: امام صادق علیه السلام : لا ایمان لمن لا حیاء له[2]: کسی که حیا ندارد، ایمان ندارد. امام علی علیه السلام : الحیاء یصدُّ عن فعل القبیح:[3] حیا مانع انجام کارهای زشت و قبیح می شود. امام علی علیه السلام : الحیاءُ مفتاح کل خیر[4]: حیا، کلید هر خوبی است. 3 مخفی کردن سرّ خویش: علی علیه السلام : رضی بالذل من کشف عن خیره:[5] راضی به ذلت خود شده کسی که پرده از رازها و گرفتاری های خود بردارد. 4 دین آموزی: علی علیه السلام : یا مَعْشرَ الفِتیان حصنوا دینکم بالعلم:[6] ای جوانان! دین خود را به وسیلة آگاهی دینی حفظ کنید. 5 مجالست با بزرگان و پاکان: امام سجاد علیه السلام : مجالسة الصالحین داعیة الی الصلاح:[7] همنشینی با صالحان باعث اصلاح و خودسازی است. 6 مقام زن صالح: امام صادق علیه السلام : المرأة الصالحة خیر من الف رجل غیر صالح:[8] زن صالح از هزار مرد صالح بهتر است. [1] . بحارالانوار، علامه مجلسی، مؤسسه الوفاء، بیروت، ج 78، ص 228. [2] . مرآة العقول، ج 8، ص187. [3] . میزان الحکمه، ج3، ص1353. [4] . بحار، ج70، ص219. [5] . نهج البلاغه، قصار 5. [6] . وسائل الشیعه، ج4، ص125. [7] . بحار، ج1، ص141. [8] . وسائل الشیعه، ج14، ص124.
در پاسخ به سؤال، به چند حدیث عبرت آموز اشاره می شود:
1 برنامة زندگی از نظر امام صادق علیه السلام :
به امام صادق علیه السلام گفتند: کار خود را بر چه اساس استوار ساخته ای، فرمودند: بر چهار بنیان:
اول: دانستم که کار مرا کسی دیگر انجام نمی دهد پس خود تلاش نمودم.
دوم: دانستم که خدا بر کارهای من آگاه است، پس حیا کردم.
سوم: دانستم که روزی مرا دیگری نمی خورد، پس آرام گرفتم.
چهارم: دانستم که پایان کار من مرگ است، پس برای آن آماده شدم.[1]
2 حیا و نجابت برای زنها زینت و افتخار است. در زیر به چند حدیث اشاره می شود:
امام صادق علیه السلام : لا ایمان لمن لا حیاء له[2]: کسی که حیا ندارد، ایمان ندارد.
امام علی علیه السلام : الحیاء یصدُّ عن فعل القبیح:[3] حیا مانع انجام کارهای زشت و قبیح می شود.
امام علی علیه السلام : الحیاءُ مفتاح کل خیر[4]: حیا، کلید هر خوبی است.
3 مخفی کردن سرّ خویش: علی علیه السلام : رضی بالذل من کشف عن خیره:[5] راضی به ذلت خود شده کسی که پرده از رازها و گرفتاری های خود بردارد.
4 دین آموزی: علی علیه السلام : یا مَعْشرَ الفِتیان حصنوا دینکم بالعلم:[6] ای جوانان! دین خود را به وسیلة آگاهی دینی حفظ کنید.
5 مجالست با بزرگان و پاکان: امام سجاد علیه السلام : مجالسة الصالحین داعیة الی الصلاح:[7] همنشینی با صالحان باعث اصلاح و خودسازی است.
6 مقام زن صالح: امام صادق علیه السلام : المرأة الصالحة خیر من الف رجل غیر صالح:[8] زن صالح از هزار مرد صالح بهتر است.
[1] . بحارالانوار، علامه مجلسی، مؤسسه الوفاء، بیروت، ج 78، ص 228.
[2] . مرآة العقول، ج 8، ص187.
[3] . میزان الحکمه، ج3، ص1353.
[4] . بحار، ج70، ص219.
[5] . نهج البلاغه، قصار 5.
[6] . وسائل الشیعه، ج4، ص125.
[7] . بحار، ج1، ص141.
[8] . وسائل الشیعه، ج14، ص124.
- [سایر] عبرت و عبرت آموزی را در قرآن بیان کنید؟
- [سایر] چگونه باید از تکبر ابلیس عبرت گرفت؟
- [سایر] مراتب علم آموزی چیست؟
- [سایر] علم آموزی چه پاداشی دارد؟
- [سایر] عبرت گرفتن از آرامگاه مردگان چگونه پندی است؟
- [سایر] پله اول علم آموزی چیست؟
- [سایر] علم آموزی چه اهمیتی دارد؟
- [سایر] آیا علم آموزی به تنهایی کافی است؟
- [سایر] نقش مادر در زبان آموزی کودکان چیست؟
- [سایر] اصل مهم در علم آموزی چیست؟
- [آیت الله خوئی] در روایات معتبره وارد است که نماز با جماعت بیست و پنج درجه افضل از نماز فرادا است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] برای زنها نماز خواندن در خانه بهتر است و در حدیث شریف از امام جعفر صادق علیهالسلام آمده است که: (خیر مساجد نساءکم البیوت).
- [آیت الله شبیری زنجانی] در روایات معتبره وارد شده است که ثواب نماز با جماعت بیست و پنج برابر نماز فرادی، یعنی نمازی که تنها خوانده شود، است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نماز در حرم امامان(علیهم السلام) مستحب است، بلکه در حدیث آمده نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) برابر با دویست هزار نماز است.
- [آیت الله سیستانی] سلام کردن مستحب است . و در روایت است که سواره به پیاده ، و ایستاده به نشسته ، و کوچکتر به بزرگتر ، سلام کند .
- [آیت الله اردبیلی] (اِعتکاف) آن است که انسان به قصد عبادت کردن در مسجد بماند؛ بلکه اگر تنها با ماندن در مسجد نیز قصد عبادت کند، کافی است، هرچند عبادت دیگری انجام ندهد. اعتکاف عمل مستحبّی است که درباره آن بسیار سفارش شده است. روایت شده است که رسول خدا صلیاللهعلیهوآلهوسلم فرمودند: (اعتکاف ده روز در ماه رمضان معادل دو حجّ و دو عمره است)(1) و نیز روایت شده که خود آن حضرت دهه آخر ماه رمضان در مسجد اعتکاف میکردند(2).
- [آیت الله اردبیلی] قرض دادن از کارهای مستحبی است که در آیات قرآن و روایات درباره آن زیاد سفارش شده است. از پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم روایت شده است که: (هر کس به برادر مسلمان خود قرض بدهد مال او زیاد میشود و ملائکه بر او رحمت میفرستند و اگر با بدهکار خود مدارا کند، بدون حساب و به سرعت از صراط میگذرد و کسی که برادر مسلمانش از او قرض بخواهد و ندهد، بهشت بر او حرام میشود.)(1)
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر بخواهد خبری را که نمیداند راست است یا دروغ، نقل کند، بنا بر احتیاط نباید به خداوند یا پیامبر صلی الله علیه و آله یا امام علیهالسلام نسبت دهد، بلکه باید مثلاً چنین بگوید: چنین روایت شده است.
- [آیت الله وحید خراسانی] مسافرت در ماه رمضان اشکال ندارد ولی مکروه است هر چند برای فرار از روزه نباشد مگر این که سفر به جهت ضرورتی باشد و یا به مقتضای بعضی از روایات برای حج یا عمره باشد
- [آیت الله مکارم شیرازی] یکی از مستحبات مؤکد این است که نماز را در اول وقت فضیلت آن بخوانند و در روایات راجع به آن بسیار سفارش شده است و هرچه به اول وقت فضیلت نزدیکتر باشد بهتر است.