شیوه ائمه معصومین ( علیهم السلام ) در نشر احکام و معارف دینی ، نوشتن کتاب نبوده است . پیشوایان معصوم - به خصوص امام صادق وامام باقر ( علیهما السلام ) - شاگردانی داشته اند که از آن بزرگواران ، روایات را می شنیدندو آنها را می نوشتند .یا این که افراد معمولی از ائمه ( علیهم السلام ) سوالی می کردند؛ بعدآن مطلب را به دیگری منتقل می نمودند و بالاخره به گوش فرد با سوادی می رسید و آن را یادداشت می کرد؛ به طوری که در زمان حضرت امام حسن عسگری ( علیه السلام ) حدود چهارصد کتاب در موضوعات مختلف از ائمه معصومین ( علیهم السلام ) نوشته و جمع آوری شده بود و اصول چهارصدگانه نامیده می شد .بعداً در اواخر غیبت صغری و اوایل غیبت کبری ، علمای شیعه ( مثل مرحوم کلینی ، شیخ صدوق و شیخ طوسی ( ره ) ) این کتاب ها راباب بندی نموده و نظم خاصی دادند و تبدیل به چهار کتاب کردند ( کافی ،من لایحضره الفقیه ، تهذیب ، استبصار ) . البته غیر از این چهار کتاب ،کتاب های دیگری نیز در همان زمان و کمی بعد نوشته شد .کتابهایی که درسده های بعد ( یعنی قرن چهارم و پنجم ) نوشته شد، اغلب جمع آوری ازهمان کتب علمای پیشین بوده است . قابل ذکر است سند هر روایتی که ازائمه معصومین ( ع ) در این کتب نقل شده ، در اول همان حدیث آمده است. این اجمالی بود راجع به کیفیت رسیدن روایات ائمه معصومین (علیهم السلام) به دست ما. w3.hadith.net
شیوه ائمه معصومین ( علیهم السلام ) در نشر احکام و معارف دینی ، نوشتن کتاب نبوده است . پیشوایان معصوم - به خصوص امام صادق وامام باقر ( علیهما السلام ) - شاگردانی داشته اند که از آن بزرگواران ، روایات را می شنیدندو آنها را می نوشتند .یا این که افراد معمولی از ائمه ( علیهم السلام ) سوالی می کردند؛ بعدآن مطلب را به دیگری منتقل می نمودند و بالاخره به گوش فرد با سوادی می رسید و آن را یادداشت می کرد؛ به طوری که در زمان حضرت امام حسن عسگری ( علیه السلام ) حدود چهارصد کتاب در موضوعات مختلف از ائمه معصومین ( علیهم السلام ) نوشته و جمع آوری شده بود و اصول چهارصدگانه نامیده می شد .بعداً در اواخر غیبت صغری و اوایل غیبت کبری ، علمای شیعه ( مثل مرحوم کلینی ، شیخ صدوق و شیخ طوسی ( ره ) ) این کتاب ها راباب بندی نموده و نظم خاصی دادند و تبدیل به چهار کتاب کردند ( کافی ،من لایحضره الفقیه ، تهذیب ، استبصار ) . البته غیر از این چهار کتاب ،کتاب های دیگری نیز در همان زمان و کمی بعد نوشته شد .کتابهایی که درسده های بعد ( یعنی قرن چهارم و پنجم ) نوشته شد، اغلب جمع آوری ازهمان کتب علمای پیشین بوده است . قابل ذکر است سند هر روایتی که ازائمه معصومین ( ع ) در این کتب نقل شده ، در اول همان حدیث آمده است. این اجمالی بود راجع به کیفیت رسیدن روایات ائمه معصومین (علیهم السلام) به دست ما.
w3.hadith.net
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا برپا کردن مسابقات فرهنگی از زندگی ائمه (علیهم السلام) و احکام شرعی یا قرآن و نهج البلاغه جایز است؟
- [آیت الله بهجت] گاهی مربّیان برای آموزش احکام و مسایل شرعی یا معارف دینی نوجوانان در مدارس، از برخی شیوه ها که همراه با نوعی بدآموزی می باشد، استفاده می کنند. مثلاً نماز را به "تلفن به خدا" تشبیه می کنند؛ آیا چنین شیوه هایی جایز است؟
- [سایر] آیا اهل بیت علیهم السلام در تفسیر قرآن از شیوه تفسیر قرآن به قرآن بهره میگرفتند؟
- [سایر] آیا موردی وجود دارد که احکام آن در قرآن آمده باشد، ولی در سنت پیامبر و اهل بیت علیهم السلام مطرود شده باشد؟
- [آیت الله سیستانی] برای خانمهایی که عذر شرعی دارند تا چه حدی می توانند به ضریح ائمه (علیهم السلام) نزدیک شوند ؟
- [آیت الله سیستانی] برای خانمهایی که عذر شرعی دارند تا چه حدی می توانند به ضریح ائمه (علیهم السلام) نزدیک شوند ؟
- [سایر] رابطه معارف تجربی با معارف فلسفی و دینی را بنویسید؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] آیا پوشیدن لباس سیاه در عزای امام حسین و دیگر ائمه (علیهم السلام) چنانکه مرحوم صاحب حدائق فرموده رجحان شرعی دارد؟
- [سایر] آیات و روایاتی دربارة لعن بر دشمنان ائمّة اهل بیت علیهم السلام وجود دارد بیان بفرمایید؟
- [سایر] آیا احکام ثانویه در زمان ائمه(ع) بود؟ آیا احکام ثانویه موجب سکولارشدن دین نمی شود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کسی پناه بر خدا به خدا، یا پیامبر(صلی الله علیه وآله) یا یکی از ائمه معصومین(علیهم السلام) یا فاطمه زهرا(علیهم السلام) دشنام و ناسزا گوید یا عداوت داشته باشد، کافراست.
- [آیت الله مظاهری] هرگاه کسی به خدا یا پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم یا یکی از ائمّه معصومین علیهم السلام یا فاطمه زهرا علیها السلام ناسزا گوید یا با یکی از اینها دشمنی داشته باشد و یا یکی از ائمه علیهم السلام یا غیر آنها را خدا بداند کافر است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . در زمان غایب بودن امام علیه السلام مستحب است بعد از نماز عید فطر و قربان دو خطبه بخوانند. و بهتر آن است که در خطبه عید فطر احکام زکات فطره و در خطبه عید قربان احکام قربانی را بگویند.
- [آیت الله خوئی] در زمان غائب بودن امام (علیه السلام) مستحب است بعد از نماز عید فطر و قربان دو خطبه بخواند و بهتر است که در خطبه عید فطر احکام زکات فطره و در خطبة عید قربان احکام قربانی را بگویند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . تعزیه و شبیه خوانی اگر مشتمل بر آلات لهو از قبیل طبل و شیپور و صنج نباشد و اشعار دروغ و غنا نخوانند و مرد لباس زن نپوشد و اجتماع مرد و زن در یک جا نباشد، اشکال ندارد. ولی سزاوار است که به تعزیه خوانی تنها اکتفا نکنند و مجالس روضه که در آنها علاوه بر ذکر مصائب حضرت خامس آل عبا علیه السلام ، معارف و عقاید اسلامی و تفسیر آیات و احادیث و احکام شرعیه بیان می شود نیز تشکیل دهند.
- [آیت الله سیستانی] اگر بخواهد خبری را که دلیلی بر حجیت او ندارد و نمیداند راست است یا دروغ نقل کند بنا بر احتیاط واجب باید به نحو نقل بگوید، و آن را به پیامبر و ائمه علیهم السلام مستقیماً نسبت ندهد.
- [آیت الله سیستانی] اگر دروغی را که دیگری ساخته عمداً به خدا و پیغمبر و ائمه علیهم السلام نسبت دهد بنا بر احتیاط لازم روزهاش باطل میشود، ولی اگر از قول کسی که آن دروغ را ساخته نقل کند اشکال ندارد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر خبری را به اعتقاد این که راست است به خدا یا پیغمبر صلی الله علیه واله وسلم یا ایمه علیهم السلام نسبت بدهد و بعد بفهمد دروغ بوده روزه اش باطل نمی شود
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر روزه دار دروغی را به خدا و پیغمبر صلی الله علیه واله وسلم و ایمه معصومین علیهم السلام عمدا نسبت دهد بنابر احتیاط کفاره جمع که تفصیل ان در مساله پیش گذشت بر او واجب می شود
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . لازمه ایمان به خداوند متعال و ایمان به انبیاء عظام صلوات الله علیهم اجمعین و ایمان به احکام الهی آن است که شخص مؤمن، قلباً از منکر و معصیت خداوند متعال، منزجر باشد، و منکر را قلباً انکار کند.