امیر المؤمنین علیٌّ علیه‌السلام فی الخُطبَةِ القاصِعَةِ: فإن کانَ لابُدَّ مِنَ العَصَبِیَّةِ فلْیَکُن تَعَصُّبُکُم لِمَکارِمِ الخِصالِ ، ومَحامِدِ الأفعالِ ، ومَحاسِنِ الاُمورِ ، الّتی تَفاضَلَت فیها الُمجَداءُ والنُجَداءُ مِن بُیوتاتِ العَرَبِ ، ویَعاسیبُ القَبائلِ ، بِالأخلاقِ الرَّغیبهِ ، والأحلامِ العَظیمَةِ ، والأخطارِ الجَلیلَةِ ، والآثارِ الَمحمودَةِ . فتَعَصَّبوا لِخِلالِ الحَمدِ مِنَ الحِفظِ لِلجِوارِ ، والوَفاءِ بِالذِّمامِ ، والطاعَةِ لِلبِرِّ ، والمَعصیَةِ لِلکِبرِ ، والأخذِ بِالفَضلِ ، والکَفِّ عَنِ البَغیِ ، والإعظامِ لِلقَتلِ ، والإنصافِ لِلخَلقِ ، والکَظمِ لِلغَیظِ ، واجتِنابِ الفَسادِ فی الأرضِ . امام علی علیه‌السلام - در خطبه قاصعه- : پس، اگر چاره‌ای از داشتن تعصّب نیست ، باید تعصّبتان به خاطر خصلتهای والای انسانی و کردارهای پسندیده و امور نیکویی باشد که خاندانهای شرافتمند و بزرگوار و دلیر عرب و بزرگان و مهتران قبایل در آنها بر یکدیگر برتری می‌جستند ؛ با خلقهای پسندیده و خردهای بزرگ و مقامهای بلند و آثار و رفتارهای پسندیده . بنابراین ، برای خصلتهای پسندیده تعصّب به خرج دهید ، خصلتهایی چون : نگاهداشت حقّ و حرمت همسایگی و پایبندی به عهد و پیمانها و فرمان بردن از نیکیها و مخالفت با تکبّر و گردن‌فرازی و اقدام به احسان و نیکوکاری و خویشتنداری از زورگویی و تجاوز و بزرگ شمردن قتل نفس و انصاف داشتن با مردم و فرو خوردن خشم و دوری از ایجاد تباهی در جامعه . نهج البلاغة : الخطبة 192 منتخب میزان الحکمة : 382 ******* امام علی علیه‌السلام : إن کُنتُم لا مَحالَةَ ‌مُتَعَصِّبینَ فتَعَصَّبوا لِنُصرَةِ الحَقِّ وإغاثَةِ المَلهوفِ . اگر ناگزیر از داشتن تعصّب هستید ؛ پس ، در راه یاری رساندن به حقّ و کمک به ستمدیده تعصّب نشان دهید . غرر الحکم : 3738 منتخب میزان الحکمة : 384
امیر المؤمنین علیٌّ علیهالسلام
فی الخُطبَةِ القاصِعَةِ: فإن کانَ لابُدَّ مِنَ العَصَبِیَّةِ فلْیَکُن تَعَصُّبُکُم لِمَکارِمِ الخِصالِ ، ومَحامِدِ الأفعالِ ، ومَحاسِنِ الاُمورِ ، الّتی تَفاضَلَت فیها الُمجَداءُ والنُجَداءُ مِن بُیوتاتِ العَرَبِ ، ویَعاسیبُ القَبائلِ ، بِالأخلاقِ الرَّغیبهِ ، والأحلامِ العَظیمَةِ ، والأخطارِ الجَلیلَةِ ، والآثارِ الَمحمودَةِ . فتَعَصَّبوا لِخِلالِ الحَمدِ مِنَ الحِفظِ لِلجِوارِ ، والوَفاءِ بِالذِّمامِ ، والطاعَةِ لِلبِرِّ ، والمَعصیَةِ لِلکِبرِ ، والأخذِ بِالفَضلِ ، والکَفِّ عَنِ البَغیِ ، والإعظامِ لِلقَتلِ ، والإنصافِ لِلخَلقِ ، والکَظمِ لِلغَیظِ ، واجتِنابِ الفَسادِ فی الأرضِ .
امام علی علیهالسلام - در خطبه قاصعه- : پس، اگر چارهای از داشتن تعصّب نیست ، باید تعصّبتان به خاطر خصلتهای والای انسانی و کردارهای پسندیده و امور نیکویی باشد که خاندانهای شرافتمند و بزرگوار و دلیر عرب و بزرگان و مهتران قبایل در آنها بر یکدیگر برتری میجستند ؛ با خلقهای پسندیده و خردهای بزرگ و مقامهای بلند و آثار و رفتارهای پسندیده . بنابراین ، برای خصلتهای پسندیده تعصّب به خرج دهید ، خصلتهایی چون : نگاهداشت حقّ و حرمت همسایگی و پایبندی به عهد و پیمانها و فرمان بردن از نیکیها و مخالفت با تکبّر و گردنفرازی و اقدام به احسان و نیکوکاری و خویشتنداری از زورگویی و تجاوز و بزرگ شمردن قتل نفس و انصاف داشتن با مردم و فرو خوردن خشم و دوری از ایجاد تباهی در جامعه .
نهج البلاغة : الخطبة 192 منتخب میزان الحکمة : 382
*******
امام علی علیهالسلام :
إن کُنتُم لا مَحالَةَ مُتَعَصِّبینَ فتَعَصَّبوا لِنُصرَةِ الحَقِّ وإغاثَةِ المَلهوفِ .
اگر ناگزیر از داشتن تعصّب هستید ؛ پس ، در راه یاری رساندن به حقّ و کمک به ستمدیده تعصّب نشان دهید .
غرر الحکم : 3738 منتخب میزان الحکمة : 384
- [سایر] در مورد چگونه تعصب دینی داشتن و تعصب اصلا چیست برای من توضیح دهید؟
- [سایر] تعصب نکوهیده چیست؟
- [سایر] تعصب را از نظر ریشهی لغوی بررسی و تجزیه و تحلیل نمایید. آیا تعصب همیشه ناپسند است یا خیر، به چه دلیل؟ و آیا تعصب همان عصبیت است یا با یکدیگر تفاوت دارند؟
- [سایر] تعصب ورزیدن چه پیامدی دارد؟
- [سایر] تعصب چه کیفری دارد؟
- [سایر] آیا تعصب همیشه ناپسند است؟ اگر چنین است دلیلش چیست!
- [سایر] آیا افراط در شوخی و مزاح امری پسندیده است؟
- [سایر] چگونه میتوان اخلاق پسندیده را درخود تداوم بخشید؟
- [سایر] گرد آوردن مال حلال به چه نیتی پسندیده است؟
- [سایر] چرا اهل سنت نسبت به شیخین بیشتر تعصب دارند تا به عثمان مگر عثمان از صحابه نبود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] : بردن بچّه به مسجد نه تنها مکروه نیست بلکه کاری پسندیده است. ولی مجانین را نباید به مسجد برد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] احتیاط زیاد از حد در مسأله طهارت و نجاست از نظر شرع کار پسندیده ای نیست، بلکه اگر سبب وسواس گردد اشکال دارد.
- [آیت الله اردبیلی] وسایل ارتباط جمعی باید در جهت اشاعه مکارم اخلاق و خصال پسندیده انسانی و اشاعه فرهنگ اسلامی قرار گیرند و در این زمینه از اندیشههای متفاوت بهره جویند و از ترویج فرهنگ ضد اسلامی و بیبندوباری به شدّت پرهیز نمایند.
- [امام خمینی] اگر گندم و جو و خرما را پیش از خشک شدن مصرف کند اگر چه خشک آنها به اندازه نصاب باشد زکات آنها واجب نیست ولی اگر احتیاطا زکات آنها را بدهد خیلی پسندیده است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . چیزهایی که زکات به آنها تعلق میگیرد که در
- [آیت الله فاضل لنکرانی] چیزهایی که وضو را باطل می کند، تیمم بدل از وضو را هم باطل می کند، و چیزهایی که غسل را باطل می نماید، تیمم بدل از غسل را هم باطل می نماید.
- [آیت الله سبحانی] بنابر احتیاط واجب مسجد را به طلا نباید زینت نمایند و همچنین نباید صورت چیزهایی که مثل انسان و حیوان روح دارد در مسجد نقش کنند. و نقاشی چیزهایی که روح ندارد، مثل گل و بوته مکروه است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . زینت کردن مسجد به طلا حرام است بنابر احتیاط واجب، و هم چنین است نقش کردن مسجد به صورت چیزهایی که مثل انسان و حیوان روح دارد، و نقاشی چیزهایی که روح ندارد، مثل گل و بوته مکروه است.
- [آیت الله نوری همدانی] چیزهائی که وضو را باطل می کند ، تیمم بدل از وضو را هم باطل می کند و چیزهائی که غسل را باطل می نماید ، تیمم بدل از غسل را هم باطل می نماید .
- [امام خمینی] بنابر احتیاط واجب مسجد را به طلا نباید زینت نمایند. و همچنین نباید صورت چیزهایی که مثل انسان و حیوان روح دارد در مسجد نقش کنند، و نقاشی چیزهایی که روح ندارد مثل گل و بوته، مکروه است.